McIntosh 606 #1376 Napisano Poniedziałek o 23:34 Ale mogę Wam polecić przepyszne piwko (jedno z moich ulubionych), które ma posmak kawy właśnie. To Mikkeller Black Imperial Stout - "niebo w ziemi" jak mawiał śp. Wiesio Wszywka. I ma mocny volt, jak na piwko, bo ponad 16%. Petarda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
McIntosh 606 #1377 Napisano Wtorek o 00:20 (edytowane) Dubel. Problemy z działaniem forum. Edytowane Wtorek o 00:21 przez McIntosh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11273 #1378 Napisano Wtorek o 06:12 (edytowane) 7 godzin temu, Louis Cypher napisał(-a): Piję mocno paloną kawę (aż tłusta) i tu pytanie o stopień mielenia oraz temperaturę. Gdzieś wyczytałem, że przy mocno palonych kawach nie jest wskazane ustawianie najbardziej drobnego mielenia a także obniżenie temp. zaparzania. Chętnie się czegoś więcej dowiem w tej kwesji. Ekspress - Jurek E8 Kawa: Zasada jest prosta: ciemno wypalone ziarna => niska temperatura parzenia, jasno => wysoka. Passalacqua to chyba najciemniej palona kawa. Nawet kiedyś ją piłem, tylko inną ich wersję top Harem. Z tego powodu, że ustawy temperatury w automatach są nieprecyzyjne (w moim La Marzocco mogę ustawić temperaturę co 0.5°C) zacznij od zimnej (podgrzej filiżanki, zalej ukropem z czajnika, lepiej z ekspresu, wytrzyj, bo kawa wyda Ci się za zimna) potem średniej i zobacz, co powiedzą Ci kubki smakowe. Co do ustawienia młynka, należy tak ustawić stopień grubości mielenia, aby kawa nie leciała za szybko (kwaśna) a z drugiej strony za wolno (gorzka), tzw ekstrakcja zbalansowana. Rób to na największej ilości kawy w module zaparzającym 16g. Jak już dojdziesz, co Ci pasuje, to napisz i pomogę Ci zrobić espresso, gdzie nie każda kawiarnia je przebije, bo Jura 16 gramowa robi jedne z najlepszych kaw z automatu. To model nowszy EC czy EB? Kiedyś się reklamowali, że nowy młynek od starego jest lepszy od 12.2% 😁 Ale faktycznie, jest lepszy. Bardzo ważne! Jeśli lubisz tę kawę, to kup najświeższą dostępną na rynku. Konesso dużo sprzedaje i ma częste dostawy. Taka drobna rzecz: jak robisz kawę dla kogoś, partnerki, żony to zrób wpierw dla niej, ona będzie szczęśliwa, że dostała pierwsza kawę, a Ty napijesz się w drugiej kolejności lepszej 😃 Jeśli tylko Ty będziesz pił, nalej gorącej wody do filiżanki z ekspresu i odczekaj z pięć. Filiżanka podgrzana i ekspres w lepszj kondycji do zrobienia pierwszego shota. Takie drobiazgi, a składają się finalnie na lepszą kawę do wypicia. Edytowane Wtorek o 07:14 przez GostRado 3 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Burns 4547 #1379 Napisano Wtorek o 07:14 W przeciętnych ekspresach 15Bar jak się ustawi najmniejszy stopień mielenia to woda nie ma siły przebić się tą zmieloną kawę na papkę. Widać to po zmniejszonej ilości kawy w kubku względem zaprogramowanej a zwiększonej w tacce ociekowej. Może jak jest nowy to coś jeszcze z siebie wydusi, ale jak uszczelnienia starzeją się to problem narasta. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11273 #1380 Napisano Wtorek o 07:19 1 minutę temu, Burns napisał(-a): przeciętnych ekspresach 15Bar Burns, 15 czy 19Bara to jest chwyt reklamowy producentów i odnosi się szczytowego ciśnienia, jakie osiąga pompa. Kawa jest parzona przy niższym. 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11842 #1381 Napisano Wtorek o 07:20 (edytowane) Godzinę temu, GostRado napisał(-a): Zasada jest prosta: ciemno wypalone ziarna => niska temperatura parzenia, jasno => wysoka. Właśnie wypróbowałem - dzięki, jest dobrze. Bardzo dobrze Edit: za nim zmienię ekspres to jeszcze wypróbuję metodę z espresso 40ml i wodą 100ml 70 - 75 stopnic C z zewnętrznego obiegu. Edytowane Wtorek o 07:22 przez Autor1984 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Trojin 453 #1382 Napisano Wtorek o 12:08 (edytowane) Melita przyjechala. Ale do uzycia sie nie nadaje tak od razu 😡. Fajnie ze sprzedaja ekspres ale mogliby jeszcze filter do wody dac w komplecie lub przy zakupie informowac ze go nie ma Edytowane Wtorek o 14:53 przez Trojin 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11842 #1383 Napisano Wtorek o 13:54 1 godzinę temu, Trojin napisał(-a): Melita przyjechala. Ale do uzycia sie nie nadaje tak od razu 😡. Fajnie ze sprzedaja expres ale mogliby jeszcze filter do wody dac w komplecie lub przy zakupie informowac ze go nie ma "Excel" zrobił swoje 😆 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beniowski 8622 #1384 Napisano Wtorek o 14:48 Z coraz większą ciekawością czytam ten wątek i już postanowiłem że w końcu, jak będę na dłużej w Polsce, to muszę znaleźć miejsca gdzie dają kawę poddaną podekstrakcji, ekstrakcji zbalansowanej, nadekstrakcji czy czego tam jeszcze. Bo ja, niestety, piłem kawę także z tych ekspresów o których tu mówicie i ona naprawdę dla mnie nie różniła się od tej jaką ronię w swojej kawiarce Bialetti (z ekspresu kapsułkowego właśnie zrezygnowałem, ale to ze względu na koszty). Ba, to co pijam w kawiarniach jest niezłe, ale na pewno nie można co do tej kawy użyć takich wyrafinowanych przymiotników jakich tu niektórzy koledzy używają. No ale ja płacę za kawę 1,50 euro, to czego się spodziewać🤣. Piłem kawę w Indonezji, w Wietnamie i były dobre, ale nie było to nic specjalnego. Niestety, moje podniebienie chyba jest totalnie prostackie, skoro ja tych subtelnych różnic nie czuję. Dlatego piszcie dalej, a ja w końcu muszę tych cudów spróbować. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16252 #1385 Napisano Wtorek o 15:45 No, a człowiek myślał, że wystarczy wcisnąć przycisk i jest kawa 😆 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
machlo 7774 #1386 Napisano Wtorek o 15:48 (edytowane) 59 minut temu, beniowski napisał(-a): Z coraz większą ciekawością czytam ten wątek i już postanowiłem że w końcu, jak będę na dłużej w Polsce, to muszę znaleźć miejsca gdzie dają kawę poddaną podekstrakcji, ekstrakcji zbalansowanej, nadekstrakcji czy czego tam jeszcze. Bo ja, niestety, piłem kawę także z tych ekspresów o których tu mówicie i ona naprawdę dla mnie nie różniła się od tej jaką ronię w swojej kawiarce Bialetti (z ekspresu kapsułkowego właśnie zrezygnowałem, ale to ze względu na koszty). Ba, to co pijam w kawiarniach jest niezłe, ale na pewno nie można co do tej kawy użyć takich wyrafinowanych przymiotników jakich tu niektórzy koledzy używają. No ale ja płacę za kawę 1,50 euro, to czego się spodziewać🤣. Piłem kawę w Indonezji, w Wietnamie i były dobre, ale nie było to nic specjalnego. Niestety, moje podniebienie chyba jest totalnie prostackie, skoro ja tych subtelnych różnic nie czuję. Dlatego piszcie dalej, a ja w końcu muszę tych cudów spróbować. We Włoszech ciężko o dobrą kawę, ale to inna kultura picia kawy. Natomiast różnicę między taką typową włoską, a dobrze zrobioną z ziaren speciality nie wyczujesz tylko w dwóch przypadkach: - zupełnie nie zwracasz uwagi na zapach i smak lub - masz COVIDa i nie czujesz zapachu i smaku 😉 Zawitaj do pierwszej lepszej kawiarni z ziarnami speciality i tam spróbuj czyściocha. P.S. na dzielni mam kawiarnię, gdzie espresso kosztuje 9.5 i robią z dobrych ziaren, fajne kwaskowate, orzeźwiające, nie za mocno wyjarane, więc spalenizny nie czuć. Bardzo uczciwa cena. Edytowane Wtorek o 15:50 przez machlo 2 FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1602 #1387 Napisano Wtorek o 16:14 U mnie jednak duża zmiana , nie będzie Jury J8 Twin , tylko coś innego , myślę że godny następca bardzo dobrego E8 podrasowanego na S8 , jutro pochwalę się fotką ☺️ 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11842 #1388 Napisano Wtorek o 16:20 3 minuty temu, Krakus1 napisał(-a): U mnie jednak duża zmiana , nie będzie Jury J8 Twin , tylko coś innego , myślę że godny następca bardzo dobrego E8 podrasowanego na S8 , jutro pochwalę się fotką ☺️ I przez Ciebie, Jerzy, mam teraz większy mętlik. Zacząłem czytać o lepszych ekspresach do kawy i po przeczytaniu wielu opinii Jura jawi mi się jako świetny ekspres domowy. Mam zgryz pomiędzy WMF wspomnianym przez @GostRado, Miele, a Jura. 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GostRado 11273 #1389 Napisano Wtorek o 16:32 33 minuty temu, satanic napisał(-a): No, a człowiek myślał, że wystarczy wcisnąć przycisk i jest kawa 😆 99% nabywców tak sądzi, a potem trafia się im taki typek jak ja i oczy, kubki smakowe się otwierają, że ta sama kawa lepiej smakuje. Jak się zrozumie, co i jak ma wpływ na smak czy przebieg zaparzania, kawa przestaje być czarną magią. Nie trzeba mieć takiej wiedzy - mówiąc nieskromnie - jak ja czy sprzętu kawowego, aby napić się lepszej kawy. Wystarczy odrobina chęci i wykorzystania podstawowej wiedzy. Nie musisz wiedzieć, co to jest aproksymacja w przebiegu ekstrakcji 😄 0 => Joie de Vivre <= Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11813 #1390 Napisano Wtorek o 17:02 Tak się właśnie ostatnio zastanawiałem (okazje na BF), czy jakbym zaczekał i kupił droższy model od mojego Beco, to kawa byłaby lepsza, o ile itp... Dzisiaj byłe w serwisie z autem i miałem okazję napić się Lungo z Jury E8 ... co to była za lura, serio. Więc to raczej nie tak, że lepsza, droższa maszyna robi lepszą kawę, to jakość kawy ma wpływ na jej smak, zapach i wszystkie odczucia. Jak wchodzę po pracy do domu, to pierwsze co czuję, to zapach mielonej i parzonej kawy i cały dzień ta woń za mną chodzi, tak już od 3 tygodni. Przypomnę, że do tej pory użyłem tylko "marketowej" Lavazzy i Movenpicka. Uczę się, co mi smakuje, jak zmielenie ma wpływ na smak i właśnie podgrzanie filiżanki i mimo, że moja maszyna nie ma full opcji, to naprawdę nie żałuję zakupu, a może kiedyś skuszę się jeszcze na coś "lepszego". To nie jest kryptoreklama 3 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11842 #1391 Napisano Wtorek o 17:07 1 minutę temu, tommly napisał(-a): Tak się właśnie ostatnio zastanawiałem (okazje na BF), czy jakbym zaczekał i kupił droższy model od mojego Beco, to kawa byłaby lepsza, o ile itp... Dzisiaj byłe w serwisie z autem i miałem okazję napić się Lungo z Jury E8 ... co to była za lura, serio. Więc to raczej nie tak, że lepsza, droższa maszyna robi lepszą kawę, to jakość kawy ma wpływ na jej smak, zapach i wszystkie odczucia. Jak wchodzę po pracy do domu, to pierwsze co czuję, to zapach mielonej i parzonej kawy i cały dzień ta woń za mną chodzi, tak już od 3 tygodni. Przypomnę, że do tej pory użyłem tylko "marketowej" Lavazzy i Movenpicka. Uczę się, co mi smakuje, jak zmielenie ma wpływ na smak i właśnie podgrzanie filiżanki i mimo, że moja maszyna nie ma full opcji, to naprawdę nie żałuję zakupu, a może kiedyś skuszę się jeszcze na coś "lepszego". To nie jest kryptoreklama Tomek ja już chyba opisywałem sytuację, która mnie spotkała. Napilem się u kontrahenta kawy. Była wyborna. Polecił mi palarnię i nie zastanawiając się długo pojechałem i kupiłem. Zasypałem zasobnik i co? Lura bez smaku. @GostRadopodpowiedział jak poustawiać i zacząłem wyczuwać nuty smakowe... W kawie! Wspomniana kawa Bromberg Kaffe(Original Blend) - też polecam. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11813 #1392 Napisano Wtorek o 17:13 4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a): Tomek ja już chyba opisywałem sytuację, która mnie spotkała. Napilem się u kontrahenta kawy. Była wyborna. Polecił mi palarnię i nie zastanawiając się długo pojechałem i kupiłem. Zasypałem zasobnik i co? Lura bez smaku. @GostRadopodpowiedział jak poustawiać i zacząłem wyczuwać nuty smakowe... W kawie! Wspomniana kawa Bromberg Kaffe(Original Blend) - też polecam. Zgadza się, wystarczy delikatnie zmienić grubość mielenia i już całkiem inaczej smakuje ta sama kawa. To mówię ja, do tej pory laik w temacie 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
satanic 16252 #1393 Napisano Wtorek o 17:14 Ja mam podstawowy model Melity, nic nie ustawiam nie bawię się, piję tylko czarną, ale kawy kupuję tylko z palarni po przerobieniu kilkuset wiem co mi smakuję i w gościach jak ktoś zrobi kawę z lepszego ekspresu, ale marketowe to i tak wiem, że lura. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11842 #1394 Napisano Wtorek o 17:16 1 minutę temu, tommly napisał(-a): Zgadza się, wystarczy delikatnie zmienić grubość mielenia i już całkiem inaczej smakuje ta sama kawa. To mówię ja, do tej pory laik w temacie Ale to fakt. Ja miałem ustawiony młynek na najgrubsze mielenie. Oczywiście jak ignorant najpierw zacząłem zmieniać "na sucho" - na szczęście nic nie zgrzyta. Później stopniowo podczas mielenia zwiększałem grubość mielenia - prawie do najdrobniejszego i zupełnie inny smak. W bysgoskim Volvo mają Jurę - nie pamiętam jaki model. Ale kawę mają fatalną. 1 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1602 #1395 Napisano Wtorek o 18:21 1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a): I przez Ciebie, Jerzy, mam teraz większy mętlik. Zacząłem czytać o lepszych ekspresach do kawy i po przeczytaniu wielu opinii Jura jawi mi się jako świetny ekspres domowy. Mam zgryz pomiędzy WMF wspomnianym przez @GostRado, Miele, a Jura. znowu ja 😅 zgadzam się z Tobą , że Jura robi świetne ekspersy , wg wielu najlepsze na świecie . 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nonsens11 1 #1396 Napisano Wtorek o 18:53 (edytowane) https://www.mediaexpert.pl/agd-male/ekspresy-i-kawa/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-melitta-latticia-ot-f30-0-100-czarny?gad_source=1&gad_campaignid=11035859512&gbraid=0AAAAADoIO6_A-kBsjpAbpXoQJvSBkJBcH Czy ktoś miał styczność z tym ekspresem? Niejaki coffee doktor zachwyca się nim 😎 Edytowane Wtorek o 19:04 przez nonsens11 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 85521 #1397 Napisano Wtorek o 19:48 W dniu 30.11.2025 o 15:43, satanic napisał(-a): No Wysoccy zawsze coś dorzucą, mi osobiście jakiś szału nie zrobiła ich kawa, żebym ją pamiętał. No mi te dwie kawy czyli More oraz Brazilian pasują. Smak na pewno się zmienia ale ja oststnio mniej eksperymentuje raczej kupuje sprawdzone kawy. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krakus1 1602 #1398 Napisano Środa o 12:59 dotarł .. Jura Z10 EA 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autor1984 11842 #1399 Napisano Środa o 13:12 11 minut temu, Krakus1 napisał(-a): dotarł .. Jura Z10 EA Właśnie o Z10 też myślę, w opiniach jednak czytam, że chleje wodę jak szalony. Czy różnica między EA,EB jest znacząca? 0 "Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lemax 182 #1400 Napisano Środa o 14:31 Coś dla świeżych właściciel Jur: 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach