Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Recommended Posts

7 godzin temu, Mirosuaw napisał(-a):

Łooo, Panie, ten to ma 8 gwiazdek.

Bez skojarzeń proszę ;)

Mnie tam "osiem gwiazdek" nigdy nie bawiło, ale jako zabieg socjotechniczny (przeniesienie uwagi gawiedzi ze spraw istotnych na nieistotne) okazało się skuteczne. 

Rolex na szczęście nie mój, znalazłem na jakimś forum. Podobno ta wersja naprawdę istnieje. Wygląda jakby ktoś jeszcze próbował wcisnąć dziewiątą gwiazdkę na szóstej ale nie zdążył. Umarł z zachwytu nad własnym dziełem.

- ireo

Flyback chrono calkiem ciekawy, time-only niby zmiany na lepsze, ale ten zegarek nie ma charakteru dla mnie (jak i poprzednia wersja), stawiam MB1858 znacznie wyzej i nie zamienil bym go na tego Longines.

Edited by DawidM86

14 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Nowy chrono na filmiku

Maleńka tarcza w stosunku do ilości stali na ręce, dziwnie to dla mnie wygląda…

49 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Maleńka tarcza w stosunku do ilości stali na ręce, dziwnie to dla mnie wygląda…

Wiesz co dla mnie on jest projektowo skopany ze względu na ucięte indeksy. Nie potrafiłbym z tym żyć :P mam wrażenie że upchnęli za dużo w tym zegarku

3 wskazówkowiec jak pisałem wyżej jest spoko. 

quartz bandit

4 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ustrzelony w Rzymie przed chwilą, wszedłem z ulicy do butiku:

I jak wrażenia?

Bo w stosunku do starszej generacji Spiritów, ten wydaje się mocno (chyba zbyt mocno) w klimacie vintage. I jakiś taki surowy, ale może się mylę

3 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

I jak wrażenia?

Bo w stosunku do starszej generacji Spiritów, ten wydaje się mocno (chyba zbyt mocno) w klimacie vintage. I jakiś taki surowy, ale może się mylę

W porównaniu do 37mm czuć że to większy zegarek. A design mi osobiście się podoba. Mniej znaczy więcej? No i pasek nie ma klamerki tylko zapięcie z mikro regulacją.

quartz bandit

10 minut temu, Picy napisał(-a):

Kurde chodzi po głowie. Muszę gdzieś przymierzyć aby rozmiar sprawdzić. 
U mnie dzisiaj strzała. Srebrna strzała. 

IMG_4035.jpeg

Stary bierz gdybym nie miał Spirita 37mm to bym powaznie myślał. Świetny zegarek mi się wszystko zgadzało w nim.

quartz bandit

W dniu 25.09.2025 o 11:09, pk_kamil napisał(-a):

Taka nowość od LONGINES pojawiła się na stronie producenta. Klasyka:)

ULTRA CHRON CLASSIC, L2.937.4.72.6, automatyczny zegarek rozm. 37 i 40mm. 5atm. stał szlachetna 52 h rezerwy chodu.

Screenshot_20250925_080251_Chrome.thumb.jpg.e6ee0f7466b7e4f4b1c60d7376c083d8.jpg

Dzisiaj przymierzałem w nowootwartym butiku w Galerii Mokotów w Warszawie:)

Trochę się śpieszyłem więc zdjęć nie robiłem;) pod WIELKIM wrażeniem jestem. świetnie leży.  rozm. 37 zdecydowanie za mały jak na dzisiejsze standardy, mam nadgarstek ok 17-17,5cm , ale już rozm. 40mm to w sam raz. cieniutki, z datą, klasyczny wygląd zegarka z lat 60tych ubiegłego wieku, wodoszczelność 5atm. mechanizm certyfikowny 52 rezerwą chodu. bransoleta wg mnie ideał.  obecnie jedyny minus to cena. ale... ideały kosztują:)

Czas zmienia perspektywę

2 hours ago, Picy said:

I tak najpierw przymiarka.

Co do Silver Arrow w lepszym słońcu i już tarcza inna :) Za to miedzy innymi go lubie. 

IMG_4034.jpeg

Ja milo wspominam ten zegarek jak i Tuxedo. Kazdy mial swoj unikatowy klimat. Z Silver Arrow trzeba tylko uwazac, bo koperta w calosci polerowana. 

Niech sie dobrze nosi. 

Longines wypuszcza ostatnio bardzo mocne propozycje. Nowy Ultra-Chron, nowy Spirit i np. LLD mogłyby robić za fajną monobrandową kolekcję. 

Edited by wojtek91

4 godziny temu, Edmund Exley napisał(-a):

Myślę, że jest naprawdę sporo takich możliwości zestawienia fajnego trio. Dla mnie wszakże musiałby być w nim reprezentant klasyki.

axIMG_5288.thumb.JPG.a830a15f6d8cdacbcc1d3a30586fb88a.JPG

axIMG_5298.thumb.JPG.2be1d1ee647865afdc0e12cfc627d04d.JPG

Bardzo dobrze go wspominam. Mimo wszystko był na mnie troszkę za mały, a wariant z szafirem już niestety za drogi. Niemniej, jest to naprawdę udany model, który z powodzeniem może służyć za garniturowca w takiej mini kolekcji. 

fajny ten nowy Ultra-Chron, cena też robi wrażenie 😆 w sumie nie wiem za co miałbym dać 17k

1 godzinę temu, gszydlowsky napisał(-a):

fajny ten nowy Ultra-Chron, cena też robi wrażenie 😆 w sumie nie wiem za co miałbym dać 17k

Za bijacy 10 razy na sek mechanizm,  nawiązanie do historii i podatek od nowości?

A na poważnie - model oczywiscie przedrożony a bransoleta na zwykłe sztyfty to w tej półce cenowej to nieporozumienie. No ale to grupa Swatch...

quartz bandit

na znanym portalu zegarkowym zakupowym zegarek ten jest w kwocie ok. 14k, ale to i tak dużo. 

Mi brakuje w tej kwocie WR 10atm 😀

Ale zegareczek cieniutki... jak quartz:):):)

Czas zmienia perspektywę