Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

A  ja  zachowalem sily  na  innego  i  tez  przegralem.Ladny.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, i dziekuje za wszystkie mile i pomocne odpowiedzi. Zaraz sie biore za poprawienie odleglosci na wlosie. Ten zegar ma tak mocno nakrecona sprezyne , ze nie wiem czy ruszy bez rozprezenia jej przez zegarmistrza. Co do sesji zdjeciowej to chetnie mu zrobie takowa.

Teraz i ja przynajmniej wiem kto ta cene tak podbil :) Mimo tak wysokiej ceny milo jest go goscic w domu.

Pozdrawiam Wszystkich

Anetta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny zegar, przylaczam sie do gratulacji.

Trzeba trzymac pewnie kluczyk do nakrecania, lekko przekrecic w kierunku nakrecania to pozwoli latwiej zluzowac blokade. Nie robic duzego obrotu za pierwszym razem, zwolnic kilka zabkow, tak aby bylo wygodnie trzymac kluczyk.

Zmienic uchyt i zwolnic ponownie kilka zabkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ale nowe włosy też bym chciał...

Mam rozne wlosy w jednym opakowaniu z przegrodkami , bez oznaczenia ich wymiarow. Moze mi ktos podpowiedziec jak je rozrozniac.... bo nie odpowiadaja mi na pytanie i nie chca sie przedstawic :) Serio pytam :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rozne wlosy w jednym opakowaniu z przegrodkami , bez oznaczenia ich wymiarow. Moze mi ktos podpowiedziec jak je rozrozniac.... bo nie odpowiadaja mi na pytanie i nie chca sie przedstawic :) Serio pytam :wacko:

Trzeba zmierzyc grubosc, musi miec: 0,102mm.

Jesli nie mozesz zmierzyc to moze porownac z innymi, ktore wiesz ze maja taki wymiar - ale nie wiem czy da sie wychwycic roznice. Moze byloby to latwiejsze przy wlosach od tych samych producentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zmierzyc grubosc, musi miec: 0,102mm.

Jesli nie mozesz zmierzyc to moze porownac z innymi, ktore wiesz ze maja taki wymiar - ale nie wiem czy da sie wychwycic roznice. Moze byloby to latwiejsze przy wlosach od tych samych producentow.

Mam takie cos  i nie zawacham sie tego uzyc ale nie wiem jak...... :)

6szm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wahaj się użyć raczej dobrze skalibrowanego mikromierza... Różnice w grubościach są bardzo niewielkie i będziesz miała dużo radości przy regulacji zegarów :)

Ja to ostatnio przerabiałem, czternaście razy rozbrajając i uzbrajając włos, za każdym razem regulując i obserwując. Ale to takie badania były i eksperymenty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wahaj się użyć raczej dobrze skalibrowanego mikromierza... Różnice w grubościach są bardzo niewielkie i będziesz miała dużo radości przy regulacji zegarów :)

Ja to ostatnio przerabiałem, czternaście razy rozbrajając i uzbrajając włos, za każdym razem regulując i obserwując. Ale to takie badania były i eksperymenty...

To juz wiem jak sie to nazywa , ale nie wiem jak tego uzyc :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz wiem jak sie to nazywa , ale nie wiem jak tego uzyc :(

https://www.youtube.com/watch?v=uTCoO_1ctj0

https://www.youtube.com/watch?v=dWxQhf9eTWo

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wiem z kim walczyłem... Zrób mu jakąś przyzwoitą sesje zdjęciową, coby dla potomnych zostało  :)

Zamieszczam zdjecia dla potomnych. Zegar u mnie zostaje , wiec jak potrzeba wiecej to prosze o info.

8r2.JPG

8wt7.jpg

22dy.jpg

50j3.jpg

uwf3.jpg

unlq.jpg

ac2.JPG

1lwh.jpg9rwj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zupelnie przegapilem !!1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje !!!Ladny  nabytek.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje !!!Ladny  nabytek.

Niestety ja go nie kupiłem. Cena mnie przerosła. Gdyby był kompletny to kto wie ;-) może bym próbował przebić.

Na razie jestem ukierunkowany na stronę techniczną zegarmistrzostwa i w tym kierunku działam :).

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj za spore pieniądze został sprzedany ciekawy mechanizm zegara rocznego. Hmm chyba jest coraz bliżej lewitacji ;) . http://allegro.pl/werk-do-zegara-rocznego-i3706279860.html

attachicon.gif3706279860.jpg

attachicon.gif3706279860_2.jpgattachicon.gif3706279860_3.jpgattachicon.gif3706279860_4.jpgattachicon.gif3706279860_5.jpgattachicon.gif3706279860_1.jpg

No TAK. To chyba jeden z pierwszych. Szkoda ze to tylko sam mechanizm. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ja go nie kupiłem. Cena mnie przerosła. Gdyby był kompletny to kto wie ;-) może bym próbował przebić.

Na razie jestem ukierunkowany na stronę techniczną zegarmistrzostwa i w tym kierunku działam :).

Sądzę , że za kompletny to przecinek w cenie  byłby w prawo o jedno miejsce.

Ja też puki co inwestuję w sprzęt zegarmistrzowski,  który do najtańszych nie należy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieszczam zdjecia dla potomnych. Zegar u mnie zostaje , wiec jak potrzeba wiecej to prosze o info.

8r2.JPG

8wt7.jpg

22dy.jpg

50j3.jpg

uwf3.jpg

unlq.jpg

ac2.JPG

1lwh.jpg9rwj.jpg

Gratuluję zakupu!!!

Piękny zegar w idealnym stanie, w zasadzie to tylko do umycia i naoliwienia. Jeżeli zostawiasz go dla siebie, to jak będziesz go rozbierać do mycia i czyszczenia, to byłoby dobrze, gdybyś odtworzyła na krawędzi wahadła posrebrzany pasek, żeby krawędź wahadła wyglądała tak jak na dołączonym poniżej zdjęciu.

post-28411-0-77433400-1385165216.jpg

Fabryczna warstwa srebra na tym pasku była  bardzo cienka i często przy czyszczeniu wahadła się wyciera.

Spróbuj w tej sprawie skontaktować się z naszym sympatycznym Kolegą "Taraj" Nasz Kolega jest profesjonalistą w tej dziedzinie z bardzo dużą wiedzą teoretyczną, to może podpowie Ci jak najlepiej odtworzyć ten posrebrzany pasek.

Kiedyś były gotowe pasty do srebrzenia, ale ostatnio ich nie widzę w sprzedaży.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za wszystkie komplementy i mocne dlonie. Nie umiem nic przy nim zrobic poza wymiana wlosa , ale jak znajde czas to chetnie go oddam w odpowiednie rece. Poluzowalam sprezyne , wymienilam wlos i dalej sie zawiesza wychwyt na zabku, Trzeba mu to wyregulowac, wiec zaczeka na dobre czasy bo ja nie umiem. Jak Adam mowi , zegar ktory nie chodzi nie wymaga napraw , wiec poczeka.

Mam pytanko: Czy wiadomo jest ile takich zegarow wyszlo z roznymi wahadlami, mam na mysli te tarcze , ten mechanizm , jednak rozne wahadla. Moze nawet rozne tarcze z tym samym mechanizmem??? Kombinacje w zasadzie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. Piekny zegar i to z tych dobrych Junghansow . Widzialem raz takiego jak twoj tyle ze w drewnianej obudowie. Sa wyjatkowe. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj doszedł mój pierwszy roczniak. Gustav Becker nr ser. 2269321. Kupiony na ebay.uk. Stawał po chwili, więc udało mi się go uruchomić wg wskazówek pana Passmore i stał się cud: zaczął chodzić, kręci już 3 godziny ale:

-nie podoba mi się ruch widełek, w około połowie ruchu następuje drganie trzpienia tzn nie jest to ruch płynny. Próbowałem przesuwać widełki w dół i w górę, ale nie pomogło

-tarcza wahadła jest oddalona od podstawy na ok. 13 mm tzn być może włos jest zbyt krótki?

-kąt obrotu wahadła wynosi około 130 stopni tzn 2 razy mniej niż być powinno, ale zegar chodzi - w ciągu 3 godzin spóźnił 2 minuty. Jak to jest możliwe?

Będę oczywiście dalej eksperymentował, chociaż moje chęci przewyższają moje umiejętności - ale jestem ostrożny, nic na siłę.

Mam prośbę do Kolegów Forumowiczów o potwierdzenie lub sprostowanie: wg mnie to jest zegar z roku 1925-1926.

Prosiłbym też o radę co do tego kąta obrotu i szczeliny pod wahadłem. Może włos nie jest oryginalny i jest zbyt krótki?

Załączam zdjęcia.

post-57894-0-59451500-1385226411.jpg

post-57894-0-91192800-1385226421.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj doszedł mój pierwszy roczniak. Gustav Becker nr ser. 2269321. Kupiony na ebay.uk. Stawał po chwili, więc udało mi się go uruchomić wg wskazówek pana Passmore i stał się cud: zaczął chodzić, kręci już 3 godziny ale:

-nie podoba mi się ruch widełek, w około połowie ruchu następuje drganie trzpienia tzn nie jest to ruch płynny. Próbowałem przesuwać widełki w dół i w górę, ale nie pomogło

-tarcza wahadła jest oddalona od podstawy na ok. 13 mm tzn być może włos jest zbyt krótki?

-kąt obrotu wahadła wynosi około 130 stopni tzn 2 razy mniej niż być powinno, ale zegar chodzi - w ciągu 3 godzin spóźnił 2 minuty. Jak to jest możliwe?

Będę oczywiście dalej eksperymentował, chociaż moje chęci przewyższają moje umiejętności - ale jestem ostrożny, nic na siłę.

Mam prośbę do Kolegów Forumowiczów o potwierdzenie lub sprostowanie: wg mnie to jest zegar z roku 1925-1926.

Prosiłbym też o radę co do tego kąta obrotu i szczeliny pod wahadłem. Może włos nie jest oryginalny i jest zbyt krótki?

Załączam zdjęcia.

Witam!

Informacje wstępne do pracy przy roczniakach  są w pierwszym poście tego tematu :)http://zegarkiclub.pl/forum/topic/54637-roczniaki-400-days-anniversary-clocks-jahresuhr/?do=findComment&comment=600269

O trzepotaniu widełek kotwicy jest tutaj post 832, 833

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/54637-roczniaki-400-days-anniversary-clocks-jahresuhr/page-42?do=findComment&comment=995842

Warto poznać pojęcia takie jak droga stracona i umieć ocenić czy wychwyt pracuje prawidłowo. Według mnie zegar się późni przy dobrej pracy wychwytu przy poprawnie ustawionej drodze straconej, gdy ma zbyt cienki włos potem dopiero może być zbyt długi włos lub dociążone wahadło.

Grubość włosa Horolovar 0.102mm - 0.0040"

Odległość od podstawy 13 mm to jest całkiem dobrze. Dobiera się doświadczalnie chód zegara ma być w zakresie regulacji wahadła.

Z trzepotaniem miałem problem i okazało się, że widełki trzeba zamocować wysoko prawie na końcu drążka  kotwicy. Wszystko trzeba dobrać metodą prób.

Wahadło ma też ciężarki do regulacji kręci się w stronę F - fast (szybko), S - slow (wolno). Bardziej prosto im bliżej osi tym zegar szybciej pracuje im dalej od osi tym pracuje wolniej.

Zegar do precyzyjnej regulacji musi w spokoju popracować przynajmniej 24 godziny i po tym czasie można go regulować.

Polecam szukać odpowiedzi na forum praktycznie każde pytanie już raz padło i jest na nie odpowiedź ;).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Junghansa - troche nie chce mi sie wierzyc, ze wahadlo bylo srebrzone.

Zostalyby slady, wszystkie elementy srebrzone sa bardzo widoczne, wiec dlaczego wahadlo ich nie ma?

Bo ich nie bylo? Lub ktos juz wszystko odnawial ( tarcza bardzo perfekcyjna, troche malo prawdopodobne).

Takie tam sprzecznosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W katalogach w każdym razie też tak było (pierwszy obrazek to wariant bez skali, 1910) .Jak się przyjrzeć zdjęciom, to widać na jego boku jakby  pasy innego wybarwienia mosiądzu  - ale to musiałaby potwierdzić Właścicielka.

post-6402-0-83420200-1385234303_thumb.jpg

1911, w modelu 6518 i innych skala już jest:

post-6402-0-76509700-1385234922_thumb.jpg

I jeszcze jedno wahadło:

post-6402-0-66598200-1385234947.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..na jego boku jakby  pasy innego wybarwienia mosiądzu  - ale to musiałaby potwierdzić Właścicielka.

Wlasnie!

Moze ktos polerowal wahadlo bo byl "nieladne".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.