Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Recommended Posts

Posted (edited)
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jak ktoś kawy nie pija 🤔🤔🤔

Pij mleko, będziesz wielki! 😆

Edited by mario1971

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

3 minuty temu, mario1971 napisał(-a):

Pij mleko, będziesz wielki! 😆

Jakoś też nie wchodzi 🤷🤷🤷

Posted (edited)
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

A jak ktoś kawy nie pija 🤔🤔🤔

Na kawę nigdy nie jest za późno, tj żeby zacząć pić. Ja swoją pierwszą wypiłem, gdy miałem 28 lat i to przez przypadek, bo zapach lubiłem, ale do picia nie ciągnęła. A teraz nie wyobrażam sobie zacząć dzień bez ulubionej porannej kawy, której smakiem się delektuję czytając na rogówce książkę. Taka chwila spokojnej przyjemności przed wyjściem do roboty.

20210522_170012.jpg

Edited by GostRado

Mniemam, że stawia się to na ogień, by zagotować wodę, ale jak to działa... 

Posted (edited)

To był fragment ekspozycji (dość luźnej i eklektycznej, a szczerze mówiąc mocno chaotycznej) poświęcony art deco - nie zapamiętałem wytwórcy ani autora projektu. Ogień (żar ?) może jest z tego tygielka pod spodem - nie chcę spekulować.

Art Deco display at the Louvre, Abu Dhabi : r/ArtDeco

Edited by mroova
dodano fotografię

Posted (edited)

Z moim mocno deserowym cappuccino 😋

20250520_161123.jpg

Edited by Krakus1

Mleko lubię i pije od dziecka. Kawę od 11 lat. A mam 72.  Była rozpuszczalna kapsułki. Teraz szukam czegoś na 1 kawę rano i 1 później. Coś prostego.

Posted (edited)
9 godzin temu, stefanekmac napisał(-a):

Mleko lubię i pije od dziecka. Kawę od 11 lat. A mam 72.  Była rozpuszczalna kapsułki. Teraz szukam czegoś na 1 kawę rano i 1 później. Coś prostego.

Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od kawy i ile chcesz wydać na sprzęt, bo czas na naukę masz 🙂

Możesz iść w takim kawowym kierunku, jak ja 😀

20240820_175746.jpg

Edited by GostRado

Imponujące. Od czegoś trzeba zacząć. Mam kapsułki i przelewowy.  Czas na dobry młynek.  Palarnia jest w okolicy. Drugie zamiłowanie to lody i ciasta. Czyli zagrycha do kawy.

.

Młynek to podstawa, dobre ziarno, wiedza kawowa i można wypić niezłą kawkę.

7 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od kawy i ile chcesz wydać na sprzęt, bo czas na naukę masz 🙂

🤯

Ty jesteś dewiantem 😬

Wg statystyki Belgowie pija najwięcej kaw. Ciekawe jak palą i z jakich krajów  .

Godzinę temu, Valygaar napisał(-a):

🤯

Ty jesteś dewiantem 😬

O niektórych członkach tego forum też tak można powiedzieć 😁

23 godziny temu, GostRado napisał(-a):

20240820_175746.jpg

prawie jak w sex shopie 😅

Posądzasz Stefana, że ma jakieś braki w tej kwestii? Nie sądzę!

😁

A nawet boję się o tym myśleć,  patrząc na to z jaką perfekcją robisz kawę,  bo wpadnę w kompleksy 😉

a to dzisiejsza moja poranna kawa , z kraju günaydin 

Posted (edited)

Ceado e37s tzw OD (na żądanie) w akcji i rezultat 24,5g kawy w 5,8s do bardzo mocnego shota.. Na wyspie kawowej się nie zmieścił, ale tak jak inne moje młynki dobrze miele do espresso:

20250525_152007.jpg

Edited by GostRado

Posted (edited)
6 godzin temu, MarcinP86 napisał(-a):

ja mma delonghi ciśnieniowy, mam go już od 2019 roku. Raz był serwisowany

De'Longhi ma relatywnie dobry młynek, jeśli masz na myśli automat. Na świeżym ciemniejszym ziarnie, tak 2 ÷ 4 tygodnie od wypalenia można osiągnąć niezły napar, oczywiście należy wpierw optymalnie ustawić parametry. 

9 godzin temu, satanic napisał(-a):

Lacava pierwsza bardzo dobra.

IMG_20250527_132858_123~2.jpg

Lacava jest jaśniej palona. Jeśli Ci smakuje taki wypał, to się chwali 👏

Edited by GostRado

Posted (edited)

Hmmm... kiedyś eksperymentowałem z kawą, różnymi metodami parzenia itp. Teraz doszedłem do etapu, w którym mam swój set kawowy, osiągnąłem tyle że więcej nie jest mi potrzebne i cieszę się tym na codzień. Rano french press + mleko, bo mój żołądek wybitnie nie lubi porannego espresso. W ciągu dnia kilka espresso. Ulubiona kawa to czerwony TomCaffe. Przerobiłem w swoim życiu sporo różnych kaw, ale jakoś ta najbardziej mi przypasowała bo jest dobrze wyważona i łatwa w parzeniu. Oczywiście nie pogardzę innymi poza domem, ale w domu zawsze ta.

Wyszedłem z założenia, że nie chce mi się już eksperymentować z każdorazową regulacją młyna, stopniem ubicia, długością ekstrakcji... nieudane shoty, wieczne korygowanie ustawień, bleee, to nie dla mnie. Chcę zasypać kawę do hoppera, wiedzieć ile i jak ubić, ~25 sekund i gotowe. Raz na jakiś czas minimalna korekta na młynie, bo przy nowej dostawie ziarno może minimalnie inaczej reagować, ale praktycznie 100/100 gwarantowany tygrysek. Wiadomo, nie samym tygryskiem kawa stoi, ale to już drobiazgi które koryguję w mig, bo znam sprzęt i kawę i wiem, co i kiedy zrobić.

Wbrew teorii, nie kieruję się dokładnym ważeniem dozy, nie trzymam się równo 25 sekund ekstrakcji itp. Nie mam takiego sprzętu. Pompa wibracyjna i mały bojlerek nie da takiej powtarzalności, żeby można było bawić się w aptekarza, a warunków na wielką maszynę w maleńkiej kuchence w bloku nie mam. Osiągnąłem poziom zadowalający i na dzień dzisiejszy więcej nie potrzebuję. Niezły Mazzer, znośne La Pavoni, fajna kawa i można żyć.

Edited by renqien