Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Recommended Posts

Ja mam kolbowy Ascasso i też chce przejść na automat. Zrobić 3 kawy na raz na pracy zdalnej to nie na moje nerwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wybrałem. Trochę podglądałem poczytałem i idę jednak w E8 bez dotyku Jury wziąłbym S8 ale trochę drogawy.


"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minut temu, smc napisał:

Ja mam kolbowy Ascasso i też chce przejść na automat. Zrobić 3 kawy na raz na pracy zdalnej to nie na moje nerwy.

 

E, tam ;) ale fakt wymaga to trochę zaangażowania. Ja rozważałem automat ale summa summarum kupiłem kolbowy Nuova Simonelli Oscar II (podrasowany w sklepie w OPV + pressurestat Sirai P302-6).

Trochę zgłębiłem temat, dokupiłem profi sitko VST 18g (na doppio) + robiony do niego na wymiar tamper, młynki, itp...

Kawa tylko speciality z lokalnej palarni, "trochę" treningu i nie muszę chodzić do kawiarni aby napić się dobrego espresso, czy Latte ;)

Oczywiście byłem świadomy wszystkich plusów i minusów takiego rozwiązania ale smak naparu wybacza wszystko ;) 

Edited by disaster3

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 23.10.2020 o 12:36, disaster3 napisał:

 

E, tam ;) ale fakt wymaga to trochę zaangażowania. Ja rozważałem automat ale summa summarum kupiłem kolbowy Nuova Simonelli Oscar II (podrasowany w sklepie w OPV + pressurestat Sirai P302-6).

Trochę zgłębiłem temat, dokupiłem profi sitko VST 18g (na doppio) + robiony do niego na wymiar tamper, młynki, itp...

Kawa tylko speciality z lokalnej palarni, "trochę" treningu i nie muszę chodzić do kawiarni aby napić się dobrego espresso, czy Latte ;)

Oczywiście byłem świadomy wszystkich plusów i minusów takiego rozwiązania ale smak naparu wybacza wszystko ;) 

Długo się nagrzewa? 

Jaki masz młynek? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

HX - to 30 min. minimum. Jak wstaje, to 1sze co robią to włączam ekspres a później poranne rytuały. Jak skończę to ekspres gotowy do działania. W zasadzie teraz to wszystko jedno bo zdalnie pracuje więc nie spiesze się ;) 

Młynek kupiłem ręczny bo za kolejne pudło w kuchni mógłbym być wystawiony za drzwi :D 

 

Najpierw kupiłem ręcznego (uznanego) chińczyka z ALI MYM54 a później zdecydowałem się na coś lepszego z równym przemiałem pod espresso Kazak Tura 3 szybki (bo jest jeszcze wolna wersja).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja używam kolby Lelit Anna i młynka Eureka Mignon. Kawa różnie ale nie ma jak świeża Ariadna :) fajna do mlecznych kaw z dobrze dobrana kwasowością. Przygotowanie kawy w kolbie zabiera więcej czasu niż w automacie ale szczerze mówiąc smak bez porównania. Też byłem jakis czas temu przy wyborze ekspresu oporny ale posłucham kolegów z forum wsyzstkokawie o nie żałuję. To trochę jak na naszym forum ktoś pyta o kwarc, a pod za chwile zostaje mu polecony zegarek z "duszą ". 

 

No dobra czasami jak się spieszę to przejdzie mi przez głowę myśl, że z automatem w domu bym się nie spóźnił na wyjście 😛

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę ze kolega tez robi zakupy kawy u Andrzeja

No ja właśnie kupuje na zmianę Ariadna, Ariadna+ lub Chocolate Wave. Głównie tez 3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz kolbę, masz kontrolę. No i ten rytuał. Coś jak golenie się żyletką a elektryczną maszynką. Musisz wygospodarować na to czas. No i jest miejsce na MOD co też jest pewnym smaczkiem. Najlepsze że kolbę można zacząć relatywnie tanio od np  delonghi dedica + kg 89. Czyli ok 1k.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrawiam kolegów z innego forum ;)

 

a b_easy z tym przykładem taniej kolby to niestety ale nie :) wspomniany przez ciebie ekspres jest jak pasek krokodyla za 2$ z ali, wszyscy wiemy że nie bardzo, a zegarek z ręki przecież nie spadnie :D

Wogóle nie musisz kupować sprzętu za kilka tysi, żeby pić najlepsze kawy świata i przygotowywać je prawidłowo, zmieścisz się poniżej jednego. Najdroższy będzie młynek powiedzmy ~500-700zł będzie dobrze, ale zwalniamy przy 1-1.5k ale potem jest z górki, aeropress ~100zł, drip czy chemex +konewka ~100-300zł, phin ~30zł! a serio deklasuje efektem wszystkie automaty, kawiarka ~100zł dużo jest możliwości.

Najważniejsza jest kawa! dobrą ciężko zrobić źle, to ze macie złe wspomnienia z "plujką" jest winą kawy, nie szklanek ;) no chyba że użyjesz takich delong-iów jak zaproponowałeś, wtedy ciężko zrobić cokolwiek smacznego, bo podchodzisz do specyficznego przepisu czymś, co nie spełnia podstawowych warunków, ooo wiem, to jak pójście na basen z wr30, jest wodoodporny? no jest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem kilka stron tutaj (zaznaczam że niecały wątek) i koledzy, naprawdę ktoś wydaje kilka tysięcy zł na ekspresy do kawy? Ja mieszkam we Włoszech i jak Włosi (miłośnicy kawy) słyszą że ktoś tyle kasy miałby wydać na coś co kawę robi, to się za głowę łapią. Rozumiem coś do ręcznego robienia kawy (choć to pracochłonne) ale ekspresy w takich cenach? Tu się kupuje mokę Bialetti i się robi kawę i .... już.
Albo idzie się do kawiarni, gdzie cafe latte kosztuje 1,5 euro w centrum, ale kawa na mieście w krajach takich jak Hiszpania, Włochy czy Portugalia a to co się w Polsce głównie sprzedaje, czyli albo brudna woda albo coś z jakimś syropem w papierowym kubku co się nazywa „flat white” czy jakoś tak, co kosztuje 4 euro, to już insza inszość, jak mawia moja mama.

Edited by beniowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba mieć czas chodzić po knajpach a tego czasu nie ma. Nie ma czasu nawet w domu zrobić kawy w kolbie.... Włosi to w większości mają lajtowe podejście do życia to i na kawę w knajpach mają czas. Czas mają zawsze......Wszystkich automatów Polacy nie kupują więc co osoba to wybór.


"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Share this post


Link to post
Share on other sites

We Włoszech kawę pijesz przy barze i trwa to razem z zamówieniem i wypiciem ze 3 minuty 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Macedonii od rana do południa. Co kraj to obyczaj.


Prawda. Ludzie ją lubią, łakną jej są nawet gotowi oddać za nią życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapytałem, bo jeszcze gdy pracowałem w korpo firma nam kupiła jakąś Jurę właśnie i kawa z niej smakowała, bardzo, bardzo średnio. Świeciło się to, jakieś menu miało wypasione, komputer normalnie. Być może to kwestia kawy używanej do zrobienia napoju, bo niektórzy kupowali drogie ziarna, a niektórzy jakieś trociny i pewnie to się jakoś wszystko mieszało. Niemniej, moje doświadczenia z drogimi ekspresami vs. takimi średnimi są takie: liczy się kawa, a nie to co kawę robi, przynajmniej jeśli chodzi o maszyny w warunkach domowych. Jeśli się mylę, proszę o skorygowanie mnie i uświadomienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@beniowski

Mam kolegę, który w Szwajcarii mieszka i mówi, że jak "tambylcy" słyszą, że można za zegarek 4-6k CHF dać, to się za głowę łapią. Kupuje się jakiegoś Timexa, albo tanie Seiko 5, które też godzinę pokaże. A jak zegarka nie masz, to na mieście zawsze możesz się o godzinę spytać ;)

 

A tak serio, to wszystko zależy jakiej kto kawy oczekuje. Jednym wystarczy mokka w domowym zaciszu, innym "frencz" styka, a szczytem smaku jest kawa ze Starbucksa, jeszcze inni piją tylko z HX-a z pompą rotacyjną i PID-em, a mielą w młynku wolnoobrotowym z żarnami ze stopu kryptonitu i czegoś tam jeszcze, żeby ziaren nie przegrzać (chociaż i tak będą zaraz zalane gorącą wodą). Nie mam jakiegoś wypasionego ekspresu - zwykłe niedrogie Ascaso Dream z młynkiem tegoż producenta, które kilka ładnych lat temu kosztowały wcale niemało i nie wyobrażam sobie pić w domu "ekspreso" z czegoś o półkę niżej, a tym bardziej z mokki. Owszem, używam i mokki i frencza, ale do nieco inaczej pitej kawy.

 

Chociaż z drugiej strony - fani kawy słyszeli pewnie to milion razy - dobre espresso zależy głownie od młynka, ekspres stara się tylko tego nie "spiętrolić", więc można w sumie stosunkowo małym kosztem przyrządzić "małą czarną" w domu za "niewielkie" pieniądze (to, o czym kolega Trez wspomniał wyżej). Niestety, im sprzęt tańszy, tym powtarzalność mniejsza, a są tacy, co zbyt drogą kawę piją, by móc wylewać co trzecią filiżankę do zlewu ;)

 

Co do picia kawy na mieście. Latte, Cappuccino, czy Flat White można wypić. Mleko wiele wybacza. Sprawa się komplikuje, kiedy chcesz dobre espresso. Dlatego nie dziwię się ludziom, którzy potrafią wydać niemałe pieniądze, żeby móc się pobawić w robienie kawy w domu. To tak samo hobby, jak zegarki ;)  

 

 

BTW, to mój pierwszy post w tym wątku, zatem witam serdecznie wszystkich fanatyków parzenia kawy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O coś podobnego mi chodziło, że właśnie to nie tyle ekstra hiper maszyna robi kawę, a samo ziarno jest ważniejsze (chodzi mi o kawę robioną w domu). Choć ten sprzęt który wspomniałeś też do jakichś super tanich nie należy. Mnie chodziło o te wielkie ekspresy które ludzie kupują do domów, co to mają procesory i menu jak w zaawansowanych komputerach, a wg mnie lepiej wyglądają niż kawę robią. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego nic nie zastąpi dobrej kolby, moj nie ma niczego prawie a kawę robi (może nie sam ekspres) niezłą. Ale to tez zasługa dobrego ziarna no i czasu na początku spędzonego aby dobrać, dozę, czas, przemiał. I wychodzi praktycznie za każdym razem powtarzalne


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie,
od lat kilkunastu używam w domu Jury i jestem bardzo zadowolony. Jako, że będę za jakiś czas zmieniał lokum pomyślałem, że zmienię i ekspres. By sprawę skomplikować postanowiłem sprawić sobie ekspres do zabudowy. No i pojawił się problem... zacząłem przeszukiwać internety, ale nic co jest mi bliskie nie występuje w wersji do zabudowy. Pomóżcie. Kupię coś wartego uwagi? Czy muszę jednak poniechać te zamiary i pogodzić się z tym, że ekspres będzie jednak stał na blacie?

Z góry dzięki za pomoc.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.10.2020 o 21:26, beniowski napisał:

Poczytałem kilka stron tutaj (zaznaczam że niecały wątek) i koledzy, naprawdę ktoś wydaje kilka tysięcy zł na ekspresy do kawy? Ja mieszkam we Włoszech i jak Włosi (miłośnicy kawy) słyszą że ktoś tyle kasy miałby wydać na coś co kawę robi, to się za głowę łapią. Rozumiem coś do ręcznego robienia kawy (choć to pracochłonne) ale ekspresy w takich cenach? Tu się kupuje mokę Bialetti i się robi kawę i .... już.
Albo idzie się do kawiarni, gdzie cafe latte kosztuje 1,5 euro w centrum, ale kawa na mieście w krajach takich jak Hiszpania, Włochy czy Portugalia a to co się w Polsce głównie sprzedaje, czyli albo brudna woda albo coś z jakimś syropem w papierowym kubku co się nazywa „flat white” czy jakoś tak, co kosztuje 4 euro, to już insza inszość, jak mawia moja mama.

Ejj, ale to niesprawiedliwe. Łatwo jest tak mówić jak się mieszka w kraju gdzie espresso kosztuje 1EUR w porywach do 1,5 w miejscach typu plac przy katedrze we Florencji i smakuje genialnie nawet na stacji benzynowej. W dużym mieście w Polsce trzeba się nałazić za dobrym espresso, a jak już się znajdzie to często kosztuje bliżej 2EUR. No i kawa z kolby to jak zegarki mechaniczne trochę, ekspresy kolbowe i młynki za kilka tysięcy kupują zawsze pasjonaci którym się chce babrać z obsługą tego wszystkiego. Taki ekspres za kilka koła chociaż robi kawę, a zegarek za kilkadziesiąt nie potrafi nawet jakoś super precyzyjnie wskazać czasu :D.


1dFQTya.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wybrałem E8 od Jury i czekam tylko jak mi się kwarantanna skończy i jadę przetestować. Szkoda że nie ma nigdzie modelu z edycji 2020 w Polsce choć w EU już normalnie można kupić. Jednak co tu się dziwić - Polska.


"Jeśli bałagan na biurku świadczy o bałaganie w głowie, o czym świadczy puste biurko?" Albert Einstein

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, nicon napisał:

Ejj, ale to niesprawiedliwe. Łatwo jest tak mówić jak się mieszka w kraju gdzie espresso kosztuje 1EUR w porywach do 1,5 w miejscach typu plac przy katedrze we Florencji i smakuje genialnie nawet na stacji benzynowej. W dużym mieście w Polsce trzeba się nałazić za dobrym espresso, a jak już się znajdzie to często kosztuje bliżej 2EUR. No i kawa z kolby to jak zegarki mechaniczne trochę, ekspresy kolbowe i młynki za kilka tysięcy kupują zawsze pasjonaci którym się chce babrać z obsługą tego wszystkiego. Taki ekspres za kilka koła chociaż robi kawę, a zegarek za kilkadziesiąt nie potrafi nawet jakoś super precyzyjnie wskazać czasu :D.

No trochę tak jest😀. Choć nie wiem jak oni to robią we Włoszech na południu, że tam kawa jeszcze lepsza niż na północy. Takiego espresso jak w Palermo w jednym barze piłem, to na północy jeszcze nie dostałem 

Share this post


Link to post
Share on other sites
No trochę tak jest. Choć nie wiem jak oni to robią we Włoszech na południu, że tam kawa jeszcze lepsza niż na północy. Takiego espresso jak w Palermo w jednym barze piłem, to na północy jeszcze nie dostałem 

Już się przestańcie pastwić... żona mi dziś uświadomiła, że w tym roku to nie byliśmy nigdzie zagramanico, a były jeszcze w styczniu ambitne włoskie plany

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mieliście szansę, trzeba było tylko się wpasować

No wiem i przyznaję, że to ja stanąłem okoniem, bo pewnie gdybym posłuchał żony, to byłaby kawa w Bari albo gdzieś w Toskanii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.