Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

Seksowna bestia... Jeśli wzrok nie myli, to ma szlif słoneczny, naprawdę rzadko spotykany na czarnej tarczy. Zdjęcie KRUK.

EA44DC16-4B3C-44B9-A71A-EB0364144D60.thumb.png.1336d028fcd1647f5d19b8cc8bc1b63e.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rads napisał(-a):

Seksowna bestia... Jeśli wzrok nie myli, to ma szlif słoneczny, naprawdę rzadko spotykany na czarnej tarczy. Zdjęcie KRUK.

EA44DC16-4B3C-44B9-A71A-EB0364144D60.thumb.png.1336d028fcd1647f5d19b8cc8bc1b63e.png

Ciekawy, ale moim zdanie trochę za dużo się na nim dzieje. No i koperty Longines coraz bardziej przypominają te Rolexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżizs, chyba macie jakąś nerwicę natręctw z tymi uciętymi numerami które są  klasycznym projektem tarczy zegarka😄

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz przyjdzie @szuwi i zniesmaczy ten projekt do końca. 🤣

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Zaraz przyjdzie @szuwi i zniesmaczy ten projekt do końca. 🤣

Masz rację - straszny jest z tą ciachniętą "7". 😞

10 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Dżizs, chyba macie jakąś nerwicę natręctw z tymi uciętymi numerami które są  klasycznym projektem tarczy zegarka😄

Nawet jeśli, to (jak widać) "klasyczny" nie zawsze jest tożsame z "ładny". Ja bym nie mógł go nosić, bo widziałbym tylko tego "ogryzka" 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, a dla większości jest ładny😊

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, eye_lip napisał(-a):

No widzisz, a dla większości jest ładny😊

Więc jestem przedstawicielem "mniejszości" 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wystarczyło siódemkę zrobić w lustrzanym odbiciu i byłoby po sprawie. 😉

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Więc jestem przedstawicielem "mniejszości"
Zaimponowaliście mi argumentacją dot. urody zegarka
De gustibus...

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też się ten indeks nie podoba, wygląda jakby w ostatniej chwili wstawiali mały sekundnik i brakło trochę miejsca. Jeśli już tak ciąć to 5 z prawej strony również. Byłoby przynajmniej symetrycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Balansujący Na Osi napisał(-a):

Mnie też się ten indeks nie podoba, wygląda jakby w ostatniej chwili wstawiali mały sekundnik i brakło trochę miejsca. Jeśli już tak ciąć to 5 z prawej strony również. Byłoby przynajmniej symetrycznie.

Wywody nt. indeksów to jak rozmowa o uzębieniu żony. Trzeba zaakceptować tą siódemkę, ewentualnie udać się do dentysty albo finalnie zmienić żonę.

Tak uważam 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie się podoba ale z longinesem mam ostatnio tak że maja super projekty i zawsze jakieś 1 ale. Raz uszy za długie, raz koronka za wielka, raz chapter ring za szeroki :D

Jakoś lepiej proporcje dobierali w modelach archiwalnych na których teraz bazują.

W nowym wszystko ok i chętnie zobaczę na żywo, ale mógłbym się czepić (po renderach) że mała sekunda mogła by mieć nieco mniejszą średnicę.  W poprzedniej wersji mówiłem że dodanie małej sekundy to by było coś więc teraz nie mogę przesadzać ;)

Edytowane przez Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, rafalmosty napisał(-a):

Choć mnie cięte (byle symetrycznie ) indeksy nie rażą, to tu właśnie z powodu zepsucia symetrii tarczy, nieco to przeszkadza.   Mogli  jakoś lepiej pokombinować z wielkością tarczy,  indeksów i małej sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Dostum napisał(-a):

Wywody nt. indeksów to jak rozmowa o uzębieniu żony. Trzeba zaakceptować tą siódemkę, ewentualnie udać się do dentysty albo finalnie zmienić żonę.

Tak uważam 😁

Trzeba albo nie trzeba, zależy co się komuś podoba i Jakie jest jego poczucie estetyki.

Na pewno można natomiast wyrazić swoją opinię na ten temat. Mnie akurat razi niesymetryczne przecięcie indeksu z jednej strony.

Wystarczyło w tak zaprojektowanym układzie zmniejszyć rozmiar indeksu albo rozmiar małej sekundy albo zwiększyć i przyciąć indeks 5 z drugiej strony, byłoby przynajmniej symetrycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze do niedawna miałem podobnie jak Koledzy krytykujący te(n) indeks(y). Doszedłem jednak do wniosku, że takie kontrowersyjne niuanse dodają tylko charakteru zegarkowi i wyróżniają go na tle konkurencji. Tak powszechnie krytykowano położenie małej tarczki sekundnika w Heritage 1945, że w końcu musiałem go kupić :D To trochę jak progresywny rock - po prostu nie jest dla wszystkich ;) 

Na obronę Longinesa można przytoczyć fakt, że w całej historii od ponad 100 lat zawsze było w ofercie mnóstwo zegarków z przyciętymi indeksami, czy to przez tarcze sekundnika, czy przez totalizatory chronografów. Te zegarki to dziś absolutnie kultowe modele, o których marzą kolekcjonerzy na całym świecie. Gdyby Longines robiąc reedycję zrezygnował z przycięcia indeksu na wzór oryginału tylko po to, aby zadowolić współczesnych estetów, to w moich oczach straciłby na wiarygodności jako producent tego typu zegarków.

Wiem, że ten konkretny model pokazany przez Rafała to nie jest reedycja i być może w tym przypadku Koledzy mają rację. Ale gdy ktoś uważa, że np. w Sektorze mogliby zrezygnować z obciętej szóstki, bo to psuje estetykę, to znaczy, że kompletnie nie czuje, o co w tym chodzi (dla jasności mam na myśli reedycje, a nie zegarki luźno inspirowane modelami vintage).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba albo nie trzeba, zależy co się komuś podoba i Jakie jest jego poczucie estetyki.

Na pewno można natomiast wyrazić swoją opinię na ten temat. Mnie akurat razi niesymetryczne przecięcie indeksu z jednej strony.

Wystarczyło w tak zaprojektowanym układzie zmniejszyć rozmiar indeksu albo rozmiar małej sekundy albo zwiększyć i przyciąć indeks 5 z drugiej strony, byłoby przynajmniej symetrycznie.
Ależ oczywiście, dlatego drążymy temat

Jednakże (od strony praktycznej)
=》 w przypadku zegarka i żony są to już rozważania poniewczasie.
=》 poczucie estetyki bywa często zniekształcone, zarówno w przypadku zegarka jak i żony.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.07.2023 o 13:19, rads napisał(-a):

32F34862-B858-4A85-AA27-B9E817245DE7.thumb.jpeg.87e204acf34116b3d3972cc199b1f071.jpeg

Ładny bardzo :) Co to za referencja?

Edytowane przez edi7777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, edi7777 napisał(-a):

Ładny bardzo :) Co to za referencja?

A dziękuję uprzejmie 😉 

Tu masz kilka informacji o nim:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, jimmibaton napisał(-a):

Taki zawitał do mnie emoji16.png