Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303” cz. 3

Dywizjon 303  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

1. Dekiel

Z tych dwóch to chyba teraz mi się B bardziej podoba.

2. Koperta

Przemyśl to jeszcze, czy jest sens polerować całą. Do eleganckiego garniturowca to może byłoby ok, ale w tym przypadku uważałbym z polerką. Może spolerować tylko:

- lewy i prawy bok koperty

- bok bezela

- górna płaszczyna bezela, ta pozioma mała tuż przy szkiełko, a tę na ukos zostawić szczotkowaną

Co o tym myślisz/myślicie?

3. Koperta kształt

Może tylko zrobiłbym smuklejsze uszy. Nie dłuższe, a odrobinę cieńsze.

4. Koronka - jest ok. :)

5. Czarna tarcza - wielkie no no. ;)

6. Pasek - wszystko jedno.

Edit:

Z czego będzie wykonana tarcza? Standardowo jakaś metalowa + malowana? Nie wiem, czy w budżecie możliwe byłoby zrobienie ceramicznej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperty w tego typu zegarkach było satynowane lub szczotkowane. Polerowana będzie wyglądać fatalnie.

Można zrobić szczotkowane boki i lunetę (jest to element koperty, który szybko łapie rysy)

W mojej opinii uszy są zdecydowanie za krótkie i bardziej powinny się zwężać na końcach.

Koronka w "pierwowzorze" była ładna i praktyczna oraz z charakterem…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie mi pasuje. Mam jednak kilka pytań.

Jaka jest odległość od osi teleskopu do bocznej ściany korpusu koperty?

Jak jest grubość końca ucha koperty - w rzucie z boku?

Pytania wzięły się z tego, iż mam jeden zegarek MC w którym odpowiedź na pytanie pierwsze A wynosi na oko 2,5-3 mm i te uszy są za krótkie do "grubych pasków". I najwygodniej mi ten zegarek nosi się na canvasie z Timeactors.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dotychczas nie zabierałem głosu.

Muszę przyznać, że zegarek bardzo podoba mi się w tej formie.

Projekt nabrał już na tyle rozpędu, że chyba przyszedł czas na zapisy i zbieranie zaliczek, wtedy wypowiadać się będą osoby wyłącznie zainteresowane.

Jak dla mnie:

- dekle obydwa mi się podobają

- koperta imo ma idealny kształt, uszów ani bym nie wydłużał (bo zegarek będzie optycznie za duży), ani nie robiłbym cieńszych. Są OK.

- co do szczotkowania to bardziej pasuje do tego zegarka mat, a smaczku dodawałaby np polerowana luneta, albo boki koperty.

- koronka super

- pasek. A myśleliście o jakimś Stachopachu? Moim zdaniem idealnie pasowałby jakiś brązowy grubas.

Rozumiem, że wielkość koperty to ostatecznie 40 mm?

Ponieważ, jak widać, wszystko mi się podoba to deklaruje się bezwarunkowo na nr 33. Gdzie wpłacać zaliczkę? ;)

Pozdrawiam

Tomek

P.S. Tak mi się skojarzyło, czy nie przypomina Wam trochę Stowy Marine?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel - B.

Koperta jak dla mnie może być cała matowa, może mieć także polerowane elementy. Wszystko jedno.

Uszy zdecydowanie dłuższe. Jaka jest odległość pomiędzy linią wyznaczona przez otwory na teleskopy a najbardziej wysuniętym pomiędzy uszami punktem koperty?

Koronka w tej formie kompletnie bez wyrazu.

Czarna tarcza - NIE.

Pasek każdy sobie dobierze taki, jaki mu pasuje. Proponuję w ogóle pominąć pasek w projekcie.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta (a nawet koronka) w poprzedniej wizualizacji bardziej mi się podobała. Była smuklejsza. Bezel był delikatniejszy, uszy były dłuższe i cieńsze:

final1am.jpg

Na taki projekt już byłem zdecydowany ponieważ najbardziej przypominał oryginał:

omegapaf1.jpg

Oczywiście to tylko moja opinia bo widzę, że większości się podoba i chyba o to chodziło. W dalszym ciągu będę dopingował MacAronowi i Hendrixowi choć na zegarek w takiej formie się raczej nie zdecyduję ;)

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad koronka lepiej popracowac, moim zdnaiem powinna byc ciensza tu wyglada jak pokretlo od radia

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta (a nawet koronka) w poprzedniej wizualizacji bardziej mi się podobała. Była smuklejsza. Bezel był delikatniejszy, uszy były dłuższe i cieńsze:

final1am.jpg

RG

podzielam Twoje zdanie

do mnie także poprzednia wizualizacja bardziej przemawiała

btw. chciałbym przyklepać numerek 37 ;)

Strela Chronograph, Casio DW-5600E, Stowa Flieger LE, Atlantic Worldmaster, Schamburg Conceptum, Omega Seamaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel : A

Koperta OK : szczotkowana, luneta glanc :)

Koronka w ostatniej propozycji dla mnie OK

Tarcza : biała

Szkiełko : szafirek ;)

Pasek : czarny , prosty bez udziwnień

Jeśli to możliwe na tym etapie proszę o rezerwację 44

Czekam na info o danych do zaliczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie temat o rezerwacjach, będziemy rezerwować ;) ..teraz to se można..obejrzeć wizualizacje i czekać na kosztorys :)

Anglicy walczą do ostatniego żołnierza swego sprzymierzeńca...- stara to prawda znana od setek lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ma prośbę odpuście sobie rezerwacje nr. Do tego będzie oddzielny wątek jak sądzę.

Ponadto proponuję żeby przyjąć podobny model przy zapisach i wyborze nr jak przy limitowanym Steinharcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Render może trochę oszukiwać na długości poszczególnych elementów - Dmn popraw mnie, jeśli łżę

Tak, wiecie nie ma czasu na dokładne zabawy 1/100mm, różnice w wymiarach są na pewno. Traktujcie tę wizualizacje jako ogólny pogląd na to co się dzieje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ma prośbę odpuście sobie rezerwacje nr. Do tego będzie oddzielny wątek jak sądzę.

Ponadto proponuję żeby przyjąć podobny model przy zapisach i wyborze nr jak przy limitowanym Steinharcie.

Niestety nie brałem udziału w zapisach. Proszę o podanie procedury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) A może jednak stworzyć nieoficjalną listę chętnych na czarną tarczę

oj tak tylko na marginesie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie mi pasuje. Mam jednak kilka pytań.

Jaka jest odległość od osi teleskopu do bocznej ściany korpusu koperty?

Jak jest grubość końca ucha koperty - w rzucie z boku?

Pytania wzięły się z tego, iż mam jeden zegarek MC w którym odpowiedź na pytanie pierwsze A wynosi na oko 2,5-3 mm i te uszy są za krótkie do "grubych pasków". I najwygodniej mi ten zegarek nosi się na canvasie z Timeactors.

Oto odpowiedź na Twoje pytania. Podana odległość jest do końca uszu. Gdzie powinna być oś, tego dokładnie nie wiem, do uzgodnienia.

post-45237-0-40809900-1329994364_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Właśnie zmierzyłem suwmiarką swojego MC - w tym miejscu (od koperty do końca ucha) ma 3,5 mm i czasem jest ciasno, z paskiem Stacha miałem problem, canvas Timefactors siedzi idealnie, ale on jest cieniutki < 2mm.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko ładnie pięknie z dwoma uwagami

koperta, góra szczotkowana, cała reszta polerowana

koronka spłaszczony/zdeptany diament jak w Omedze lub ruskach prezentowanych przez poprzedników

obecnej nadal bardzo blisko do papryki

pytanie - dekiel pełny, grawerowany?

czy może jednak dla odmiany przeszklony z laserwym grawerem od spodu jak w Seiko SARB047

http://watch-tanaka5.sub.jp/seiko/SARB047/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Właśnie zmierzyłem suwmiarką swojego MC - w tym miejscu (od koperty do końca ucha) ma 3,5 mm i czasem jest ciasno, z paskiem Stacha miałem problem, canvas Timefactors siedzi idealnie, ale on jest cieniutki < 2mm.

Tylko pamiętajcie, że ten zegarek to nie jest MC, Aviator czy B-uhr. Jemu i tak zbyt grube pachy nie będą pasować. O ile w czasie 2WW pełnił rolę tool-watcha, to na dzisiejsze czasy i standardy, bardziej będzie pełnił rolę garniturowca stylizowanego historią... Tak że ja bym się tak nie upierał, żeby mu wpychać na siłę pięciomilimetrowy pach nabijany stalowymi nitami, bo to i tak będzie karykaturalnie wyglądać ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie - dekiel pełny, grawerowany?

czy może jednak dla odmiany przeszklony z laserwym grawerem od spodu jak w Seiko SARB047

http://watch-tanaka5.sub.jp/seiko/SARB047/

wow! jeszcze czegos takiego nie widziałem. moim zdaniem nie w duchu tego projektu. druga sprawa czy wykonają coś podobnego i za ile...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym projekcie uszy zdecydowanie lepsze

final1am.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popołudniu wstawię coś dla fanów ciemnej strony mocy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dekiel - zdecydowanie wersja B,

Koperta - proponowałbym trochę dłuższe uszy, by można było grubszy pasek zamontować (ok. 4mm),

Luneta polerowana reszta matowa.

Moim zdaniem najbardziej będzie pasować brązowy pasek. ;)

Nie róbmy projektu typowego garniturowca!

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popołudniu wstawię coś dla fanów ciemnej strony mocy ;)

No czekamy, bo jak będzie interesujący to na wersje czarną będę się pisał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz ja troszkę namieszam ;)

1. DEKIEL - głosuję na B, ale jeżeli miałoby być A, to możnaby dodać jakieś przetłoczenie dookoła, coś jak tu:

certina.jpg

Oczywiście to tylko taka ciekawostka i musiało by być nie przesadzone (napewno nie tak grube, jak na powyższym zdjeciu!). Poddaję pod rozwagę.

2. KOPERTA - myślę, że cześciowo szczotkowana, a częściowo polerowana.

3. KOPERTA - poddaje pod dyskusję pomysł, aby część bezela zastąpić odpowiednio zeszlifowanym szkiełkiem, tak, jak choćby tu:

mdsc0022.jpgmimgp0147.jpg51198d1281442346t-certina-ds-1-automatic-limited-edition-c42-004.jpg

Zegarek zyska na "lekkości", a bezel optycznie zmniejszy się do minimum, jak we wzorcowej Omedze.

4. KORONKA - mnie wstępny projekt się podoba. Dodałbym jakiś motyw na gładkiej części koronki. Może symbol śmigła :) nie wiem...

5. CZARNA TARCZA - moze innym razem.

6. PASEK - tak, pasek może być czarny B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę dłuższe uszy, by można było grubszy pasek zamontować (ok. 4mm) ,

czuje się, jakbyśmy znowu wracali do rozmiaru koperty

albo projekt zataczał koło

przypomnę, że wygrało 40mm - (bo nie chcieliśmy typowego wielkiego lotnika na pół łapy, jak to niektórzy określali patelni)

a Ty proponujesz pasek 4mm - wiesz ile to jest ? dla porównania większość masywnych litych bransolet ma 3,5mm

wiem, że chodzą Ci po głowie paski handmade - ale nie tędy droga co wyjaśnia @TakTic wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.