Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

carlito1

Fani i antyfani ROLEXA

Ankieta  

338 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety intensywna innowacyjność nigdy na dobre nie wychodzi i nie oszukujmy się - największą wartością zegarkową dla ludzi nie interesujących się zegarkami jest prestiż marki. Mamy czasy, w których budowanie marki jest najważniejsze i ta cała innowacyjność jest jakimś tam pomysłem na to. Rolex nie potrzebuje takiej intensywnej budowy a dba o utrzymianie poziomu uznania marki w świadomości ludzi. Dla mie Rolex i Omega mają najlepszy marketing w świecie zegarkowym, jednak Rolex w lepszych czasach ustawił się cenowo co jest również wyznacznikiem prestiżu(jakość moim zdaniem w obudwu przypadkach ma mniejsze znaczenie). Super , że jest takie forum gdzie możemy sie rozwodzić nad technicznymi aspektami zegarków, jednak misja firmy jest bardziej złożona i jej głównym celem jest zysk. Może głupie porównanie ale zobaczcie jak sobie radzi Coca-Cola, która o mało nie ucierpiała kiedyś jak wprowadzili nową recepturę napoju. Oryginał to oryginał i nie chcemy niczego innego, Rolex analogicznie trzyma się podobnie i na pewno nie ucierpi z powodu opinii garstki osób, które znają sie na zegarkach........... Są marki tak silnie ugruntowane w naszych umysłach, że jedynym sposobem na ustapienie pola innym jest ich zanik rynkowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz rację. Do firm z najlepszym marketingiem zaliczyłbym jeszcze Patka, bo gdy byłem dzieckiem była to pierwsza firma kojarząca z najlepszymi zegarkami. Powiem szczerze, że o istnieniu takich firm jak Vacheron, czy AP wtedy w ogóle nie słyszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście masz rację. Do firm z najlepszym marketingiem zaliczyłbym jeszcze Patka, bo gdy byłem dzieckiem była to pierwsza firma kojarząca z najlepszymi zegarkami. Powiem szczerze, że o istnieniu takich firm jak Vacheron, czy AP wtedy w ogóle nie słyszałem.

Racja, miałem wspomnieć o PP a jakoś uciekło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do dziś mam zakodowane, ze PP jest najlepszy.

Nie jest?

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do firm z najlepszym marketingiem zaliczyłbym jeszcze Patka, bo gdy byłem dzieckiem była to pierwsza firma kojarząca z najlepszymi zegarkami. Powiem szczerze, że o istnieniu takich firm jak Vacheron, czy AP wtedy w ogóle nie słyszałem.

Nie żebym bronił VC czy AP, bo to co napisałeś to przecież żaden zarzut :) , ale z punktu widzenia marketingu nie jest to powód, z racji którego można stwierdzić, że te dwie marki mają/ miały gorszy marketing. Mało tego- wg mnie- dokładnie w takim przypadku o jakim piszesz, to VC i AP miały lepszy dział marketingu, gdyż jego główną rolą jest trafianie do świadomości klienta, którego wyselekcjonowały wcześniejsze badania rynku, a chyba trydno założyć, że klientami zegarków wymienionych firm są dzieci :) Siły marketingu nie mierzymy liczbą widocznych reklam czy podobnych kampanii, tylko jego skutecznością w docieraniu do zainteresowanych osób.

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do dziś mam zakodowane, ze PP jest najlepszy.

Nie jest?

Myślę, że zdefiniowanie "najlepszy" w tym przypadku byłoby trudne. Na pewno jest to marka której zegarki osiągają bardzo wysokie ceny na aukcjach, bardzo dobrze trzymają cenę na rynku wtórnym, mają ciekawe komplikacje, natomiast w dzisiejszych czasach są duże możliwości produkowania bardzo dobrych zegarków - weźmy np. Mosera który powstał od zera nie tak dawno.. jeśli porównujemy konkretne zegarki to mając w ręku Patka, nie jest problemem znaleźć zegarek z wysokiej półki który będzie podobnej jakości mechanicznie i w wykonaniu, ale magia marki PP jest bardzo silna.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Jest dokładnie tak jak napisał Marcin. Marketing Vacherona jest wyselekcjonowany, a firma zainteresowana skierowaniem oferty na konkretną grupę klientów. A to, że nie są w swoich działaniach nachalni, odbieram pozytywnie. AP z kolei dostosowuje kampanie reklamowe do kolekcji. Np. Royal Oak / RO Offshore mają target różniący się od tego, który kupuje modele z kolekcji Edward Piguet. W promocji obydwu są tak samo skuteczni choć sposób prezentacji zegarków znacznie odmienny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz , z cała sympatia ,ale chyba Ci sie Hublot rzucił na obiektywne spojrzenie :)

Jeszcze nievtak dawno zreszta , pisales w innym wątku ,ze jak jeden na całe życie to tylko Rolex a teraz ?

I nie zmieniam swojego zdania - tym bardziej, że to nie ma żadnego związku z dyskusją.

Jak byś mnie zapytał, jaki samochód na całe życie, to też wskazał bym wybór racjonalny, a nie ten, który uważam za najlepszy czy najfajniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi.

W moim przypadku "magia Patka" działa tak silnie, że wolałbym dowolny zegarek tej firmy od dowolnego Roleksa.

Myślę tu oczywiście o zegarkach współczesnych i sprawnych bo trudno byłoby przedkładać jakiś zdezelowany model PP nad nowym rolkiem ;)

Nie biorę też pod uwagę egzemplarzy aukcyjnych, po prostu tak w temacie "gdybym miał wybierać..." ;)

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po co te osobiste wycieczki.

Napisałem o konkretach, jeśli uważasz, że jest inaczej to napisz co takiego niesamowitego ma np. Hublot w swojej fabryce, a nie wyskakuj z takimi tekstami.

To był taki delikatny żart - przykro mi, że nie wyczułeś :) Ja mam takie bezpośrednie poczucie humoru. Bez urazy.

A co do HUBLOTA...wejdź na ich stronę w kolekcję, to sam na własne oczy się przekonasz. Polecam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, wyluzujcie. Euro Was tak stresuje i przenosicie frustracje na obszar Forum czy co? Po co to się tak zacietrzewiać. Czy to Rolex, Omega, Hublot, czy inna cho**ra mają swoje plusy i minusy. Jednemu to się podoba, innemu co innego. To TYLKO zegarki. Ważne, żebyśmy zdrowi byli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że zdefiniowanie "najlepszy" w tym przypadku byłoby trudne. Na pewno jest to marka której zegarki osiągają bardzo wysokie ceny na aukcjach, bardzo dobrze trzymają cenę na rynku wtórnym, mają ciekawe komplikacje, natomiast w dzisiejszych czasach są duże możliwości produkowania bardzo dobrych zegarków - weźmy np. Mosera który powstał od zera nie tak dawno.. jeśli porównujemy konkretne zegarki to mając w ręku Patka, nie jest problemem znaleźć zegarek z wysokiej półki który będzie podobnej jakości mechanicznie i w wykonaniu, ale magia marki PP jest bardzo silna.

Moser można powiedzieć reaktywowal się. Marka stara z historia. Hmm zgodzę się z Kolega ze Patek to Patek to chyba osobna liga.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moser można powiedzieć reaktywowal się. Marka stara z historia. Hmm zgodzę się z Kolega ze Patek to Patek to chyba osobna liga.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Rolex jest po prostu nudny.

Może i te zegarki są dobrze wykonane, może mają niezawodne mechanizmy ale są jakoś tak na jedno kopyto. Mając w kieszeni 25tys wchodzisz do Rolexa i masz bardzo ograniczony wybór. Wejdziesz do IWC czy do Omegi (do której też miłością nie pałam) i masz kilka kolekcji do wyboru.

Będąc ostatnio we Włoszech wszedłem do Rolexa i tak na siłę to jedynie Submariner był do zaakceptowania bo drugi któremu uroku odmówić nie można to Daytona ale cena też inna. Pewnie im się tak strategia sprawdza ale mnie do zakupu nie przekonują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tym się nie zgadzam bo mam mieszane uczucia co do Rolexa, ale tak jak pisałem bardziej jestem na tak niż na nie.

Pozwolę sobie dołączyć do mikroklubu niezdecydowanych i mających mieszane uczucia. A może to specyfika ludzi, dla których Omega jest ewidentnym numerem 1? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

. Mając w kieszeni 25tys wchodzisz do Rolexa i masz bardzo ograniczony wybór.

oj bardzo maly , zgadzam sie w 100% :D

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ostatnich podwyzkach to tylko damskie modele w stali pozostaja w tym limicie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie obiecywał ze w tym temacie będzie tanio :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie Rolex jest po prostu nudny.

Zgodzę się z tym stwierdzeniem, jednak dla mnie to ogromna zaleta. Te wszytskie "bardzo ciekawe" zegarki często szybko trafiają na bazar. Nudnego rolexa po prostu nosisz i przypominasz sobie o nim jak sprawdzasz godzinę. Jednak jak go wkładasz lub ściągasz czujesz magię idealnych proporcji, jakości, prestiżu i wiesz, że to idealny towarzysz codziennych zmagań. A do tego myśl, że kiedyś syn będzie w nim śmigał........ :D Ja jednak wolę czytać opinie kogoś (nawet negatywną), kto użytkował zegarek jakiś czas bo tylko taka dla mnie miałaby sens. To, czy sie komus nie podoba lub podoba nie interesuje mnie zupełnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy moglby mi ktos podac nowa cene stalowej daytony w PL ?

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te wszytskie "bardzo ciekawe" zegarki często szybko trafiają na bazar. Nudnego rolexa po prostu nosisz i przypominasz sobie o nim jak sprawdzasz godzinę. Jednak jak go wkładasz lub ściągasz czujesz magię idealnych proporcji, jakości, prestiżu i wiesz, że to idealny towarzysz codziennych zmagań.

Nic dodać nic ująć.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość firm ma w swojej ofercie ciekawe i mniej ciekawe modele zegarków dotyczy to także rolexa .Rolexów na forach aukcyjnych jest mnóstwo dlatego nie mówmy,ze tylko inne firmy pojawiają się na aukcjach.Lubię tę firmę i cenię właśnie za ten konserwatyzm,który przyczynił się do sukcesu marki,solidnosć i bezawaryjnoiść też jest legendarna.Nie neguję jednak produktów innych firm..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy moglby mi ktos podac nowa cene stalowej daytony w PL ?

Oficjalnie 41k pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodzę się z tym stwierdzeniem, jednak dla mnie to ogromna zaleta. Te wszytskie "bardzo ciekawe" zegarki często szybko trafiają na bazar. Nudnego rolexa po prostu nosisz i przypominasz sobie o nim jak sprawdzasz godzinę. Jednak jak go wkładasz lub ściągasz czujesz magię idealnych proporcji, jakości, prestiżu i wiesz, że to idealny towarzysz codziennych zmagań. A do tego myśl, że kiedyś syn będzie w nim śmigał........ :D Ja jednak wolę czytać opinie kogoś (nawet negatywną), kto użytkował zegarek jakiś czas bo tylko taka dla mnie miałaby sens. To, czy sie komus nie podoba lub podoba nie interesuje mnie zupełnie.

Wyraziłem swoją opinię,bo chyba mogę, a że Cię nie interesuje to już Twoja sprawa.

Jakoś ja tych idealnych proporcji nie widzę np w nowym Submarinerze( zbyt cieńka bransoleta w porównaniu do koperty).

Magię idealnych proporcji, prestiżu i jakości czułem bardziej nosząc Inge od IWC.

Jak tak bardzo interesuje Cię opinia kogoś kto ma Rolexa to posłużę się przykładem mojego Staruszka który posiada dwa Rolki(w tym Daytone).

Rolki trzyma ze względu na jakiś tam kapitał(w dobrym czasie je kupił) ale sam przyznaje, że IWC(ma Ingenieur) na co dzień 100 razy bardziej mu odpowiada.

Na szczęście mamy tyle fajnych manufaktur, że każdy znajdzie coś dla siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyraziłem swoją opinię,bo chyba mogę, a że Cię nie interesuje to już Twoja sprawa.

Jakoś ja tych idealnych proporcji nie widzę np w nowym Submarinerze( zbyt cieńka bransoleta w porównaniu do koperty).

Magię idealnych proporcji, prestiżu i jakości czułem bardziej nosząc Inge od IWC.

Jak tak bardzo interesuje Cię opinia kogoś kto ma Rolexa to posłużę się przykładem mojego Staruszka który posiada dwa Rolki(w tym Daytone).

Rolki trzyma ze względu na jakiś tam kapitał(w dobrym czasie je kupił) ale sam przyznaje, że IWC(ma Ingenieur) na co dzień 100 razy bardziej mu odpowiada.

Na szczęście mamy tyle fajnych manufaktur, że każdy znajdzie coś dla siebie

Post tylko nawiązywał do Twojej wypowiedzi i dotyczył ogółu. Jakoś nie zauważyłem braku proporcji bransoleta/koperta w moim Subie a miałem dużo zegarków na bransolecie.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.