Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Diablo_

Tag Heuer Carrera czy Omega Speedmaster?

Tag Heuer Carrera czy Omega Speedmaster?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Ideologia tego modelu jest dziełem przypadku i została ubrana w piękny PR. Nawet nie ma dowodu, że ten zegarek był na księżycu. Ze względu na hesalit i słaby mechanizm powinien być najtańszy z serii Speedmaster, a jest jednym z droższych. Wszystko dzieło marketingu, a widać, że na niektórych działa...

Wiele modeli zapisało się trwale w historii i nieistotne czy jest to wynik dobrego marketingu.Podejrzewam,że casio za 10$ też sprawdziło by się w kosmosie,ale tu nie o to chodzi.Zegarek sam w sobie jest uroczy(wg mnie),submariner też nie wyglada na swoje pieniądze i werk nie jest tak "zbajerzony",a mimo to jest to model firmy najbardziej pożądany.Dla mnie speedy i submariner mają wiele wspólnego mimo,że pod wzgledem uzytkowym to dwa zupełnie inne zegarki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedy jest po prostu... ładny (i będzie taki sam za 20 lat). Ale możesz poszukać używanego - będzie o połowę taniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedmaster

speedypro12hy1.jpg

speedypro8.jpg

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tęsknisz?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tęsknisz?;)

Pewnie :)

"Zdziwiło was, panowie, żeście usłyszeli z moich ust słowo "Bóg", lecz zapewniam was, że pojęcie Boga i cześć jaką mam dla niego opieram na podstawach tak pewnych jak prawdy z dziedziny fizyki." - Michael Faraday

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie :)

Czasami warto wejsć do tej samej rzeki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami warto wejsć do tej samej rzeki ;)

W tym wypadku, kiedyś napewno. Nigdy go nie skreśliłem. :)

Mam nadzieje, że ma u Ciebie dobrze :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wypadku, kiedyś napewno. Nigdy go nie skreśliłem. :)

Mam nadzieje, że ma u Ciebie dobrze ;).

Traktowany jest b.dobrze,cały czas wygląda jak nowy - jestem pedantem,czasami mi to przeszkadza,ale zegarki u mnie mają Hollyday In..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega, zdecydowanie.

Chociaż ciągnie mnie do Taga (Monaco Gulf), ale jednak Omega, to Omega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli speedy to ten najnowszy z co-axialem! Czyli carrera spod numerka 3 ;) bo z ceną nowego speedmastera pojechali wysoko w górę

alez do-axialem to juz nie moonwatch ! :) wiec tylko na Lemani!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybrałbym Taga Day-Date i tak zagłosowałem. Omega odpada ze względu na heksalit, z szafirem warta rozważenia, ale i to nie przesądziłoby ostatecznie o jej wyborze. Pozdrawiam.

Tissot LE LOCLE AUTOMATIC GENT T41.1.423.33 Tissot V8 T039.417.11.057.00 Seiko 5 PRESIDENT AUTOMATIC BLACK SNK623 K1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak Tag, Omega na pewno by mi się znudziła. No i hesalit hmm ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego zestawienia Omega. Magia Moonwatcha na mnie działa ;) Mając taki budżet do zagospodarowania szukałbym jednak czegoś z wyższej półki z drugiej ręki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega, za całokształt.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega, za całokształt.

Omega tylko nie z hersalitem. W tym wypadku przedkładam walory użytkowe ponad "historię" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie tylko Speedmaster. Ale może to dlatego, że do mnie Tagi nie przemawiają. Zresztą Speedmaster to kawał historii i właśnie ponadczasowy design, niezmieniony praktycznie od 40 lat, jest jego zaletą. Świat zegarków ma kilka "ikon" i ten model, obok m.in. Submarinera, jest jedną z nich.

Miałek kiedyś Speedy'ego, sprzedałem i po dwóch latach wróciłem do niego. Nie mogłem się oprzeć ;).

Puryści są za hesalitem i nieprzeszklonym deklem, niemniej jednak sugerowałbym wersję 3573, czyli z szafirem. Chociaż ten hesalit wygląda naprawdę intrygująco w słońcu.

Co do mechanizmy, ręczny naciąg jest dla mnie zaletą. Dokładność chodu w moim przypadku wynosi ok. +5 sek. na dobę. Zegarek się jeszcze dociera, więc wg mnie jest nieźle. Wiem, że poprzez naprzemienne odkładanie go na noc można uzyskać dokładność rzędu +/- 1-2 sekundy na dobę.

Ideologia tego modelu jest dziełem przypadku i została ubrana w piękny PR. Nawet nie ma dowodu, że ten zegarek był na księżycu. Ze względu na hesalit i słaby mechanizm powinien być najtańszy z serii Speedmaster, a jest jednym z droższych. Wszystko dzieło marketingu, a widać, że na niektórych działa...

ciekawa teza, możesz ją rozwinąć? szczególnie ta o dowodach "bycia na księżycu" oraz słabym mechaniźmie. No, chyba, że chodzi tutaj o spiskową teorię dziejów, czyli Amerykanie nie byli na księżycu. Wtedy odpowiedź nie jest mi potrzebna.

Pozdr

m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omega tylko nie z hersalitem. W tym wypadku przedkładam walory użytkowe ponad "historię" :)

Historycznie ma być ;)

Szafir lepszy, wiadomo ale i z hesalitem da się żyć polerując go od czasu do czasu.

Pozdrawiam, Wojtek

Dążenie do bezpieczeństwa poprzez ograniczenie wolności powoduje utratę wolności bez uzyskania bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speediego weź do rąk i przyjrzyj się tej bryle,na uniwersalne uszy,które pasują do każdego nadgarstka,na śliczny profil(luneta odstaje od koperty na skośno wyciętym pierścieniu),a wystajścy lekko ponad kopertę szafir dopełnia reszty..O otwartym deklu nie wspomnę ,dla mnie to b.estetyczne rozwiązanie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedmaster, a jeżeli już Carrera, to trochę droższa 1887

Mniejsza z perfekcją, wystarczy być bardzo dobrym...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę OT, ale jak widzę Omega ma prawie 64 procent ... Jak Putin ... :-))

Długo zastanawiałem się nad wyborem pomiędzy TH i Omegą i w końcu zdecydowałem się na Omegę Seamasterka - mam nadzieję juz ją mieć w ten weekend ... Choć jeszcze nie wiem ktory jej model :-)

pzdr,

tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dojdzie to wklej jakieś zdjęcie w tym temacie.

I oczywiście galeria. :(

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to do żadnego z nich nie jestem do końca przekonany, ale jeśli koniecznie musiałbym z nich wybierać,

to postawiłbym na Spidiego(i tak poszedł mój głos), ale to trochę na zasadzie 665(czyli "mniejszego zła") :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speede miałem i w tym zestawieniu jest najbardziej ponadczasowy - w cale się nie nudzi.

JACEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.