Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

Miłego dnia

IMG_2438.thumb.jpeg.6bf37ca8544a329bd87c6e63691876ca.jpeg
IMG_2437.thumb.jpeg.2cb6031e9f0d2a489b00e0df27fe13cf.jpeg

Rozmiar idealny

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

Porównania będą zawsze, mi się podoba, żeby nie było 😉

18 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Zaraz tu ściągną mściciele z działu chińskiego i zaczną pisać, że Longines robi homary i nosimy podróby suba :P

17 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

Zbyt duże archiwa producenta, sprawią - że Longines zawsze się obroni (i już to udowodnili modelem Amiral - o czym wcześniej pisali w temacie marki Koledzy z naszego forum)

*Sam 'zaatakowałem' ten model, ale zmuszony faktami - zwracam 'honor'...

IMG_20260411_184435.jpg

18 godzin temu, nav napisał(-a):

Zgadzam się, porównania zawsze będą, jak cały zielony, to wiadomo Hulk. Mnie Hydroconquest też się podoba i chętnie podjadę do AD przymierzyć.

To chyba nawet nie kwestia że wygląda jak Rolex, tylko kwestia że z zegarka który był charakterny i rozpoznawalny zrobili totalnie nijaki projekt. Bardzo ładny, generlanie podobający się ludziom i pewnie będzie się bardzo dobrze sprzedawał. Ale jak usuniecie logo z tarczy to wygląda jak 90% innych mikrobrandów, Davosa czy tym podobne.

I żeby nie było, poprzednie HC w ogóle mi się nie podobały, a ten już zdecydowanie bardziej 😂 Ale pewnie dlatego że Submariner mi się podoba 🤦‍♂️

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, evilym napisał(-a):

I żeby nie było, poprzednie HC w ogóle mi się nie podobały, a ten już zdecydowanie bardziej 😂 Ale pewnie dlatego że Submariner mi się podoba 🤦‍♂️

Chyba mam podobnie, poprzednie HC to kompletnie nie moja bajka, nowy Sub w porządku ale za duży, cenowo może też nie koniecznie mi pasuje 😅, więc gdybym miał kupić nurka to Longines byłby jednym z dobrych kandydatów 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, evilym napisał(-a):

To chyba nawet nie kwestia że wygląda jak Rolex, tylko kwestia że z zegarka który był charakterny i rozpoznawalny zrobili totalnie nijaki projekt. Bardzo ładny, generlanie podobający się ludziom i pewnie będzie się bardzo dobrze sprzedawał. Ale jak usuniecie logo z tarczy to wygląda jak 90% innych mikrobrandów, Davosa czy tym podobne.

Zgadzam się w kwestii wtórności designu czarnego divera na bransolecie. Tak,  jest podobny do Suba. I tak, też mi się Rolek podoba. Ponadczasowa klasyka. Ale w cenie metkowej 10k pln mało która manufaktura z historią oferuje zegarek tak wykonany, z fajnym, modyfikowanym inhałsowo werkiem na Ecie, z mikroregulacją, ceramiką w bezelu, rozmiarze poniżej 40mm oraz tak niską grubością koperty (Seamaster grubasie patrzę na Ciebie!) jak Longines. Nowy Hydroconquesty to po prostu bardzo dobry pakiet jako całość. Przywaliłbym się tylko do pinów w bransolecie, Swatch Group na tym przycina. Chociaż pin&collar by dali.

PS Longines ma najfajniejsze laski jako modelki :P @Barbara Palvin

Screenshot_20260412_130522_Chrome.thumb.jpg.f27b92d7bb4f46eea8196d4de6552f4c.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ta "huraganowo" wręcz postępująca komercyjna popularność (co chwila ktoś wrzuca "unboxing" albo foty) nowego HC trochę... powstrzymała moje dość już żwawe zapędy do kupienia go... Muszę ochłonąć i przespać się z tym wszystkim.  ;) 

WARTO POMAGAĆhttps://www.siepomaga.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

No właśnie ta "huraganowo" wręcz postępująca komercyjna popularność (co chwila ktoś wrzuca "unboxing" albo foty) nowego HC trochę... powstrzymała moje dość już żwawe zapędy do kupienia go... Muszę ochłonąć i przespać się z tym wszystkim.  ;) 

Myślę, że to będzie za parę miesiecy szeroko dostepny model także luzik. Teraz się zblokowało bo klienci się rzucili 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Myślę, że to będzie za parę miesiecy szeroko dostepny model także luzik. Teraz się zblokowało bo klienci się rzucili 

Mnie nie chodzi o to, że "się zblokowało" - to mój entuzjazm jakoś tak nagle... oklapł.  :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Mnie nie chodzi o to, że "się zblokowało" - to mój entuzjazm jakoś tak nagle... oklapł.  :( 

Może zapisy wprowadzą to chęć wróci 😁,

a tak serio, to fajny "tani" zegarek, można było się spodziewać że tak to się potoczy 🙂 , ten hype to może być jego minus, ciekawe czy popularnością przegoni BB58 ? - mi się black baya odechciało zanim kliknąłem, a przymierzałem się kilka razy 😅 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, gszydlowsky napisał(-a):

Chyba mam podobnie, poprzednie HC to kompletnie nie moja bajka, nowy Sub w porządku ale za duży, cenowo może też nie koniecznie mi pasuje 😅, więc gdybym miał kupić nurka to Longines byłby jednym z dobrych kandydatów 😄

Pytanie czy szukasz alternatywy dla Rolexa czy szukasz jednak czegoś hm... innego 😉

Wszyscy wiemy jak się kończy wybór "tego tańszego". Uważam że jest dużo innych ciekawych zegarków w tym budżecie.

4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

Zgadzam się w kwestii wtórności designu czarnego divera na bransolecie. Tak,  jest podobny do Suba. I tak, też mi się Rolek podoba. Ponadczasowa klasyka. Ale w cenie metkowej 10k pln mało która manufaktura z historią oferuje zegarek tak wykonany, z fajnym, modyfikowanym inhałsowo werkiem na Ecie, z mikroregulacją, ceramiką w bezelu, rozmiarze poniżej 40mm oraz tak niską grubością koperty (Seamaster grubasie patrzę na Ciebie!) jak Longines. Nowy Hydroconquesty to po prostu bardzo dobry pakiet jako całość. Przywaliłbym się tylko do pinów w bransolecie, Swatch Group na tym przycina. Chociaż pin&collar by dali.

PS Longines ma najfajniejsze laski jako modelki :P @Barbara Palvin

Screenshot_20260412_130522_Chrome.thumb.jpg.f27b92d7bb4f46eea8196d4de6552f4c.jpg

Tak oczywiście. Nawet nie miałem w ręku tego modelu, więc co do jakości czy wygody się nie wypowiadam. Po prostu szkoda że Longines zagrał baaaardzo bezpiecznie.

Myśle że trzeba będzie do tematu wrócić za rok, dwa. Ciekawe czy się nadal będzie bronił.

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, evilym napisał(-a):

Pytanie czy szukasz alternatywy dla Rolexa czy szukasz jednak czegoś hm... innego 😉

Wszyscy wiemy jak się kończy wybór "tego tańszego". Uważam że jest dużo innych ciekawych zegarków w tym budżecie.

Tak oczywiście. Nawet nie miałem w ręku tego modelu, więc co do jakości czy wygody się nie wypowiadam. Po prostu szkoda że Longines zagrał baaaardzo bezpiecznie.

Myśle że trzeba będzie do tematu wrócić za rok, dwa. Ciekawe czy się nadal będzie bronił.

No widzisz zagrał bezpiecznie a w ciągu kilku dniu pojawiło się kilka sztuk na forum. Bo jak najbardziej wygląda na ciekawą propozycję. Ja myślę, że mógłbym wymienić moją Certine też na takiego HC a z drugiej strony już mogliby w tym modelu dać szybkie teleskopy w bransolecie i śrubki do bransolety zamiast pinów. Wiadomo, że się czepiam ale bez rabatów to jest jeden 10k.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, kornel91 napisał(-a):

No widzisz zagrał bezpiecznie a w ciągu kilku dniu pojawiło się kilka sztuk na forum. Bo jak najbardziej wygląda na ciekawą propozycję. Ja myślę, że mógłbym wymienić moją Certine też na takiego HC a z drugiej strony już mogliby w tym modelu dać szybkie teleskopy w bransolecie i śrubki do bransolety zamiast pinów. Wiadomo, że się czepiam ale bez rabatów to jest jeden 10k.

Ja oczywiście nie oceniam indywidualnych motywacji poszczególnych Kolegów, którzy już weszli w posiadanie nowego HC, ale, tak generalnie, bezpieczna polityka producenta przekłada się właśnie z reguły na większą sprzedaż/popyt. Hype na nowego HC wynika właśnie z tego, że Longines gra bezpiecznie i świadomie nawiązuje do sprawdzonego języka designu znanego z Submarinera czy Tudora Black Bay. To jest dokładnie to, czego większość ludzi szuka: klasyczny, czytelny diver bez ryzyka „dziwności”. Dzięki temu zegarek jest łatwy w odbiorze i decyzji zakupowej - jak, poniekąd, widać. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, gszydlowsky napisał(-a):

"tani" zegarek"

Ja pamiętam jak w 2018 roku ręce mi się trzęsły wydając 1800 zł na Seiko Bay Tunę :D a potem akceptacja cen szybko poszła hehe

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ja pamiętam jak w 2018 roku ręce mi się trzęsły wydając 1800 zł na Seiko Bay Tunę :D a potem akceptacja cen szybko poszła hehe

Nie mówmy o "tych rzeczach".  :D;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Ja też pamiętam, jak zamawiałem pierwszy zegarek (Seiko premier w kwarcu) za powyżej 1k i aż się trząsłem takim 'drogim' zakupem!

*I to jest prawdziwy sukces koncernów, które sprzedają zegarki za ok 10k / a Klienci, mówią jeszcze - że 'tanio' ; )

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Ja oczywiście nie oceniam indywidualnych motywacji poszczególnych Kolegów, którzy już weszli w posiadanie nowego HC, ale, tak generalnie, bezpieczna polityka producenta przekłada się właśnie z reguły na większą sprzedaż/popyt. Hype na nowego HC wynika właśnie z tego, że Longines gra bezpiecznie i świadomie nawiązuje do sprawdzonego języka designu znanego z Submarinera czy Tudora Black Bay. To jest dokładnie to, czego większość ludzi szuka: klasyczny, czytelny diver bez ryzyka „dziwności”. Dzięki temu zegarek jest łatwy w odbiorze i decyzji zakupowej - jak, poniekąd, widać. ;) 

No i Jarek koledzy, którzy przerobili dziesiątki zegarków są zadowoleni z zakupu. Czyli strzał w 10 a mówię tylko o forum.  Ja też bym chętnie obejrzał ale póki co nie mam o gdzieś blisko możliwości. Wcześniejszy mi się podobał ale ten beznadziejny klikając bezel mnie odstraszył a tutaj chyba to poprawili. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od dłuższego czasu chciałem kupić driver, kręciłem się najpierw wokol Tissot, Certina, Epos, Tudor, Eberhard Scafograf,  I wybór padł na Tudor black by 41 mm. Leży idealnie, mega wygodny ale brak ceramicznego bezela mnie zniechęcił jednak. 
Potem pojawia się Longines HC i miłość od pierwszego wejrzenia 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Dnlaie napisał(-a):

Ja też pamiętam, jak zamawiałem pierwszy zegarek (Seiko premier w kwarcu) za powyżej 1k i aż się trząsłem takim 'drogim' zakupem!

*I to jest prawdziwy sukces koncernów, które sprzedają zegarki za ok 10k / a Klienci, mówią jeszcze - że 'tanio' ; )

Hehe w punkt. To jest właśnie to, klient płaci z przyjemnością i jeszcze się cieszy że tanio policzyli :D

A gdybyśmy zobaczyli rzeczywisty koszt tego Hydro... ale o tym mądzrzej nie wspominać :P

59 minut temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Nie mówmy o "tych rzeczach".  :D;) 

:)))))))))))))))))))))))))))))))))

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dochodzi do tego dodatkowy aspekt, że cały internet - huczy o nowym Longinesie...

*Jak u celebrytów - "nieważne co, aby o nas mówili" : )

13 minut temu, szumi napisał(-a):

Ja od dłuższego czasu chciałem kupić driver, kręciłem się najpierw wokol Tissot, Certina, Epos, Tudor, Eberhard Scafograf,  I wybór padł na Tudor black by 41 mm. Leży idealnie, mega wygodny ale brak ceramicznego bezela mnie zniechęcił jednak. 
Potem pojawia się Longines HC i miłość od pierwszego wejrzenia 😅

Ja bym chętnie wrócił do BB (najchętniej 54) i raczej nie miałbym problemu - z 'wybaczeniem' aluminiowego bezela...

PS: tylko bransoletę 'musisz' wymienić / najlepiej, niwelując koszty - czyli sprzedając aktualny mesh (mi - do Vulcaina ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Dnlaie napisał(-a):

Jeszcze dochodzi do tego dodatkowy aspekt, że cały internet - huczy o nowym Longinesie...

*Jak u celebrytów - "nieważne co, aby o nas mówili" : )

Ja bym chętnie wrócił do BB (najchętniej 54) i raczej nie miałbym problemu - z 'wybaczeniem' aluminiowego bezela...

PS: tylko bransoletę 'musisz' wymienić / najlepiej, niwelując koszty - czyli sprzedając aktualny mesh (mi - do Vulcaina ; )

co do bransy nie ma problemu, dam znać.

H bransa ma się  pojawić w sprzedaży, dopiero za 2 miesiące. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Ale ta meshowa bransoleta ma logo Longinesa (znaczy klepsydrę), gdzie ona do Vulcaina? :P

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Mirosuaw napisał(-a):

Ale ta meshowa bransoleta ma logo Longinesa (znaczy klepsydrę), gdzie ona do Vulcaina? :P

Nie ma to dla mnie większego znaczenia (nosiłem już nie raz - bransoletę lub klamerkę do paska, od innego zegarka do innego)

*I chociaż nie wiem ile Vulcain się u mnie ostoi heh to jednak - pasek / bransoleta (lub mesh) może zmienić odbiór zegarka a zakładam, że jakość tego wyrobu Longinesa jest zadowalająca (miałem od lld i było spoko)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

I chociaż nie wiem ile Vulcain się u mnie ostoi heh

wracasz do Tudora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi