Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Zamówiony BECO, ciut wyższy model ze spieniaczem :)

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza kawa z nowego ekspresu: Americano z Mövenpick.
Dobra :) w porównaniu z kapsułkami już czuję dużą różnicę.
05b0b782f2cddd85c0dfc8a82dbbae5b.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, tommly napisał(-a):

Pierwsza kawa z nowego ekspresu: Americano z Mövenpick.
Dobra :) w porównaniu z kapsułkami już czuję dużą różnicę.

Tomku ja poczulem znaczną różnicą jak za wskazaniem Kolegi @GostRadozacząłem jeździć do bydgoskich palarń. Kupowałem różne marketówy i tego nawet nie da się zestawić. Znajdź jakąś palarnię w okolicach Wrocławia - na pewno jest sporo.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomku ja poczulem znaczną różnicą jak za wskazaniem Kolegi @GostRadozacząłem jeździć do bydgoskich palarń. Kupowałem różne marketówy i tego nawet nie da się zestawić. Znajdź jakąś palarnię w okolicach Wrocławia - na pewno jest sporo.

Pewnie masz rację, ja dopiero wchodzę w ten "świat". Późno, bo nigdy nie przepadałem za kawą, ale po przekroczeniu 50-ki, chyba organizm stwierdził, że coś trzeba zmienić w nawykach 🤣 

Słyszałem o dwóch palarniach do tej pory dobre opinie Enklawa i Sawara. Z czasem pewnie popróbuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tommly napisał(-a):

Pewnie masz rację, ja dopiero wchodzę w ten "świat". Późno, bo nigdy nie przepadałem za kawą, ale po przekroczeniu 50-ki, chyba organizm stwierdził, że coś trzeba zmienić w nawykach 🤣 

Słyszałem o dwóch palarniach do tej pory dobre opinie Enklawa i Sawara. Z czasem pewnie popróbuję.

Ja też zacząłem nałogowo pić kawę. Czasami 5 - 6 pyknie. Teraz tylko zmieniłem dodatek bo wszedłem na dietę niskowęglowodanową i zamiast mleka ładuje śmietankę 30 ;) Lubie mleczne. I wyczuwam różnicę nawet po zabarwieniu.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja też zacząłem nałogowo pić kawę. Czasami 5 - 6 pyknie. Teraz tylko zmieniłem dodatek bo wszedłem na dietę niskowęglowodanową i zamiast mleka ładuje śmietankę 30 ;) Lubie mleczne. I wyczuwam różnicę nawet po zabarwieniu.

Mi wystarczy jedna do podniesienia ciśnienia i też lubię mleczne. Do tej pory zawsze dodawałem zagęszczone z tubki, teraz popróbuję spieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, tommly napisał(-a):

Mövenpick.

Nie wykorzystasz pełnych możliwość ekspresu stosując  kawę marketową, która jest gorszej jakości i przeważnie nieświeża, co ma bezwarunkowe znaczenie dla prawidłowego przebiegu procesu parzenia kawy, a w automacie jeszcze bardziej istotne niż w ekspresie kolbowym. Spróbuj, a na pewno poczujesz różnicę. Zacznij od tych ciemniej palonych, bez robusty, 100% Arabik, najbezpieczniej z Brazylii, a potem hulaj dusza...

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mi wystarczy jedna do podniesienia ciśnienia i też lubię mleczne. Do tej pory zawsze dodawałem zagęszczone z tubki, teraz popróbuję spieniacza.

Próbuj. Spienione mleko a dolewka zwykłego mleka to dwa różne światy. Ja też pijam głównie mleczne, ze spienionym mlekiem, a jak nie mogę to wolę wypić czyste espresso niż dolewać mleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.11.2025 o 12:42, Michal911 napisał(-a):

Koledzy, jeszcze raz dziekuje za pomoc i wszystkie Wasze podpowiedzi. Finalnie zdecydowalem sie na WMF 860l i mam nadzieje, ze nie bede zalowal ... choc wiem ze pojawiaja sie opinie ze to krups tylko troche ladniej opakowany

WMF perfection ma niespotykane możliwości wśród ekspresów automatycznych nieosiągalne dla innych firm. Poniżej mój proces ustawień i wnioski płynące z obcowania z Perfection córki:

Troszkę z zięciem zrobiliśmy shotów, ale na razie nie smakowaliśmy na najdrobniejszym mieleniu, gdyż WMF zaleca najpierw na trójce. Ustawiliśmy na dwójkę, jedynkę przetestujemy za jakiś czas. Wszystkie strzały były robione na największej dozie - mocy "4": ●●●●. Są jeszcze ●, ●●, ●●●.

¹ espresso x 40ml uzysk 35,2g x temperatura T2
² ristretto x 25ml uzysk 23,4g x T2
³ ristretto x 20ml uzysk 15,4g x T3
⁴ ristretto x 35ml uzysk 28,6g x T2
⁵ ristretto x 25ml uzysk 24,8g x T3
⁶ espresso x 30ml  uzysk 28,3g x T2
⁷ espresso x 30ml uzysk 25,2g x T1
⁸ ristretto x 25ml uzysk 22,1g x T2
⁹ espresso x 30ml uzysk 27,5g x T2

Najlepsze shoty: ristretto shot 2 i upewnienie 8, a espresso shot 6 i upewnienie 9. Zięć te shoty od razu zapisał w swoim profilu. Zmiana temperatury od razu wpływa na smak kawki (zdjęcie, jaka była w użyciu). Jak pamiętam, w żadnym z ekspresów wymienionych we wcześniejszym moim komentarzu tak nie smakowało mi te konkretne ziarno, gdzie w tych najlepszych shotach wyczuliśmy przyjemną kwaskowatość owocu, deklarowała pomarańcza. Ekstrakcja była długa. Od pierwwszego włączenia pompy, potem drugie (dwie preinfuzje?) 24 - 28 sekund. Ciastka były suche. Spienione mleko było fajne. Jak pojadę następnym razem, by testować kawę na najdrobniejszym mieleniu, to pokuszę się o latte art.

Wygląd zewnątrzny WMF-a mnie, żonie i dzieciom podoba się, taki elegancki, robi pozytywne wrażenie wysoką  jakością obudowy w porównaniu z plastikowym De'Longhi (mieli wcześniej). Duży pojemnik na fusy, smukła, ładna, karafka  na mleko ze szkła, do włożenia na drzwi lodówki. Wyświetlacz łatwy w obsłudze, czytelny,  intuicyjny. 

Kawa średnio palona, 100% Arabica z Brazylii, kategorii specialty. 

Następna tura testów.

Po zrobieniu kilkudziesięciu kaw przestawiliśmy młynek na najdrobniejsze mielenie: z 2 na 1 i powiem, że espresso wyszło jeszcze lepsze niż tydzień temu, prawdopodobnie przez dłuższy czas parzenia od pierwszego włączenia pompy. Ilość mielonki, moc jak poprzednio, tj ●●●●:

¹ espresso > doza 30ml > czas 35,7s > uzysk 28,0g
² ristretto > doza 25ml > czas 33,7s > uzysk 21,1g
³ espresso > doza 30ml > czas 35,5s > uzysk 27,8g

W espresso naprawdę niezłe, ładna crema, a ciastko zwarte i suche.
Można też robić latte art. Najlepsza konsystencja wychodziła na nieoddzielnym programie spieniania, ale po ustawieniu maksimów: mleka i pianki w napoju latte macchiato. Najpierw mleko do dzbanuszka, potem espresso do filiżanki i malowanie.

Z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić,że WMF-owi  bliżej do espresso niż ekspreso. Córka i zięć są bardzo zadowoleni z jakości napojów i wykonania ekspresu.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi