Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz  chyba  nie  spisz  jeszcze,co  o  tym  sadzisz  warto  go  :

fiqa.jpgUploaded with ImageShack.com
83pq.jpgUploaded with ImageShack.com
rmia.jpgUploaded with ImageShack.com
ntx8.jpgUploaded with ImageShack.com
3ekp.jpgUploaded with ImageShack.com

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji materiału z jakiego wykonany jest obiekt zawsze warto, pod warunkiem, że cena jest odpowiednia ;)

Nawet jak powiesz "ile" to i tak trzeba doprecyzować szczegóły - tarcza papier/celuloid ?

Coraz więcej faktów mogących sugerować, że Huber robił mechanizmy ( kpl. podzespołów do nich i dla Kienzle i dla BadUf)

-------------------------------------------------

W innym wątku padła propozycja, by nie odnosić się do aukcji, ale wg mnie obejmuje to również inne oferty.

Tak więc inną droga poproszę - dobrze znaną, więc problemu nie ma ;)

Ogólnie chodzi o to, by utrzymać minimalny choćby poziom, który nie przyniesie nam wstydu przed "światem"

Na NAWCC dużo linków kieruje na nasze forum, tłumacz Google ułatwia rozumienie.

Nie sposób tam pisać wiedząc, że tu się bez przerwy nagina.

Wszyscy kolekcjonerzy czy miłośnicy bezpośrednio lub pośrednio korzystają z tamtego forum.

Powinni ( wg mnie ) dbać o właściwie relacje.

Ludzie przypadkowi mogą to mieć w d...

Ale wyrażają tym samym (moim zdaniem) brak szacunku nie tylko dla tamtej formy, ale również i dla tych z nas, którzy tam bywają.

Postawa " gówno mnie to obchodzi, byle swoje załatwić" nie odpowiada moim oczekiwaniom - nie wiem jak to się ma w przypadku innych.

Tak więc z mojej strony pada "nie" dla publicznych dyskusji o tym czy cokolwiek warto kupić, sprzedać i za ile.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą, na NAWCC powstał osobny dział przeznaczony do...wyceniania. Dostępny dla członków stowarzyszenia, zaś dla pozostałych, "pytaków", jak ich nazywam - odpłatnie.Z licznymi oczywiście obwarowaniami gwoli braku jakiejkolwiek odpowiedzialności ze strony chętnych do bycia rzeczoznawcami.

Zaś co do dyskusji odnośnie trwających aukcji, wyjąwszy te będące jawnymi oszustwami - mam takie samo zdanie jak Mariusz. Raz zrobiłem wyjątek i widzieliście co się porobiło.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laterndluhr z naciągiem rocznym do wyjęcia. Czas pokazuje jedna wskazówka wykonująca 4 obroty w ciągu doby, do tego dwuminutowy, sprytny sekundnik.

post-22303-0-73956400-1375623998_thumb.jpgpost-22303-0-40875100-1375624012_thumb.jpgpost-22303-0-87192700-1375624021_thumb.jpgpost-22303-0-39472400-1375624131_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wynika z opisu, wymagał do tej pory tylko od pięciu do dziesięciu nakręceń ;)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś je robi, od czasu do czasu pojawia się kolejny na US ebay-u. To chyba ten.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z nudów robiłem porządki i wygrzebałem oto takie cudo. Gdzieś mam resztę od niego ale bez wahadła. Brak osłony włosa.

post-39091-0-41468500-1375635463_thumb.jpg

post-39091-0-07520900-1375635474_thumb.jpg

post-39091-0-11354200-1375635481_thumb.jpg

post-39091-0-28258500-1375635507_thumb.jpg

post-39091-0-54367700-1375635514_thumb.jpg

Edytowane przez roberto266

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytajac  czy  warto  mialem  na mysli ogolnie roczniaka (nie  myslalem o cenie)-  zle  zadalem pytanie  na forum.Tarcza  celuloidowa niestety.

Dziekuje  za odpowiedzi  i  pozdrawiam.

Janek

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a skoro o zakończonych aukcjach można - to co sądzicie o tej ? 1499,99 funtów. A jeszcze cos ciekawego niedługo się zakończy....

post-6402-0-54879400-1375647145_thumb.jpgpost-6402-0-03661300-1375647145_thumb.jpgpost-6402-0-61889200-1375647143_thumb.jpgpost-6402-0-14261400-1375647143_thumb.jpgpost-6402-0-17056900-1375647144_thumb.jpgpost-6402-0-18614500-1375647206_thumb.jpgpost-6402-0-14305300-1375647352_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam w swoim archiwum brata bliźniaka.

Taki sam, tylko obudowa zrobiona ''na bogato'' z roku 1887.

Ten ze zdjęć Taranta jest o rok starszy.

Prawdopodobnie ma jeszcze oryginalny długi włos.

post-28411-0-14733800-1375648767_thumb.jpg

Natomiast ten z biciem, to moim zdaniem ma nieoryginalne wahadło i dość mocno podejrzaną tarczę.

Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W drodze do domu. Prosze o opiniepost-28061-0-63876800-1375975882_thumb.jpgpost-28061-0-69459000-1375975897_thumb.jpg

Edytowane przez dezmund

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, tylko pogratulować zakupu! :) .

Moim zdaniem zegar jest oryginalny, mało grzebany i wizualnie w bardzo dobrym stanie.!!

Przy tym numerze takie właśnie powinno być wahadło, bez śrubek. Jest to jeden z najstarszych egzemplarzy, został wyprodukowany wg datowania John Hubby, w pierwszym półroczu 1902r. Nie pamiętam jaki ma najniższy numer J.Hubby w swoim archiwum, ale jak do tej pory, to ja mam chyba nadal najniższy numer roczniaka Gustava Beckera z wychwytem Grahama. Mój ma numer 1 632 604. Jeżeli chcesz wiedzieć coś więcej, to napisz co chcesz wiedzieć. Jeszcze raz gratuluję zakupu. Jak zrobimy w przyszłości wystawę to będzie co pokazać, oj będzie. :)

PS.

Jak przyjdzie to zobaczysz, jaki jest piękny. Te najstarsze roczniaki GB, wg mnie są najpiękniejsze.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, tylko pogratulować zakupu! :) .

Moim zdaniem zegar jest oryginalny, mało grzebany i wizualnie w bardzo dobrym stanie.!!

Przy tym numerze takie właśnie powinno być wahadło, bez śrubek. Jest to jeden z najstarszych egzemplarzy, został wyprodukowany wg datowania John Hubby, w pierwszym półroczu 1902r. Nie pamiętam jaki ma najniższy numer J.Hubby w swoim archiwum, ale jak do tej pory, to ja mam chyba nadal najniższy numer roczniaka Gustava Beckera z wychwytem Grahama. Mój ma numer 1 632 604. Jeżeli chcesz wiedzieć coś więcej, to napisz co chcesz wiedzieć. Jeszcze raz gratuluję zakupu. Jak zrobimy w przyszłości wystawę to będzie co pokazać, oj będzie. :)

PS.

Jak przyjdzie to zobaczysz, jaki jest piękny. Te najstarsze roczniaki GB, wg mnie są najpiękniejsze.

Dziekuje za opinie. Cieszy mnie poniewaz licytowalem na " nosa" ( nie jestem znawca , , a jedynie milosnikiem) Z checia napisze jak do mnie dotrze. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie obejrzałem mój mechanizm i ciekawostką jest to, że w Twoim i w moim egzemplarzu, jest dokładnie tak samo niedobita sygnatura i medal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie obejrzałem mój mechanizm i ciekawostką jest to, że w Twoim i w moim egzemplarzu, jest dokładnie tak samo niedobita sygnatura i medal.

A co powiesz o tympost-28061-0-15993600-1375998630_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby go opisać dość szczegółowo, potrzebny jest numer mechanizmu i potwierdzenie, że na wahadle jest taki sam numer jak na mechanizmie. Plus zdjęcie całej płyty z tyłu i górnego zawieszenia włosa.  

Na podstawie tych zdjęć które dołączyłeś, można opisać go tylko z dużym prawdopodobieństwem.

PS.

Nie zauważyłem ostatniego postu w którym napisałeś jaki ma numer. Musisz jeszcze odszukać jedynkę i wtedy będzie właściwy numer. Czyli będzie 1 717 418. Przy tym numerze powinna być nabita kotwica i numer na przedniej płycie pod tarczą. Zobacz czy jest.

Z takim numerem zegar został wyprodukowany wg datowania J. Hubby, w połowie 1903r.

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ostatnim poscie na zdjeciu pod tarcza , widoczny jest numer 717418  i z boku kotwica(zdjecie mozna powiekszyc). Nie widac jedynki na zdjeciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jahresunhrenfabrik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.