Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.06.2025 o 08:55, Sisqo napisał(-a):

Spirit, wyglada mi na tydzień z marka 😉

Zastanawiam się  czy wytrzymam 😅

IMG_1388.jpeg

Czekamy na więcej. Ale dzisiaj Formex był 😄

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, kornel91 said:

Czekamy na więcej. Ale dzisiaj Formex był 😄

Śnieżynka 🤫

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Może nie jest ładny ale za to drogi ;)

i bez datownika ;)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda dobrze. Ten typ bransolety mi się podoba, jest bardzo wygodna. Jednak nie jestem się w stanie nie pochylić nad tym, co robi 50-cio procentową różnicę w cenie w stosunku do standardowych Conquest? Zloty medalion i nowe zapięcie? IMHO będą sprzedawane u AD z min. 30% upustem. A to raczej nie buduje prestiżu marki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Moim zdaniem Longines nigdy nie dogoni Tudora czy Breitlinga, jeśli nie odetnie się od mechanizmów ETA, a w sumie nie ma żadnego powodu, żeby z nich rezygnował. Obecne ceny są mocno nadmuchane, ale jeśli ludzie kupują, to ok. Ja bym chętnie przytulił LLD 39, ale w tym budżecie zwyczajnie nie wytrzymuje konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

12 godzin temu, pk_kamil napisał(-a):

i bez datownika ;)

Za drogi - tak. Brak daty jest ok. Czy ładny? Dla mnie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest problem z Longinesem. Wypuszcza obecnie naprawdę piękne zegarki (w końcu sam noszę jednego z nich), ma przeszłość sięgającą mezozoiku, dzięki czemu ma z czego czerpać dobre wzorce. Tylko że goni cenami Omegę, która opuściła dotychczasową niszę cenową goniąc z kolei cenami Roleksa. A Longines nie daje nam niczego ekstra do tej ceny, co w tej klasie oznaczałoby już powrót do mechanizmów in-house. Bo póki co to równie dobrze takie ceny mogłaby wystawiać Certina albo Tissot (z tej samej Swatch Group), tylko że tego nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Sierżant Julian napisał(-a):

To jest problem z Longinesem. Wypuszcza obecnie naprawdę piękne zegarki (w końcu sam noszę jednego z nich), ma przeszłość sięgającą mezozoiku, dzięki czemu ma z czego czerpać dobre wzorce. Tylko że goni cenami Omegę, która opuściła dotychczasową niszę cenową goniąc z kolei cenami Roleksa. A Longines nie daje nam niczego ekstra do tej ceny, co w tej klasie oznaczałoby już powrót do mechanizmów in-house. Bo póki co to równie dobrze takie ceny mogłaby wystawiać Certina albo Tissot (z tej samej Swatch Group), tylko że tego nie robi.

Pozwolę sobie dorzucić porzadniejsze bransolety.  Bo zwykłe sztyfty i brak mikroregulacji w zegarku za ponad 10k to już trochę nie ten.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrącę i ja swoje 3 grosze, oraz napiszę dlaczego 'zdradziłem' Longinesa. 

MECHANIZMY - nie były dla mnie problemem (sam producent świadczy o tym, że jest zadowolony z 'nowych' tworów - dlatego zakładam, iż zmodyfikowana - antymagnetyczna / antywstrząsowa eta na wydłużonej rezerwie chodu, będzie wytrzymała i niezawodna).

*odchyłki na poziomie ok 2-6 (do 8 max) sekund również są dla mnie akceptowalne (pozbywałem się z resztą zegarków o bardziej precyzyjnym chodzie, więc to także - nie jest dla mnie jakimś wyznacznikiem / chociaż Tuxedo chodzi praktycznie jak kwarc i nawet nie muszę go przestawiać).

BRANSOLETY - np. w HC & Conquest'39 mają na tyle ostre krawędzie, że dosłownie wbijają się w ręce (przy dłuższym użytkowaniu lub spuchniętej łapie) / a zapięcia w HC to już tragedia i dramat (niewygodne w zapinaniu, odstające).

*taki Spirit też ma gorszą branse od nowego BB'36

MATERIAŁY - myślałem, że to wyłącznie kwestia polerki / ale ponoć wpływ ma także - jakość stosowanej do produkcji & obróbki stali (w Conquest 39, bezel rysował się od samego patrzenia *ktoś tu kiedyś napisał, że to najbardziej rysująca luneta w zegarku jaki przerabiał / w Dolce Vita - rysował się od noszenia siatek z zakupami : ) w jednym z zegarków (przyznaje, mój błąd) przez nieumiejętną zmianę bransolety (dysponowałem nieoryginalnymi chińskimi teleskopami) poharatałem uszy - jakby ingerując w samą konstrukcję materiału...

Reasumując za 14 koła (nawet z rabatem -30%), wole dołożyć do Tudora (który jak się okazuje potrafi czasem nawalić w mechanizmach *o różnych problemach pisali chłopaki w wątku marki / słyszałem też podobne opinie na yt), ale ma na pewno lepsze bransolety (cud miód & orzeszki + zapięcia sztos) i zakładam, że materiały (mi np. luneta w BB'36 czy GS - rysuję się o wiele mniej) w których koperty oraz uszy wyglądają na o wiele bardziej solidnie wykonane...

*do tego WR 100 + zakręcana koronka - są dla mnie dodatkowym atutem, dzięki któremu zegarek lepiej sprawdzi się na co dzień

*wzornictwo & modele, nasze indywidualne wybory / rozmiary to oddzielny temat (gusta, guściki itd.)

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wykończenia muszę się zgodzić. Klasa wykończenia koperty w moim NTH "Brian A. Mack" (wyrób amerykańskiego microbrandu, od zeszłego roku już niestety zamkniętego) jest o klasę wyżej od mojego Spirita. Jeśli Spirit jest w porządku, to NTH jest w porządku ++.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój Hydro na pewno nie ma aspiracji do wyższej klasy, ale choć przez 11 lat nazbierał sporo mniejszych i większych rys, to materiałowo chyba nie prezentuje się najgorzej (zdjęcie sprzed kilku chwil):

To już 11 lat?! (Bo dobrze pamiętam, że to zdobyczny?)
Jak ten czas zasuwa…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi