Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość

Najlepszy przyjaciel człowieka :-)

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Daito napisał(-a):

To mały, wówczas kilkutygodniowy, "dziki" kociak - został znaleziony z zaplątaną tylną łapką we wnyki na jednych z pod-opolskich ogrodach działkowych, wdała się martwica więc trzeba było amputować tylną łapkę, na zdjęciach jest u nas w czasie rehabilitacji. ….

Szczęście w nieszczęściu 🤔

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260721_222918.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260730_105256.JPG

20260730_105257.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas nieubłaganie mija, jego upływ mierzą nasze zegarki, a kotki (z pięciu zostały na razie trzy) rosną:

2016882855_Koki14tygodni.thumb.jpg.42d994f9a0053dc8efeaa94781617601.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20260820_065218.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego ten piesek ma taki długi język ? 

IMG-20260827-WA0025.jpg

A DLATEGO

IMG-20260827-WA0023.jpg

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P_20260827_125255.jpg

Nie śpię, bo trzymam taboret.

Edytowane przez Conway

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje wolą łóżko w miejsce pudełek 🤔

1408913546_Koki3wrzenia.thumb.jpg.100f897416ad69ce9c0218370ff2df93.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem Miłośnicy zwierzaków wszelkiej maści! 

Ja z zapytaniem… jako zagorzali kociarze zaczęliśmy myśleć o piesełach 🤭
Wstępnie (i chętnie) miałby to być Shih Tzu. 
Teraz pytanie do wtajemniczonych:

• mamy dziewięcio letnią córkę, nie będą się gryźć? 🤭🤣
  • pracujemy, więc pies byłby sam przez około 8 godzin, pięć dni w tygodniu, mamy ogród także jest opcja że mógłby wychodzić na dwór?
  • On czy Ona?
  • Na co zwracać uwagę przy ewentualnych poszukiwaniach ?
  • Może jakieś inne propozycje? (Ale jest jeden i to znaczący warunek, pieseł musi być względnie mały)
Z góry dziękuję za okazany odzew.
Pozdrawiam
Seweryn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Londek napisał(-a):

Ja z zapytaniem… jako zagorzali kociarze zaczęliśmy myśleć o piesełach 🤭
Wstępnie (i chętnie) miałby to być Shih Tzu. 
Teraz pytanie do wtajemniczonych:

• mamy dziewięcio letnią córkę, nie będą się gryźć? 🤭🤣
  • pracujemy, więc pies byłby sam przez około 8 godzin, pięć dni w tygodniu, mamy ogród także jest opcja że mógłby wychodzić na dwór?
  • On czy Ona?
  • Na co zwracać uwagę przy ewentualnych poszukiwaniach ?
  • Może jakieś inne propozycje? (Ale jest jeden i to znaczący warunek, pieseł musi być względnie mały)
Pozdrawiam
Seweryn.

Polecam toya rosyjskiego, pies przylepa, spędza czas na "niewidzialnej" smyczy metr od właściciela, waży do 3 kg, obecnie mamy drugą suczkę, nie wiem jakie są pieski, natomiast problem widzę w "pies byłby sam przez około 8 godzin", moim zdaniem mało który pies zniesie tak długą rozłąkę bez smutku... latem ogród, ale zimą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Londek napisał(-a):

[...]
Pozdrawiam
Seweryn.

Cześć Seweryn,

A nie myślałeś żeby adoptować? Adoptując psa nie zmienisz co prawda całego Świata, ale na pewno zmienisz świat adoptowanemu psu - może warto przemyśleć... ;) 

Shih tzu to wybór podyktowany jakimiś szczególnymi warunkami typu alergia czy po prostu Ci się podoba?

mamy dziewięcio letnią córkę, nie będą się gryźć? 🤭🤣

Wiele zależy od córki - psy nie są agresywne z natury, w 99% do złych zachowań skłania je złe zachowanie człowieka - jeśli dzieciak będzie rozumiał że to nie jest zabawka tylko żywe stworzenie to nie powinno być problemu.   

pracujemy, więc pies byłby sam przez około 8 godzin, pięć dni w tygodniu, mamy ogród także jest opcja że mógłby wychodzić na dwór?

8h to standard - jeśli zapewnisz mu odpowiednią ilość ruchu przed i po pracy to nie ma problemu - małe rasy z reguły nie są tak aktywne jak większe zwłaszcza że ta rasa jest zaliczana do psów do towarzystwa - to nie psy myśliwskie ani szpice które wymagają zdecydowanie więcej uwagi. Na pewno na dwór wypuszczałbym pod nadzorem na początku.

On czy Ona?

Ja wziąłbym "Oną" - choć w sumie to żadna różnica bo jeśli nie masz w planach hodowli to i tak pewnie wysterylizujesz.

Na co zwracać uwagę przy ewentualnych poszukiwaniach ?

Jeśli chcesz szczeniaka to prześwietl hodowlę na wskroś - omijaj wszelkie "hodowle klatkowe" czy "rozmnażalnie" - sprawdź rodowody, rodziców, a najlepiej też dziadków - zwróć uwagę czy nie ma tam śladów bliskiego pokrewieństwa przodków. I nie daj sobie wmówić że ktoś sprzedaje "rasowego psa bez rodowodu" bo po pierwsze szczeniaka kupuje się z metryką a nie rodowodem - a po drugie "rasowy pies bez rodowodu/metryki" to z reguły mieszaniec bardziej bądź mniej w typie rasy. Pies po rodowodowych rodzicach nawet z wadą (np skrzywiony ogon, czy inne rzeczy nie wpływających na ogólny stan zdrowia) też mają metrykę. Tych z wadami genetycznymi, dysplazją unikaj jak ognia, kupując podpisz dokładnie przeczytaną umowę - najlepiej żeby był w niej zapis że hodowca pokryje wszelkie ewentualne koszty leczenia jeśli wada genetyczna u psa się ujawni w czasie późniejszym. Shih tzu to obecnie dość popularna rasa - a takie są najbardziej obciążone - bo chęć zysku robi złą robotę. 

I nie daj się namówić na wszelkie "miniaturki" - nie ma czegoś takiego jak "miniaturka" za wyjątkiem szpica wszelkie inne miniatury powstały na skutek krzyżowania "normalnych" psów danej rasy z wadą niedoczynności przysadki mózgowej - rosną mniejsze bo mają zaburzoną produkcję somatotropiny -hormonu wzrostu. Dla lepszego zobrazowania mówiąc np. miniaturka yorkshire terrier'a to tak jakby powiedzieć "miniaturka człowieka" na osobę z karłowatością.

Może jakieś inne propozycje? (Ale jest jeden i to znaczący warunek, pieseł musi być względnie mały)

Wrócę do  początku swojej wypowiedzi - rozejrzyj się po necie, jest sporo ukierunkowanych pod daną rasę albo w typie rasy fundacji, które pomagają znajdować nowe domy psom po jakichś trudnych perypetiach - sam adoptowałem rottweilera po przejściach dzięki fundacji Rottka z Pomorza - była z nami 7 lat i to była świetna decyzja, jak odeszła to adoptowaliśmy staffordshire bull terrierkę wyciągnietą z hodowli klatkowej przez fundację AST - też świetna decyzja to była, psiak w momencie adopcji miał 4 lata, i dożył z nami 16-tu - choć miał to być kolejny rottweiler, ale Szanowna się nie zgodziła - słowami "bo jak już chcesz psa to mały ma być..." a ja uznałem że jedyny mały pies z którym nie ma wstydu na spacer wychodzić to staffik...(<-żart - żeby nie było).

Przygarnięcie dorosłego psa ma sporo plusów:

1. pies z reguły jest już wysterylizowany, 

2. jeśli piesem się zajmowała fundacja to już coś o nim wiadomo - był dom tymczasowy i jakieś opinie co do charakteru już są, 

3. dorosły pies raczej nie niszczy - no chyba że weźmiesz jakiegoś ciapka typu labrador albo golden retriever - czy jamnik, choć tu akurat na plus bo miałbyś nowy design w ogrodzie co rusz... 

4. no i można zrobić coś dobrego... ;) 

5.jeśłi adoptujesz przez fundację i coś pójdzie nie tak - to z reguły, o ile to dobra fundacja, nie zostaniesz z problemem sam... 

Moim zdaniem warto przemyśleć...

Edytowane przez Daito
literówka

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 hours ago, Krzysztof Skórka said:

Polecam toya rosyjskiego

Kiedyś tam zasłyszana nazwa, nietoperz na czterech łapach 🤭 Jednak trochę za mały. 

natomiast problem widzę w "pies byłby sam przez około 8 godzin", moim zdaniem mało który pies zniesie tak długą rozłąkę bez smutku

Kurczę, większość osób które znam a mają zwierzaki,  w tym psy… oni wszyscy pracują, co prawda niektórzy mają zatrudnione osobę do wyprowadzania popołudniu itp, ale to jest mniejszość, także zwierzaki zostają w domu/ na dworze same. 

latem ogród, ale zimą?

latem ogród i dom… zimą w ogrzewanym domu nie powinno mu być źle ? Szczególnie że nie zamykamy drzwi do większości pomieszczeń.

@Daito Dziękuje Tobie za wyczerpująca odpowiedź i wytłumaczenie kilku ważnych faktów. 

57 minutes ago, Daito said:

A nie myślałeś żeby adoptować?

Tak, myśleliśmy nad tym… niestety większość w naszym obrębie to starsze psy, jak my z żoną jakoś sobie poradzimy przy szybkiej stracie, to córka już gorzej, ona jest bardzo czuła i strasznie zniosła czas w którym odszedł nasz kot który był z nią od początku życia, spał z nią… jadł… chodził na spacery… płakali nawet razem, przez pierwsze 6 lat życia córki nie mamy jej zdjęcia zrobionego w domu bez kota na podorędziu. 

1 hour ago, Daito said:

psy nie są agresywne z natury

Wiem, złe doświadczenia mam niestety tylko z Polski (wraz z pogryzieniami i szyciem ran)… tutaj w UK jakoś te zwierzaki spokojniejsze są jak tak człowiek to obserwuje (szkoda że tylko zwierzaki). 

1 hour ago, Daito said:

8h to standard - jeśli zapewnisz mu odpowiednią ilość ruchu przed i po pracy to nie ma problemu

Też tak myślałem, ale lepiej się upewnić przed podjęciem ostatecznej decyzji. 

1 hour ago, Daito said:

Jeśli chcesz szczeniaka to prześwietl hodowlę na wskroś

I tutaj będzie raczej największy problem, myślę że to raczej nie wykonalne… planujemy wykupienie ubezpieczenia zdrowotnego. 

1 hour ago, Daito said:

Ja wziąłbym "Oną"

Żona też tak mówi. 

1 hour ago, Daito said:

Ja wziąłbym "Oną"

Spotkaliśmy się z tą rasą kilka razy, zawsze były to bardzo spokojne psy, córka bardzo lubiła ich towarzystwo… większych psów boi się a nie chcemy nic na siłę robić. 

Nie wiem tylko jak znoszą krótsze i dłuższe podróże autem ? Podejrzewam że podczas tych krótszych nie będzie problemów… gorzej będzie z jazdą UK - PL 👀

Jeszcze raz dziękuję za odzew… doceniam chęć pomocy 👍🏻🙌🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi