Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz japońskie, niezasychające, ładne i ładnie piszące to mam Sailora 1911S na zbyciu.

Z racji, o której pisałeś (za dużo piór) część jest na zbyciu.

Z tych co nie zasychały zostało 7. A jednak uznałem, że więcej jak 3 mi nie potrzeba :P

Oprócz 1911S mam jeszcze Sailor KOP, Sailor 1911L Imperial Black, MB 149 Architect, MB146 Calligraphy, zielony Pelikan 1000

i niebieski Pelikan 600.

Wszystkie przynajmniej 9/10 z kompletem papierów i dowodem zakupu.  Jakby co pisz na pw :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też już drogie pióra przeszły. Co do złotych stalówek to pisze się nimi miękko i wygodnie, ale trzeba być przy tym delikatnym ( zwłaszcza jak ktoś mocno dociska pióro). Moja rodzina piórowa się rozrosła. Te dwa z lewej to pióra vintage ( od lewej Caran D’ache Madison i Aurora Marco Polo), dalej Lamy Studio ( brązowe, kolor widać tylko w słońcu ), Pelikan M205 i Hongdian zielony ( modelu nie pamiętam, dostałam go od przyjaciółki ). Poza tym jeszcze moje staruszki szkolne, które używam w roli kolorowych markerów 😂

IMG_4415.jpeg

IMG_4416.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś z kolegów chce nabyć pioro /np. MB/ lub zegarek za ok 1000 zł taniej w ZIBI to proszę o priv. Mam bony na 2k, oddam za 50%. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy używam obecnie Sheaffera ze stalówką F. Jednak nie piszę codziennie więc potrafi przysychać plus chciałbym wejść w złotą stalówkę. Po lekturze tematu postanowiłem wejść w posiadanie Platinum 3776. Zobaczymy czy na BF pojawią się jakieś okazje niemniej zapytam czy może ma ktoś na zbyciu czarny egzemplarz? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.11.2024 o 19:34, Ralf58 napisał(-a):

Koledzy używam obecnie Sheaffera ze stalówką F. Jednak nie piszę codziennie więc potrafi przysychać plus chciałbym wejść w złotą stalówkę. Po lekturze tematu postanowiłem wejść w posiadanie Platinum 3776. Zobaczymy czy na BF pojawią się jakieś okazje niemniej zapytam czy może ma ktoś na zbyciu czarny egzemplarz? :)

Pytanie jaki masz atrament w tym piórze ?

Zwykły Pelikan 4001 i żadne moje pióro nie zasycha. 

Złote stalówki są miękkie i trzeba z nimi ostrożnie się obchodzić , a do japończyków też specjany atrament lepiej nabyć ( bo one piszą cienko ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam wielu różnych atramentów ale najlepiej pisze się pelikanem 4001, nigdy nie zasycha, gładko się pisze, ładnie podaje atrament, zostawia przyjemny błyszczący ślad zanim wyschnie. Natomiast miałem kiedyś atrament sheaffera i niestety zasychalo i zasyfialo mi pióro. Wylałem to do toalety... Najgorszy atrament jaki miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kaledonia1983 napisał(-a):

Pytanie jaki masz atrament w tym piórze ?

Zwykły Pelikan 4001 i żadne moje pióro nie zasycha. 

Złote stalówki są miękkie i trzeba z nimi ostrożnie się obchodzić , a do japończyków też specjany atrament lepiej nabyć ( bo one piszą cienko ).

Ci masz na myśli specjalny? Przecież nie ma takiego podziału. Są zwykle atramenty oraz galusowe, ew. z drobinkami. Natomiast większość trochę lepszych atramentów daje rade przy stalówkach EF - salor,  pilot, graffiti itd itp. Mam kilkadziesiąt pior że złotymi stalówkami i też nie zauważyłem specjalnych wymogów, oprócz tego że są przyjemniejsze w użyciu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, mandaryn44 napisał(-a):

Używam wielu różnych atramentów ale najlepiej pisze się pelikanem 4001

Też jestem zadowolony z tego atramentu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pióro kupione :) na razie mam naboje, ale zakupie też atrament skoro polecacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.12.2024 o 16:36, Ralf58 napisał(-a):

Pióro kupione

Na co się zdecydowałeś? Platinum? Jaka stalówka i jakie wrażenia?

Atrament w butelce zawsze warto kupić. Ja konwerterów nie używam. Odnoszę wrażenie, że tłoczki mają jakąś dziwną właściwość, że pióro gorzej z nimi pisze. Takie subiektywne odczucie, ale jak już wcześniej pisałem, gdy do GfC włożyłem nabój to problemy z piórem się skończyły. Używam do napełniania strzykawki z igłą. Chwila i nabój gotowy do użycia. Atrament w butelce ma również też tę zaletę, że wychodzi sporo taniej. Właśnie nabyłem tegoroczny wypust Lamy Dark Lilac.  Jeszcze go nie przetestowałem. Mam nadzieję, że będę zadowolony, chociaż wersja z 2016 roku na zdjęciach wygląda lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Platinum 3776 EF ale jeszcze nie użyłem.

Szczerze to nawet nie przyszło mi do głowy, żeby naboje napełniać... Igła do tego typowa czy jakaś szczególnie cienka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Ralf58 napisał(-a):

Platinum 3776 EF ale jeszcze nie użyłem.

Szczerze to nawet nie przyszło mi do głowy, żeby naboje napełniać... Igła do tego typowa czy jakaś szczególnie cienka?

Tzw. "Insulinówka" dobrze się sprawdza (poj. 1ml)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja wola, jeżeli ten sam kolor to nie, jeżeli będziesz rotował kolorkami to raczej tak (chyba, że będziesz miał kilka nabojów do różnych odcieni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy rotowaniu kolorami stalówkę trzeba przemyć czy czekamy aż nowy kolor się przebije? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, trzeba. Parę podpisów na kartce i po chwili jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie sprzed ponad tygodnia. Ale ładnie oddaje zieleń korpusu M1000 i wielkość stalówki.

PSX_20241206_125337.thumb.jpg.f73885c8fbf4c8341d313fd52b07a9b5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezmiennie KAWECO, choć korci by może go zmienić na coś nowego;):)

20250204_113055.thumb.jpg.a19fcb8d6c9cb5a22eb8baac49d8aefa.jpg

Tylko po co?

Jak świetnie mi służy od blisko 9 lat... nic tylko dalej karmić go atramentem i korzystać:)

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja co jakiś czas próbuję jakiegoś innego atramentu, ale ciągle wracam do niebieskiego Parkera Penman. Skoro mam dwie butelki, to korzystam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Kaweco AL sport stonewashed. Malutkie doskonale piszące pióro. Każdy kto je widzi pyta, a co panu tak podbijali? Jestem bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nikt już nie pisze piórem, że taka cisza w wątku.

Najnowszy zakup. Lamy Al-star aubergine. Gdy zobaczyłem połączenie kolorów to nie mogłem powstrzymać się od zakupu, tym bardziej, że cena była bardzo niska.  Pióro lekkie, jak na mój gust nawet za bardzo, przyzwoicie wykonane, wystartowało od razu po włożeniu naboju, pisze całkiem ok. Może linia trochę za cienka jak na "M" ale myślę, że się rozpisze. Czeka już na niego nowy atrament Lamy dark lilac. Ciekaw jestem tego połączenia, bo do tej pory ten atrament nie współgrał dobrze z żadnym moim piórem. Albo leje, albo zasycha na stalówce.

IMG_20250424_150014111.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi