Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

wydaję się mi że jest to przerost formy nad treścią.

Trochę tak, o czym napisałem w pierwszym poście. Dla kogoś za pieniądze by mi się nie chciało, ale dla siebie... :-) To są detale z pozoru nieistotne, ale pamiętajcie ile energii sprężyny zużywa układ wychwytu.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smarować trza też miejsca gdzie metal trze o metal. Czyli pod bebnem sprezyny. Gorna czesc bebna sprezyny, ktora trze o spod mostka. Koncowke szpilki sekundnika. Pod przekladniami od strony tarczy nie mowiac juz o elementach ruchomych kalendarza, itp, itd

Wypassportowane z Tapatalka

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Smarować trza też miejsca gdzie metal trze o metal. Czyli pod bebnem sprezyny. Gorna czesc bebna sprezyny, ktora trze o spod mostka. Koncowke szpilki sekundnika. Pod przekladniami od strony tarczy nie mowiac juz o elementach ruchomych kalendarza, itp, itd

Wypassportowane z Tapatalka

Tak też czynię kolego zegarniku :-) Generalnie trzeba używać głowy i czytać, z nauką od praktyków różnie bywa... Oczywiście inaczej się podchodzi do sprawy, jak trzeba z tego żyć - rozumiem. Mam paru znajomych zegarmistrzów i czasem podpytuję, różnie to bywa z dokładnością i fachowością, jak się ludziom spieszy. Mycie sprężyny bez wyjmowania z bębna, smarowanie kamieni bez ich ruszania, przyginanie półmostka balansu, o braku demontażu układu regulatora przed czyszczeniem nie wspominając...

Edytowane przez lordpinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Ech dzieciaki ;)

Druknijcie sobie to poniżej, powieście nad biurkiem i zerkajcie kiedy trzeba ;)

Macie jasno pokazaną kolejność demontażu i montażu, smarowanie i kilka innych parametrów.

Tu w większym bardziej czytelnym rozmiarze: https://dl.dropboxusercontent.com/u/57089485/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B0%20%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%89%D0%B8%D0%BA%D0%B0%202.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oddałem jedną z moich ulubionych amfibii do majstra, bo śpieszyła z 5 min. Zegarmistrz jest sprawdzony i zna się na rzeczy, ale pojawił się problem którego narazie nie może rozgryźć - otóż wszystko jest okey do puki nie zakręci się dekielka. Po zakręceniu nie idzie wysunąć koronki ani do nakręcenie, ani do ustawienia godziny - tak mi to przedstawił. Narazie zostawiłem go i mam nadzieję, że coś z nim jeszcze wymyśli, ale mieliście kiedyś taki problem? Macie jakiś pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Wymieniałeś tarczę ? A może na mechanizmie ma dodatkowy dekielek antymagnetyczny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dekielek. Ale pytałem o niego i mówiła, że sprawdzała i że nie to. Też pierwsza rzecz o jakiej pomyślałem to ten dekiel antymagnetyczny, najwyżej jak nic innego się nie pojawi to poproszę żeby go ściągnęła i zobaczymy co dalej.

Tarcza i nic innego nie było wymieniane.

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...lub, z czym najcześciej się spotkałem, to podczas zakręcania dekla, pierścień dociskowy (ten, który idzie wokół mechanizmu), jeśli nie ma blokady, delikatnie się obraca razem z deklem i blokuje wałek z koronką, zaczepiając o jego (wałka) gwint

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Wg mnie dekiel antymagnetyczny nie jest właściwie dobrany.

Są co najmniej dwa jak nie trzy wymiary (wysokość) tych dekli. Za wysoki może blokować wałek.

Zmierz swój i najlepiej daj fotkę dekla z profilu. Jakiś jeden chyba mam, muszę poszukać.

EDIT:

Za wysoki dekielek antymangetyczny może blokować wałek oczywiście dopiero po dociśnięciu właściwym deklem.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Albo wypiłuj na maxa ten otwór w dół, w kierunku do płaszczyzny dekla. W niczym nie zaszkodzi.

Edytowane przez Yakovlev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Koledzy za odzew - w czwartek będę u zegarmistrza i zobaczymy jak się rzeczy mają - jak nie będzie poprawy to podrzucę wasze rady.

:)

Edytowane przez Mike S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

jak się dobrać do tego Wostoka? Zdejmuje się pierścień z przodu? Od tyłu ma grubą uszczelkę przez którą raczej werk z tarczą nie przejdzie. Czy szkiełko jest w jakiś szczególny sposób uszczelnione czy po prostu wciśnięte? Skoro od tyłu jest tak dobrze zabezpieczony przed wilgocią to pomyślałem, że może szkiełko też jest jakoś uszczelniane. 

post-91672-0-12134000-1473186204_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Werk demontujesz od strony dekla.

Szkło ma pierścień rozpierający. Można je zdjąć pajączkiem do szkieł, lub wypchać palcami po demontażu mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk demontujesz od strony dekla.

Szkło ma pierścień rozpierający. Można je zdjąć pajączkiem do szkieł, lub wypchać palcami po demontażu mechanizmu.

A przejdzie mi przez tą grubą uszczelkę, czy muszę ją wyjąć?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk wychodzi razem z pierścieniem. A jak chodzi ci o gumowa uszczelkę to ja wyjmij.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk wychodzi razem z pierścieniem. A jak chodzi ci o gumowa uszczelkę to ja wyjmij.

Właśnie z tą uszczelką mam problem. Nie jest to taka delikatna jak w wostokach garnitrowych a gruba mocno wciśnięta dookoła w kopertę. Próbowałem ją wyciągnąć , ale ona bardzo mocno się trzyma.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Daj fotkę. Może nie masz pierścienia centrującego a upchany jakiś wynalazek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj fotkę. Może nie masz pierścienia centrującego a upchany jakiś wynalazek

Więc wygląda to tak:

gruba, czarna uszczelka wciśnięta jest w kopertę. Próbowałem ją wyciągać, ale zaprzestałem, bo nie idzie to łatwo. Pod uszczelką jest pierścień centrujący. Przez tą uszczelkę nie dam rady przecisnąć werku z tarczą. 

post-91672-0-37664500-1473235739_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś przykleił uszczelkę na silicon lub klej... Wyciągnij tą uszczelkę nawet jak nie idzie lekko i wtedy mechanizm ci wyjdzie bez problemu.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, udało się. Po delikatnym powadzeniu uszczelka zaczęła odchodzić. Delikatnie była przyklejona, ale chyba najmocniej trzymały ją warstwy brudu. Dziękuję za pomoc! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech dzieciaki ;)

Druknijcie sobie to poniżej, powieście nad biurkiem i zerkajcie kiedy trzeba ;)

Macie jasno pokazaną kolejność demontażu i montażu, smarowanie i kilka innych parametrów.

Tu w większym bardziej czytelnym rozmiarze: https://dl.dropboxusercontent.com/u/57089485/%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%BA%D0%B0%20%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D1%89%D0%B8%D0%BA%D0%B0%202.jpg

Dziękuję dziadzia :-) Już drukuję!

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh bedzie problem z trupem bo pacjent to 3133. Chyba, ze wiecie czy mozna podpasowac cos z innego werku?

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko dwa zęby, ostatecznie ja bym próbował...

Lutowaniem nanieść odpowiednią ilość materiału aby wypełnić dziurę w zębatce, następnie pilnik włosowy i do roboty, i tak bardziej nie popsujesz  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi