GostRado 10669 #1101 Posted August 20 (edited) W dniu 20.08.2025 o 05:20, Krakus1 napisał(-a): Hausbrandt Gourmet Columbus Prawdopodobnie kawa ma ponad 3 miesiące od daty palenia, dlatego przy skręconym na maksa młynku leci jeszcze relatywnie szybko. Przy świeżym ziarnie E8 zapycha ekstrakcję i dopiero leci na trójce. Zobacz, czy nie bardziej będzie Ci smakowała kawa na niskiej lub średniej temperaturze, bo Włosi przeważnie ciemniej palą. Wypróbuj kawkę taką 10-14 dni od wypalenia, bo ta Jura robi bardzo dobre espresso jak na automat, przy gęstej i jednolitej cremie. Edited August 24 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11429 #1102 Posted August 20 Kolejna palarnia kawy, tym razem znajdująca się pod Bydgoszczą - będziemy próbować 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1583 #1103 Posted August 20 8 godzin temu, GostRado napisał(-a): Prawdopodobnie kawa ma ponad 3 miesiące od daty palenia, dlaczego przy skręconym na maksa młynku leci jeszcze relatywnie szybko. Przy świeżym ziarnie E8 zapycha ekstrakcję i dopiero leci na trójce. Zobacz, czy nie bardziej będzie Ci smakowała kawa na niskiej lub średniej temperaturze, bo Włosi przeważnie ciemniej palą. Wypróbuj kawkę taką 10-14 dni od wypalenia, bo ta Jura robi bardzo dobre espresso jak na automat, przy gęstej i jednolitej cremie. próbowałem niższą temperaturę , i też grubsze mielenie , jednak kawa traciła na esencjonalność , obecny układ temperatury i poziomu mielenia daje najlepsze efekty smakowe dla mnie , czy chcę próbować inną kawę? , raczej nie , bo długie lata moje kubki smakowe szukały akurat tą kawę , jest idealna do espresso macchiato, jak i do cortado czy cappuccino , i tak jest od 3 lat 1 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1104 Posted August 20 35 minut temu, Krakus1 napisał(-a): też grubsze mielenie Grubsze mielenie ma sens tylko przy świeżym ziarnie. A Twoja kawa raczej nie jest, jeśli ekstrakcja tak jaka jest przy najdrobniejszym ustawieniu młynka. 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
logann 3089 #1105 Posted August 23 @GostRado podziwiam wiedzę i zaangażowanie ☕ Przy okazji, padł mi młynek w moim marketowym Sage. Nie mam zamiaru go naprawiać, ale skorzystać z okazji i kupić dedykowany młynek (jak padnie kolba w Sage to będę miał pretekst żeby i kolbę kupić). Czy jest sens zainteresować się takim Lelit Fred (https://www.przyjacielekawy.pl/p/profesjonalny-mlynek-lelit-fred/) albo Eureka Mignon Zero (https://www.przyjacielekawy.pl/p/mlynek-do-kawy-eureka-mignon-zero-55s-15bl-matowy-czarny/) czy musze jednak coś bliżej 2k wysupłać i kupić wspominany Eureka Mignon Specialita? 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1106 Posted August 23 (edited) 49 minut temu, logann napisał(-a): @GostRado podziwiam wiedzę i zaangażowanie ☕ Przy okazji, padł mi młynek w moim marketowym Sage. Nie mam zamiaru go naprawiać, ale skorzystać z okazji i kupić dedykowany młynek (jak padnie kolba w Sage to będę miał pretekst żeby i kolbę kupić). Czy jest sens zainteresować się takim Lelit Fred (https://www.przyjacielekawy.pl/p/profesjonalny-mlynek-lelit-fred/) albo Eureka Mignon Zero (https://www.przyjacielekawy.pl/p/mlynek-do-kawy-eureka-mignon-zero-55s-15bl-matowy-czarny/) czy musze jednak coś bliżej 2k wysupłać i kupić wspominany Eureka Mignon Specialita? Młynek w świecie espresso jest najważniejszy! Oczywiście wiedza kawowa i świeżo palona kawa jest nieodzowna. Jeśli espresso będzie Cię kręciło, to im lepszy młynek kupisz od razu, tym mniej będziesz miał kłopotów z uzyskaniem idealnego espresso. Kupisz gorszy młynek, to zaraz go sprzedasz, ze stratą. Ja swój pierwszy poważny młyn Fiorenzato f4 nano miałem 4 miesiące i sprzedałem, by kupić Ceado e37s. Jakbyś lubił kręcić korbką i nie miał przeciwskazań zdrowotnych, to polecam kupić ręczny kategorii premium. Jakością przemiału potrafią przebić kilka razy droższe elektryki. Dobrą decyzją jest zakup używanego młynka zaufanego kawosza, który sprzedaje, bo przechodzi na wyższy młynkowy level. Edited August 23 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
logann 3089 #1107 Posted August 23 (edited) 17 minutes ago, GostRado said: Młynek w świecie espresso jest najważniejszy! Oczywiście wiedza kawowa i świeżo palona kawa jest nieodzowna. Jeśli espresso będzie Cię kręciło, to im lepszy młynek kupisz od razu, tym mniej będziesz miał kłopotów z uzyskaniem idealnego espresso. Kupisz gorszy młynek, to zaraz go sprzedasz, ze stratą. Ja swój pierwszy poważny młyn Fiorenzato f4 nano miałem 4 miesiące i sprzedałem, by kupić Ceado e37s. Jakbyś lubił kręcić korbką i nie miał przeciwskazań zdrowotnych, to polecam kupić ręczny kategorii premium. Jakością przemiału potrafią przebić kilka razy droższe elektryki. Dobrą decyzją jest zakup używanego młynka zaufanego kawosza, który sprzedaje, bo przechodzi na wyższy młynkowy level. Granicą bólu dla mnie w tej chwili jest 1500 zł. Jak zobaczyłem cenę tego Ceado e37s to spadłem z krzesła... Jakiś ręczny w tym budżecie polecisz? Edited August 23 by logann 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1108 Posted August 23 36 minut temu, logann napisał(-a): Granicą bólu dla mnie w tej chwili jest 1500 zł. Jestem brutalny w ocenie, ale nowego w tej cenie nie na sensu kupować, chyba że trafi się w dobrym stanie używany. 38 minut temu, logann napisał(-a): Jakiś ręczny w tym budżecie polecisz? Ja ma strarego 1Zpresso (świetna jakość) K-plus i mimo że ma duży przeskok klika, 20 parę mikronów, to spokojnie daje radę w mieleniu do espresso. Nie jestem ostatnio na bieżąco w nowościach, ale jakbyś trafił 1Zpresso Max w promocji (6 mikronów klika!!), to byłoby super. Generalnie Chińczycy, Tajwańczycy robią super jakościowo młynki. Poszukaj w necie i kup z dużymi, koniecznie, żarnami minimum średnicy 47, 48 mm i będzie oki. Europejczycy też produkują świetne ręczne młynki, ale są droższe. 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
szumi 735 #1109 Posted August 23 (edited) W dniu 19.08.2025 o 16:59, GostRado napisał(-a): To model starszy EB, czy nowszy EC? 19s włączenia pompy => nie jest źle. Jaki masz ustawiony stopień mielenia. Jaką obecnie pijesz kawę. Jaka jest ustawiona temperatura? To jest bardzo slaby model Jury, miałem go, nie da się go zatkac, ustawiajac jak najdrobniejsze mielenie. zaparzacz w nim jest kiepski, nie da się w nim zrobic dobrej kawy. Edited August 23 by szumi 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1583 #1110 Posted August 24 Wiem że w E8 EC jest inny młynek PAG2 , w którym można ustawić stopień mielenia w czasie spoczynku żeby zapobiec awarii młynka, a nie poprawiać jakość mielenia która jest i tak doskonała jak na ekspres , w odróżnieniu od PAG w E8 EB w którym stopień mielenia można zmienić tylko w trakcie pracy młynka , ale to że mają różne zaparzaczce , które różnią się jakościowo , to pierwsze słyszę . czekam na potwierdzenie od mistrza @GostRado ☺️ 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1111 Posted August 24 (edited) W dniu 24.08.2025 o 07:27, Krakus1 napisał(-a): Wiem że w E8 EC jest inny młynek PAG2 , w którym można ustawić stopień mielenia w czasie spoczynku żeby zapobiec awarii młynka, a nie poprawiać jakość mielenia która jest i tak doskonała jak na ekspres , w odróżnieniu od PAG w E8 EB w którym stopień mielenia można zmienić tylko w trakcie pracy młynka , ale to że mają różne zaparzaczce , które różnią się jakościowo , to pierwsze słyszę . czekam na potwierdzenie od mistrza @GostRado ☺️ Raczej moduły zaparzające są te same. Wystarczy sprawdzić, czy wchodzi 10 czy 16g mielonki? Co do tych nowszych młynków, to swojego czasu Jura się chwaliła, że są lepsze o 12,2% 😆 Potem się wycofali z takiej reklamy. Ale faktycznie przy świeżym ziarnie nawet na dwójce kawa nie leci. Na 3 jest oki. Modeli EB nie ustawiałem, ale sądzę, że ze świeżej kawy może być dobrze. Edited August 25 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1583 #1112 Posted August 24 13 godzin temu, GostRado napisał(-a): Raczej moduły zaparzające są te same. Wystarczy sprawdzić, czy wchodzi 11 czy 16g mielonki? 16g 0 Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1113 Posted August 25 Chyba wszystkie domowe Jury z seri E, S, J, Z, C mają moduł od 5 do 16 gram. Te mniejsze moduły do 10 gram są w seri ENA. Ja ze swojej Jury E4 byłem bardzo zadowolony. Teraz służy dla syna na studiach 1 Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1114 Posted August 25 Taki zestaw wpadł od Hardbeansów. Coraz bardziej przekonuje się do tych owoców z przelewów 2 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1115 Posted August 25 @rafiros Jak owoce to Afryka. Ostatnio stałe u mnie gości: ciemne winogrona, wiśnie i banany. Pycha! 1 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1116 Posted August 25 To jest ta palarnia z Wrocławia ? Wybieram się do nich i wybrać się nie mogę. Najpierw muszę się nauczyć na Ameryce bo podobno Afryka wymaga większych umiejętności A ja to taka B klasa kawowa 0 Share this post Link to post Share on other sites
Krakus1 1583 #1117 Posted August 25 12 godzin temu, rafiros napisał(-a): Chyba wszystkie domowe Jury z seri E, S, J, Z, C mają moduł od 5 do 16 gram. Te mniejsze moduły do 10 gram są w seri ENA. Ja ze swojej Jury E4 byłem bardzo zadowolony. Teraz służy dla syna na studiach widzę że tatusiowie mają podobne plany 😅 u mnie taki plan jest za rok , i wtedy zrobi się miejsce na J8 twin lub Giga10 👑 1 Share this post Link to post Share on other sites
rafiros 586 #1118 Posted August 26 Lekki tygrysek widzę HB mają b. dobrą kawę z Peru. Trochę poszedłeś na łatwiznę z domieszką Robysty (ile %?) Następny etap 100% => będzie trudnej 100% Arabica Kolumbia W smaku o wiele lepsza niż Toucan Blend z Robusta - bardziej owocowa i słodka 1 Share this post Link to post Share on other sites
bromborek 96 #1119 Posted August 27 Moja żona potrzebuje do pracy jakiś ekspres automat albo kolbowy za niewielkie pieniądze. Co polecicie z tych dostępnych na rynku tak do 1500 pln - może być i sporo niżej bo pewnie kawa będzie robiona góra 3-4 dziennie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1120 Posted August 27 (edited) 6 godzin temu, bromborek napisał(-a): Moja żona potrzebuje do pracy jakiś ekspres automat albo kolbowy za niewielkie pieniądze. Co polecicie z tych dostępnych na rynku tak do 1500 pln - może być i sporo niżej bo pewnie kawa będzie robiona góra 3-4 dziennie. Jeśli będą robione mleczne kawy to sprawdzona jest Melitta: https://www.konesso.pl/product-pol-10135-Ekspres-do-kawy-Melitta-Latticia-OT-F30-0-100.html Jeśli tylko czarne to znaleźć w necie najtańszy De'Longhi i będzie oki. Jak żona będzie chciała pić dobre napary, to jest potrzeba kupowania świeżo palonych kaw z palarnii, nie ze sklepu!!! Jeśli się zdecyduje na jakieś automat i będzie potrzebowała pomocy w optymalnym ustawieniu ekspresu, to jestem do dyspozycji: najłatwiej i najszybciej telefonicznie. Kolbowy odradzam za tę kasę. Edited August 27 by GostRado 2 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
bromborek 96 #1121 Posted August 28 Dziękuję bardzo! 0 Share this post Link to post Share on other sites
kntchar 10 #1122 Posted August 28 To i ja poproszę o propozycję ekspresu automatycznego do domu, budżet 3,5-4k. Przewaga kaw czarnych ale i białe od czasu do czasu pijemy. Z góry dziękuję za pomoc. 0 Share this post Link to post Share on other sites
GostRado 10669 #1123 Posted August 28 (edited) 2 godziny temu, kntchar napisał(-a): To i ja poproszę o propozycję ekspresu automatycznego do domu, budżet 3,5-4k. Przewaga kaw czarnych ale i białe od czasu do czasu pijemy. Z góry dziękuję za pomoc. Jeśli zależy Ci na dobrym espresso z automatu, to Jura c8 lub droższa e8, szukaj promocji, wyprzedaży. Znajomy kupił e8 za 3800 w... Kauflandzie, na ich stronie. Wiedz tylko, że Jura jest droga w konserwacji i nie można stosować tańszych zamienników, bo może się szybko zepsuć. https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-jura-c8-piano-black-ea Edited August 28 by GostRado 0 => Joie de Vivre <= Share this post Link to post Share on other sites
Autor1984 11429 #1124 Posted August 28 Dostawa 2 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Share this post Link to post Share on other sites
Lemax 181 #1125 Posted August 28 (edited) Jura nie jest wcale droga w utrzymaniu - wymaga jedynie ORYGINALNYCH tabletek czyszczących i odkamieniających. Jeśli jest wyposażona w filtr wody to też tylko ori używać. Ale można nie zakładać filtra wody zupełnie, ustawić w ekspresie pracę bez filtra i używać wody filtrowanej np. filtrami Brita Maxtra. Ja tak właśnie robię i już 7 rok leci Jura E6. Przegląd ekspresu co 5 lat w dobrym serwisie to wydatek około 900,- Edited August 28 by Lemax 0 Share this post Link to post Share on other sites