Walter_87 6933 #8476 Napisano 25 Marca 2022 5 godzin temu, Kacperek_77u napisał(-a): Prosz P.S. bardziej chodzi mi o który rok to może być Nikt Ci nie poda dokładnego roku produkcji, bo w nowszych zegarkach radzieckich jest to prawie niemożliwe. Prywatnie obstawiam wczesne lata 80. Masz na werku oznaczenie SU? 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8477 Napisano 25 Marca 2022 6 minut temu, Walter_87 napisał(-a): Nikt Ci nie poda dokładnego roku produkcji, bo w nowszych zegarkach radzieckich jest to prawie niemożliwe. Prywatnie obstawiam wczesne lata 80. Masz na werku oznaczenie SU? Właśnie problem w tym że jedyną rzeczą jaką ma nabity ten mechanizm jest numer seryjny 2211 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6933 #8478 Napisano 25 Marca 2022 5 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a): Właśnie problem w tym że jedyną rzeczą jaką ma nabity ten mechanizm jest numer seryjny 2211 Jak nie ma SU to świadczy, że jest nieco starszy. Kiedyś gdzieś wyczytałem, że oznaczenia SU na werkach pojawiły się ok. 1977 roku (dokładnie nie pamiętam). 1 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8479 Napisano 25 Marca 2022 5 minut temu, Walter_87 napisał(-a): Jak nie ma SU to świadczy, że jest nieco starszy. Kiedyś gdzieś wyczytałem, że oznaczenia SU na werkach pojawiły się ok. 1977 roku (dokładnie nie pamiętam). Czyli może on pochodzić z lat 1972/1976. Chociaż po numerze seryjnym stawiam na 1972 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6933 #8480 Napisano 25 Marca 2022 3 minuty temu, Kacperek_77u napisał(-a): Czyli może on pochodzić z lat 1972/1976. Chociaż po numerze seryjnym stawiam na 1972 To chyba zbyt daleko idące wnioski. Skąd wiesz jak odczytać ten numer? Chyba jeszcze nikt na Forum tego nie dokonał i nie wiem, czy da się to w ogóle zrobić 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8481 Napisano 25 Marca 2022 1 minutę temu, Walter_87 napisał(-a): To chyba zbyt daleko idące wnioski. Skąd wiesz jak odczytać ten numer? Chyba jeszcze nikt na Forum tego nie dokonał i nie wiem, czy da się to w ogóle zrobić Normalnie, wystarczy go przeczytać 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6933 #8482 Napisano 25 Marca 2022 2211? 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8483 Napisano 25 Marca 2022 Teraz, Walter_87 napisał(-a): 2211? Tak 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6933 #8484 Napisano 25 Marca 2022 Aha. Nie podzielam tej teorii. A te to jakie roczniki Twoim zdaniem? 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8485 Napisano 25 Marca 2022 5 minut temu, Walter_87 napisał(-a): Aha. Nie podzielam tej teorii. A te to jakie roczniki Twoim zdaniem? Może 72/73? 15 minut temu, Walter_87 napisał(-a): Aha. Nie podzielam tej teorii. A te to jakie roczniki Twoim zdaniem? bidfun-db Archive: Watch Movements: Poljot 2616.2H (ranfft.de) Ten pochodzi z 1972 co mówi sam autor, a ma numer 2508 więc mój automat też pewnie pochodzi z 72 roku 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8486 Napisano 4 Kwietnia 2022 Mam pytanie. Czy oś sekundową werku rakiety 2609(16 kam) można przełożyć do 2609.NH? 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mislavo 4001 #8487 Napisano 6 Kwietnia 2022 Zdziwiłbym się gdyby pasowało. Inne wymiary mechanizmu, inna średnica osi itd. 0 /iloveussrwatches/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8488 Napisano 7 Kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 10:43, Mislavo napisał(-a): Zdziwiłbym się gdyby pasowało. Inne wymiary mechanizmu, inna średnica osi itd. Inne wymiary werku?😄 Jak coś balans jest zamienny-ma tą samą oś 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8489 Napisano 12 Kwietnia 2022 (edytowane) W dniu 25.02.2012 o 10:30, armian napisał(-a): . PILNIE szukam brakujących kół automatu do 2616.1h (wachnik jest 😉) Edytowane 12 Kwietnia 2022 przez Kacperek_77u 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieniek1410 666 #8490 Napisano 23 Kwietnia 2022 Potrzebuję ze 2-3 koronki do Poljota 55G, wiem że temat prawie niemożliwy, mam więc pytanie. Od czego najlepiej dać koronkę (nawet zwykłą chromowaną), od jakiegoś Poliota stożkową, czy np od dużej Slavy (Pancernik, automat) by pasowała mechanicznie ? (bo te akurat można kupić) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JanekTheFizyk 1214 #8491 Napisano 23 Kwietnia 2022 Stożkowe pasują, takie najczęściej się widzi w egzemplarzach z podmianką. Eh, co się stało z tymi stalowymi, który zegarmistrz ma w wiadrze... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6561 #8492 Napisano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Jak wygląda taka koronka? i jaki ma gwint?(średnica, wysokość itp...) Wiadra nie mam, ale jakieś różne( nawet nie wiem do czego) mam. Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieniek1410 666 #8493 Napisano 23 Kwietnia 2022 (edytowane) Wymiarów oryginału nie znam, w zegarkach mam właśnie pozamieniane, każda z innej parafii, ale jak mierzyłem to tak z 5,5-5,7mm średnicy i ze 3-3,5mm wysokości. Gwint, nie mam pojęcia ??? Bardzo ładne są od Sławy, tylko właśnie nie wiem jak z gwintem, no i nie wiem jak ze średnicą na tulejkę (kominek), bo tam przecież uszczelki są. Mógłbym to od biedy jakoś sprawdzić, ale musiał bym rozebrać dobrą sławę i rozebrać 55G, po czym odkręcić koronki z wałków i porównywać, dlatego pytam, może ktoś już coś kombinował z tematem 🙂 Edytowane 23 Kwietnia 2022 przez Wieniek1410 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6561 #8494 Napisano 23 Kwietnia 2022 a masz fotkę? 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieniek1410 666 #8495 Napisano 23 Kwietnia 2022 Tak na szybko buchnąłem z netu 🙂 Oryginalna, nierdzewna. Tutaj są fotki raczej oryginalnych https://zegarki-vintage.blogspot.com/2013/03/poljot-55g.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6561 #8496 Napisano 23 Kwietnia 2022 Pooglądam, jutro w ciągu dnia.. ale raczej mam chyba jednak starsze ( nie nierdzewka) Koronki moje to raczej do zegarków z lat 50-70 XXw 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Po Bieda 264 #8497 Napisano 15 Maja 2022 Nie wiem, było, nie było? Blog "zegarkowy" z dużą ilością animowanych grafik, tłumaczących działanie poszczególnych elementów mechanizmu zegarka. Bardzo wartościowa zawartość, moim zdaniem. Link za zgodą autora, p. Bartosza Ciechanowskiego. Ew. prośba do moderacji o pokazanie tego w inny sposób, wg uznania. https://ciechanow.ski 1 "Proszę pamiętać, że zdecydowane stwierdzenia, takie jak „wszystko”, „zawsze” i „bez wyjątku” rzadko mają zastosowanie w dziedzinie radzieckich zegarków". (Mroatman) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8498 Napisano 18 Maja 2022 Czy olej do pił łańcuchowych EKO 68 jest dobrym pomysłem żeby stosować na początek zabawy w ,,zegarmistrza"? 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkoch 871 #8499 Napisano 18 Maja 2022 (edytowane) 51 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a): Czy olej do pił łańcuchowych EKO 68 jest dobrym pomysłem żeby stosować na początek zabawy w ,,zegarmistrza"? A co byś chciał smarować tym olejem? Kup lepiej na all... chińską oliwę 701 i 702. To na początek wystarczy 51 minut temu, Kacperek_77u napisał(-a): Edytowane 18 Maja 2022 przez mkoch 1 TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)MARIANEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kacperek_77u 6812 #8500 Napisano 18 Maja 2022 56 minut temu, mkoch napisał(-a): A co byś chciał smarować tym olejem? Kup lepiej na all... chińską oliwę 701 i 702. To na początek wystarczy Na razie testuje ten olej EKO 68 w zarii 2009, efekt 1 minuta 30 sekund na minus w ciągu tygodnia Ale dzięki za poradę 😄 0 ,,Weź mlody się lepiej do nauki żebyś przynajmniej maturę zdał, a nie bierz się za płatne serwisy. A jak już spierdzielisz to na swój koszt oddaj zegarmistrzowi, żeby poprawil po Tobie, jak już przyjmujesz zlecenia. Chociaż pewnie po negatywnych komentarzach to zostanie Ci tylko nauka" Bardzo lubię naprawiać zegarki a ich zbieranie jest efektem ubocznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach