Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek super ten cosmic! taki w skandynawskich klimatach :D

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

poRCe.jpg

Co to za werk Seiko z pełnym mostkiem? Pierwszy raz taki widzę.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i człowiek bez twarzy???

To magiczny GS?

Nie wstydź się daj zdjęcie tarczy!

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikołaj/Aniołek/Gwiazdor bardzo dla mnie w tym roku łaskawy. Właśnie dotarła do mnie przesyłka będąca żywym dowodem na to, że Omega Dynamic może być też w nietypowej, kwadratowej kopercie. Ładne toto... We środku 565 jak w Cosmicu. Przez kształt koperty zdaje się ogromny... Dynamiców można mieć więcej niż jeden :)

img1309m.jpg

img1310l.jpg

img1311qq.jpg

img1312ia.jpg

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi tam wygląda na king seiko ;)

Touche ;)

King Seiko 4402. Ten mechanizm to jeden z rarytasów z tamtych lat.

The 44 series of movement started in 1964 with a range that included a regular Cal. 44A and Cal. 4420 that equipped the KS Chronometer (44KSCM) and a Grand Seiko (44GS). In 1965, the Cal. 4402 was released in the KSSK. It’s more or less a 44KSCM, without the certification.

There were 3 versions of the 4402-8000, spanning 1965 to 1968, and this watch on auction is the last, and IMO very rare to find. 1968 is the year the 4402 was replaced with the 4500. I estimate that the retail price of this 4402-8000 in 1968 would have been around 16,300 JPY (~US$190). In comparison, 1968 was the year another famous Seiko was launched—the legendary Diver’s 150m 6105, retailing at only 14,500 Yen. A Rolex Submariner cost around US$220 at the time.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś nadszedł czas zakończenia (przy najmniej na chwilę) dwóch projektów. Rok temu kolega ofiarował mi złom Atlantica, który po wielu bojach dostał dziś ostatecznie nowe życie.

Dzisiaj też moja pierwsza Delbana przybyła do domu. Wygrzebałem ją w stercie złomu u zegarmistrza i postanowiłem darować jej nowe życie. Była w opłakanym stanie, ale z ładną tarczą, czym ujęła me serce. Zleciłem remont mechanizmu, a kopertę oddałem do renowacji. Dzisiaj Delbanka znowu jest kompletna i dziarsko tyka dla mego ucha i raduje me oczęta.

post-46446-0-94541800-1356096010.jpg

post-46446-0-96220500-1356096021.jpg

post-46446-0-17812200-1356096056.jpg

post-46446-0-98527800-1356096317.jpg

post-46446-0-71093900-1356096334.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Delbana rewelacyjna...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wasyl piękne omesie na święta ci z nieba spadły ;) kieszonka faktycznie werk ma piękny! Amerykance już tak maja ;) ! Reszty nabytkow tylko pogratulować.

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszalal Tomasz przed świętami to fakt :) kryzys mamy w pełni :)

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie tam poszalal.....pewnie corka usypia przy ich tykaniu.....musial po prostu kupic ;) Prawda Tomku?

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDOX Chronographe na Valjoux 7734 - w stalowej kopercie, chrono w pełni sprawne...trafił do mnie parę dni temu...i absolutnie mnie urzekł :)

post-40101-0-31555100-1356275605_thumb.jpg

post-40101-0-11616200-1356275621_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...dla mnie stare chronografy mają niepowtarzalny klimat...i ogromny urok...a kalibry Valjoux czy Landerona są do dziś perfekcyjne...nic tylko nosić :)

post-40101-0-46745000-1356275704_thumb.jpg

post-40101-0-83630900-1356275716_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję Edoxa. Ma urzekającą tarczę. A tak w ogóle i w szczególe to dla wszystkich ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a kalibry Valjoux czy Landerona są do dziś perfekcyjne...nic tylko nosić :)

Nie tylko te, bo przecież:

hanhichr2.JPG

, no ale niech Ci będzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedł do mnie w takim stanie:

cymaurodzinowaz%C5%82om.jpeg

cymaurodzinowaz%C5%82om1.jpeg

Na pierwszy rzut oka rzuca się ewidentny brak dekla. Oczywiście dla pocieszenia jest szpilka tylko po co mi ta szpilka jak nie ma dekla :wkurzony: Z dalszych braków wymienić należy mniej rzucający się element jakim był sekundnik i standardowo jak nie balans to brak klucza z koronką. Żeby nie było łatwo prezent miał krzywy włos w płaszczyźnie poziomej i pionowej, a żeby nie było jeszcze łatwiej to oczywiście czop na osi balansowej był krzywy.Ktoś normalny, po dostaniu czegoś takiego w prezencie zrobił by grande na cała dzielnice, zaś u mnie to norma na moje życzenie , bo ja się nudzić nie mogę.Byłem przeszczęśliwy jak rozpakowałem przesyłkę , gdzie z mojego prawego boku po chwili padło stwierdzenie;- " Ależ paskudztwo znów żeś sobie wybrał" .Pomińmy już ten watek i przejdźmy do bardziej interesującej części.Po usunięciu podstaw i uruchomieniu mechanizmu trzeba było zabrać się za uzupełnienie podstawowych braków zegarka. Pomijając że to działa to obecnie wygląda to tak:

cymaurodzinowa.JPG

cymaurodzinowa1.JPG

cymaurodzinowa3.JPG

cymaurodzinowa2.JPG

cymaurodzinowa4.JPG

A co z deklem? Ano jest i dekiel!

cymaurodzinowadekiel2.JPG

cymaurodzinowadekiel.JPG

cymaurodzinowadekiel1.JPG

Dekiel pierwotnie był zamykany i takowy chciałem od samego początku zrobić, lecz po przejrzeniu koperty w miejscu gdzie zamykał się stary dekiel stwierdziłem iż nie będzie on tak szczelny jak zaciskany i przy tej koncepcji pozostałem.Ponieważ dekiel i tak jest dorabiany ze współczesnej mosiężnej przedłużki stosowanej w domowych instalacjach gazowych( tu podziękowania dla kolegi z pracy który to mi taką złomowa przyniósł z domowego zacisza) to ośmieliłem się wstawić transparentną wstawkę która to musiała być jak dla mnie równa z ramka i idealnie spasowana:

cymaurodzinowaszk%C5%82o.JPG

cymaurodzinowaszkielkofront.JPG

Do pełni szczęścia pozostało pochromować ten kawałek mufki zwany teraz deklem oraz dorobić nową wskazówkę minutową bo jest wsadzony jakiś paskudny rzemieślniczy kikut.

Szkło od strony cyferblatu jak widać na powyższym zdjęciu dość grube bo 2mm, a to wszystko z a sprawa wspomnianego kolegi z pracy który to przeze mnie również stał się profesjonalnym grzebakiem zegarkowym i kilka dni wczęśniej przyniósł szkło do testów i tu nadarzyła się świetna okazja aby je przetestować. Test materiałowy jak i pod względem profilu został zdany:

Szkła można śmiało produkować do zegarków kieszonkowych z wysoka ramka a także do Afrykańców i na własne życzenie do dziwolągów. Dzięki temu szkłu nie muszę uważać czy przywalę frontem o ramę.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalny Cud wigilijny!!! Pięknie Ci to wyszło! Gratuluje zdolności i fantazji użytej w reanimacji. Naprawdę pięknie Ci to wyszło!

Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pieknie odnowiony zegarek! Gratuluje umiejetnosci!

Czy szkielko od spodu jest klejone czy tylko wciskane (a jesli - czy zostala uzyta jakas uszczelka)?

Edytowane przez jlw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie za dobre słowa. Szkiełko jest plasticzane na wcisk i nie została użyta żadna uszczelka. Jest niemalże idealnie spasowane na fazkę z deklem , a więc nie ma prawa się obracać, no i nic przepuszcza od strony ręki.

Edytowane przez kaido2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinie, zawsze sobie jakies ciekawe zajęcie na nudnawe świąteczne dni wynajdziesz ;)

Dobra robota! Gratulacje! Ja dobrze wiem, jak takie grzebanie potrafi cieszyć :)

Żeby nie było OT to pokażę, co do mnie dotarło w wigilijne przedpołudnie.

Więcej fotek i parę słów o samym zegarku będzie w amerykańskich, a tu tak sygnalizacyjnie mój 102-latek:

post-23302-0-69426500-1356551329_thumb.jpg

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rocznik 1974, więc dość młody jak na wintage. Wewnątrz in-house Longinesa 6942 z funkcją stop sekundy. Zdjęcie słabej jakości, ale w rzeczywistości w towarzystwie garnituru wygląda dość fajnie.

post-57210-0-76826400-1356592743_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to i ja się pochwalę. Znać się nie znam, ale spodobał mi się. Cena nie była zabójcza (kupiony na Allegro, raczej niż na Alledrogo :D). Z tego co zdołałem się rozejżeć, to jest to zegarek z lat ca. '60.

Chętnie się czegoś więcej o nim dowiem, wraz z poradami eksploatacyjno-konserwacyjnymi :)

face.jpg

back.jpg

werk.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny nabytek.

Tutaj troszkę (niewiele ale już coś) o firmie

http://www.mikrolisk...280#sucheMarker

Dziękuję za uznanie. Interesująco, mój egzemplarz posiada obydwa loga (cyferblat-dekiel) wykazane w bazie danych podanej przez Ciebie. Czy to normalne w tych zegarkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi