Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

@rtur

Zegarek Klubowy 2012

Rekomendowane odpowiedzi

obawiam się, że temat zmierza w stronę indywidualnych zachcianek, a nie zrobienia rzeczy(zegarka) który każdy chciałby mieć za jego unikatowość jak np 80szt Ferrari SA Aperta

czyli standard jak w poprzednich przymiarkach i jak przedmówcy piszę powyżej

@rtur albo postawisz sprawę jasno, że będzie to tylko i wyłącznie Vulcain Nautical z tak posuniętymi modyfikacjami dla Polaków i dla Klubu

albo będzie to temat z kategorii pitu pitu do końca 2012 - ew. przerodzi się w temat "zakup grupowy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze pozostaje kwestia, czy któryś z producentów zrobi limitacje 25szt i czy taka mała ilość nie podniesie radykalnie kosztu zakupu. Jeśli model w wydaniu kilku tysięcy sztuk kosztuje 8k , to nie jest mozliwe, aby po limitowanej customizacji kosztował tyle samo.

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie jeszcze raz zacytować Mariusza:

Proponuję zacząć od rozmów z producentami. Zobaczymy kto i za ile będzie skłonny wykonać zegarek. Dla jasności rozmowy można narzucić widełki cenowe: 6000 - 10000 zł. Może któryś z producentów przedstawi więcej niż jedną propozycję. Następnie po zebraniu wszystkich projektów i uzyskaniu informacji na temat możliwych do wykonania zmian, podejmiemy dyskusję, który projekt wybieramy i z jakimi zmianami. Jak zbierze się odpowiednia liczba osób chętnych wtedy złożymy zamówienie u producenta. Tyle.

Powtarzam - jest to "jedynie słuszna droga" do sfinalizowania pomysłu.

Powinno powstać coś na kształt kilkupunktowej listy typu:

1. Firma A, model AA, cena aaa zł, czas realizacji ..............

2. Firma B, model BB, cena bbb zł, czas realizacji...........

3. Firma C, model CC, cena ccc zł, czas realizacji...........

.........................................................

Lista nie musi (nawet nie powinna) być długa, niemniej jakiś wybór powinien być. Nie bardzo bowiem wierzę, że ktoś da 10kzł za zegarek "klubowy", który zupełnie nie trafia w jego upodobania. (W moje np zupełnie nie trafia ta eterna, natomiast proponowany Dornblueth jak najbardziej).

Mam nadzieję, że po powstaniu takiej listy znajdzie się wymagana liczba osób chętnych na określony model. Wówczas (już "w swoim gronie") można dograć szczegóły

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślisz, że firma wyceni zegarek nie znając zakresu modyfikacji dla klubu?

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rtur

nie ma czasu na czułości i sypanie cukru

tak właśnie myślę

nim temat raczkuje, musi powstać wstępna karta projektu(zalążek masz powyżej napisane w tym samy czasie przez @chronofil ), a Ty prędzej czy później stać się kierownikiem cool.gif

najwyżej wszystko trafi do kosza

lecz do zyskania masz znacznie więcej

i chociaż będzie "to praca dla idei" to chyba to właśnie łączy pasjonatów zegarków

3maj się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A myślisz, że firma wyceni zegarek nie znając zakresu modyfikacji dla klubu?

Myślę, że tak, z zachowaniem jakichś widełek, oczywiście.

W końcu czy finalny koszt wyniesie 8, czy 9 kzł, to już raczej bez znaczenia.

Poza tym, ze wcześniejszych postów wywnioskowałem, że zakres modyfikacji byłby raczej niewielki, więc i ewentualne odstępstwo od wstępnej wyceny chyba też niewielkie

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli modyfikacje niewielkie to za co chcesz płacić 1000zł za grawer KMZiZ ?

no sorry - czyli jednak zakup grupowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najmniejsza zmiana graficzna tarczy znacznie mieni koszt małej limitacji.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, życzę wam jak najlepiej i szczerze chciałbym aby projekt został zrealizowany. Jednocześnie zaznaczam, że zegarkiem nie mogę się zainteresować ze względu na proponowany zakres cenowy.

Jeśli mogę mimo to przedstawić własne uwagi:

1. Nie widzę możliwości zrealizowania projektu na zasadach demokracji.

2. Za projekt powinna być odpowiedzialna bardzo mała grupa osób - delegowanych przez użytkowników (osoby w ogóle zainteresowane zegarkiem w takim zakresie cenowym).

3. Delegaci mają 100% pełnomocnictwo do wyboru konkretnego producenta, modelu i projektu.

4. Wybór producenta i projektu przez pełnomocników powinien uwzględniać możliwość rezygnacji w przypadku braku zainteresowania - dogadujemy się z producentem ale zaznaczamy, że jeśli nie będzie zainteresowania rezygnujemy z projektu bez zobowiązań.

5. Uzgodniony projekt (pomiędzy pełnomocnikami a producentem) podchodzi pod głosowanie użytkowników. W przypadku braku zatwierdzenia - procedura rozpoczyna się ponownie od wyboru nowego producenta lub projektu.

6. Zatwierdzony projekt może być modyfikowany w niewielkim zakresie - zainteresowane osoby będą miały w ten sposób cząstkę gwarancji, że finalny produkt nie zmieni się znacząco od projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, życzę wam jak najlepiej i szczerze chciałbym aby projekt został zrealizowany. Jednocześnie zaznaczam, że zegarkiem nie mogę się zainteresować ze względu na proponowany zakres cenowy.

Jeśli mogę mimo to przedstawić własne uwagi:

1. Nie widzę możliwości zrealizowania projektu na zasadach demokracji.

2. Za projekt powinna być odpowiedzialna bardzo mała grupa osób - delegowanych przez użytkowników (osoby w ogóle zainteresowane zegarkiem w takim zakresie cenowym).

3. Delegaci mają 100% pełnomocnictwo do wyboru konkretnego producenta, modelu i projektu.

4. Wybór producenta i projektu przez pełnomocników powinien uwzględniać możliwość rezygnacji w przypadku braku zainteresowania - dogadujemy się z producentem ale zaznaczamy, że jeśli nie będzie zainteresowania rezygnujemy z projektu bez zobowiązań.

5. Uzgodniony projekt (pomiędzy pełnomocnikami a producentem) podchodzi pod głosowanie użytkowników. W przypadku braku zatwierdzenia - procedura rozpoczyna się ponownie od wyboru nowego producenta lub projektu.

6. Zatwierdzony projekt może być modyfikowany w niewielkim zakresie - zainteresowane osoby będą miały w ten sposób cząstkę gwarancji, że finalny produkt nie zmieni się znacząco od projektu.

Jeśli to możliwe do zrealizowania, to bardzo rozsądna propozycja.

avid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze pozostaje kwestia, czy któryś z producentów zrobi limitacje 25szt i czy taka mała ilość nie podniesie radykalnie kosztu zakupu. Jeśli model w wydaniu kilku tysięcy sztuk kosztuje 8k , to nie jest mozliwe, aby po limitowanej customizacji kosztował tyle samo.

Nie do końca się zgodzę choć nie mam w tej kwestii doświadczenia. Myślę, że znak klubu jest już rozpoznawalny i przez to firmie , z którą się zwiążemy też będzie zależało -przez co nie powinni podnosić cen, że o upuście nie wspomnę.

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niemożliwe

za 8k każdy będzie chciał być delegatem - co więcej każdy będzie forsował swoje preferencje

nastąpi rozmycie odpowiedzialności

kierownik może być tylko jeden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niemożliwe

za 8k każdy będzie chciał być delegatem - co więcej każdy będzie forsował swoje preferencje

nastąpi rozmycie odpowiedzialności

kierownik może być tylko jeden

Nie zgodzę się z taką opinią- oddam ten wątek na jedno słowo Zarządu. A po wcześniejszych wpisach nie możesz pisać , że forsuję swoje preferencję- nie gniewam się :blink:

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca się zgodzę choć nie mam w tej kwestii doświadczenia. Myślę, że znak klubu jest już rozpoznawalny i przez to firmie , z którą się zwiążemy też będzie zależało -przez co nie powinni podnosić cen, że o upuście nie wspomnę.

Trochę przeceniasz wartość znaku KMZiZ w tym aspekcie. W każdej produkcji, także zegarków są pewne bariery ilościowe. Wiem, że 25 zegarków w specjalnej edycji będzie trudno wykonać w standardowej cenie. Weźmy jeszcze pod uwagę aktualny kurs franka. Informacje z zeszłego roku o kwocie 8k pochodziły gdy frank był 2,80-2,90zł. Myślę, że ten zegarek klubowy będzie droższy niż jego odpowiednik seryjny...znacznie droższy.

Pozdrawiam
Piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rtur - tobie akurat wypada forsować

ale jakoś takoś chyba brakuje Ci stanowczości i cech przewodnika stada tongue.gif

ciężko człowieka rysować po kilku wpisach, ale mój obraz twojej osoby/pomysłu jest jakiś niejasny

powinieneś bronić swojego pomysłu(bo to jeszcze nie projekt) a nie pisać "oddam ten wątek na jedno słowo Zarządu"

a jak widać powyżej zdanie członków Stowarzyszenia nie jest jednogłośne

masz szansę na kreatywność

postaram się już nie udzielać w tym wątku(muszę wrócić do swojego), ale tak na koniec myślę sobie, że mógłbyś wysłać jakiegoś maila zapoznawczego do Vulcain - sam mówiłeś, że szlak masz przetarty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i ja dorzucę swoje trzy grosze :blink: , w zeszłym roku faktycznie brany był pod uwagę projekt Vulcaina w cenie ok 8k pln (o ile dobrze pamiętam) ale w relacji cenowej do innych ciekawych zegarków i cen w danym czasie nie było to jakoś specjalnie superatrakcyjne - moim zdaniem, pomijam juz sprawę pomarańczowej tarczy (projekt) oraz plexi , która moim zdaniem w dzisiejszych czasach jest zupełnie niepraktyczna, podejrzewam, ze miedzy innymi dlatego projekt nie zdobył uznania wystarczającej liczby chętnych (to nie jest wiekowy rzadki egzemplarz tylko współczesna produkcja) Dzisiaj 8k pln przy tych kursach walut - to ... raczej niewielka suma na zegarek z tzw. wyższej półki (chyba , ze te półki się obniżyły o czym być może nie wiem). Eterna to znakomita propozycja byłaby ... gdyby nie to, że Chińczycy przejęli interes, pomijajac juz fakt , ze Eterna poza przeszłością, historią etc. dzisiaj jest co najmniej średniaczkiem a nawet niżej podobnie zresztą jak Longines, pamiętam jak w "bazarku" wsiała najnowsza Kontiki za 3k pln i pies z kulawą nogą jej nie chciał, a dzisiaj ...relacje cenowe się mocno zmieniły, pamiętajmy , ze jedynie firmy które albo mają olbrzymie moce przerobowe i problemy ze zbytem swoich wyrobów zgodzą się na duże upusty i niski nakład limitacji w dobrej cenie pozostałe mają to na dzień dzisiejszy ... głęboko co pokazała zeszłoroczna próba stworzenia klubowego zegarka prestiżowego i rozmów z producentami. To oczywiscie tylko moje zdanie, trzymam kciuki ale z natury stąpam po ziemi. Tak wiem to też nie była konstruktywna wypowiedż, mogę skasować - proszę o info jeśli jest taka wola.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę przeceniasz wartość znaku KMZiZ w tym aspekcie. W każdej produkcji, także zegarków są pewne bariery ilościowe. Wiem, że 25 zegarków w specjalnej edycji będzie trudno wykonać w standardowej cenie. Weźmy jeszcze pod uwagę aktualny kurs franka. Informacje z zeszłego roku o kwocie 8k pochodziły gdy frank był 2,80-2,90zł. Myślę, że ten zegarek klubowy będzie droższy niż jego odpowiednik seryjny...znacznie droższy.

Kurs waluty (niestety) na pewno wpłynie na cenę w pln. Pora na szczegóły , które mam nadzieję podać w najbliższym czasie

@rtur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Janek - w tym co piszesz są same plusy, ale chyba nie oto kolegom chodzi. To ma być w pewnym sensie prestiżowy zegarek, a własny projekt takim nie będzie. Wyjątkowy i oryginalny tak, ale nic poza tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janek - w tym co piszesz są same plusy, ale chyba nie oto kolegom chodzi. To ma być w pewnym sensie prestiżowy zegarek, a własny projekt takim nie będzie. Wyjątkowy i oryginalny tak, ale nic poza tym.

Czyli doszlo juz do tego o czym mowilem,ze marka ma wieksze znaczenie niz zegarek?Szkoda troche,moglby sie zrodzic ciekawy projekt.A tak bedzie tylko bardzo przeplacony zegarek z fajnym znaczkiem.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Bez przesady z tym prestiżem. Wyobraź sobie, że masz dwa zegarki. Zewnętrznie wyglądają podobnie, nie mają żadnych logo na tarczy, ale przeszklone dekle. W jednym pracuje standardowa ETA, w drugim Girard-Perregaux 3300. Który wybierzesz ?. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to byłby zegarek z kalibrem GP. Nikt z nas nie jest idiotą. Nie będziemy przepłacać, bo znaczek na tarczy wygląda bardziej "prestiżowo". To, że firma "x" uznawana jest za bardziej prestiżową od "y" nie bierze się znikąd. Wracając do tematu... Vucain jest okay, ale nie zrobią nam zegarka za 8 tysi. Jeżeli myślicie o linii President, to naprawdę zejdźcie na ziemię. 10.000 zł też nie wystarczy.

Moja propozycja... rozmawiajmy z Omegą. Dobra firma i szanse na zmieszczenie się w założonym przedziale cenowym duże. Propozycja numer 2: zwrócenie się do jednego z polskich producentów z propozycją wykonania dla nas zegarka. Myślę, że Polpora, Copernicus czy Chronos-Art, spokojnie dałyby radę. Czas ten projekt urealnić. Inaczej pozostanie w sferze marzeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady z tym prestiżem. Wyobraź sobie, że masz dwa zegarki. Zewnętrznie wyglądają podobnie, nie mają żadnych logo na tarczy, ale przeszklone dekle. W jednym pracuje standardowa ETA, w drugim Girard-Perregaux 3300. Który wybierzesz ?. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że to byłby zegarek z kalibrem GP. Nikt z nas nie jest idiotą. Nie będziemy przepłacać, bo znaczek na tarczy wygląda bardziej "prestiżowo". To, że firma "x" uznawana jest za bardziej prestiżową od "y" nie bierze się znikąd. Wracając do tematu... Vucain jest okay, ale nie zrobią nam zegarka za 8 tysi. Jeżeli myślicie o linii President, to naprawdę zejdźcie na ziemię. 10.000 zł też nie wystarczy.

Moja propozycja... rozmawiajmy z Omegą. Dobra firma i szanse na zmieszczenie się w założonym przedziale cenowym duże. Propozycja numer 2: zwrócenie się do jednego z polskich producentów z propozycją wykonania dla nas zegarka. Myślę, że Polpora, Copernicus czy Chronos-Art, spokojnie dałyby radę. Czas ten projekt urealnić. Inaczej pozostanie w sferze marzeń.

Wypowiem sie odnosnie mojej propozycji,ale pamietajcie - nikogo do niczego nie zmuszam i nie mam w tym zadnego zysku.

Pomyslcie o tym tak - projektujac swoj wlasny zegarek - mozecie wybrac mechanizm taki jaki chcecie.Drzwi sa otwarte.Jesli tylko mechanizm jest dostepny (a mechanizmow dostepnych ogolnie jest mnostwo, spojrzcie np. u CousinsUK czy Ofreia), to mozecie go wsadzic do zegarka.Czy bedzie to ETA,czy Unitas, czy cokolwiek innego.

Omega i tak stosuje ETY, inne firmy ktore zaproponowales tez,wiec nie wiem skad sie wzial argument GP.

Z kolei jestem w stanie poprzec Pawla Jankowskiego, czyli firme Chronos-Art.Pawel robi cudowne rzeczy z zegarkami i mysle,ze w tym budzecie (jesli juz chcecie tyle wydac),na pewno zrobi wam takie zegarki,ze z butow wyskoczycie.Co do Polpory i Copernicusa sie nie wypowiem,bo ich zegarki pod wzgledem designu, to w porownaniu z zegarkami Pawla zwykla miernota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Omega i tak stosuje ETY, inne firmy ktore zaproponowales tez,wiec nie wiem skad sie wzial argument GP.

Ten przykład odnosił się do stwierdzenia, że interesuje nas tylko znaczek na tarczy. A to nieprawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten przykład odnosił się do stwierdzenia, że interesuje nas tylko znaczek na tarczy. A to nieprawda.

Ty nie znajdujesz sie w kregach "marka ponad wszystko", przynajmniej w moim mniemaniu.Wiesz co mowisz,interesujesz sie zegarkami naprawde zacnych manufaktur,a nie sredniakami robionymi w chinach z dopisana historia i sztucznym prestizem - np. Epos czy Davosa.Odnosilem sie wlasnie do takich wypadkow, pakowania kiepskiej ETY do wszystkiego i kasowania o 1000% wiecej.

Straszne jest to,ze ludzie biora czasem na takie zegarki kredyty i tlumacza sobie to nie zawsze prawdziwym stwierdzeniem "drogie,wiec musi byc dobre", lub "dobre,wiec musi kosztowac".

Eterna to znakomita propozycja byłaby ... gdyby nie to, że Chińczycy przejęli interes

Ale niestety (dla nieznajacych sie - stety) nie zaczeli stosowac zamiast ETY np. lepszych mechanizmow chinskich obnizajac przy tym koszty.Dalej maja w tanszych modelach ETY, w drozszych swoje kalibry (ktore sa,wedlug panujacej opinii ludzi w temacie-swietne).Takze nic sie w sumie nie zmienilo,dalej przykrecaja wachniki i balanse oraz poleruja srubki w szwajcarii.Jakbys omijal kazda firme ktora ma chinskich udzialowcow,najprawdopodobnie chodzil bys nie dosc, ze pieszo to jeszcze na golasa.

Ale nie ciagnijmy tematu - nie ma sensu.To temat o zegarku klubowym.Ja zaproponowalem co mialem do zaproponowania, jak i co zrobicie zalezy od Was - czyli kupujacych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mam pytanie do Janka Sarnowskiego czy Vulcain tez jest produkowany w chinach bo o takich zegarkach tutaj rozmawiamy a nie o Davosa czy Eposie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.