Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

I od ktorej zaczac?

IMG_4927.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jestem zielony w temacie tamperów i sitek.

Czy możecie mi coś doradzić do mojego Lelita Kate?

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

Z10 jedzie do serwisu 😔

20251212_135129.jpg

Jerzy nie strasz. Co się wykrzaczyło? 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z góry dzięki za pomoc

Twój ekspres ma grupę 58 mm - polecam taki tamper , który sam posiadam

https://www.przyjacielekawy.pl/p/tamper-ze-stali-nierdzewnej-z-czerwonym-drewnianym-uchwytem-lelit/

A Sitka jakie masz w zestawie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
14 godzin temu, rafiros napisał(-a):

Twój ekspres ma grupę 58 mm - polecam taki tamper , który sam posiadam

https://www.przyjacielekawy.pl/p/tamper-ze-stali-nierdzewnej-z-czerwonym-drewnianym-uchwytem-lelit/

A Sitka jakie masz w zestawie ?

👎

13 godzin temu, selphy napisał(-a):

Albo taki 😉

https://amzn.eu/d/gB9MNnY

👎

16 godzin temu, Sisqo napisał(-a):

Z góry dzięki za pomoc

To sitko jest wykonane z cieńszej blachy niz np VST, standardowy tamper o średnicy 58mm, będzie miał duży luz, co skutkuje nie ubiciem mielonki przy brzegach sitka, a co jest następstwem kanałowania podczas ekstrakcji (kawa kwaśna) i usyfienia zewnętrznych ścianek prysznica. Najlepiej jakbyś zmierzył bardzo dokładnie wewnętrzną średnicę sitka porządną elektroniczną suwmiarką. Jak nie masz to minimalna średnica do tych sitek to 58,40. Ja kiedyś miałam idealny nawet 58,80. Zawsze możesz zwrócić, bo nie wiadomo, czy sitko nie jest skoszone po okręgu, co zdarza się w przypadku fabrycznych.

Edytowane przez GostRado
Literówka

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj po cichu zwiększyłem przemiał na młynku, żona zdziwiona mówi: ..."za każdym razem ta sama kawa smakuje inaczej"... czujna bestia 😆

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś coś takiego Ekspres Siemens EQ700 TP713R09 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Burns napisał(-a):

Siemens

👎 = żarna ceramiczne

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Jerzy nie strasz. Co się wykrzaczyło? 

problem z ilością espresso do kaw mlecznych , często podaje dużo mniej np 10ml , zamiast ustawionych 30 lub 40 ml 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Burns napisał(-a):

Ma ktoś coś takiego Ekspres Siemens EQ700 TP713R09 ?

Mam EQ700 TP707R06/02 czyli starszy model, sprzed ponad 2 lat. Poprzedni Siemens działał przez ponad 10 lat z jedną naprawą za 200 złotych. Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. ;) 

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

problem z ilością espresso do kaw mlecznych , często podaje dużo mniej np 10ml , zamiast ustawionych 30 lub 40 ml 

Kurde, ale padaka.

5 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. ;) 

Sam nie bardzo wierzyłem w znaczną przewagę stali nad ceramiką, ale z ręką na sercu to, co napisał @GostRado o precyzyjnym przemiale i bardziej aromatycznej kawie, to nie bujda na resorach. Wiem, co piłem wcześniej, a co piję teraz. Pewnie można to zestawić z japońskimi nożami ręcznie wykuwanymi oraz nożami ceramicznymi dostępnymi w każdym markecie. Te pierwsze wymagają systematycznego ostrzenia, ale na pewno zapewniają bardziej precyzyjne cięcie i to przez długie, długie lata.

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Anansi napisał(-a):

Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. ;) 

To nie tak, po prostu ceramiczne są mniej ostre i produkują więcej miału. Pisałem o tym we wcześniejszych moich komentarzach. Każdy ekspres zrobi espresso tzw automatowe, jeden lepiej, drugi gorzej. A może być tak, że komuś żarna ceramiczne bardziej pasują. 

porownanie_s.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

zagadka rozwiązana , chodziło o temperatury espresso , ustawiłem od razu na wysoką , okazało się że przy falt white z ekstra shot na poziomie 40ml - czyli 2 razy espresso po 20ml- to ta wysoka temperatura spowodowała że ekspres nie dał rady z utrzymaniem zadanej ilości espresso , wróciłem do normalnej temperatury , i problem z głowy 😎

miłego weekendu miłośnicy kawy ☺️

IMG-20251213-WA0013.jpeg

Edytowane przez Krakus1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Krakus1 napisał(-a):

zagadka rozwiązana , chodziło o temperatury espresso , ustawiłem od razu na wysoką , okazało się że przy falt white z ekstra shot na poziomie 40ml - czyli 2 razy espresso po 20ml- to ta wysoka temperatura spowodowała że ekspres nie dał rady z utrzymaniem zadanej ilości espresso , wróciłem do normalnej temperatury , i problem z głowy 😎

miłego weekendu miłośnicy kawy ☺️

IMG-20251213-WA0013.jpeg

Flat White najlepszy napój kawowy! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Flat White najlepszy napój kawowy! 

napewno - jak dla mnie- jest smaczniejsza od cappuccino,  pianka mleczna jest dla dziewczynek 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

napewno - jak dla mnie- jest smaczniejsza od cappuccino,  pianka mleczna jest dla dziewczynek 😅

😆 Lubię piankę, ale smakowo FW najbardziej mi podchodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

😄👌👍

Screenshot_20251215_185057_Instagram.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.12.2025 o 22:06, Anansi napisał(-a):

Mam EQ700 TP707R06/02 czyli starszy model, sprzed ponad 2 lat. Poprzedni Siemens działał przez ponad 10 lat z jedną naprawą za 200 złotych. Zapewne nie zdaje sobie sprawy że ceramiczne żarna to obciach i dlatego działa. ;) 

Dzięki. Też mu nie powiem, że jest ceramiczny.

IMG20251219164354.jpg

IMG20251219163941.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się boję zapytać, ale co mi tam. Jak czytam o tych wszystkich sprawach związanych z kawą, to chodzi mi po głowie jakie wy mleko stosujecie? Świeże, uht, z laktozą, bez laktozy, tłuste, półtłuste, zero %, kozie czy jeszcze jakieś inne? A swoją drogą, choć to tylko i wyłącznie moja opinia, mleko w cappucino, flat white czy w caffè latte chyba tak skutecznie dominuje smak, że o wiele trudniej ów smak super kawy poczuć. Co innego w espresso, tudzież w americano. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, beniowski napisał(-a):

Trochę się boję zapytać, ale co mi tam. Jak czytam o tych wszystkich sprawach związanych z kawą, to chodzi mi po głowie jakie wy mleko stosujecie? Świeże, uht, z laktozą, bez laktozy, tłuste, półtłuste, zero %, kozie czy jeszcze jakieś inne? A swoją drogą, choć to tylko i wyłącznie moja opinia, mleko w cappucino, flat white czy w caffè latte chyba tak skutecznie dominuje smak, że o wiele trudniej ów smak super kawy poczuć. Co innego w espresso, tudzież w americano. 

Ja od lat Bio Piątnicy 3,9%, zamiennie 3,2%. Po zmianie ekspresu lepiej czuję kawę, a że lubię i w zasadzie mogę pić tylko mleczne, to nie gdybam o dominacji mleka nad kawą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Ja od lat Bio Piątnicy 3,9%, zamiennie 3,2%. Po zmianie ekspresu lepiej czuję kawę, a że lubię i w zasadzie mogę pić tylko mleczne, to nie gdybam o dominacji mleka nad kawą.

Chodzi mi o to, czy byłbyś w stanie poczuć różnicę pomiędzy ową super kawą jaką robisz w ekspresie, a zwykłą np. Kimbo czy Illy (czy coś w tym stylu), zrobioną w kawiarce, pijąc cappucino? Bo mleko tak dominuje smak, że chyba wtedy owej różnicy nie czuć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 minut temu, beniowski napisał(-a):

Chodzi mi o to, czy byłbyś w stanie poczuć różnicę pomiędzy ową super kawą jaką robisz w ekspresie, a zwykłą np. Kimbo czy Illy (czy coś w tym stylu), zrobioną w kawiarce, pijąc cappucino? Bo mleko tak dominuje smak, że chyba wtedy owej różnicy nie czuć. 

Żaden ze mnie koneser kawowy, ale doceniam smak, który podają mi ludzie wyuczeni w tym zawodzie, np. w kawiarniach. Porównując to, co piłem wcześniej z kaw świeżo palonych, do tego, co piję teraz, wyraźnie czuję różnicę - tutaj główną rolę odgrywa sam automat. Jak wspomniałem, piję głównie kawy mleczne, więc pewnie mam trochę zniekształcony odbiór smaku samej kawy i nie potrafię rzeczowo odpowiedzieć Tobie na pytanie.

*A piję mleczne, bo mam refluks... Czarne kawy to dla mnie droga do cierpienia. Nadmienię też, że samo przerzucenie się z marketowego Dallmayra na świeżo palone kawy w starym ekspresie było znaczną poprawą w odbiorze smaku. Piłem wtedy cremę, którą barwiłem mlekiem.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

Kawa powinna być jak na dzikim zachodzie czarna! i z cukrem ( ja nie używam cukru)

Kawa z mlekiem zakwasza organizm. Nie wiem kto to wymyślił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi