Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Ritter, dzięki! przejadę się z pewnością i zobaczę co poradzi. :)

Dodatkowo przyjrzałbym się zawleczce górnego kamienia balansu. Wygląda jakby była za płytko umieszczona i kamień nakrywkowy jest nieco przechylony. Może to złudzenie na zdjęciu, ale przyjrzeć się nie zaszkodzi. :)

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zegarmistrz zostawił taką sytuację po przeprowadzeniu konserwacji werku, to jest to niedopuszczalne - na pewno nie można określić tego mianem "zegarek taki już jest" :) Najpewniej włos jest sklejony lub zdeformowany. Równie dobrze może być uszkodzona kotwica. Jednak dobry zegarmistrz da sobie z tym radę bez problemu.

Tak w ogóle, to patrzę na zdjęcie werku i mam dziwne wrażenie, ze wieniec balansu jest jakiś krzywy - wygląda jakby miał wgniecenie przy krawędzi werku  :blink:  Ale może to wynika z przekłamania zdjęcia.

ALBO ktoś założył zbyt krótki lub skrócił oryginalny włos

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam może głupie, (może nie) pytanie, ale jak ściągnąć dekle z tych zegarków ? Od lewej: poljot 17j, poljot 55g i kirowski krab.636938c2ecc10614a27f164647d5be53141.101.
Otworzę ich domowymi narzędziami, czy muszę mieć jakieś zegarmistrzowskie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nalezy odkrecić dekle (pierścienie w 2 pierwszych). Potrzebny klucz ewentualnie jesli sie nie boisz uzyj suwmiarki ale to nieprofesjonalne ;)

Edytowane przez jackie01

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam może głupie, (może nie) pytanie, ale jak ściągnąć dekle z tych zegarków ? Od lewej: poljot 17j, poljot 55g i kirowski krab.

Otworzę ich domowymi narzędziami, czy muszę mieć jakieś zegarmistrzowskie ?

Ja na upartego robię to nożyczkami jak nic innego nie mam pod ręką :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nalezy odkrecić dekle (pierścienie w 2 pierwszych). Potrzebny klucz ewentualnie jesli sie nie boisz uzyj suwmiarki ale to nie profesjonalne ;)

Ale jaki klucz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wciskasz tylko odkrecasz przeciwnie do ruchu wskazowek zegara.

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wciskasz tylko odkrecasz przeciwnie do ruchu wskazowek zegara.

Dzięki wielkie, a co z kirowskim ? Tak samo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko tu odkręcasz cały dekiel a nie pierscien jak w poljotach

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam tylko, że sam posiadam taki klucz, jak pokazał jackie01 i jestem z tegoż klucza zadowolony. Najlepiej stosować go w połączeniu z imakiem zegarmistrzowskim - tzn. mocujemy zegarek w imaku, ustawiamy rozstaw klucza i odkręcamy pierścień/dekiel :)

Patent z suwmiarką jest dobry pod warunkiem, że użyjemy starej suwmiarki, w której zeszlifujemy ostre końcówki szczęk. Najlepsze do otwierania zegarków są suwmiarki, w których położenie suwaka ustala się śrubą a nie zaciskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sthool dokładnie tak samo działam - sprawdzony patent w zakręcaniu amfibii - tu trzeba użyć siły aby było szczelnie,

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sthool dokładnie tak samo działam - sprawdzony patent w zakręcaniu amfibii - tu trzeba użyć siły aby było szczelnie,

Dzięki wielkie :) Diabeł jednak nie taki straszny :D udało mi się rozkręcić poljota 17j

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jak się w amfibii nie zakręca koronka to już kaplica ? nic się z tym nie da zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegów. Czy w kwarcowej Mołni kieszonkowej jest funkcja szybkiej zmiany daty. Jeśli tak, to jak to działa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegów. Czy w kwarcowej Mołni kieszonkowej jest funkcja szybkiej zmiany daty. Jeśli tak, to jak to działa ?

Najczęściej w kwarcowych Mołniach widziałem werk 2460 (taki jak w Poljotach). W tych werkach jest funkcja szybkiej zmiany daty: po odciągnięciu koronki do pierwszego położenia trzeba nią pokręcić - data przeskoczy. Dalsze odciąganie koronki powoduje natomiast możliwość przestawiania wskazówek.

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak jak pisze Sthool. Sprawdziłem przed chwilą na swojej.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to nie.

A ja niestety już parę razy widziałem ISKRĘ z mostkiem i balansem od Mołni  .... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orcio, dnia 23 Sty 2015 - 10:48, napissnapback.png

Czy mostek z balansem albo sam balans jest wymienny między Mołnią 15 i 17 kamieni?

Z tego co wiem to nie.

A ja niestety już parę razy widziałem ISKRĘ z mostkiem i balansem od Mołni  .... <_<

Edytowane przez AWG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najczęściej w kwarcowych Mołniach widziałem werk 2460 (taki jak w Poljotach). W tych werkach jest funkcja szybkiej zmiany daty: po odciągnięciu koronki do pierwszego położenia trzeba nią pokręcić - data przeskoczy. Dalsze odciąganie koronki powoduje natomiast możliwość przestawiania wskazówek.

Dziękuję Kolegom za odpowiedzi  :) Pytanie dodatkowe : czy zmiana daty następuje w jednym kierunku (np. rosnąco) czy też w obu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tylko rosnąco.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja niestety już parę razy widziałem ISKRĘ z mostkiem i balansem od Mołni .... <_<

Jeżeli był od Mołni 15j to czemu miał by nie pasować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy ktoś przerabiał demontarz tarczy we wczesnym Signale?

Udało mi się zdobyć dość ładną oryginalną tarczę i chciałbym zamienić w moim ulubieńcu, bo naprawdę czarna i sy *na.

Jednak mój Majster podchodzi jak do jeża. Najpierw było 'no problem' a teraz się wykręca. 

Nie wiem, taki zajęty a za dużo mu znoszę, czu co?

W czym problem? Jakiś 'myk', czy co?

Mam na myśli takie cÓś:

(fotka od Pana Antonowa)

post-74389-0-81337600-1422962624_thumb.jpg

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniałem sobie w jednym, specjalnych problemów nie pamiętam, tylko trzeba uważać na sprężynki budzikowe, a i zapamiętać na której się alarm zostawiło ustawiony i do tego założyć godzinową, mnie wyszło jakieś 5 minut różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi