Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Recommended Posts

Ja pijam czerwoną lavazzę mieloną w moim młynku.Czy ktoś z was kiedykolwiek testował dripa?

Mam wiekowe melity porcelanowe różnych wielkości :) świetna kawa z nich wychodzi


Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja skusilem sie na Blue Mountain ze zrodla i nie docenilem. Najbardziej szanuje i lubie kawe z czarnej Afryki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawę zmawiam zawsze w sklepie Kawy włoskie. Nigdy nie przyszła stara. Piję zawsze mieszankę z robustą teraz Manuela  Sublime.


"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam swiezo palona kawe z palarni w Warszawie.

Kawa palona na zamowienie w malych ilosciach. Duzy wybor 100% arabik z calego swiata.

Mozna zamowic na www.goodcoffee.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

testuję obecnie La Brasiliana Marfisa Arabica i chyba wciąż się jej uczę przy ustawieniu młynka na dość drobne mielenie (krążki ładne wypadają :) ) kawa ma bardzo fajny mocniejszy migdałowy posmak, ale w sumie szału nie ma...wczesniej używałem kolby i automat to inna bajka

 

następna w kolejce już czeka Mokito Bianco 100% Arabica

 

Panowie a co Wy pijacie? (o kawie oczywiście myślę :D )

Znalazłem ustawienia na dość drobnym mieleniu... Kawa wychodzi świetna

Polecam


Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam od 4,5 roku La Pavoni Domus Bar, przez ten czas tylko raz wysłałem na serwis przegląd i wymiana jakiejś uszczelki (na gwarancji). Poprostu bezawaryjny, w sumie nie ma co się w nim zepsuć, przełączniki jak żuku i jeden manometr ;), cały wykonany chyba z kwasówki (nowy model ma już nowocześniejsze przyciski).

Kawy próbowałem różne Cellini, Illy, new york caffe i inne ale ostatecznie najwięcej pijam hausbrandt Academia. Unikam kaw pakowanych (palonych) w Niemczech z uwagi na smaki, są często kwaśno-gorzkie mają z reguły niskie ceny 50-60 zł, ale w moim odczuciu kosztem jakości (trudno uzyskać odpowiednie ciśnienie) i smaku.

P.S. Przy zakupie sugerowałem się forum caffeprego, początkowo miał być saeco, jeśli miałbym kupować ekspress automatyczny do 3 tys. to wybrałbym model Jura C5.

Na marginesie LaPavoni to ekspres z duszą, pierwsze "masowe" kawiarniane ekspresy zostały przez nich wprowadzone w USA, jeden z nich "wystąpił" w Ojcu Chrzestnym, trzy egzemplarze znalazły miejsce w Muzeum New York Modern Art.

6ymyma8a.jpg

Edited by Uasica

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1 Dla kaw świeżo palonych. We Wrocławiu pali kawiarnia Złota Borówka, bardzo przyzwoite ceny za pachnącą kawkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ze swojego doświadczenia mogę polecić:

 

Ekspresu używam automatycznego Siemensa EQ5, kawy kupuję zazwyczaj arabiki z domieszką dobrej jakości robusty, dla creamy, body i posmaku czekolady. 100% arabiki są dla mnie zbyt delikatne, z nutami kwaskowatymi zamiast czekoladowymi.

Chociaż ciemno palona IZZO GOLD ze względu na mocne palenie smak ma bardziej przypominający mieszanki niż delikatne 100% arabiki. Ważne, aby robusta była wysokiej jakości, a nie np. wietnamska, która jest składnikiem kaw marketowych.


"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey!
Odgrzewam temat, Michał i co wybrałeś?

Sam powoli zastanawiam się nad ekspresem....

Pytanie nr. dwa,Czy faktycznie "trzeba" wydać 3000zł by mieć dobry ekspres.?

Edited by Maks 3

Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest skrudż

Mam troche wiedzy z serwisu. Szerokim łukiem omijać Krups. Ja w kwestii automatów z doświadczenia polecam wyźsze modele Jura i WMF.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie no Krupsa nie myślałem, zastanawiałem się nad Jurą,kolbowym LaPavoni,może Siemens,Bosch.?


Robert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest skrudż

Moja " wiedza" ma sie przyzwoicie do rzeczywistości jedynie w automatach. Te które wymieniłem to znacznie powyżej 3000 zł. Choć zdarza mi sie pić u kolegi w biurze z Saeco odea gio za 1200 zł i jest, przy użyciu tych samych ziaren, ktòre pijam w domu, zadziwiająco dobra kawka ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest awi

Odgrzewam temat

Mój automatyczny ekspres do kawy już zaczyna zdychać i się przygotowuje na kupna nowego. Dotychczas miałem Krups i przez 10lat bezproblemowo robił bardzo dobra kawę.

Teraz mamy fajne Jury, Longhi itd...

Czy możecie jakiś z doświadczenia polecać i jak tak, to dlaczego?

 

Dziekuje & pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nivonę 855 kupiłem i jest ok.

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawowe pytanie, czy chcesz pozostać przy automacie czy też wykazać się własną pomysłowością i tym razem zainteresować się kolbą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest awi

Kolba jest fajna sprawa i mam z tym do czynienia ale w domu wole

mieć coś co jest szybkę, nie wymaga dużego ajwaj i robi po prostu dobrą kawę, na ile

to możliwe i nie jest za bardzo zawodne. Bocznym pozytywnym efektem jest na pewno, osiągalny serwis i wygląd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nivona jest ok. Ewentualnie siemens albo delonghi przy niższym budżecie

Edited by sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie Siemens TE 506209 RW 3 rok śmiga 2500 kaw na liczniku żadnej usterki, jedynie tacka szybko się rysuje i czarne piano wykończenie.

Sent from my RM-821_eu_poland_360 using Tapatalk

Edited by Mistrz17

"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie juz min. sześć lat Jura (chyba Ena 7) parzy kawę. Z czystym sumieniem mogę polecić. Żadnych problemów, a kawa bardzo dobra.

 

Ps. Teraz sobie przypomniałem, że jednak miałem jeden problem. Jak córka miała tak z 3 lata to pocięła wężyk do mleka na kawałeczki i zrobiła z tych kawałków wagoniki do pociągu...

 

Sent from my HTC One dual sim using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gaggia Classic trochę tandetna w wykonaniu, ale kawa w porównaniu z wcześniejszą budżetową kolbą DeLonghi zdecydowanie lepsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie do końca - wymienione tu WMF, Jura, wyższe Nivony to wśród automatów wierchuszka. Zepsuć się może wszystko - ale te wymienione to sprzęt wyższej ligi. Jura i WMF szczególnie. WMF działają dobrze i po 20 000 kaw. Nivona daje 3 lata gwarancji i 10 000 kaw. To coś znaczy. A smak kawy - ci producenci dbają by był maksymalnie dobry jak na automat. To wszystko nie znaczy, że Bosch czy de Longhi lub inne Saeco zaraz się popsują, lub robią paskudny płyn. 

Pytacie co kto poleca. Awi chwali Krupsa - a ktoś go definitywnie odradzał. Jak też kiedyś byłem w serwisie bo uszkodziłem włącznik w starym ekspresie Saeco - i tam w rozmowie odradzano mi szczególnie Krupsa. A Awiemu dobrze działał. Narzekań na kawę i sprawność WMF i Jury nie słyszałem. Nivona produkuje także jako Liebherr. Są jakieś konotacje w Jura (ta sama fabryka)  i Miele. Ja mam zbyt krótko by wypowiedzieć się na temat niezawodności - ale możliwości i smak są na dobrym dla mnie poziomie. Z kolby lepsza trochę - ale nie mam czasu na zabawę w parzenie. 

Edited by Adi

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie już kolejny chyba 4 rok pracuje nivona z serii 770 i jest super.Kawę robi ok. Zastanawiałem się nad kolbą ale po przemysleniu wybrałem opcję jeden guzik, względy praktyczne przeważyły. A na kawę z kolby to chodzę do kafejki.

Ale jak wcześniej było pisane wybierał bym coś z nivony lub jury.

Edited by bart_us

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.