Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.10.2025 o 14:39, Domingo66i6 napisał(-a):

acacf87cc92260c89b54f974b62b9f7f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Śliczny. Najfajniejszy z nowych Conquestów. Śliniłem się kiedyś na niego, mierzyłem i nawet byłem blisko zakupu, tylko ta cena u Dolińskiego :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 29.10.2025 o 22:44, tommly napisał(-a):

Śliczny. Najfajniejszy z nowych Conquestów. Śliniłem się kiedyś na niego, mierzyłem i nawet byłem blisko zakupu, tylko ta cena u Dolińskiego :D

Dla mnie jedyny "niesprzedawalny" z kolekcji.😁  Tomek, zawsze można poszukać z "drugiej ręki" 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.10.2025 o 14:58, Mattej napisał(-a):

Za trzecim podejściem wybrałem jednak rozmiar 41 na gumie. Wersja 38 ma tą tarczę dość małą i wpisuje się bardziej w klimat elegancki, szczególnie na bransolecie. Lug to lug wersji 41mm jest w miarę znośny jak na Longinesa - 49mmn. Do odczytu godziny czarna tarcza zdecydowanie najlepsza ze wszystkich wersji, które oglądałem (szampańskiej nie było), szlif słoneczny jest dość stonowany. Kolor tarczy wpada momentami w jakby bardzo ciemną czekoladę. Mechanizm L888.5. 

20251001_115602.jpg

20251001_142415.jpg

20251001_142451.jpg

20251001_142542.jpg

20251001_143823.jpg

20251001_143736.jpg

20251001_144908.jpg

20251001_144839.jpg

20251001_144842.jpg

Czesc

Zamówiłem trochę w ciemno szampańskiego (nie wiedziałem go na żywo). Nie miałem wyboru rozmiaru bo on tylko jest w 38. Jaką masz szerokość nadgarstka i obwód ? Boję się tylko czy ten 38 nie będzie taki trochę damski rozmiarowo - najwyżej dam Żonie 😁

Gratuluje świetnego zegarka 👌

W dniu 2.10.2025 o 15:26, szumi napisał(-a):

Zielono mi😉

IMG_0738.jpeg

To rozmiar 41 ?

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Michal84 napisał(-a):

Czesc

Zamówiłem trochę w ciemno szampańskiego (nie wiedziałem go na żywo). Nie miałem wyboru rozmiaru bo on tylko jest w 38. Jaką masz szerokość nadgarstka i obwód ? Boję się tylko czy ten 38 nie będzie taki trochę damski rozmiarowo - najwyżej dam Żonie 😁

Gratuluje świetnego zegarka 👌

To rozmiar 41 ?

17,5cm, szerokość ok 5,7cm. Dzięki :)) Tak, to jest wersja 41. Jasna tarcza trochę by powiększyła optycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mattej napisał(-a):

17,5cm, szerokość ok 5,7cm. Dzięki :)) Tak, to jest wersja 41. Jasna tarcza trochę by powiększyła optycznie.

Dzięki. Ja mam 16,5 cm, szerokość 5,5 to 38 powinno być OK. Dawno (nigdy) nie miałem tak małego zegarka. Nadgarstek mam jednak mały. 

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Michal84 napisał(-a):

Dzięki. Ja mam 16,5 cm, szerokość 5,5 to 38 powinno być OK. Dawno (nigdy) nie miałem tak małego zegarka. Nadgarstek mam jednak mały. 

Myślę, że będzie w punkt :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ja mam rękę 16.5 cm. Rozmiar 38:

image.thumb.jpg.d3f223d1c7fec3fc68ce7a4d578edee5.jpg

Dzięki i jak oceniasz dopasowanie ? Przymierzałeś również ten większy 41 ?

Przez ostatnie 7-10 lat nosiłem zegarki w przedziale 40-42 stąd może moje „zepsułyście” odnośnie średnicy zegarka. Jak wiadomo zegarek zegarkowi nie równy to też ma znaczenie. 

Miałem dobrą cenę (niesamowicie dobra) to zamówiłem w ciemno, zawsze można odesłać, ale wolałbym zostawić jak już dotrze 🙂

Wyszedł im ten Conquest - świetne zegarki, Twój czarny również wymiata. 

Widziałem u innych forumowiczów już wszystkie opcje kolorystyczne, ale tego jeszcze nie. Pokaże jak dojedzie. 

IMG_3790.jpeg

Edytowane przez Michal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Michal84 napisał(-a):

Dzięki i jak oceniasz dopasowanie ? Przymierzałeś również ten większy 41 ?

Przez ostatnie 7-10 lat nosiłem zegarki w przedziale 40-42 stąd może moje „zepsułyście” odnośnie średnicy zegarka. Jak wiadomo zegarek zegarkowi nie równy to też ma znaczenie. 

Miałem dobrą cenę (niesamowicie dobra) to zamówiłem w ciemno, zawsze można odesłać, ale wolałbym zostawić jak już dotrze 🙂

Wyszedł im ten Conquest - świetne zegarki, Twój czarny również wymiata. 

Widziałem u innych forumowiczów już wszystkie opcje kolorystyczne, ale tego jeszcze nie. Pokaże jak dojedzie. 

IMG_3790.jpeg

Wiesz tego typu zegarek bedzie się nosił jak większy bo ma dużą tarczę. Ja też generalnie wolę mniejsze koperty. Tego wersji większej nie przymierzałem ale na mnie 40mm to najwieksze co nosi mi się dobrze. Obecnie bo kiedyś upychałem wielkie divery :D

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Michal84 napisał(-a):

jak już szampański dotrze do Ciebie, to uprzejmie poproszę wrzuć zdjęcia - na forum przynajmniej do tej pory chyba nikt się nie ujawnił z conquestem w kolorze szampańskim. a moja prośba oprócz powyższego wynika również, a może przede wszystkim, z faktu, że  conquest 38mm w kolorze szampańskim jest dla mnie najfajniejszym, najbardziej udanym modelem ze wszystkich nowych conquestów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, blue7 napisał(-a):

jak już szampański dotrze do Ciebie, to uprzejmie poproszę wrzuć zdjęcia - na forum przynajmniej do tej pory chyba nikt się nie ujawnił z conquestem w kolorze szampańskim. a moja prośba oprócz powyższego wynika również, a może przede wszystkim, z faktu, że  conquest 38mm w kolorze szampańskim jest dla mnie najfajniejszym, najbardziej udanym modelem ze wszystkich nowych conquestów. 

Nie ma problemu koniec przyszłego tygodniu wrzucę fotki. Ja od dawna mam ochotę na coś „złotego”.  Niebieskie mi się już przejadły, czarne również. Rozważałem jedynie tego szampańskiego Conquesta lub nowość Tudor Luna, ale tam jest słaba rezerwa chodu, w Longinesie bardzo mi pasuje te około 72h. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Michal84 napisał(-a):

Nie ma problemu koniec przyszłego tygodniu wrzucę fotki. Ja od dawna mam ochotę na coś „złotego”.  Niebieskie mi się już przejadły, czarne również. Rozważałem jedynie tego szampańskiego Conquesta lub nowość Tudor Luna, ale tam jest słaba rezerwa chodu, w Longinesie bardzo mi pasuje te około 72h. 

super:) a jeśli chodzi o rezerwe chodu w nowych mechanizmach longinesa to nie jesteś sam - jest nas przynajmniej dwóch. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Michal84 napisał(-a):

7 minut temu, blue7 napisał(-a):

super:) a jeśli chodzi o rezerwe chodu w nowych mechanizmach longinesa to nie jesteś sam - jest nas przynajmniej dwóch. 

Obniżono im taktowanie to rezerwa wzrosła. To są fajne werki, dokładne. Czy można nazywać je inhausem? Chyba nie ale niech się koledzy wypowiedzą...

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Obniżono im taktowanie to rezerwa wzrosła. To są fajne werki, dokładne. Czy można nazywać je inhausem? Chyba nie ale niech się koledzy wypowiedzą...

ja bym to określił jako co najwyżej "inhausowo" zmodyfikowana eta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zachęcony entuzjastycznymi recenzjami nowego Spirita 39mm, postanowiłem wybrać się do nowo otwartego butiku Longinesa, żeby naocznie przekonać się co to za cudo ;)

W celach porównawczych na ręku miałem dotychczasową wersję Spirita 40mm.

No i nowy mnie rozczarował i to dość bardzo. 

Zmniejszony rozmiar o 1mm (zarówno średnica, jak i szerokość bransolety) widać gołym okiem. Nie oceniam tego ani dobrze, ani źle, ponieważ jednym będzie ta zmiana odpowiadać, innym nie. W mój gust bardziej wpasowuje się większa wersja, ale co kto lubi.

Podoba mi się likwidacja datownika w nowym. Nie lubię datowników i wolałbym żeby w moim starym też go nie było. Trzeba jednak dodać, że nowy został zubożony nie tylko o datownik, ale również o czerwoną końcówkę sekundnika, o gwiazdki (wiem, wielu osobom nie podobały się), a także o dokładniejsze oznaczenia na "drabince" minutowej. Ubogi i nijaki stał się również dekiel. Zmiana kolorystyki indeksów, wskazówek i napisów spowodowała, że zubożono także kontrast na cyferblacie i to jest moim zdaniem najgorsza zmiana. Stary model pod tym względem to była żyleta, soczystość, natomiast nowy znacznie zbladł, jest zdecydowanie bardziej vintage. Trochę upodobnił się do wielu innych pilotów. W mojej ocenie nowy model po tych wszystkich kastracjach, których jest zbyt dużo, stał się jedynie "zwyczajnym" zegarkiem i nie ma już wielu smaczków, które występowały w starym. Stracił na charakterze. Z pilota świeżego i nowoczesnego stał się nudny i prawie klasyczny.

Zdjęć porównawczych nie mam, jakoś krępuję się focenia w salonach ;)

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Michal84 napisał(-a):

Jeszcze nie u mnie, ale już mój - czekam na paczkę. „Złoty”, a skromny  😁

Kupiony u Strojnego - rewelacyjna obsługa 👍

IMG_0078.jpeg

IMG_0077.jpeg

Gratulacje! Niech się szampan nosi. Daj znać jak wrazenia :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi