Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

To nie pija.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jak ktoś kawy nie pija 🤔🤔🤔

Pij mleko, będziesz wielki! 😆

 

Edytowane przez mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Pij mleko, będziesz wielki! 😆

 

Jakoś też nie wchodzi 🤷🤷🤷

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jak ktoś kawy nie pija 🤔🤔🤔

Na kawę nigdy nie jest za późno, tj żeby zacząć pić. Ja swoją pierwszą wypiłem, gdy miałem 28 lat i to przez przypadek, bo zapach lubiłem, ale do picia nie ciągnęła. A teraz nie wyobrażam sobie zacząć dzień bez ulubionej porannej kawy, której smakiem się delektuję czytając na rogówce książkę. Taka chwila spokojnej przyjemności przed wyjściem do roboty.

20210522_170012.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Taki sprzęcik kawowy niedawno widziałem:

 

IMG_20250503_113506.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniemam, że stawia się to na ogień, by zagotować wodę, ale jak to działa... 


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

To był fragment ekspozycji (dość luźnej i eklektycznej, a szczerze mówiąc mocno chaotycznej) poświęcony art deco - nie zapamiętałem wytwórcy ani autora projektu. Ogień (żar ?) może jest z tego tygielka pod spodem - nie chcę spekulować.

 

Art Deco display at the Louvre, Abu Dhabi : r/ArtDeco

Edytowane przez mroova
dodano fotografię

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Z moim mocno deserowym cappuccino 😋

 

 

20250520_161123.jpg

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mleko lubię i pije od dziecka. Kawę od 11 lat. A mam 72.  Była rozpuszczalna kapsułki. Teraz szukam czegoś na 1 kawę rano i 1 później. Coś prostego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Imponujące. Od czegoś trzeba zacząć. Mam kapsułki i przelewowy.  Czas na dobry młynek.  Palarnia jest w okolicy. Drugie zamiłowanie to lody i ciasta. Czyli zagrycha do kawy.

.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Młynek to podstawa, dobre ziarno, wiedza kawowa i można wypić niezłą kawkę.


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od kawy i ile chcesz wydać na sprzęt, bo czas na naukę masz 🙂

 

Możesz iść w takim kawowym kierunku, jak ja 😀

 

🤯

Ty jesteś dewiantem 😬

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg statystyki Belgowie pija najwięcej kaw. Ciekawe jak palą i z jakich krajów  .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

🤯

Ty jesteś dewiantem 😬

O niektórych członkach tego forum też tak można powiedzieć 😁


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
23 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od kawy i ile chcesz wydać na sprzęt, bo czas na naukę masz 🙂

 

Możesz iść w takim kawowym kierunku, jak ja 😀

20240820_175746.jpg

prawie jak w sex shopie 😅

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Posądzasz Stefana, że ma jakieś braki w tej kwestii? Nie sądzę!

😁


=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nawet boję się o tym myśleć,  patrząc na to z jaką perfekcją robisz kawę,  bo wpadnę w kompleksy 😉

a to dzisiejsza moja poranna kawa , z kraju günaydin 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajny klimat, a jaki spokój jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Ceado e37s tzw OD (na żądanie) w akcji i rezultat 24,5g kawy w 5,8s do bardzo mocnego shota.. Na wyspie kawowej się nie zmieścił, ale tak jak inne moje młynki dobrze miele do espresso:

20250525_152007.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lacava pierwsza bardzo dobra.

IMG_20250527_132858_123~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja mma delonghi ciśnieniowy, mam go już od 2019 roku. Raz był serwisowany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, MarcinP86 napisał(-a):

ja mma delonghi ciśnieniowy, mam go już od 2019 roku. Raz był serwisowany

De'Longhi ma relatywnie dobry młynek, jeśli masz na myśli automat. Na świeżym ciemniejszym ziarnie, tak 2 ÷ 4 tygodnie od wypalenia można osiągnąć niezły napar, oczywiście należy wpierw optymalnie ustawić parametry. 

9 godzin temu, satanic napisał(-a):

Lacava pierwsza bardzo dobra.

IMG_20250527_132858_123~2.jpg

Lacava jest jaśniej palona. Jeśli Ci smakuje taki wypał, to się chwali 👏

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Hmmm... kiedyś eksperymentowałem z kawą, różnymi metodami parzenia itp. Teraz doszedłem do etapu, w którym mam swój set kawowy, osiągnąłem tyle że więcej nie jest mi potrzebne i cieszę się tym na codzień. Rano french press + mleko, bo mój żołądek wybitnie nie lubi porannego espresso. W ciągu dnia kilka espresso. Ulubiona kawa to czerwony TomCaffe. Przerobiłem w swoim życiu sporo różnych kaw, ale jakoś ta najbardziej mi przypasowała bo jest dobrze wyważona i łatwa w parzeniu. Oczywiście nie pogardzę innymi poza domem, ale w domu zawsze ta.

 

Wyszedłem z założenia, że nie chce mi się już eksperymentować z każdorazową regulacją młyna, stopniem ubicia, długością ekstrakcji... nieudane shoty, wieczne korygowanie ustawień, bleee, to nie dla mnie. Chcę zasypać kawę do hoppera, wiedzieć ile i jak ubić, ~25 sekund i gotowe. Raz na jakiś czas minimalna korekta na młynie, bo przy nowej dostawie ziarno może minimalnie inaczej reagować, ale praktycznie 100/100 gwarantowany tygrysek. Wiadomo, nie samym tygryskiem kawa stoi, ale to już drobiazgi które koryguję w mig, bo znam sprzęt i kawę i wiem, co i kiedy zrobić.

 

Wbrew teorii, nie kieruję się dokładnym ważeniem dozy, nie trzymam się równo 25 sekund ekstrakcji itp. Nie mam takiego sprzętu. Pompa wibracyjna i mały bojlerek nie da takiej powtarzalności, żeby można było bawić się w aptekarza, a warunków na wielką maszynę w maleńkiej kuchence w bloku nie mam. Osiągnąłem poziom zadowalający i na dzień dzisiejszy więcej nie potrzebuję. Niezły Mazzer, znośne La Pavoni, fajna kawa i można żyć.

Edytowane przez renqien

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.