Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, cyryl99 napisał:

To pozwólcie, że ja jako "nosiciel" Spirita od ponad miesiąca podzielę się swoimi uwagami. ...... Średnia z 5 tygodni +0,5 sek/dobę. Podsumowując - jestem zadowolony i uważam, że to był dobry nabytek. Noszę na codzień

Jakie jest oznaczenie mechanizmu w tym zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tomekk33 napisał:

Jakie jest oznaczenie mechanizmu w tym zegarku?

L888.4 (ETA A31.L11)

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dziś zaliczyłem nieplanowaną wycieczkę, podczas której wypatrzyłem do przymiarki Tissota Gentlemana (bardzo wygodny EDC, na żywo zrobił na mnie bardzo solidne wrażenie)

IMG_1485.thumb.JPG.76549d4b36cc4b0d02a78f8df12b740c.JPG

Tymczasem kątem oka patrzę, a tu za szybką taka perełka: 

IMG_1483.thumb.JPG.86bd1e8768ad92a2da07d843f808e41d.JPG

Na żywo mega wrażenie, znacznie lżejszy niż można się spodziewać, grubość absolutnie do przeżycia, tarcza przepiękna, wszystko idealnie widoczne pod każdym kątem i Valgranges w środku pod przeszkolonym deklem 🥰 

Na koniec pooglądałem wystawę o tematyce lotniczej...

IMG_1481.thumb.JPG.3a4441e7daa8e19a23798d172a50326a.JPG

...oraz fantasy & science fiction 😉 

IMG_1480.thumb.JPG.4aad4e1bd1b4c420cbf72e3d6ed30372.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, rads napisał:

A ja dziś zaliczyłem nieplanowaną wycieczkę, podczas której wypatrzyłem do przymiarki Tissota Gentlemana (bardzo wygodny EDC, na żywo zrobił na mnie bardzo solidne wrażenie)

Tymczasem kątem oka patrzę, a tu za szybką taka perełka: 

Na żywo mega wrażenie, znacznie lżejszy niż można się spodziewać, grubość absolutnie do przeżycia, tarcza przepiękna, wszystko idealnie widoczne pod każdym kątem i Valgranges w środku pod przeszkolonym deklem 🥰 

Na koniec pooglądałem wystawę o tematyce lotniczej...

...oraz fantasy & science fiction 😉

To już naprawdę science finction...

Ten Tissot też mi się podoba i chodził mi przez chwilę po głowie ale stwierdziłem, że to byłby kolejny "ersatz" Conquesta.

5 godzin temu, Jogi napisał:

L888.4 (ETA A31.L11)

Ktoś wie czym się różni ten mechanizm od L888.5 ? (taki siedzi w Conquest Classic, chociaż miał być L619).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tomekk33 napisał:

Ten Tissot też mi się podoba i chodził mi przez chwilę po głowie ale stwierdziłem, że to byłby kolejny "ersatz" Conquesta.

WR 100m, krzemowa sprężyna, luma na wskazówkach, dwukrotnie większa rezerwa chodu, super wpasowana data - jest kilka Conquestów, którym ze wstydu by przy nim tarcza zzieleniała 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, tomekk33 napisał:

Ktoś wie czym się różni ten mechanizm od L888.5 ? (taki siedzi w Conquest Classic, chociaż miał być L619).

Z tego co się orientuję, to różnią się tylko tym, że L888.4 ma certyfikat chronometru, a L888.5 nie ma.

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym klubie jeszcze mnie nie było. Witam się oficjalnie z nowym nabytkiem.
dacaebccde86d61158c6552104262b67.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Mirosuaw napisał:

Witam się oficjalnie z nowym nabytkiem.

Przyjmij Pan zatem oficjalne gratulacje! 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjmij Pan zatem oficjalne gratulacje! 
Twoje zdjęcia kusiły i miały duży wpływ na zakup. Dziękuję "winowajco"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rads ten Tissot ma tarcze sunburst czy mat? Pytam bo pamietam go inaczej a na twoim foto jakby matowa byla - co chyba wyglada nawet lepiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Mirosuaw napisał:

Twoje zdjęcia kusiły i miały duży wpływ na zakup. Dziękuję "winowajco" emoji6.png

Słuchaj, piszemy do Longinesa by wypłacili mi prowizję od sprzedaży i dzielimy się 50/50 😄

39 minut temu, cordi7 napisał:

@rads ten Tissot ma tarcze sunburst czy mat? Pytam bo pamietam go inaczej a na twoim foto jakby matowa byla - co chyba wyglada nawet lepiej :D

Hehe... tak, wiem, że też czujesz do niego miętę 😄 Sam byłem zaskoczony, tarcza na żywo wygląda jakby była lekko ziarnista i półmatowa. W salonie zawsze oświetlenie jest nienaturalne i trzeba brać na to poprawkę. Fotka z komórki, ale nie kręciłem nic jak babcię kocham i wrzuciłem tak jak wyszła z aparatu. Przyznam szczerze, że zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie, do tego stopnia, że nie wiem czy się temu wrażeniu oprę hahah... ostatnio mam coś strasznie słabą silną wolę 😄😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Jogi napisał:

Z tego co się orientuję, to różnią się tylko tym, że L888.4 ma certyfikat chronometru, a L888.5 nie ma.

Ale z tego co widzę to obydwa chodzą tak samo dokładnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.12.2020 o 08:57, Mirosuaw napisał:

W tym klubie jeszcze mnie nie było. Witam się oficjalnie z nowym nabytkiem.

Tu również pogratuluję. Bardzo mi się podoba. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.12.2020 o 19:29, rads napisał:

Super jest ten Tissot. Fajny mechanizm, odpowiednia wodoszczelność i czytelność przy niebieskiej tarczy - dobre połączenie. Gentleman zresztą w każdej konfiguracji wypada znakomicie, także w wersjach z tarczą crosshair.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.12.2020 o 12:14, rafio77 napisał:

Mam nadzieje ze kolega się nie obrazi -jestem zainteresowany tym zegarkiem ale niej ester pewny czy to rocznik 77 czy może wcześniejszy ktoś pomoże ?:) 

ponawiam prośbę o pomoc w ustaleniu roku produkcji tego zegarka

7190ba02a8845f725477a4f1098dc407.jpg

Edytowane przez rafio77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, rafio77 napisał:

ponawiam prośbę o pomoc w ustaleniu roku produkcji tego zegarka

Masz wyraznie napisany numer mechanizmu i zdjęcia zegarka, napisz do Longinesa, dostaniesz pewną informację z pierwszej ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Edmund Exley napisał:

wypada znakomicie, także w wersjach z tarczą crosshair.

Też tak uważam, ale przeczytałem gdzieś, że crosshair to starsza wersja. A tu https://www.ablogtowatch.com/tissot-gentleman-watch/ dopatrzyłem się na zdjęciu dekla, że ma on "tylko" 5 bar / 50m, zamiast 100 w obecnej wersji bez krzyża 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, rads napisał:

Też tak uważam, ale przeczytałem gdzieś, że crosshair to starsza wersja. A tu https://www.ablogtowatch.com/tissot-gentleman-watch/ dopatrzyłem się na zdjęciu dekla, że ma on "tylko" 5 bar / 50m, zamiast 100 w obecnej wersji bez krzyża 😉

Bicolory mają 50 m WR a stalowe 100 m WR, w ofercie obecnie są wersje i z krzyżem i bez:

00F5431E-7653-4ED3-A488-A4A42F2C6FDC.thumb.png.e7c53eef3bcb9cafb7e840b56b19f2d8.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, cordi7 napisał:

Bicolory mają 50 m WR a stalowe 100 m WR, w ofercie obecnie są wersje i z krzyżem i bez:

Jak zawsze dobrze poinformowany 😉😄 Dzięki Kolego!

PS. Tu znalazłem fajne makro od Hodinkee: 

https://hodinkee.imgix.net/uploads/images/1571232546128-4c683vmdwrl-837cfcd83864e2d4f750234d47f6f8e0/TISSOT_GENTELMAN_5.jpg?ixlib=rails-1.1.0&fm=jpg&q=55&auto=format&usm=12&fit=crop&ch=Width%2CDPR%2CSave-Data&alt=

Co ciekawe tarcza faktycznie wygląda na lekko ziarnistą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi