Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Zenith Pilot.

Nie mierzyłem, ale jak dla mnie najładniejszy z pilotów. Mam co prawda Zenitha Pilota, ale sprzed  ponad pięćdziesięciu lat. Też ładny :)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Pama? ;p

yyyy trzeci w kolejce ;)

Michał, tak to fakt, te zegary wydają się na mniejsze niż w rzeczywistości są. Co prawda ten 47mm i tak był na mnie za duży ale na Twój nadgarstek bardzo fajnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest Bartku zdaje się z tego co pamiętam 48mm.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, masz rację. Jak na tą cenę to super propozycja no i wygląda męsko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez mierzyłem w Silesii tego Pilota - 48mm. Jest boski, zwłaszcza że mają tam wersję czekoladową - rewelacja. Jednak niestety, mimo, że fajnie leży to koronka na gołym nadgarstku i dłoni bez rękawiczki masakruje wierzch :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

y9u7a4ah.jpg

Nomos był w planie na ten rok, lecz po przymiarce wypada z listy ;)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymiarka rozumiem że nie w Polsce? I ciekawi mnie, dlaczego wypada z listy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo Dawid zachorował na Suba, więc żaden zegarek mu się nie będzie podobał  ;)

Skądś to znam, niestety...

A na serio, to też jestem ciekaw, bo gdzieś tam w przyszłości myślę o Nomos/Stowa.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Butik w Hamburgu :)

Wypadł z listy ponieważ:

Zegarek w moim odczuciu nie był wart 1,5 k€. Koperta z ostrymi krawędziami, uszy takie jakieś dziwne, słabo dopracowane.

Pasek sztywny jak koci ogon, w modelu który mierzyłem był za krótki, w innym znowu za długi.

Na plus tarcza i odkryty ładny mechanizm.

Na zdjęciach zegarek nadal mi się podoba, na żywo już nie :/

Dodam jeszcze ze w butiku w którym oglądałem Nomosy czułem się jak dziecko w sklepie z zabawkami. Tam było wszystko :D

GO, PP, IWC, JLC, Rolex, Tudor, AP, Breitling, TH i wiele innych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest w pełnym zdobieniu ręcznym - pasy genewskie, perłowanie, polerowane krawędzie, niebieskie śruby, a do tego jest inhouse, a marka prestiżowa(poziom Omegi, gdyż Nomos jest zbliżony do Glashutte a oni mają trochę więcej do Lange und Sohne)

Realia rynkowe/cenowe są takie, że za 1500eur mieć wszystko w/w i jednocześnie świetnie wykonaną i dopracowaną kopertę, no cóż, pardon, ale trzeba wyłożyć drugie tyle. Zauważ, że nowy(mam poprzednika) JLC Master Control Ultra Thin na poprawionym K818(mam i bardzo sobie go cenię, świetnie wykonany, precyzyjny i pięknie cyka) - cal.849, kosztuje jakieś 18000zł, a mechanizm jest 1,5 może 2 razy lepszy, koperta dwa razy lepsza, a prestiż, fakt, większy, pozycjonowanie i marketing również. JLC z uwagi na ceny nowych czasomierzy i wysoką jakość jest uważany za jednego z liderów czynnika cena/jakość, więc jeśli przyjąć, że ten Nomos jest 2 razy gorszy, to powinien nadal kosztować 9tyś, a kosztuje 6. 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Design to sprawa indywidualna.

Ale mechanizmom Nomosa rzeczywiście nic nie można zarzucić.

Chociaż ja osobiście nie do końca rozumiem tą pogoń za inhousami. Wolę dobrą, świetnie zaprojektowaną, sprawdzoną Etę 2892 niż jakiegoś wątpliwego inhousa (abstrahując od werków Nomosa, żeby ktoś nie pomyślał).

Ale najbardziej zdziwiony jestem opinią o pasku. Dotychczas o cordovanach stosowanych przez Nomosa miałem jak najlepsze zdanie...

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cordovan jest jedną z najbardziej sztywnych skór, to nie cielęca(calf?) owcza czy kozia(goat) skóra. 

Bridle hide i cordovan są dość sztywne, to świetne skóry - mam walizkę oraz miałem buty z tych skór - piękne, bardzo wytrzymałe skóry. Każdy ma inne wymagania wobec skór. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Jakub Mróz

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jakub, a jak ty to wyliczyłeś, że mechanizm jest lepszy 2 x, koperta 1,5 x, a dizajn 3x. Czy coś koło tego. Że Nomos jest warty 9k, a nie 6k? Ciekawe dywagacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też byłem tego ciekawy ale już nie chciałem się nic odzywać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientacyjnie ;) Rzecz jasna to nie diamenty czy inne szlachetne kamienie by dało się odpowiednio je wycenić czy porównać jakościowo. Po prostu znam K818 dobrze, miałem 849, a ten z Nomosa wnikliwie oglądałem i pozwoliłem sobie je przyrównać pod względem dokładności wykończenia i wykonania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ery8ereh.jpg

Ten Tudor też ostatnio mnie prześladuje ;) Z nim było odwrotnie jak z Nomosem, po zdjęciach z sieci byłem sceptycznie nastawiony, ale na żywo jest obłędny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Tudor jest naprawdę świetny. Szczególnie w wydaniu z tym paskiem. Gdyby tylko miał datę byłby moim weekendowym zegarkiem. <br /><br />Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka<br /><br />

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak daty to kolejny plus tego zegarka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jak tu dogodzić każdemu :-).<br /><br />Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka<br /><br />

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzisiaj też przymierzyłem kilka zegarków. Tylko pułap cenowy inny:

Szybki wyskok na miasto i przymierzyłem kilka zegarków :) 
Na wystawie był Roamer Superior:

tDNGzlp.jpg

Bardzo przyjemny zegarek nie za wielki, fajna koperta, ładnie leży. Cena była 1540 zł tylko oprócz tego, że dekiel był jakiś poklejony to zwróciłem Pani uwagę, że ramka daty lata po tarczy  :( Chociaż czcionka nie moja bajka to zegarek fajny :)

Teraz u drugiego jubilera przymierzyłem 3 sztuki :

Orient STI :

n3I816E.jpg

Szału nie ma  dla mnie za mały no i bransoleta jakaś taka blaszka.

Atlantic Seacloud Chrono 73460.41.61:

d3ZrX9S.jpg

Pani trochę obczajała tematy zegarkowe i mówi, że nowość :) Kosztował coś ponad 1,5 k i Pani mówi, że nie drogo jak na szwjacarki chronograf :) Cena taka sobie ale u mnie wszystkie zegarki drogie :) Nie podoba mi się, że koperta nie jest jak w Roamerze w jednej płaszczyźnie tylko się zwęża ku górze co pomniejsza optycznie zegarek.

I ostatni dzisiaj, który mi się spodobał
Atlantic Worldmaster 1888 Lusso Mechanical Unitas 52950:

Hd04d2l.jpg

Kurde tylko ceny nie zobaczyłem  :facepalm: Bardzo ładnie leżał. Taka trochę większa garnitura na Unitasie. Pani mówi, że codziennie nakręcać trzeba :) Egzemplarz 52/188
z blaszką z boku:

QeqTDlW.jpg

Zegarek fajny tylko mechanizm bez zdobienia płyty  hmmm 

GtTwvGI.jpg

Na internecie prawie 3k więc mogli zrobić płytę jak w Stenku:

tHZf1tv.jpg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
GtTwvGI.jpg

I oni takie coś pokazują przez przeszklony dekiel? WTF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie z internetu ale tak wygląda na żywo niestety.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Przeszklone dekle w Atlantic'u to jakaś pomyłka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi