Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

artme

Najdokładniejszy automat jaki miałem

Rekomendowane odpowiedzi

Zdarza się, że kaliber w ciągu doby potrafi przyspieszyć nawet o 8 sekund.

Czy to już nie wymaga regulacji? Nie przeszkadza Ci, że tak drogi zegarek legendarnej marki ma takie odchyłki?

Lubię divery, nie lubię chronografów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Czy to już nie wymaga regulacji? Nie przeszkadza Ci, że tak drogi zegarek legendarnej marki ma takie odchyłki?

No ogólnie średnio to wygląda. Dokładność pomiaru czasu przypomina mi IWC Portuguese Automatic w gorszych chwilach tylko, że rzeczony zegarek ma 7 dni rezerwy chodu, a poza tym posiadany przeze mnie model zawierał starszą wersję mechanizmu... czyli 18000 wahnięć na godzinę i koło balansowe regulowane wkrętami na pierścieniu. Czyli IWC rozgrzeszone. Lepiej z pomiarem czasu radził sobie Breguet na kalibrze 517GG i Jaeger-LeCoultre 899. Ale wiesz co Tomek, nie wróciłbym do żadnego z tych zegarków. Pomimo pewnych problemów z dokładnością pomiaru czasu, nie zamieniłbym AP RO na żaden inny zegarek. W końcu wiedziałem w co się pakuję kupując zegarek mechaniczny. Gdyby zależało mi na perfekcyjnej dokładności pomiaru, kupiłbym kwarca. Z dwojga złego lepiej, że AP się spieszy niż miałby się późnić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Sinn U1 zdecydowanie najdokładniejszy jaki mam robi + 3 sek na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dziwo, najdokładniejszy automat jaki posiadam to niemiecki WHS (nic mi ta nazwa nie mówi) z lat 70-tych na mechanizmie PUW 1561. w ciągu ostatniego roku 2 razy badany na zgodność z radiowym g-shockiem. W obu przypadkach circa +50sec/mc. Czyli wychodzi mniej niż 2 sekundy na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój najdokładniejszy zegar to Milgauss (w sumie nic dziwnego), robi mało spektakularne, ale za to idealnie stabilne -2sek / dobę od początku (ponad pół roku). Zegarki na eta-ch, które mam lub miałem mieściły się w rozsądnych granicach do 10sek/dobę, ale miewały różne "humory" - Rolek nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie monster kiedy nosiłem go bez przerwy przez około 10-ciu tygodni,jak już po tygodniu się ustabilizował,to do minuty odchyłki przez ten czas nie doszedł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer 43mm: gdy go noszę to chód dobowy nie przekracza +/- 1 sek, w stanie spoczynku spóźnia się ok 3 sek na dobę.

What we do in life, echoes in eternity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer 43mm: gdy go noszę to chód dobowy nie przekracza +/- 1 sek, w stanie spoczynku spóźnia się ok 3 sek na dobę.

Koniecznie wrzuć jego fotki do galerii, wszak to cudo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie najdokładniejszym zegarkiem jest Steinhart NAV B-Chrono II na eta 7750 valjoux - 0 odchyłki na przestrzeni 10 miesięcy :) .

Z resztą watch'y już nie jest tak różowo

- seamaster 300m chronometer niby też dokładny na przestrzeni dłuższego czasu, ale kapryśny - czasem zrobi +/- 30 sek na tydzień;

- JLC na kalibrze 924 - regularnie -2sek/doba;

Powyższych zegarków nigdy nie regulowałem.

Z resztą zegarków regularnie bywam u zegarmistrza i próbuję je jakoś okiełznać, ale bez skutku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doxa Vintage TC One na Eta 7750 Valjoux w zależności od długości noszenia 8-13 sekund na dobę.

A kwarcowa Certina od tygodnia, gdy ją zsychnronizowałem, jeszcze nie doszła do sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez wielu poniżany Ingersoll Sitting Bull zawstydza wszystkie moje automaty. Przez 2 miesiące noszenia (jakieś 5 razy) i rotomatu przyśpieszył 20 sekund. Bulova Calypso na ecie zrobiła w tym czasie ponad sześć minut w plusie...

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pomimo pewnych problemów z dokładnością pomiaru czasu, nie zamieniłbym AP RO na żaden inny zegarek. W końcu wiedziałem w co się pakuję kupując zegarek mechaniczny. Gdyby zależało mi na perfekcyjnej dokładności pomiaru, kupiłbym kwarca.

No to juz Mariusz poszedles na maxa (czyt. po skrajnosciach) :(

Chyba nie o to chodzi aby mechanik dorownywal kwarcowi, tylko zeby mechaniki za duze pieniadze znanych i powazanych marek z "inhałsami" nie byly "gorsze" (czyt. dokladnoscia chodu nie ulegaly tanszej konkurencji na etach) niz ETA-towi konkurenci :)

Z dwojga złego lepiej, że AP się spieszy niż miałby się późnić :).

