Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zmierzyłem średnice bezeli w swoich Amfibiach - nowa Ministry (koperta typu 710) ma bezel o zewnętrznej średnicy 38,4, z tym, że jest to wersja SE (bezel stalowy). Stare Amfibie w dowolnych kopertach mają bezele o zewnętrznych średnicach 38,9 - 39,0 mm (różnica w wynikach pomiarów wynika z obecności różnych "ząbków" na obwodzie). Nowy bezel (identyczny jak z tej aukcji ma następujące wymiary: średnica zewnętrzna: 38,9 mm, średnica wewnętrzna (w miejscu mocowania) 33,8 mm, średnica wewnętrzna (w okolicach szkiełka): 31,4 mm.

Wewnętrzne średnice w starych i nowych Amfibiach są chyba jednakowe, ale zewnętrzna średnica też ma znaczenie, bo ktoś tu ostatnio pisał o tym, że nowy bezel wadził o koronkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy , jak z tego Łucza wyjąć wałek z koronką?. Jest to damski czy męski zegarek ?

post-88222-0-18304500-1455376009.jpg

post-88222-0-66427800-1455376009.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem gdzieś, że ta Czajka posiada kamienie. Ile?

Ta Czajka najpewniej posiada werk 2356 - za czasów ZSRR te werki miały najczęściej 7 kamieni (wyjątkiem były np. werki pochodzące z zakładów w Petrodvorcu - w tym przypadku kamieni było 8 lub 9, przy czym ten 9. nie pełnił roli łożyskującej). W późniejszych latach liczba kamieni ulegała stopniowej redukcji. I tak np. w Slavach z werkiem 2356 długo stosowano werki 6-kamieniowe, natomiast w późnych Łuczach z lat 90 kamieni nie było w ogóle.

Podsumowując - w Twojej Czajce najbardziej prawdopodobna jest opcja 7 kamieni (oczywiście o ile nikt nie wymienił werku na nieoryginalny).

Koledzy , jak z tego Łucza wyjąć wałek z koronką?. Jest to damski czy męski zegarek ?

Wałek wyjmuje się standardowo - tzn. gdzieś w okolicy wałka powinien być "przycisk", po którego wciśnięciu będzie możliwe wyjęcie wałka.

Co do drugiego pytania - można powiedzieć, że to męski zegarek z damskim mechanizmem :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre wersje tego mechanizmu nie mają przycisku do wyciągania wałka - najczęściej te, które były w kopercie gdzie wałek nie przechodził przez pełne oczko w kopercie i mechanizm dało się wyjąć bez wyciągania wałka. W takim przypadku najlepiej zdjąć wskazówki, tarczę i mostek remontuaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta Czajka najpewniej posiada werk 2356 - za czasów ZSRR te werki miały najczęściej 7 kamieni (wyjątkiem były np. werki pochodzące z zakładów w Petrodvorcu - w tym przypadku kamieni było 8 lub 9, przy czym ten 9. nie pełnił roli łożyskującej). W późniejszych latach liczba kamieni ulegała stopniowej redukcji. I tak np. w Slavach z werkiem 2356 długo stosowano werki 6-kamieniowe, natomiast w późnych Łuczach z lat 90 kamieni nie było w ogóle.

Podsumowując - w Twojej Czajce najbardziej prawdopodobna jest opcja 7 kamieni (oczywiście o ile nikt nie wymienił werku na nieoryginalny).

Dzięki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

@FrancJozef
Na drugim zdjęciu po prawej od blansu na krawędzi mechanizmu poniżej wałka jest otwór a w nim sztyft albo śrubka do zwalniania wałka. Najpierw wciskasz sztyft a potem lekko obracając koronką w obie strony wyciągasz wałek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Mam Komandira 2414 i taki kłopot z nim a mianowicie co jakis czas (30 min, 1godz, 10 min) zatrzymuje się trzeba nim lekko potrząsnąć aby ruszył. Co z nim jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Mam Komandira 2414 i taki kłopot z nim a mianowicie co jakis czas (30 min, 1godz, 10 min) zatrzymuje się trzeba nim lekko potrząsnąć aby ruszył. Co z nim jest nie tak?

Wedle mnie sprężyna. wymień i będzie po sprawie.kilka razy tak miałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Żeby zasadniczo się upewnić czy to aby sprężyna należałoby popuścić trochę ją przed momentem gdzie się zatrzymuje. I zobaczy wtedy czy balans buja. Po zluzowaniu sprężyny tak aby balans stanął zrób 10-15 obrotów koronką i zobacz czy będzie bujał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 99 percent to jest to. ale może też być brak jakiegoś zęba w przekładni. dlatego staje.wstrząs powoduje przeskok i mechanizm rusza

Edytowane przez Sebolski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by brakowało zęba to nie stawał by regularnie?

E tam. Mi brakuje niejednego i stoi mi regularnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FrancJozef

Na drugim zdjęciu po prawej od blansu na krawędzi mechanizmu poniżej wałka jest otwór a w nim sztyft albo śrubka do zwalniania wałka. Najpierw wciskasz sztyft a potem lekko obracając koronką w obie strony wyciągasz wałek.

dziękuję, za rady :-) już wałek wyjęty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaniedlugo będę zmieniał sprezyne w poljocie budziku bo zatrzymuje się jakiś czas po nakreceniu. Na co zwrócić uwagę podczas demontażu? Nigdy wcześniej nie robiłem tego zegarka . Czy jakims cudem sprezyna główna tam umieszczona pasuje od innego werku poljota??

b88ed9b0b3a587c37ae23dbc30121b34.jpg

wypassportowane z tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, czy do Mołnii na werku 3602 pasują wskazówki od jeszcze jakiegoś mechanizmu?

Chciałem złożyć sobie pasówkę, ale te oryginalne nijak mi nie pasują do nowej tarczy (kształtem i kolorystycznie).

W ostateczności "pociągnę" te oryginalne jakąś farbką modelarską lub dam do nałożenia lumy u zegarmistrza.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi