Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Przymierzałem dzisiaj/ostatnio...

Rekomendowane odpowiedzi

Świetnie wygląda ten TH, ale pasek bym założył inny - nie czarny.

Pasek jest granatowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak moda w każdej firmie zegarkowej żeby coś nie centrowało ;)

To się nazywa obniżenie jakości, tzw. cięcia... Ale można klientom powiedzieć że to hand made i że ma unikalny zegarek  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że to na prawdę tak jest. W SGP mówią że mieści się w tolerancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Tylko że to na prawdę tak jest. W SGP mówią że mieści się w tolerancji.

Niestety tylko ich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się dzieje z tymi zegarkami, dużo ostatnio takich kwiatków wychodzi łącznie z Omegą i Rolex, ale że to nie moje koniki,

to napiszę, że u Seiko w nurkach też nastąpiła tragedia i Seiko też raczej nic sobie z tego nie robi (o czym już rozmawiałem na PW z Jash)

na kilku samplach przedprodukcyjnych udało się dojrzeć naklejkę CASED CHINA

a że Seiko pcha się ze swoim X (od Prospex) na nowe rynki gdzie nie były wcześniej sprzedawane, zachodzi prawdopodobieństwo, że przenieśli a może i otworzyli sobie kolejną fabrykę w Chinach...

a wiadomo - w Chinach nic nie jest proste - chociaż wcale mnie to nie śmieszy a wręcz taka krzywizna irytuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SeiyaJapan przy diverach Seiko zamieszcza taką uwagę:

NOTE:
The chapter ring and index & bezel index and face index not being aligned perfectly.

Edytowane przez Mizu80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak dalej pójdzie, to trzeba się będzie bardziej zwrócić w stronę małych producentów. Przykładowo Stowa, Nomos, Damasko, Dornbluth & Son. Jeszcze nie słyszałem o nich złych opinii. Tam gdzie jest masówka, tam różnie bywa z kontrolą jakości, niestety.

SeiyaJapan przy diverach Seiko zamieszcza taką uwagę:

NOTE:
The chapter ring and index & bezel index and face index not being aligned perfectly.

Też to widziałem. Z jednej strony zabezpieczają się przed ewentualną reklamacją, z drugiej strony odstraszają potencjalnych klientów przed zakupem.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest jego wymysł i kilku innych sprzedawców wyssany z palca bo nie jest autoryzowanym ... i pewnie ma problemy ze zwrotem, albo wymianą w fabryce,

natomiast te niedoskonałości, które były kiedyś to był pikuś przy tym co jest teraz... 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak dalej pójdzie, to trzeba się będzie bardziej zwrócić w stronę małych producentów. Przykładowo Stowa, Nomos, Damasko, Dornbluth & Son. Jeszcze nie słyszałem o nich złych opinii. Tam gdzie jest masówka, tam różnie bywa z kontrolą jakości, niestety.

Popieram w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się dzieje z tymi zegarkami, dużo ostatnio takich kwiatków wychodzi łącznie z Omegą i Rolex, ale że to nie moje koniki,

to napiszę, że u Seiko w nurkach też nastąpiła tragedia i Seiko też raczej nic sobie z tego nie robi (o czym już rozmawiałem na PW z Jash)

na kilku samplach przedprodukcyjnych udało się dojrzeć naklejkę CASED CHINA

a że Seiko pcha się ze swoim X (od Prospex) na nowe rynki gdzie nie były wcześniej sprzedawane, zachodzi prawdopodobieństwo, że przenieśli a może i otworzyli sobie kolejną fabrykę w Chinach...

a wiadomo - w Chinach nic nie jest proste - chociaż wcale mnie to nie śmieszy a wręcz taka krzywizna irytuje...

Seiko od wielu lat ma też fabryki kopert w Chinach i nie jest to żadna tajemnica. Swego czasu były sumo które też miały koperty robione w Chinach.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja co do Nomosa i Stowy nie jestem już taki pewny ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego nie jesteś pewny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko od wielu lat ma też fabryki kopert w Chinach i nie jest to żadna tajemnica. Swego czasu były sumo które też miały koperty robione w Chinach.

Chodziło o dekle w Sumo,

wiem, że ma fabryki w Ch,

wiemy również, że z powodów jakiś podatków i praw sprzedaje te same modle z napisem made in Japan i bez,

czy to jest 51% części, nie udało znaleźć się jednoznacznych informacji,

czym się różnią też ciężko wyczuć, często sztuka różni się od sztuki, poza tym też nie są idealne, ale jakieś różnice i niuanse na poszczególnych elementach są

(mogą to być nawet różnice poszczególnej zmiany pracującej na obrabiarkach, czy dostaw półproduktów - częst ten sam błąd jest powtarzalny w egzemplarzach z podobnych miesięcy produkcji - jak kto dolał farby do matrycy czy tam maszyny z matrycą)

gdybam sobie tylko, że może koperta w wersji JP jest rzeczywiście obrabiana w JP, a K w Korea, albo wszystkie robione są w Korea i tylko lepiej selekcjonowane dla wersji JP

z reguły to były pierdoły - teraz widać to gołym okiem

pozostają jeszcze serie (np Brightz, Ananta), które robione są w studiach (pododdziałach Seiko) przez mniejsze grupy zegarmistrzów, w mniejszych ilościach miesięcznych nie przekraczających 100szt na model i tam z jakością z reguły nie ma do czego się przyczepić.

tylko, że te zegarki są już same z siebie w 80% przeznaczone na rynek rodzimy

Czego nie jesteś pewny?

braku problemów z centrowaniem, wydaje mi się, że były opisywane przesunięcia tarczy, wskazówek zwłaszcza jeśli chodzi o Stowę, ale nie upieram się i nawet szukać nie będę bo spływa to po mnie...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowa może i tak, natomiast co do Nomosa to tam jest wszystko tip top, bardzo dbają o to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stowa też mocno poprawiła jakość.

Miałem dwie nowe sztuki w zeszłym roku i kompletnie nie było się do czego przyczepić.

Dodatkowo były świetnie wyregulowane. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda. Flieger z COSC mieści się w 1-2 sek/dobę.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze jest to, że te wszystkie błędy nie są traktowane jako wady wykonania i przechodzą kontrolę jakości nie dlatego, że ktoś przegapił tylko dlatego że jest to dopuszczalne.

I powtarza się to w wielu egzemplarzach.

Popatrzcie na wystawy w sklepach - trudno znaleźć np. nową Omegę PO z równo wycentrowanym bezelem, praktycznie wszystkie krzywe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawna wycieczka w celu poszukiwania idealnego chronografu. Wiem, że różnią się stylem, ale mają trochę cech wspólnych. Który Waszym zdaniem jest lepszym wyborem?

rJn4dLo.jpg

R6HYfr9.jpg

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych dwóch to Moonwatch oczywiście :)

Gdybyś Zenitha mierzył tego, to warto się zastanowić. :

20465-2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tommaso - tylko gdzie go przymierzyć ;) szukam już dosyć długo i nic :( są tylko 42 mm :(

Jan - bierz śmiało Moonwatcha, to naprawdę świetny zegar :)

Edytowane przez lukebor

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się nie da u nas w kraju.

Ja mierzyłem w Rzymie ze 3 lata temu.

Potem prawie kupiłem od Karola, ale ktoś mnie uprzedził zanim dojrzałem do decyzji. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie w planach mam coś innego, ale już myślę o kolejnych krokach. Moja córka ma 2 lata i pomyślałem, że kupię jakiś model z roku jej urodzenia i dostanie go w prezencie gdy będzie już gotowa. Na razie na pierwszym miejscu jest Moonwatch z hesalitem :) Ale chcę się upewnić, że to dobry pomysł :)

Czas ma sens tylko wtedy, kiedy robi się z nim coś sensownego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się nie da u nas w kraju.

Ja mierzyłem w Rzymie ze 3 lata temu.

Potem prawie kupiłem od Karola, ale ktoś mnie uprzedził zanim dojrzałem do decyzji. :)

No właśnie - u nas to towar deficytowy :)

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol miał nie dawno super wersję na bransolecie, jeśli o nim mówisz Tomku, wpatrywałem się w jego zdjęcia godzinami i różne rzeczy przychodziły do głowy :)

z chrono moim zdaniem to byłby najlepszy wybór 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pamiętam wersję na pasku, miał dodatkowo dorobiony świetnie pasujący szary pasek od Filipa.

O tym na bransolecie to nawet nie wiedziałem. To był original 1969?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi