Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wpadłem na to, żeby zrobić zdjęcie tyłu - natomiast oczywiście - 4 śruby!

Nawet nie mam zamiaru się z nimi szarpać żeby otworzyć - na szczęście sprzedający miał foto mechanizmu więc dołączam.

Mechanizm faktycznie 2356.

Jeszcze jedna ciekawostka - zapięcie - jedna część wchodzi w drugą i zahacza otworem o wypust w drugiej części!

A w ogóle to powinienem otrzymać za to jakiś smartshopperski medal forumowy.. :)

Edit/ dorzuciłem jeszcze kilka zdjęć tego cuda..

post-60300-0-28658100-1389037317_thumb.jpg

post-60300-0-46602700-1389093997.jpg

post-60300-0-76452900-1389093998.jpg

post-60300-0-36333400-1389094000.jpg

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D

U mnie masz medal bo za baterię maxell to zegarmistrz chce 5 zł :angry:

Czyli sam zegarek kosztował  1,50zł  :P

Tragarza nie liczę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O - widzę, że to jeszcze dobra odmiana Rakietowego 2356 - dobra, bo w całości "żółta". Późniejsze egzemplarze tych werków wyglądały jak składaki - tzn. żółty mostek z logiem Rakiety, a płyta "biała" :o I to na pewno były oryginalne rozwiązania, bo widziałem je niejednokrotnie, w tym też w NOS-ach z pudełek. Podobny z resztą patent (i to chyba na jeszcze większą skalę) uskuteczniała 2MWF ze swoimi 2356.

A rozkręcać tego zegarka lepiej nie próbuj, bo... rozpadnie się :) Te 4 śruby skręcają bowiem całość - przechodzą na wylot przez kopertę i są wkręcane w górną metalową część, która jednocześnie dociska szkiełko. Po wykręceniu tych śrub wszystko jest luźne - szkiełko, "góra" z bezelem, korpus, dekiel, uszczelki :) Taki patent. Przy tej konstrukcji koperty aż prosiło się aby zrobić zakręcaną koronkę - szczelność gwarantowana :)

Zaś co do baterii Maxell wspomnianych przez Romana - ja mam z nimi dobre doświadczenia, bo jedna wytrzymała u mnie na werku 2356 prawie 3 lata - i zmieniłem ją profilaktycznie (werk jeszcze normalnie chodził na niej).

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, co to znaczy, że zegarek jest kwarcowo-analogowy?

Czym się różni od zegarka kwarcowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Kwarcowo-analogowy" = "klasyczne" wskazówki + przekładnia chodu z silnikiem krokowym. Ów silnik krokowy jest sterowany z układu elektronicznego z kwarcem.

"Kwarcowy" - to pojęcie ogólne; może dotyczyć zarówno zegarków z analogowym wskazaniem czasu, jak i tych z wyświetlaczem.

Jest jeszcze trzecia opcja czyli werk elektromechaniczny, w którym układ elektroniczny współpracuje ze specjalnym balansem, który z kolei współpracuje z przekładnią chodu (wskazanie czasu jest analogowe czyli wskazówkowe). Ten przypadek występuje m.in. w Łuczach 3055.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem, że nie każdy zegarek kwarcowy posiada silniczek krokowy?

Jak wygląda sprawa serwisowania takich "analogowo-kwarcowych"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silniczka krokowego na pewno nie posiadają zegarki z cyfrowym wskazaniem czasu.

W zegarkach elektromechanicznych (np. wspomniany Łucz 3055) też nie ma silniczka krokowego, bo jego rolę pełni zmodyfikowany balans.

W zegarkach kwarcowo-analogowych jest silniczek krokowy, z tym, że  może występować w różnych odmianach konstrukcyjnych. I tak np. silniczki we wczesnych werkach serii 3056 diametralnie różnią się kształtem od silniczków w 3056A czy w werkach 2356.

Serwisowanie zegarków analogowo-kwarcowych (pod warunkiem, że nie jest to Slava z rozpływającą się uszczelką :D ) nie jest specjalnie trudne, o ile zegarek jest kompletny. Z częścią elektryczną w zasadzie nie robi się nic więcej poza czyszczeniem styków. Część mechaniczną (przekładnię chodu, przekładnię wskazań i mechanizm nastawczy) konserwujemy w sposób podobny jak w zegarkach mechanicznych: czyli czyszczenie + oliwienie. Oczywiście opisane czynności stanowią niezbędne minimum, bo można jeszcze np. zmierzyć pobór prądu przez mechanizm, co pozwoli na uniknięcie  niespodzianki z szybko zużywającą się baterią :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie fenomenalny (wizualnie) Łucz :wub:

post-60300-0-01018900-1391860258.jpg

post-60300-0-94705100-1391860255.jpg

post-60300-0-08197800-1391860254.jpg

Widziałem już kiedyś takiego - podobał mi się - ale on był made in Białoruś - a tutaj trafił się jego protoplasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Łucze są dość wdzięcznym przedmiotem do kolekcjonowania: w miarę tanie, w dużej liczbie odmian, łatwo serwisowalne. Ale wybór takiego Łucza to kwestia gustu - nie wszystkim może pasować taka stylistyka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naszło mnie takie pytanie, czy dostępne są nowe kwarcowe zegarki prod. rosyjskiej? Jakie są ich ceny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Rakiety są rosyjskie, ale ten werk jest "obcy": 763 to chyba Ronda. Swoją droga dziwne, że 2609HA w różnych modyfikacjach jest ciągle produkowany, a kwarcowego 2356 nie produkują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaż tej Rakiety jest zablokowana na mocy przepisów "ochrony symboli olimpijskich"

Wygląda na to, że Rakieta nie zakupiła odpowiednich praw/licencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

producenci po wyroku sądu jeszcze przez dwa lata nie mogą jej sprzedawać wiec ci co ja wcześniej kupili będą dyktować ceny choć z drugiej strony ta cena dużo nie odbiega od cen innych rakiet które maja kosmiczne ceny i nie raz się zastanawiam kto je w ogóle kupuje . moim zdaniem taki zegarek powinien kosztować miedzy 300 a 500 złotych  . sam choruje na reedycje akademickiego ( ten z zieloną tarczą ) ale cena 1200 zl jest totalnym nieporozumieniem . podoba mi się tez nowy atom a cena 2000 zl tez z kosmosu jest

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też odnoszę wrażenie, że ceny tych rakiet powinny być jak podaje producent ale nie w euro ale w złotówkach. a są inne tańsze kwarce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolegów. Czy mógłby mnie ktoś poinformować jak się ustawia Elektronikę 1??? Są tam 2 wystające bolce którymi wyświetla się datę i godzine. Są jeszcze 2 bolce schowane i jeden po drugiej stronie , a nie chciałbym kombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewertowałem wszystkie strony tematu i była tylko odpowiedz jak zdjąć wałek w werku 3056 a jak zrobić to w 3050? czy przed ta czynnością na wszelki wypadek należy wyjąc baterie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawszze mając coś robić w kwarcoku  wyjmuję z niego baterię kiedyś przypadkiem pensetą zwarłem dwie ścieżki i płytka 'poleciła" :(. Ruskie kwarce są delikatne i kapryśnie jak masz coś robić lepiej nie kuś losu :)

aaaaaaa i bardzo ostrożnie z lutownicą !!

Edytowane przez Goral35

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym postem chciałem się przywitać z ekipą forum, a jednocześnie przedstawić kilka zegarków jakie zostały mi po moim ś.p. dziadku.. Kwarcowy jest tylko jeden, reszta jest mechaniczna. Na zegarkach nie znam się zbytnio, ale drobne rzeczy potrafię naprawiać. Będę miał do was sprawę odnośnie mechanicznych poljotów, ale to na innym forum. Na razie chciałbym się dowiedzieć coś o tym cudaku. Wygląda na budżetówę, myślałem nad zmianą na pasek, bo ta bransoletka gryzie jak pieron.

dwqib9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest mój pierwszy post w dziale "Bezbożne" Ruskie dlatego chciałem się przywitać.Mam dwa pytanka. Kupiłem taki chronograf i nie wiem jaka bateria powinna być dla takiego wynalazku? Drugie pytanie o  Rakietke,którą mogę nabyć .Czy to zegarek wart uwagi ? Z gory dziękuje za pomoc i pozdrawiam

post-67292-0-73299200-1394197070_thumb.jpg

post-67292-0-87179400-1394197103_thumb.jpg

post-67292-0-25977600-1394197123_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tą rakietę bierz bez zastanowienia - jest to rzadka wersja kolorystyczna bardzo fajnego kwarca i to w stanie nos . a jak ci się nie podoba i nie jest w drogiej cenie to ja ją chętnie przygarnę i będę miał parkę http://zegarkiclub.pl/forum/topic/78956-moje-rakiety/?p=903363

Edytowane przez Treevill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest mój pierwszy post w dziale "Bezbożne" Ruskie dlatego chciałem się przywitać.Mam dwa pytanka. Kupiłem taki chronograf i nie wiem jaka bateria powinna być dla takiego wynalazku? Drugie pytanie o  Rakietke,którą mogę nabyć .Czy to zegarek wart uwagi ? Z gory dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Jak widzę masz do nich paszport więc powinno być tam napisane jaka bateria powinna być. Dla przykładu zobacz paszport tu:

http://www.ru-hpc.narod.ru/chasy/doc/e-52-52b/1.jpg

po prawej stronie w pkt 3 masz napisane że bateria to сц21 czyli po naszemu G3, 392А, LR41. Jeśli w paszporcie masz inną to wbij w google jej nazwę w cyrylicy i zobaczysz obpowiednik. 

A co do rakiety to Treevill już Ci odpowiedział. Ja mam 2 takie z jasną tarczą a z czarną widzę bardzo rzadko.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki koledzy Elektronika już goli,a co do Rakietki pomyślę ,trochę mi tarcza nie pasuje bo wygląda na zdjęciu jak otynkowana,ale może na żywo się lepiej prezentuje.Z reguły nie kupuje zegarków,które mi się nie podobają ,ale ostatnio zrobiłem  wyjątek dla Czajki Zielonoświątkowej to może i  Rakietke kupie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyłączam się do Treevilla - ten rodzaj Rakiet kiepsko wychodzi na zdjęciach ale w rzeczywistości są spore i bardzo wdzięczne. Dopiero jak okazyjnie kupiłem niebieską to sam się zaskoczyłem jaka fajna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakietę bierz koniecznie, mam taką jak Treevill i jest całkiem fajna.

Dział natomiast to "bezduszne" a nie "bezbożne" :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi