Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Najdokładniejszy automat jaki miałem

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

postanowilem zalozyc watek, ktorego jeszcze (chyba ;) ) nie bylo.

Mianowicie - chcialbym abysmy sie podzielili tym, jaki zegarek automatyczny, ktorego bylismy badz jestesmy posiadaczami chodzi(ł) najdokladniej.

Jak wiemy sa tacy, dla ktorych dokladnosc mechanizmu jest wazna i nie chodzi tu bynajmniej o odmierzanie czasu a bardziej o sam fakt "precyzyjnego" i dokladnego skladania mechanizmow etc. :)

To moze ja zaczne :)

W swojej kolekcji automatow pierwszym takim "porzadnym" i swietnie chodzacym, byl dopiero Tag Grand Carrera 17RS, choc Panerai 112, tez dawal rade :) ale uczciwie wygral Tag. Omegi (ani Speedmaster ani PO) chodzily "przecietnie" :) - jednak byl z nimi zawsze jakis problem. I choc 8-12s na dobe nie bylo tragedia, to jednak po pierwsze - to, ze sie poznily bylo jedna wada, ale i to, ze za taka cene oczekiwalem lepszej jakosci bylo - druga :) .

W tej chwili powiem bez ogrodek - Submariner przestawiony ostatnio z czasu zimowego na letni ma 2s na plus. I choc bylo troszke szybciej i raz troszke wolniej, to jest to pierwszy zegarek, do ktorego od wielu miesiecy nie przykladalem swojej reki - szacun :) Mam nadzieje, ze AP RO bedzie na tym samym poziomie :)

A Wasze? :)

pozdrawiam

artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim najdokładniejszym automatem jest właśnie PO. Dokładność jest super-różnica ok 1-2s na tydzień. Przyznać natomiast muszę, że była u regulacji-bo od nowości przez około rok użytkowania powtrafiła i 10s dziennie gubić. Jak na certifikowany chronometr była to dla mnie za duża niedokładność. Po regulacji chodzi fenomenalnie i większa precyzja w automacie nie jest mi potrzebna. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowa Flieger z certyfikacją po miesiącu noszenia robi 1,5 sek/dobę.

Z żalem muszę uznać, że jest to mniej niż Omega.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moim najdokładniejszym zegarkiem był TAG Heuer Carrera automatic. Przez 7 dni przyśpieszył o 6 sekund, ale potem stanął i więcej nie ruszył ;)

Całe szczęście, że szwagier jeszcze nie wrócił do Stanów i zabrał go z powrotem.

Natomiast pozytywnie zaskakuje mnie moja budżetowa Certinka DS-1 LE - jak noszę to +4 sek/ dzień, jak leży +6 sek/dzień.

Dwa vintage, które miałem nie były tak dokładne - Omega Seamaster +20 sek/dzień, Worldmaster +35-40 sek/dzień.

Za to obydwa kwarce zgodne z czasem atomowym w punkt, ale to nic dziwnego, w końcu się codziennie synchronizują :)

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moim najdokładniejszym zegarkiem był TAG Heuer Carrera automatic. Przez 7 dni przyśpieszył o 6 sekund, ale potem stanął i więcej nie ruszył ;)

Ale co sie stalo, bo napisales jakby padl na zawsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co sie stalo, bo napisales jakby padl na zawsze ;)

Bo tak się stało. Stanął i już, mimo, że był cały czas noszony. Nawet dokręcenie koronką nie pomogło.

Uprzedzam błędne wnioski, był kupiony w Prestigetime.com za 1594$, więc to na pewno był oryginał.

Szwagier zabrał z powrotem i nie miał problemów ze zwrotem. Kolejny egzemplarz dopiero za rok, jak będę za Wielką Wodą. Ale do tego czasu może coś innego...

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój najdokładniejszy automat to Jacques Lemans z werkiem Miyota 8215. Po regulacji w grudniu ub. r. chodzi nadspodziewanie dobrze - od przestawiania czasu pod koniec marca zrobił jakieś +1 min. Mam też nowy zegarek z ETA 2824.2, ale jemu sporo brakuje do tego rezultatu - odchyłka jakieś +7-8 s./24 h. Używam też 35-letnią Berganę Aquarex z ETA 2784, która ma podobną niedokładność chodu. Dużo lepszy, choć nie automat, to Adriatica-Pilot z Unitasem 6497. Od przestawiania czasu w marcu zmiana może +30 s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszystkie Omesie 300m miały świetną dokładność, a najdokładniejsza była 2531.80.00 (bond), która przeważnie robiła 0s/24h, a maksymalna odchyłka tego zegarka jaką odnotowałem to 3s/24h, ale było to we wakacje. Z rozgrzanej plaży wskakiwałem do zimnego Bałtyku i tak kilka razy w ciągu tego dnia ;).

Oczywiście piszę o odchyłkach notowanych po rozbujaniu zegarka, czyli jakieś kilka dni po zakupie.

Ps. Żadnej z moich Omeg (współczesnych) nie musiałem regulować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm na chwile obecna Oris OP ale byl na regulacji i smarowaniu.robi cos kolo 1s na 48 godzin.ale wczescniej, bez ingerncji z zewnatrz, to byl Hamilton 2sek na dobe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton khaki navy gmt - miałem 3 m-ce, przez 1-wszy m-c + 3 sec/m-c, później + 1 sec/dzień

pozdr

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynym zegarkiem, który sprawdzałem dłużej niż 4 doby był mój pierwszy automat - Seiko 009.

Odchyłkę dobową miał w okolicach kilkunastu sekund, ale co najważniejsze - w przeciągu miesiąca rozstrzał pomiędzy dowolnymi dwoma dobami mieścił się zawsze w 2 sekundach!

Potem przez moment miałem VE.

Codziennie podobnie użytkowany i identycznie leżakujący nocą.

Robił w stylu +28, +40, +25, +38 - straszna porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Stowa Antea na zwykłej Ecie bez cosc, dobrze się sprawuje. + kilkanaście sekund na miesiąc robi, czyli mniej niż pół sekundy na dobę. Taka przyszła, nic nie regulowałem.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orient CEM-6500 (Mako) minus 2s/24h pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Rolex Deepsea. Fenomenalna dokładność chodu.

Proponowałbym równocześnie założyć temat dokładnością którego zegarka jestem rozczarowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U1 przez rok 0 odchyłu. Po tym czasie około + 1 sekunda /24.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heuer Monza. Nie ma stop sekundy więc trudno ucelować, szybkiej zmiany daty też nie ma więc raz na dwa miesiące misterne ustawienia idą się kochać, ale w najdłuższym badanym interwale- około miesiąca - miał 2 sekundy na minus. Jak na staruszka- fenomenalnie.

Pozdrawiam,

Wasyl
Mam różne zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Proponowałbym równocześnie założyć temat dokładnością którego zegarka jestem rozczarowany.

:)

Ja mysle, ze w tym watku az sie prosi aby podajac najlepiej chodzacy napisac o tym najgorszym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój najdokładniejszy zegarek, który miałem i mam do tej pory to Poljot automatic z lat osiemdziesiątych. Przez miesiąc odchyłka w granicach 1-2 sekundy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie najdokładniejsze są u mnie Omegi z mechanizmami z rodziny 10xx (1-2s na dobę). Ale taki Tissot T-Lord na 2824 również mieścił się w tych granicach. Od dłuższego już czasu nie sprawdzam tak maniakalnie dokładności zegarków jak miało to miejsce kiedyś więc nawet większe odchyłki nie robią na mnie wrażenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Oris w ciągu 40-u paru dni zrobił 12s/+.

Jaki model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku żaden z automatów nie zbliżył się do podawanych przez większość z Was wartości. Minimum to było 5sek na dobę, najmniej dokładny natomiast 19sek/24godz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panerai 320, Omega PO, TH Monaco, IWC Aquatimer, Glycine Lagunare, to te najdokładniejsze zegarki wśród moich czasomierzy. Oczywiście reszta też bez zarzutu ok 5-7 sekund na dobę.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Z perspektywy czasu jednak IWC 30110 i 80110. Niestety AP RO na dłuższą metę nie daje rady utrzymać początkowych znakomitych wyników. Zdarza się, że kaliber w ciągu doby potrafi przyspieszyć nawet o 8 sekund.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.