Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Pomijając fakt, że to co robi się na zegarach ( ta czarna powłoka), to nie jest prawdziwa patyna, bo prawdziwej zapewne nie chcielibyście mieć ;)

Zabezpieczająco działa tlenek miedzi ( przy miedzi na drugim stopniu utlenienia ).

I tak by uczciwie powiedzieć ten "sztuczny" jest lepszy i istnieje możliwość równego położenia.

Jak komuś nie pasuje równo, to sobie może potem " znierównić" :P .

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janek ty Lajdaku - wykupujesz wszystko co sie rusza i nie rusza!

Gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A troszke se wypilem winka i zle ustawilem snipera :P

Mialem co innego na oku :rolleyes:

A tak wyszlo jak wyszlo :D

Miejcie pretensje do siebie ze tak dobrze zaszczepiliscie przywiazanie do roczniakow.

Moze nieraz wtopie ale chce sie nauczyc na bledach tylko ze nie mam czasu nawet na wyczyszczenie mechanizmu,pracuje po 12 godzin dziennie i bardzo mi jest potrzebne takie spotkanie w Srebrnej gorze;

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A troszke se wypilem winka i zle ustawilem snipera :P

Mialem co innego na oku :rolleyes:

A tak wyszlo jak wyszlo :D

Ja tez tak mam!

Twin loop jest extra, ja mam z mala tarcza.

Polowalem na swojego 3 lata...a wiedzialem kto ma1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem NAWCC sa spory byc moze moj jest od Hubera bo jedyna roznica to otwor rewizyjnyna wprost widelek (otwor duzy to Huber reszta to podwykonawcy).

Ostatnio mialem na oku cos lepszego ale przepadlo wzial ktos od nas niestety a moze i dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten do kogo trafił :( ?

post-6402-0-88129300-1365702763.jpg

post-6402-0-50982100-1365702763.jpg

post-6402-0-04838500-1365702763.jpg

post-6402-0-53304400-1365702762.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz gdzie to idzie bo,poluje :D na innego.

Edycja nie zajarzylem , nie trafil do mnie a ladny ci on oj ladny. :rolleyes:

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu sprzedał się na niemieckim Ebay JUF reklamowany jakoby z końca XIX w.

Czy uważacie, że to był oryginał?

Numer aukcji 200903615989

Zdjęcia złej jakości.

post-52256-0-00951900-1366196399_thumb.jpg

post-52256-0-44523400-1366196426_thumb.jpg

Edytowane przez JarM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po krotkirj walce udalo mi sie zdobyc tego roczniaka

Wg Johna Huby jest to 5 z pierwszej serii skeletonow wyprodukowany przez GB (ten akurat dla BHA- moze zamowili u niego cala piersza serie? Pozniej GB zauwazywszy sukces sprzedazy zrobil druga serie z logo GB?Nie mam porownania numeracji to tylko takie dywagacje.)

Moj ma numer 2 131 305 a numeracja wg Huby zaczynala sie od 2 131 301.

Wiem ze nikt tego nie czyta bo "smietanka" jest w Srebrnej Gorze a ja niestety jeszcze wczoraj pracowalem do pozna i nie moglem juz jechac.

img2515in.jpg

img2516v.jpg

img2517re.jpg

img2518wp.jpg

img2519h.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po krotkirj walce udalo mi sie zdobyc tego roczniaka

Wg Johna Huby jest to 5 z pierwszej serii skeletonow wyprodukowany przez GB (ten akurat dla BHA- moze zamowili u niego cala piersza serie? Pozniej GB zauwazywszy sukces sprzedazy zrobil druga serie z logo GB?Nie mam porownania numeracji to tylko takie dywagacje.)

Moj ma numer 2 131 305 a numeracja wg Huby zaczynala sie od 2 131 301.

Wiem ze nikt tego nie czyta bo "smietanka" jest w Srebrnej Gorze a ja niestety jeszcze wczoraj pracowalem do pozna i nie moglem juz jechac.

Cześć ktoś to jednak czyta ;).

Ładny zegar :).

Pozdrawiam

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Chciałbym się zapytać jaka jest grubość włosa w zegarze Wilhelm Würth? Założyłem włos o grubości 0,004" i zegar się spieszy. Tutaj są dokładniejsze zdjęcia zapożyczone z sieci.

post-10133-0-84258500-1367349474_thumb.jpgpost-10133-0-95079400-1367349485.jpg

Taką miał sprężynę... Na zdjęciu porównanie starej i nowej sprężyny. Stara sprężyna z profilu wygląda prawie jak sprężyna talerzowa :D.

post-10133-0-53846000-1367349499_thumb.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym się zapytać jaka jest grubość włosa w zegarze Wilhelm Wurth? Założyłem włos o grubości 0,004" i zegar się spieszy.

W moim starszym wydaniu wychodzi ze to plyta 1603 i tam powinnien byc wlasnie 0,004"

Wiec jesli nie ten, to 0,0038 lub nastepny 0,0036 ---> tu potrzebna jest rada kogos kto wie wiecej lub ma taki zegar.

Ladne wahadlo!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W moim starszym wydaniu wychodzi ze to plyta 1603 i tam powinnien byc wlasnie 0,004"

Wiec jesli nie ten, to 0,0038 lub nastepny 0,0036 ---> tu potrzebna jest rada kogos kto wie wiecej lub ma taki zegar.

Ladne wahadlo!

Przeszukałem ostatnie wydanie i znalazłem podobną płytę.

post-10133-0-32588800-1367435793_thumb.jpg

Niewyjaśniona pozostaje przyczyna spieszenia się zegara. Grubość włosa jest zgodna z książką, sprężyna napędowa również, a wahadło jest oryginalne... Pozostaje dobrać grubość włosa eksperymentalnie.... :wacko::unsure:

Edycja:

Zegar pracuje na włosie 0,0036" w zakresie regulacji wahadła. :) Odległość górnej zawieszki od widełek około 5mm.

http://mb.nawcc.org/...-Co-Clocks-Here

Edycja:

Może płyta jest tylko podobna do tej z książki? Płyty firmy Jahresuhrenfabrik, które miałem różnią się kilkoma szczegółami technicznymi:

1. łożyskiem kotwicy od strony tarczy. W Jahresuhrenfabrik łożysko stanowi jedną całość z płytą zegara, a to w opisywanej płycie jest na dodatkowym mostku przykręconym dwoma śrubkami.

post-10133-0-80189100-1367474379_thumb.jpg

2. kotwicą. W Jahresuhrenfabrik są wykonane z jednego kawałka stali bez regulowanych palet, a w płycie powyższego zegara kotwica jest wykonana z mosiądzu, palety są regulowane.

3. podstawą zegara. W Jahresuhrenfabrik podstawa jest wykonana z mosiądzu, a w tym zegarze jest wykonana z mosiądzowanej stalowej blachy. Różni się też wyglądem ;).

4. zegary firmy Jahresuhrenfabrik są lepiej i staranniej wykonane oraz są z lepszych materiałów. W tym zegarze korona była mocowana nie na śrubki, ale na wbite kołki, tarcza do ramki jest mocowana na zagięte kołki, które udają śrubki.

5. mostek przekładni wskazań w Jahresuhrenfabrik jest ustalony kołkami, a moim zegarze są tylko wkręty.

Edycja:

Teraz pozostaje usunąć obrzydliwą farbę z podstawy.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

ponieważ od zakupu mojego Beckera dochodziło do roku postanowiłem go nakręcić. Po nakręceniu, zegar nagle przyspieszył, tzn. jak przez ostatnie 4miesiące chodził bardzo punktualnie (różnica czasu mogła wynosić kilka minut), a po nakręceniu po 3 tygodniach ma ponad 4 godziny do przodu. Nakręciłem go dość mocno by miec spokój na kolejny rok i domyślam się że to jest tą przyczyną, tzn sprężyna jest zbyt mocna i stąd taki efekt.

Mam więc pytanie, by uniknąć częstej regulacji wahadła to zegar należałoby nakręcać raz na pół roku i nakręcać w momenice jak po okresie punktualnego chodu zegar zwolni (znak że sprężyna słabnie)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś poprzestawiałeś przy tym nakręcaniu, np na górnej lub dolnej zawieszce. Jak na samą maksymalnie naciągniętą sprężynę to moim zdaniem zbyt dużo.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam kolegow. obserwuje ostatnio rozne aukcje z zegarami i na nie moja niekorzysc te najfajniejsze roczniaki zgarnia Janekp. Gratulacje JANEK. Moze kiedys uda mi sie kupic szkieletora. Dawno temu zainteresowal mnie zegar z niebieska tarcza zegarowa wystawiony w zatoce- licytowalem, przegralem, moze rozsadek zwyciezyl- nie udalo sie kupic. Od miesiaca obserwowalem aukcje na ten zegar;

post-38332-0-59013100-1367877183_thumb.jpg

jest to JUF. Czy moge poprosic was o informacje na jego temat. Pozdrawiam R.

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie uczestnicze w tej licytacji ale zwrocilem na niego uwage,uwazam ze kilka osob tez zgarnelo niestety ale lepsze od moich egzemplarze i chwala im za to ,niech beda zadowoleni bo naprawde warto miec w domu w kolekcji piekne roczniaki nawet jesli sie tym nie pochwalimy.Ja dzialam pod wplywem impulsu lub czasem zapytam kogos czy warto to licytowac ,niekiedy w przypadku jednego typu zegarow dziala swietnie PW( nie wchodzimy sobie w droge z kolega o podobnym zainteresowaniu).Mialem ochote na szkieletora z NAWCC od lucilli ale po pierwszej aukcji kiedy go nie sprzedala wystawila go jeszcze raz i nie odpowiedziala na moja najwyzsza oferte . Ale sie rozpisalem na urlopie <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Z początkiem marca wszedłem w posiadanie mocno zmaltretowanego GB. Odkurzyłem, wymyłem skręciłem, rozkręciłem i oddałem do zegarmistrza.

Wczoraj zegar wrócił. Jest przepiękny. Dysk majestatycznie wiruje tuż nad podstawą. Cieszę się, że wrócił do życia.

post-57457-0-49713100-1369118400_thumb.jpg

post-57457-0-96702900-1369118414_thumb.jpg

post-57457-0-07288000-1369118520_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od tyłu co się dzieje ? Jest jeszcze tradycyjnie numerowany ?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest z roku 1929 i ma już numery - po przejęciu przez Junghansa 36xx. Ale ma sygnatury GB.

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zapodaj fotkę tylnej płyty z numerami i sygnaturą, proszę :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uprzejmie proszę:

post-57457-0-26335700-1369160761_thumb.jpg

post-57457-0-46761600-1369160776_thumb.jpg

post-57457-0-59219200-1369160792_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i pięknie. Przypomniał mi się temat założony 1 października 2009 roku przez pewnego całkiem nowego klubowicza, który starał się sprawiać wrażenie całkiem "zielonego" ;)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam!

Mam problem z zegarem rocznym Gustav Becker. Założyłem włos o grubości 0,0040" i nie mogę wyregulować chodu zegara w zakresie regulacji wahadła (zegar się późni).

Proszę o informacje czy grubość włosa jest prawidłowa do tego mechanizmu oraz jaka powinna być odległość widełek od górnej zawieszki?

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam, na pierwszej stronie tego tematu jest bardzo dobra rozpiska na ten temat kol WueM.

Zastosuj jedną z metod tam wymienionych i doprowadzisz zegar do właściwego chodu.

Dla ułatwienia zacytuję to, co tam jest napisane.

''Okres drgań wahadła torsyjnego jest wprost proporcjonalny do iloczynu długości włosa i momentu bezwładności balansu wiszącego, a odwrotnie proporcjonalny do iloczynu szerokości i trzeciej potęgi grubości taśmy włosa. Z tego wynika, że największy wpływ na okres wahań wahadła ma grubość włosa.

Jeśli roczniak spieszy, to należy zwiększyć okres drgań wahadła (spowolnić oscylator) poprzez:

• zwiększenie momentu bezwładności czyli oddalenie ciężarków od osi obrotu,
  • zwiększenie długości włosa,
  • pocienienie włosa b. drobnym papierem ściernym.

Jeśli roczniak spóźnia, to należy zmniejszyć okres drgań (przyspieszyć oscylator) poprzez:

• zmniejszenie momentu bezwładności, czyli zbliżenie ciężarków do osi obrotu,
  • skrócenie włosa,
  • wymianę włosa na grubszy (pogrubasić się nie da).

Aby pocienić włos trzeba zdemontować wszystkie elementy i umieścić włos poziomo górnym końcem w imadle o gładkich szczękach. Następnie, trzymając pomiędzy kciukiem i palcem wskazującym, zgięty na pół kawałek wodnego papieru ściernego, przeciągnąć nim wzdłuż włosa do końca. Można to zrobić dwa, trzy razy. Składamy zespół włosa z powrotem, montujemy w zegarze i sprawdzamy efekt. Pocienianie włosa powoduje wzrost amplitudy drgań i może wymagać korekty położenia (podniesienia) widełek.''

Pozdrawiam

PS.

Dodam może jeszcze, że można trochę pomajstrować przy ciężarze wahadła. To znaczy przy tej ołowianej obręczy wewnątrz wahadła. Ale nie każde wahadło można rozebrać.

Grubość włosa do zegarów rocznych Beckera i tych najstarszych JUF jest taka sama, czyli 0,004'' (0,102mm)

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.