Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

MacAron, czy koronka jest definitywnie "zakręcana"?

Mam teraz „gorącą linię” z Gerlachem. Oto, co ustaliłem:

- koronka może być niezakręcana, ale nie będzie wtedy gwarancji WR100 - czytaj, będzie WR50

- nie mam jeszcze potwierdzenia, ale przy rezygnacji z WR100 można by zastosować cieńsze szkło, co wpłynie na grubość zegarka, ale tylko minimalnie. Przy okazji, wiele z tych „cienkich” zegarków o których piszecie, ma płaskie szkla, co odchudza o jakieś 1,3 mm

- Dalsze odchudzanie zegarka wiązalem z zastosowaniem innego mechanizmu, ale innego werku z centralnym sekundnikiem i manualnym naciągiem nie ma i nie będzie.

Co do wizualizacji - prosze przyjmijcie już, że te rysunki oddają rzeczywistość dużo lepiej, niż render.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- nie mam jeszcze potwierdzenia, ale przy rezygnacji z WR100 można by zastosować cieńsze szkło, co wpłynie na grubość zegarka, ale tylko minimalnie. Przy okazji, wiele z tych „cienkich” zegarków o których piszecie, ma płaskie szkla, co odchudza o jakieś 1,3 mm

MacAron Cieńsze szkło lub płaskie IMO niezbyt odchudzi naszą busolę, gdyż jest to zasługa masywnej koperty. Z boku grubość będzie wynosiła 11 mm to też sporo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że lepiej aby koronka nie była zakręcana, może być WR50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MacAron Cieńsze szkło lub płaskie IMO niezbyt odchudzi naszą busolę, gdyż jest to zasługa masywnej koperty. Z boku grubość będzie wynosiła 11 mm to też sporo ;)

Właśnie dostalem info, że nie odchudzi nic albo minimalnie, tak minimalnie, że możemy tego nie zauważyć. Tak, jak piszesz, zasadniczo zostanie to samo, bo koperty to nie zmieni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- koronka może być niezakręcana, ale nie będzie wtedy gwarancji WR100 - czytaj, będzie WR50

Dla mnie WR50 było by gitara. Nie oczekuję takich standardów szczelności jak daje Seiko ;)

Nie wiem kto w ogóle wpadł na pomysł, że to musi być WR100. Nie uczestniczyłem w dyskusjach o wodoszczelności, bo nawet by mi do głowy nie przyszło używać tego zegarka do pływania. Przeca to zegarek garniturowo-casualnowy do noszenia na skórzanym pasku. Niby w co miałbym go ubrać do tych wodnych igraszek? Bransoletę czy gumę? Idę na basen, to biorę divera. Proste.

Ponadto dobrej jakości WR50 wcale nie jest złe. Powinno chronić nie tylko przed deszczem i kranowym zachlapaniem, ale nawet przypadkowe wpadnięcie do basenu powinien zegarek przeżyć. Oczywiście jeśli te przypadkowe wpadnięcia nie odbywają się codziennie, i nie siedzimy w tej wodzie godzinami :D

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość zegarka w ogóle mi nie przeszkadza. Z ciekawości zmierzyłem Seiko Monstera (13mm) i Poljota 3133 (14mm), więc nie robię tragedii z tego powodu ;)

Zdecydowanie jednak optuję za zwykłą koronką przy obniżonym WR (bo niby po co te 100m?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem za Wr 50 i nie zakręcana koronką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość zegarka w ogóle mi nie przeszkadza. Z ciekawości zmierzyłem Seiko Monstera (13mm) i Poljota 3133 (14mm), więc nie robię tragedii z tego powodu ;)

Zdecydowanie jednak optuję za zwykłą koronką przy obniżonym WR (bo niby po co te 100m?).

jak mierzyłeś ? bo mi linijka pokazuje dla koperty z bezelem 9mm

13mm to może będzie z wypukłym deklem

więc grubość sporawa skoro bierzemy bez automata

może jednak automat?

podsumowując:

mi specyfikacja odpowiada

dzisiaj mija termin zapisów

nie chcę już nikomu krwi upuszczać

proszę tylko zdecydujcie się czy jest już ona zamknięta, czy nadal dokonujecie jakiś zmian

nie chcę później czytać, że się zapisałem a nie wpłaciłem

wolę zrezygnować teraz jeżeli projekt będzie jeszcze naginany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę się to wszystko zapętliło

duża grubość vs brak automatu

brak automatu vs zakręcana koronka

moim zdaniem konfiguracja powinna wyglądać następująco:

*koperta 7mm + manulany naciąg + WR50 bez zakręcanej koronki

*koperta gruba na 12mm, średnica 42mm(żeby grubość się rozmyła) + automat + WR100 z zakręcaną koronką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*koperta 7mm + manulany naciąg + WR50 bez zakręcanej koronki

Sama wysokość werku wraz z osią ma więcej bo 7,12. Do tego dochodzi grubość szkła, tarczy, dekla + wymagane odstępy między nimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli prosty z tego wniosek - werk jest beznadziejnie zaprojektowany.

Np paseux 7001 montowany np w Stowach Antea ma 2,5 mm (wiem, wiem nie ma centralnej sekundy).

Ale ETA 2804-2 z centralną sekundą ma 3,35 mm.

A tu ile? 7,12. Porażka.

No ale trudno, jak się nie ma co się lubi ...

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli prosty z tego wniosek - werk jest beznadziejnie zaprojektowany.

Np paseux 7001 montowany np w Stowach Antea ma 2,5 mm (wiem, wiem nie ma centralnej sekundy).

Ale ETA 2804-2 z centralną sekundą ma 3,35 mm.

A tu ile? 7,12. Porażka.

7,12 to jest z ośką. Bez niej jest, o ile dobrze pamiętam 5,3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama wysokość werku wraz z osią ma więcej bo 7,12. Do tego dochodzi grubość szkła, tarczy, dekla + wymagane odstępy między nimi

dla mnie oznacza to jedno

ten werk nie nadaje się do tego projektu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już całość poszła do fabryki to jest już po ptokach. Dyskusja o werku mogła odbywać się wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę.Tylko nie z zakręcaną koronką. W zegarku z ręcznym naciągiem to wielka upierdliwość. Pal sześć wymiary.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do fabryki nie poszła, ale o werku rozmowa była wcześniej, prawie na początku projektu. Fakt, że w oderwaniu od projektu koperty, ale projektu wtedy zwyczajnie nie było. Zawsze coś musi być pierwsze, jakbyśmy o werku decydowali po ustaleniu projektu koperty, mielibyśmy inne problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już całość poszła do fabryki to jest już po ptokach. Dyskusja o werku mogła odbywać się wcześniej.

tyle w temacie

rozumiem, że tyczy się to każdego elementu?

specyfikacja zamknięta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jak dla mnie WR 50 jest OK, do kąpieli :rolleyes: mam inne zegarki. Zegarek mały nie jest to i 12 mm nie będzie szokować.

Ja zostaję w projekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk musi zostać i z 12 mm musimy się pogodzić.

Ale jestem za WR50 i niezakręcaną koronką.

Pozdrawiam

cer_tom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie - chyba nikt z nas nie będzie pływał w tym zegarku więc wr50 powinno być ok --- a ja też głosuję za nie zakręcaną koronką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość z nas jest za WR 50 i zwykłą koronką ;) Czy to zostało finalnie zaakceptowane przez Gerlacha ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Finalnie to by było, jakby poszło do produkcji. Jeszcze w sprawie tej koronki z nimi gadam, oni coś tam muszą sprawdzić.. ale panowie, jest niedziela 20.30, więc jeśli dziś się to nie rozstrzygnie, zrozumcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy. W związku z komplikacjami, które wynikły dziś, przedłużam do środy 12:00. Mam nadzieję, że do tego czasu wszystko uda się ostatecznie dogadać i ustalić. Szkoda by było, gdyby potem ktoś rezygnował, po zamknięciu listy, nikt się nie mógł znów zapisać, itp. Więc moja ostateczna decyzja:

TERMIN PRZEDŁUŻONY DO ŚRODY, DO GODZINY 12:00.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Finalnie to by było, jakby poszło do produkcji. Jeszcze w sprawie tej koronki z nimi gadam, oni coś tam muszą sprawdzić.. ale panowie, jest niedziela 20.30, więc jeśli dziś się to nie rozstrzygnie, zrozumcie :)

wiadomo ze jest niedziela,do tego uwazam ze dla dobra projektu nie ma co podejmowac decyzji na szybko. Czy w zwiazku z tym jest mozliwosc przesuniecia terminu zapisow?

Czy jest tez mozliwe rozpatrzenie automatu,moze znajdzie sie taki w ktorym koronka bedzie wyzej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.