Mikołaj N 388 #201 Napisano 8 Grudnia 2015 Zobacz wyzej Włoski zaparzacz parowy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #202 Napisano 8 Grudnia 2015 Tak.Z racji gabarytów 'odpalany w większości przy wiekszej ilosci gości. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #203 Napisano 8 Grudnia 2015 Uwielbiam kawę z takiego ale obecnie problem jest błahy - mam indukcję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek79 1663 #204 Napisano 8 Grudnia 2015 Ja mam od 10lat zwykłą kolbę+oddzielnie młynek z regulacją grubości mielenia.. Troszkę zabawy rano ale dla kogoś kto lubi kawę to powinna być przyjemność. Lepszej kawy nyż z kolby nie napijesz się. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #205 Napisano 9 Grudnia 2015 Uwielbiam kawę z takiego ale obecnie problem jest błahy - mam indukcję kup sobie włoską kawiarkę do indukcji i problem z głowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #206 Napisano 9 Grudnia 2015 hehe to zaleźy od budżetu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vinzento 1 #207 Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) Mówi się że od ekspresu ważniejszy jest młynek ale to jak z zegarkami, można temat rozwijać w nieskończoność...co do samych ekspresów to albo z ASCASO, dosc popularny jest Rancilio Silvia Edytowane 9 Grudnia 2015 przez vinzento 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #208 Napisano 9 Grudnia 2015 (edytowane) To Delonghi a jak pierwsza liga to La Pavoni albo ASCASOnawet jak kupisz Delonghi to starczy na średniej klasy młynek w budżecie 1000-1100zł Edytowane 9 Grudnia 2015 przez seiken 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #209 Napisano 9 Grudnia 2015 kup sobie włoską kawiarkę do indukcji i problem z głowykup sobie włoską kawiarkę do indukcji i problem z głowyNie spotkałem nigdzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #210 Napisano 9 Grudnia 2015 masz na dwie "szklany" http://allegro.pl/wloska-kawiarka-zaparzacz-9-kaw-450ml-indukcja-i5231516587.htmllub na jedną http://allegro.pl/kawiarka-ekspres-do-kawy-4-fil-200ml-indukcja-stal-i4903843913.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mikołaj N 388 #211 Napisano 9 Grudnia 2015 Dzięki! Szczerze - byłem przekonany że nie ma więc odpuściłem szukanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek79 1663 #212 Napisano 9 Grudnia 2015 Nicon - ja mam LaPavoni od jakiś 8 lat i nic się nie dzieje, także polecam z czystym sumieniem. Zainwestuj w dobry, cichy młynek z możliwością ustawiania grubości mielenia ziarna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adi 4707 #213 Napisano 9 Grudnia 2015 Wprawdzie zabrałem do pracy kilka lat temu i mało używam, ale od 15 lat mam delonghi. Jest bardzo ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maks 3 10 #214 Napisano 9 Grudnia 2015 Ja ze swojej strony polecam Jura (chociaż tu ceny są spore). jeśli chodzi o kolbowe to za mną chodził ekspres La Pavoni. 0 Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 181 #215 Napisano 10 Grudnia 2015 Czy jakiś konkretny model firmy LaPavoni jest godny uwagi? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maclaren 1 #216 Napisano 10 Grudnia 2015 Jeśli chodzi o ekspresy kolbowe, to oczywiście najważniejszy jest młynek i tutaj nie ma co oszczędzać, najlepiej kupić raz a dobrze. (+,- 2500)Potem ekspres i trening w zaparzaniu kawy, po pół roku ćwiczeń kawa powinna być całkiem niezła. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trez 62 #217 Napisano 10 Grudnia 2015 z tą kawiarką na indukcji nie jest tak różowo, kuchenki indukcyjne grzeją dziwnie, jakby pulsacyjne chcą utrzymywać stałą temperaturę, miałem okazję w gościach widzieć, kawa "rzygała" z niej paskudnie, przegrzana skwaśniała, ble, ale nie żebym jednak zniechęcał od razu, pewnie zależy to od konkretnej kuchenki, zresztą na elektrycznej zwykłej płycie u rodziny jest nieco podobnie, a u kolegi ładnie wychodzi, kawiarka na gazie to cudo, na prądzie bywa różnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seiken 86 #218 Napisano 10 Grudnia 2015 Dziwne, u mojego syna działa bez problemu tylko używa kawiarki Balettiale wg mnie jeśli ma odpowiednią średnice dno i użyto odpowiedniej stali to nic nie będzie się złego działo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartek79 1663 #219 Napisano 10 Grudnia 2015 Ja mam ten drugi i polecam go z czystym sumieniem. Różnica w cenie to automatyka, w La Pavoni musisz ręcznie ustawiać wszystko ale mi to nie przeszkadza. Ten La Pavoni jest głośniejszym młynkiem, ja szykuję się do zmiany bo przy 2 dzieci budzę je o 7 rano Mój Tata ma podobny młynek do Twojej pierwszej propozycji, jest super cichy, szybki i ma automatyczne dozowanie ale pytanie czy jest to Tobie potrzebne. Moim (i Taty również) zdaniem ta sama kawa wychodzi tak samo dobra jak pije ją u mnie czy u siebie w domu. Bardzo ważne jest też odpowiednie "ubicie" kawy w kolbie no i dobór odpowiedniej dla Ciebie kawy. Wszystko przychodzi z czasem ale to fajna przygoda. Ja wkrótce będę sprzedawał mój młynek więc jeśli chcesz brać pod uwagę używkę odezwij się na PW. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Albi 0 #220 Napisano 10 Grudnia 2015 Jest różnica w wielkości żaren, im większe , tym szybciej (uogólniając) . Dozownik do domu nie jest dobrym rozwiązaniem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 181 #221 Napisano 13 Grudnia 2015 Może nie w temacie ale macie jakąś godną do polecenia kawiarke. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trez 62 #222 Napisano 14 Grudnia 2015 bialetti brikka chyba pierwsza w historii modyfikacja kawiarki z dodatkowym "zaworkiem", daje nieco większe ciśnienie, świetny efekt, łatwiej powtarzalna i jeżeli wierzyć kolesiowi z termometrami to zapewnia dobre warunki parzenia z woda od zimna nagrzewaną:http://www.home-barista.com/brewing/secrets-of-moka-pot-how-to-video-t30707.htmla zalewanie kawiarki wrzątkiem to dla mnie jakaś pomyłka, wierzę w legendy, że kiedyś ktoś się nie poparzył :] sam używam od dość dawna i jestem bardzo zadowolony, tylko zwrócę uwagę, że występuje tylko w wersjach na 2 i 4, wiem też, że wiele osób kupuje duże kawiarki, żeby sobie zaparzyć kubek, przy brice raczej krążysz w okolicach espresso lungo. No i jak ktoś tak robi to pliss niech se sprawi reduktor (czyli mniejsze, płytsze sitko na kawę) bo jak nie nasypiesz kawy do pełna na sitku, to wychodzi bleee 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trez 62 #223 Napisano 15 Grudnia 2015 żadnego kwasu do aluminium, czyścisz tylko i wyłącznie woda i szmatką i naprawdę więcej nie trzeba, o ile jej nie przyjarasz z aluminium jest generalnie tak, że jest trujące, ale jak zawsze chodzi o ilość, wiesz, w tonie węgla jest parę gramów uranu, a jakoś palacze akurat na to najmniej narzekają. Nie uszkodzone aluminium użyte w kawiarkach uważane jest za całkowicie bezpieczne i nie chodzi tu o uszkodzenia mechaniczne w postaci spadła i się pogięła, niefajne związki uwalniają się głównie w kontakcie z właśnie kwasami, dlatego nie używamy żadnych środków myjących. Absolutnie żadnej zmywarki, kawiarka tylko do wyrzucenia się nadaje. Warto jeszcze zwrócić na jeden aspekt psucia się kawiarki, po umyciu wycieraj ją do sucha, zostawianie w niej wody, do wyschnięcia, powoduje że na swój sposób "rdzewieje" a to również nie jest dobre. Nie jest to duży problem, bo wycieranie jest podstawową metodą usuwania z niej osadu z kawy, moje doświadczenie jest takie, ze nie przeszkadza to, jak kawiarka przestygnie opłukuję ją z grubsza, 10 sekund z suchą ścierką i git. ino żebyś nie wpadł na pomysł, ze tyle z nią problemów, że nie warto, ooo nie, zdecydowanie warto, aluminiowe są najwygodniejsze w robieniu kawy, szybko się grzeją i szybko studzą, przede wszystkim szybciej kończy się ekstrakcja po zgaszeniu płomienia, a długo bekająca kawiarka tylko psuje smak. Przerobiłem trochę kawiarek, najgorszy był noname z biedronki, kawa się w tym nie chciała robić, najlepiej wykonane są chyba gat-y, aktualnie aluminiowa brikka u mnie się sprawdza cudnie. no i na koniec niepodważalny plus aluminiowej klasycznej kawiarki, jest kultowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yary12 15 #224 Napisano 10 Stycznia 2016 https://www.krainaherbaty.pl/kawa-palona/robusta?a=005015Tą pijam,ma moc Spróbowałem i ja, zachęcony. Niestety miałem niefart. Najpierw czekałem 2 tygodnie zamiast kilku dni, bo okazało się, że akurat kawa się skończyła i trzeba poczekać, aż do nich dotrze transport. Jak już przyszła, okazało się, że kawa jest zwietrzała i właściwie i zapach i smak jest zatęchły. Niefart i tyle, ale do sklepu się zraziłem na dobre. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptakug 181 #225 Napisano 17 Lutego 2016 Miał ktoś z kolegów styczność z aeropress-aerobie ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach