pg 3 #276 Napisano 16 Sierpnia 2010 218 2181F czyli 1970 - teoretycznie wtedy wprowadzili, na werku masz chyba n4 - czyli werk z 1974:) - f300hz jak omega - swietny werk patenty poszly w swiat - omega, iwc etc,jesli jest na pelnym chodzie to napewno nie przepalciles - to rozsadna cena jeszcze raz gratuluje raz jeszcze - sliczny Piekny Accutron!Czy nie macie Koledzy kłopotów z dostaniem odpowiednich baterii do tych mechanizmów? -ja mam piękną Universal Geneve z (licencyjnym) mechanizmem kamertonowym i niestety śpieszy się ona ok 3 godz/dobę co wg informacji z sieci jest dość powszechne i spowodowane niewłaściwszym napięciem współczesnych baterii. Te właściwe nie są już produkowane (ochrona środowiska - rtęć) i niektórzy robią "cuda" wmontowując np. rezystor obniżający napięcie.Jak sobie z tym problemem radzicie? 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #277 Napisano 16 Sierpnia 2010 OT @pg: fajnie, ze znowu jestes (bo Twojego nicka jakos ostatnio nie widzialem). O, dziękuję!! Bardzo mi miło, że zauważyłeś moją nieobecność na forum! Nie spodziewałem się, ze ktoś zwróci na to uwagę. 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #278 Napisano 16 Sierpnia 2010 w 300 u mnie bez problemu smiga 1.5v low drain, podobnie 218 do accutronow zwykle do 214 trzeba albo ustawiac pod nowa 1.5 albo sprobowac z accucelem - - tutj link do dyskusji http://zegarkiclub.pl/forum/topic/45518-omega-300hz-kamerton-jaka-bateria/ 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #279 Napisano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) No to widać mam pecha z moim kamertoniakiem, a szkoda, bo Universal Geneve nie zabudowała ot, zwykłego kalibru na licencji Bulovy, ale przepięknie swój ozdobiła i oszlifowała , a także, OIDP dodała 3 kamienie (ma w sumie 15szt.).Generalnie niestety trudno do takiego typu mechanizmu znaleźć dobrego lekarza;-( Edytowane 16 Sierpnia 2010 przez pg 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #280 Napisano 17 Sierpnia 2010 A to ciekawostka, myslalem, ze moj jest w Polsce unikatem: CW/viewtopic.php?p=40519#40519 Nie mam go niestety przy sobie, wiec nie moge sprawdzic, jaka jest bateria. Nie chodzi za dokladnie - szczegolow nie pamietam, ale duzo gorzej niz moja Constellation f300, ktora robi bardzo regularne 2,5 s do przodu na dobe. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #281 Napisano 20 Sierpnia 2010 =/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #282 Napisano 21 Sierpnia 2010 Dzis grzebalem w tym Romku kosteczce i machnalem fotke.Piotrze jakby sie gdzies przypadkiem nawinal sie taki cal. MST to poprosze o info.Wiem ze wiele firm kleplo te werki pod roznymi cal.Szukałem w moich "papierach" i podobnych faktycznie jest sporo np. FHF czy nawet Doxa, ale dokładnie takiego samego nie znalazłem. Teraz to jedynie przypadkiem... ale wrzuciłem ten mechanizm w poszukiwane więc jakby co to już mi nie umknie. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #283 Napisano 21 Sierpnia 2010 (edytowane) Mysle ze to bedzie wczesna wersja z drugiej polowy lat trzydziestych cal 356 Na ranffcie ten werk wyglada troche inaczej( mostki,lepsze wykonanie)i sygnowany jest juz Roamer(werki sygnowane Roamer pojawily sie w latach 40-tych).Tak jak w przypadku np: FEF130(moj wyglada zupelnie inaczej jak na ranffcie i jest sygnowany firma i cal.) i niektorych AS,FHF(i jeszcze zapewne wielu innym) ktore czesto potrafialy zmieniac wyglad(modernizacja,modyfikacja, lifting)przekonalem sie ze niezwasze prezentowane zdjecia oddaja wyglad danego mechanizmu.Coz zdjecia tylko pogladowe, a mechanizm nieraz zmienial swoj wyglad po kilka razy.Podobne cal. 7,75 x 11,5 oprocz tego MST mozna spotkac tez u FEF(130), Alpiny/Dugeny(275), Ety(735),PUW(500)....Wielkie dzieki Piotrze za fatyge i poswiecony czas. Edytowane 21 Sierpnia 2010 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bohacz 2864 #284 Napisano 21 Sierpnia 2010 Dzis z okazji jakiejs gieldy wyrwalem za cale 5zł ladnego Junghansa do nauki jak znalazl aaa i jeszcze za drugie 5zl... z mysla o Was, dekielek z Omegi Geneve gdyby ktos potrzebowal to zapraszam! 0 www.instagram.com/pawelbohacz/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #285 Napisano 21 Sierpnia 2010 Dzis z okazji jakiejs gieldy wyrwalem za cale 5zł ladnego Junghansa aaa i jeszcze za drugie 5zl... z mysla o Was, dekielek z Omegi Geneve gdyby ktos potrzebowal to zapraszam! Szefie - gratuluję udanego polowania!A dekielek być może jest właśnie dla mnie, jeśli kupiłeś "awansem". Wysyłam Ci pw 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #286 Napisano 22 Sierpnia 2010 (edytowane) Edytowane 22 Sierpnia 2010 przez Piotr Ratyński 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #287 Napisano 22 Sierpnia 2010 To jest bardzo prawdopodobne gdyz FEF130 byl najpopularniejszym werkiem do szwajcarskich kostek w polowie lat 30-tych i ulegal wielu modyfikacjom przez wiele firm w tym zapewne i przez Roamera.Nieuniknione ze FEF wykonal w calosci ten werk dla Roamera i postawil sygnature MST pod tarcza.Z poczatku myslalem ze ten Romek to skaldak na FEFie gdyz w innej mojej kostce FEF jest niemalze identyczny co ten MST, a jedyna roznica pomiedzy jednym a drugim jest blokada walka.W MST jest blokada klucza i mozna smialo sciagac mostek naciagu z wlozonym walkiem, natomiast w FEFie po zdjeciu mostka trzeba uwzac by walek czasem nie dal dyla z beczka i polbeczka(troche inne wykonanie mostkow od strony bebena). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #288 Napisano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Troche wieksze vintage uratowane od kosza(dary od znajomego zegarmistrza ktory chcial je wywalic): Niemiecki budziczek FMS lata 30-te Werk wyczyszczony, nasmarowany, chodzi i dzwoni jak nalezy.Trzeba bedzie dorobic wskazowke nastawu budzika (dostalem go w czesciach bez wskazowki). Pozostale dwa, ktore tez uratowalem od kosza dostalem wczesniej, ale co tam pochwale sie Szwajcarski zegarek elektryczny FAVAG w bakelicie rocznik 1935 Zegarek nie wymagal wielkich robot, jedynie nasmarowania i sprawdzenia elektryki w tym cewki.Sznur jak widac nieoryginalny,bede musial przejrzec graty moze takowy antyyczny znajde. Stary niemiecki budzik junghans skaladany przez polskiego żyda zegarmistrza rocznik 1936 Oprocz czysczenia i smarowania dorobilem szklo i wypelnilem wskazowki,oczywiscie chodzi i dzwoni.Trzeba jeszcze dorobic uchwyt. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #289 Napisano 26 Sierpnia 2010 Troche wieksze vintage [...] trzeba jeszcze dorobic uchwyt. To już cała kolekcja... i to wiekowa. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #290 Napisano 26 Sierpnia 2010 W kartonach z ktorymi je wzielem to dopiero byla kolekcja rozmaitosci. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #291 Napisano 27 Sierpnia 2010 W kartonach z ktorymi je wzielem to dopiero byla kolekcja rozmaitosci.O to lubie!Fajne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #292 Napisano 27 Sierpnia 2010 Swietne - serdecznie gratuluje a jeszcze jak tego Adama dopiescisz to bedzie rewelacyjny - strasznie klimatyczny pozdrawiam Rafal U mnie - malo znany diverek z okresu polarsiow i fantomow teraz czekam 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #293 Napisano 28 Sierpnia 2010 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #294 Napisano 28 Sierpnia 2010 ........ taki jeszcze ... no i najważniejszy dla mnie, choć wymaga nieco pieszczoty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #295 Napisano 28 Sierpnia 2010 Jeden z moich ostatnich nabytków ........ taki jeszcze No no... ładne egzemplarze. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #296 Napisano 28 Sierpnia 2010 (edytowane) No No Jacku - rolek prezentuje sie swietnie, 478 tez - fajnie wyszly (tryty swietnie sie wpasowaly)- serdecznie gratuluje:) co do 855 - jak Ty mi ciagle mowisz ze 36-38 to u Ciebie minimum a to 855 z 37.02 wrecz zaslania caly nadgarstek:) Edytowane 28 Sierpnia 2010 przez cytochrom 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek Grzeszczak 0 #297 Napisano 29 Sierpnia 2010 Dziękuję Wam za słowa uznania.Rafale ... faktycznie ręki kowala nie mam, ale z mniejszymi zegarkami czuję się jak bym damskie nosił 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #298 Napisano 29 Sierpnia 2010 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #299 Napisano 29 Sierpnia 2010 swiety gral - sfinalizowana - caly dzien czekalem na odpowiedz teraz nie bede spal puki nie dotrze Teraz my czekamy na więcej zdjęć. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek_W 380 #300 Napisano 29 Sierpnia 2010 Rafał, ten futrowymatic z allegro? Giromatic coraz bardziej mi się podoba, fajnie trafiłeś 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach