Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem co chcesz powiedzieć. Takie nowoczesne, sterylne wnętrza to nie mój styl, skarpetki ciepnięte w kąt źle wyglądają...

Tak, drewniany roczniak będzie moim następnym celem ;)

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, drewniany roczniak będzie moim następnym celem ;)

Serdecznie witamy Kolegę Kiniola w klubie roczniakomaniaków.!!!!

Ja osobiście jestem bardzo zadowolony że przybywa coraz więcej entuzjastów tych pięknych zegarów.

A w polskich kolekcjach pojawia się coraz więcej bardzo pięknych i niezwykle rzadko spotykanych egzemplarzy.  

Mam nadzieję, że w przyszłości zorganizujemy zjazd roczniakomaniaków połączony z wystawą tych wspaniałych zegarków.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze specjalną dedykacją dla Dziadka, taki widoczek... Krzysiek pamięta, gdzie to rosło  :)

Żeby nie było offa: u mnie numerki na drzwiczkach takie:

Wieczorem jeszcze coś zamieszczę  :P.

post-39092-0-32897100-1384177687_thumb.jpg

post-39092-0-93640000-1384177915_thumb.jpg

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, chyba wyłączę ten temat na jakiś czas. Wkrótce tak będziecie wyglądać:

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D  :D  :D :D  Też się tego obawiam... 

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, to już ostatni.

Dla porządku, ale bez nadziei zapytam: czy może u któregoś z kolegów wala się korona do takiego?

post-39092-0-02279300-1384203407_thumb.jpg

post-39092-0-71706400-1384203422_thumb.jpg

post-39092-0-35555900-1384203444_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol. Fibo, tak się składa, że mieszka u mnie na strychu jego brat bliźniak z tej samej partii produkcyjnej, ma Nr. 2141343 i też stuknęli mu na plecach BHA.

Mieszka ze mną już bardzo długo i dlatego jest sprawny, kompletny i w znacznie lepszej kondycji. :)

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ten pomieszka trochę ze mną, to też nabierze uroku  :). On jest potwornie usyfiony, ale  na szczęście czymś tłustym. Ktoś miał koncepcję smarowania rodem z osi wagonowych, no i nie był skąpy! Dzięki temu nic nie skorodowało, a ten smalec działał ochronnie. Niestety, jakieś bydlę regulowało go chyba łomem i mimośród lekko poharatany. Czymś to wyrównam...

Trochę roboty i będzie piękny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy może u któregoś z kolegów wala się korona do takiego?

Nie żebym miał w nadmiarze, ale było kilka rodzajów koron do takich tarcz. Tutaj dwa modele wykonane z blachy grubości 0,7 mm. Ta po lewej ma guzki nitowane, ta po prawej wytłaczane. Były też sterczyny odlewane. Jak Kol. dziadek zajrzy na strych, będziesz wiedział czego potrzebujesz. Pewnie skończy się tym, że kupisz następnego na tzw, "części". Okaże się, że jednak jest nieco inny i potrzebny jest następny, i następny, i...

post-22303-0-82004300-1384257518_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jednego na zwykłej podstawie, z taką własnie koroną- odmiana z nitowanymi guzkami. Wiem, czego potrzebuję, tylko nie wiem, gdzie to leży niepotrzebne i płacze  :). Oczywiście, w końcu pewnie dorobię (jeśli się któryś z Kolegów nie wykaże dobrym sercem). Gdzieś trzeba będzie wykopać właściwą blachę, te współczesne mają chyba mniej miedzi i są w kolorze "zimno-żółte"...

Chociaż, masz rację, Dziadka trzeba poprosić o info, czy "braciszek" ma wytłaczaną, czy nitowaną.   Proszę!

Nie mam nic przeciwko kolejnemu :D, Бог троицу любит! 

PS. Ooo, a na tej tłoczonej, to widzę, że rant tarczy ryflowany! U mnie gładki- więc nity?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat bliźniak ma guziki na koronce wszystkie nitowane. 

Przepraszam za złą jakość zdjęć, ale sprzęt mam nie najlepszy.

post-28411-0-65562200-1384287808_thumb.jpgpost-28411-0-30227200-1384287862_thumb.jpg

Kol. Fibo, chciałeś trójkę, to proszę bardzo, masz.

:wub:

post-28411-0-72979800-1384287922_thumb.jpg

Mój nie tęskni za innymi, bo moja trójka stoi zawsze razem. :P

Ale koronki będę Ci szukał, czasem się pojawiają na aukcjach w komplecie z ramką i tarczą.

Tak dla ciekawości podam, że podobno zielony marmur na podstawy do roczników były montowany tylko w trzech partiach.  

Roczniaki z pierwszej partii produkcyjnej mają marmur jasno-zielony, z drugiej ciemno-zielony, a z trzeciej jasno-zielony, ale podstawa jest trochę cieńsza i ma inny kształt frezu na krawędzi bocznej. W ofertach sprzedaży marmurki spotyka się bardzo rzadko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję, teraz mam pewność! Cudne są cholery, swoją drogą  :D. Jeśli gdzieś taką koronę zobaczysz- będę wdzięczny niezmiernie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qurcze, niezłe perspektywy... Też zaczynam mieć objawy chorobowe :D  czytając i oglądając te posty :o

Edytowane przez kasiaMF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zaczynam mieć objawy chorobowe :D  czytając i oglądając te posty :o

Ja to nawet potrojne. Wczesniej byly tylko podwojne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję ,że te roczniaki działają halucynogennie  :blink: , zostałem wkręcony i chce też mieć  jakiś bo chyba z każdego gatunku jakiś będę miał ,mam już stojący ,czyli może roczniak kominek ,pocztowy i żyłka .Czytam  Wasze posty ale na temat czy składak czy oryginał nie mam bladego pojęcia ,stojący ,który mam to na pewno oryginał bo już wypowiedział się na jego temat kolega Tarant za co mu jeszcze raz serdecznie dziękuje . Pytanie do Kolegów czy ten jest wporzo ??? 

(....)

MOD. Przyjęliśmy tutaj zasadę niezamieszczania linków do trwających aukcji. Możemy podyskutować nt zamieszczonych zdjęć ;)

OK nie doczytałem moja wina -_- poprawiam się zdjęć jest mało ale zawsze coś teraz chyba powinno być ok . :rolleyes: Ostatni raz na czerwono miałem na studiach przywołałeś KolegoTarant dawne wspomnienia  :D .

rrw0.jpg

5xu8.jpg

4e70.jpg

26yq.jpg

Edytowane przez matik1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zegar jest "wporzo", ma nawet osłonkę włosa i działającą blokadę transportową wahadła.

Jestem tylko ciekawy czy jest sprawny. Tak ogólnie, to ładny zegar i mało grzebany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko "nowy" - warto się zastanowić do jakiego stylu/epoki ma pasować

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko "nowy" - warto się zastanowić do jakiego stylu/epoki ma pasować

Podziękować chcę za odpowiedzi tak Dziadulowi ,ze wreszcie napisał  ;) i Tobie Mariusz ,o epoce jakoś nie myślę tylko o 1 sztuce jako przedstawicielowi formacji/gatunku roczniaków, trochę się waham jak wahadło w moim stojącym ,ale podoba mi się tarcza arabska ładniejsza niż te rzymskie z kwiatkami z ogródka babci  ,cena  niska więc i dobra ale sprzedaja drożej a tutaj  ? Dziadulo a Ty nie masz gdzieś skitranego z taka tarczą i za takie pieniądze ? Ten jest wyceniony na niecałe - 3 Władki Jagiełło .Jak od Ciebie to  sprawny będzie :) a nie jakiś tam Paraolimpijczyk do których nic nie mam z góry informuję bo znowu  komisja Maciarewicza na wyjeździe w składzie Canaletto lub Ulanik zacznie drążyć ,oczywiście ukłony dla Kolegow  i pozdrawiam . Medale traktuje na równi z tymi zdrowymi ludziskami ,choć ilością zdobytych mogliby się w niektórych dyscyplinach zamienić.

Edytowane przez matik1989

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy roczniak w kolekcji!!! (i już wiem, że nie ostatni... tylko muszę trochę grosików odłożyć ;p)

Pan Jegomość Junghans!

Witam serdecznie.

Mam dokladnie  tego samego junghansa od wczoraj i mam tez do niego nowe wlosy. Czy moze wie Pan jaka ma byc calkowita dlugosc wlosa wraz z zawieszkami albo samego wlosa tez by mi pomoglo. One sa strasznie dlugie w oryginale. i nie wiem jaka ma byc odleglosc whadla od podstawy.

Jesli mozna proscic o odpowiedz bede wdzieczna.

1k4z.jpg

Pozdrawiam Anetta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale nowe włosy też bym chciał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja, i ja :D

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadek zawsze do usług, proszę uprzejmie. :) 

post-28411-0-77940100-1384986614_thumb.jpg

Grubość włosa 0.004"(0,102mm).

Bardzo ładny zegar z tarczą zachowaną w idealnym stanie.  

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo ma włosy :D  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wiem z kim walczyłem... Zrób mu jakąś przyzwoitą sesje zdjęciową, coby dla potomnych zostało  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.