To prawda - swieta prawda - ale ja i tak mam niedosyt po tym co napisales... :)

Moze, skoro tak genialnie i nietuzinkowo zalatwiaja serwis (ten sam mechanik, co go skladal bedzie go naprawial), to moze niech Ci go wyreguluja, co? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym na taki post nie odpowiadał. Według mnie to jest prowokacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jest kwestią szczęścia.

Kilka lat temu mój ulubiony model Davosy - Pares, na standardowej Ecie 2824-2 - dodawał mniej niż 1 sekundę na dobę.

Potem sprzedałem zegarek, a potem, wiedziony tęsknotą, kupiłem dokładnie taki sam model.

I ten przyspiesza już 5-6 sekund na dobę.

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no - ja to rozumiem, ale wybacz - Davosa, to nie AP :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no - ja to rozumiem, ale wybacz - Davosa, to nie AP :)

Czy naprawdę mój dobry nastrój jest tak nieznośny, że musisz go popsuć? :(:)

Andrzej W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy koledzy, kupiłem z niskiej pólki zegarek seiko sport 5 snzf51j1 ostatnio według zegara atomowego z internetu 13.07.2011 dzisiaj +1 sekunda. Po prostu nie wierzę i przysięgam, że nie kłamię. Zegarek noszę od 06.07.2011r codziennie od ok. 06:00 do ok. 21:30-22:00. Na noc kładę koronką do góry. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz testuje Deepsea , jak narazie w ciagu 3dni zrobil +1s . Za zegar wzorcowy biore US official time . calkiem niezle jak na nowy zegarek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy koledzy, kupiłem z niskiej pólki zegarek seiko sport 5 snzf51j1 ostatnio według zegara atomowego z internetu 13.07.2011 dzisiaj +1 sekunda. Po prostu nie wierzę i przysięgam, że nie kłamię. Zegarek noszę od 06.07.2011r codziennie od ok. 06:00 do ok. 21:30-22:00. Na noc kładę koronką do góry. :rolleyes:

To nic dziwnego. Może robić noszony +5s a odłożony -5s. I wychodzi na 0 :angry: Mój seiko robił +3 i -2, wskutek czego miałem zawsze +1 na dobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muhle Glashutte +2sek, Amfibia ministry +5sek,Angular Momentum Ilum +5sek.

Zresztą sprawdzam zegarki tylko do tygodnia po zakupie,póżniej reguluję jak odchyłka przekracza minutę.Po przebojach z koronką Vodolaza jakoś nie lubię w żadnym zegarku jej odkręcać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tag Heuer Aquaracer Calibre 5 (wersja 300m)

Pierwsze pomiary po zakupie:

data / godzina / odchyłka całkowita / odchyłka na 24h / sposób leżakowania w nocy

14.07 / 9:00 +4s / +4s plecy

15.07 / 9:00 +8s / +4s plecy

16.07 / 9:00 +12s / +4s plecy

17.07 / 9:00 +14s / +2s na ręce

18.07 / 7:30 +18s / +4s plecy

19.07 / 7:45 +21s / +3s plecy

20.07 / 7:07 +24s / +3s koronka

21.07 / 7:30 +26s / +2s koronka

22.07 / 7:30 +28s / +2s koronka

23.02 / 9:30 +33s / +5s plecy

24.02 / 9:00 +35s / +2s koronka

zegarek noszony na ręce codziennie.

Jak widać leżakowanie na koronce nieco mi Taga opóźnia dając jak dla mnie bardzo dobrą odchyłkę dobową na +2s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Moze, skoro tak genialnie i nietuzinkowo zalatwiaja serwis (ten sam mechanik, co go skladal bedzie go naprawial), to moze niech Ci go wyreguluja, co? :)

Na nietuzinkowy i genialny serwis mogą liczyć tylko właściciele modeli wyposażonych w wielkie komplikacje. Podstawowy RO może co najwyżej trafić do jednego ze standardowych serwisów AP. Taka prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam swojego Steinharta Ocean GMT od ok 2 - 3 tygodnii (uzywany zegarek, odkupiony na innym forum)

Zegarek spisuje sie wysmienicie. Do tej chwili robi niespelna +1s/dobe, tygodniowo wychodzi mu ok +5s, to zdecydowanie najlepszy wynik z moich dotychczasowych zegarkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że wszyscy piszą tu głównie o tzw górnej półce. No może średniej, zależnie od możliwości :)

Dlaczego budżetówki nie są brane pod uwagę ( są wyjątki, fakt ) ?

Czy dlatego, że z założenia nie mogą, nie powinny wypaść lepiej niż te za parę/naście tysięcy ?

Bo byłby wstyd ?

Mój poprzedni srp043 zrobił w ciągu 42 dni ciągłego noszenia +6 sek.

Obecny, nowy zrobił w ciągu tygodnia +7 sek. Ale jest jeszcze nie ułożony :)

Jeśli chodzi o dokładność, czego chcieć więcej,

pozdrawiam

ALAMO napisał - każdy ma prywatne, wrodzone prawo do bycia idiotą...może o to prawo walczyć, do swej idiociej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.