Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny, ale cena jak na kwarca trochę przesadzona. Na ebayu za tyle pewnie by się sprzedał.

Ktoś pamięta za ile poszła ta rakieta?

Macie link do tej aukcji gdzieś w zakamarkach?

Często w ogóle pojawia się ten model na aukcjach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nikt nic nie wstawił to może ja bo kwarców nie zbieram :-P

Czy to Ty mi tę piękność kilka dni temu na allegro zwinąłeś sprzed nosa? ;)

Przy okazji, jest dość charakterystyczna, ma jakąś potoczną nazwę, po której można jej próbować szukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Charakterystyczna nazwa to po prostu "brzydal" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Haha :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten mechanizm wyglada identycznie jak w czajce rezonator. Mam racje? Pasowałby?

Edytowane przez bartekgajda169

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze nie wiem. Ale jeżeli konstrukcja jest nawet ta sama rozstaw otworów pod nóżki tarczy będzie pasował? Chiba nie bardzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mechanizm wyglada identycznie jak w czajce rezonator. Mam racje? Pasowałby?

Kurcze nie wiem. Ale jeżeli konstrukcja jest nawet ta sama rozstaw otworów pod nóżki tarczy będzie pasował? Chiba nie bardzo...

To taki sam mechanizm - bez problemu będzie pasował do Czajki. Przypuszczam jednak, że cena tego kompletu z Allegro poszybuje bardzo wysoko do góry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowiek uczy się całe życie. Ale czy to oznacza, że swobodnie można dokonywać przekladek rezonatorów bez obaw o dopasowanie tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynymi elementami, które mogą się różnić będą wałki z koronkami oraz pierścień ustalający werk w kopercie. Reszta jest dokładnie taka sama. Z wielu źródeł wynika, że te werki były produkowane wspólnie (najczęściej opatrzone logiem 1. MFZ, chociaż to nie tam odbywało się 100% produkcji) i rozdysponowywane do poszczególnych fabryk. Dopiero tam otrzymywały tarcze, koperty charakterystyczne dla danego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynymi elementami, które mogą się różnić będą wałki z koronkami oraz pierścień ustalający werk w kopercie. Reszta jest dokładnie taka sama. Z wielu źródeł wynika, że te werki były produkowane wspólnie (najczęściej opatrzone logiem 1. MFZ, chociaż to nie tam odbywało się 100% produkcji) i rozdysponowywane do poszczególnych fabryk. Dopiero tam otrzymywały tarcze, koperty charakterystyczne dla danego modelu.

O wielki człowieku dziękuję Ci z te informacyje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wielki człowieku dziękuję Ci z te informacyje :)

Oj - pochwała jest przedwczesna, bo zapomniałem jeszcze o jednym elemencie - tarczki kalendarza. Jeśli do przekładki użyty zostanie np. werk Poljota (koronka na godzinie 5), to tarczki kalendarza mogą być inne niż w Czajkach (chodzi o samo malowanie napisów, bo kształtem są identyczne). Warunkiem pasowania jest aby koronka "dawcy" była tak samo umieszczona, jak koronka "biorcy" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj - pochwała jest przedwczesna, bo zapomniałem jeszcze o jednym elemencie - tarczki kalendarza. Jeśli do przekładki użyty zostanie np. werk Poljota (koronka na godzinie 5), to tarczki kalendarza mogą być inne niż w Czajkach (chodzi o samo malowanie napisów, bo kształtem są identyczne). Warunkiem pasowania jest aby koronka "dawcy" była tak samo umieszczona, jak koronka "biorcy" :)

To wiedziałem (o dziwo). Ale mimo wszystko dziękuję. Zawsze mam dodatkową opcję do przeszczepu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co o tym myślicie? Warto zachodu i sprawadzania?

http://www.luch.by/catalog/mans/4480.html

Mam dwa nowe kwarce z Białorusi. Wykonanie i wygląd OK, ale mechanizm to mała czarna najtańsza miyota. I cena około 40 dolarów za zegarek jakości perfecta z napisem Łucz wg mnie jest nieco przesadzona. Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaak :)

Paweł napisał kiedyś że ten zegarek to nic specjalnego a mechanizm to wierna kopią acutrona.

Tylko kto z nas nie chciałby tej kopii mieć w kolekcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest zegarek kwarcowy Łucz z fazami księżyca i datownikiem. Wewnątrz mechanizm oznaczony SU 16853. Mechanizm niesprawny potrzebuję płytkę z sama elektroniką. Da radę coś załatwić u Kolegów??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi