Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Dywizjon 303 - Koperta, koronka, wskazówki

Wybierzmy kopertę zegarka „Dywizjon 303”  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem ze tu glosujemy tylko na koperte? Czy jezeli wygra a lub b to projekt z glosowania trafi do produkcji bez modyfikacji?

Głosujemy nie tylko na kopertę, lecz na cały projekt (na razie z wyjątkiem paska, zapinki i dekla). Co do ewentualnych modyfikacji, to maglowaliśmy ten projekt wg mnie wystarczająco i na tym etapie ich nie przewiduję, nie ma ku temu żadnych przesłanek poza tym, że temu podoba się to a tamtemu tamto. Modyfikacje będą, jak fabryka orzeknie, że tego czy tamtego to się tak nie da zrobić.

ps. dominiczeq, wampirek + 1

iks1984 - dla mnie „nietuzinkowy” to ąę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jeśli ktoś uważa, że chodzi o nabijanie kabzy, nie podoba mu się projekt lub firma mająca realizować ewentualne zamówienie, to przecież nie musi się decydować na zakup, prawda?

Daj spokój, przecież wiadomo, że każda inna firma zrobi to za darmo :D Tylko Gerlachom przyszło do głowy, żeby z nas zdzierać :D

[ironia mode off]

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wyzyskiwacze podli...

Pogadajmy z Rolkiem, może będą tańsi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wyzyskiwacze podli...

Pogadajmy z Rolkiem, może będą tańsi :D

Jako bazę bierzemy model Cellini czy datejusta? :D

idzie się pośmiać czasami ;)

a teraz poważnie. Dobrze że projekt jest na takim etapie że głos trolli rozchodzi się daleko za naszymi plecami, a do mety już z górki :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie nie odkrywam prochu ale wydaje mi się, że powinniśmy si określać w bardziej precyzyjny sposób /choć może jeszcze nie na tym etapie/, tzn:

- wybiera/kupuję A

- wybieram/kupuję B

No a zaraz po tym:

- wybrałem projekt który przepadł ale i tak kupię drugi

- wybrałem projekt który przepadł i "wysiadam"

Przypuszczam, że więcej będzie osób głosujących na projekt A zdolnych mimo wszystko kupić projekt B niż odwrotnie.

ps. lks ja już dorosłem.....a Ty dorastasz. Ale to pewnie różnica pokoleń. Też 25 lat temu Zenitha od dziadka wpakowałem do szuflady a na "czarnym" kupiłem taki z 7 melodyjkami :D ale miałem branie na komersie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sky-Dweller;;;

a skoro fundacja rozumie się, że płacimy tylko za stal, papier, farbę i smar oraz chińską produkcję - czyli 1000złcool.giftongue.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sky-Dweller;;;

a skoro fundacja rozumie się, że płacimy tylko za stal, papier, farbę i smar oraz chińską produkcję - czyli 1000złcool.giftongue.gif

tego się prawdopodobnie niestety nie dowiemy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dmn - :D

Jakby co to poprzedni mój post nie był skierowany do Ciebie :D

On jest do kolegów marudzących.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby co to poprzedni mój post nie był skierowany do Ciebie :D

On jest do kolegów marudzących.

Domyśliłem się :D

Trzymajcie się chłopaki, oba projekty są świetne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wybrałem projekt który przepadł ale i tak kupię drugi

- wybrałem projekt który przepadł i "wysiadam"

Przypuszczam, że więcej będzie osób głosujących na projekt A zdolnych mimo wszystko kupić projekt B niż odwrotnie.

To wyjdzie samo w momencie uruchomienia zapisów.

pozdrawiam, Dominik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ma fajną kopertę, ale koronka jest do niej średnio dopasowana, do tego uszy ciut za krótkie

i praktycznie w ogóle nie wygięte. B też nie jest idealna, ale całościowo jako projekt lepiej się wpisuje.

Zresztą można byłoby rozważać różne zmiany i wiele biadolić, ale to średnio ma sens i szkoda zaśmiecać temat.

Więc postaram się skrócić- nie rozumiem jednego- tyle czasu było nad zastanawianiem się czy napisy polskie czy angielskie,

dekielek- czy jednak napisy większe, mniejsze, jak rozplanować, a nad jednymi z najważniejszych elementów

zegarka czyli koronką, kopertą, wskazówkami praktycznie nie ma w ogóle rozmów- zostały wrzucone dwa projekty

i wybór tak naprawdę ma być na zasadzie mniejszego zła- przepraszam, ale naprawdę tak to czuję :D

Wiem, że sprawy trzeba pchać do przodu, ale w tej chwili naprawdę mam wrażenie, że z góry założono jaki

projekt ma wygrać, a drugi wystawiono trochę na szybko i dla formalności- sorki Dmn.

Dlatego powiem tyle, że od kilku dni mocno się waham i wciąż nie wiem na który i czy w ogóle głosować :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie rozumiem jednego- tyle czasu było nad zastanawianiem się czy napisy polskie czy angielskie,

dekielek- czy jednak napisy większe, mniejsze, jak rozplanować, a nad jednymi z najważniejszych elementów

zegarka czyli koronką, kopertą, wskazówkami praktycznie nie ma w ogóle rozmów- zostały wrzucone dwa projekty

i wybór tak naprawdę ma być na zasadzie mniejszego zła- przepraszam, ale naprawdę tak to czuję :D

Wiem, że sprawy trzeba pchać do przodu, ale w tej chwili naprawdę mam wrażenie, że z góry założono jaki

projekt ma wygrać, a drugi wystawiono trochę na szybko i dla formalności- sorki Dmn.

Dlatego powiem tyle, że od kilku dni mocno się waham i wciąż nie wiem na który i czy w ogóle głosować :D

temat rozpoczął się 31 stycznia. Tutaj jest początek. Od samego początku dyskutowaliśmy nad tarczą (głównie) i wskazowkami, niejako przy okazji, bo tarcza zawsze byla z nimi prezentowana. Zapoznaj się proszę z tym materiałem, zobaczysz, że wlaściwie byla prawie jednomyślność odnośnie wskazówek. Co do koperty, to dyskutowaliśmy ostatnie dwa tygodnie i przyszedł czas zamknąć ten etap.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem całość od początku, więc naprawdę wydaje mi się, że jestem na bieżąco :D

Ja o tarczy ani słowem przecież nie wspomniałem- widziałeś przecież(chyba), że pisałem jedynie o tym,

że wrzucanie jednocześnie pod głosowanie koperty, koronki i wskazówek jako całości nie było moim zdaniem

dobrym pomysłem

Co do koperty, to dyskutowaliśmy ostatnie dwa tygodnie i przyszedł czas zamknąć ten etap.

koperty tak, ale pozostałe elementy zostały "tak mimochodem" dorzucone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem całość od początku, więc naprawdę wydaje mi się, że jestem na bieżąco :D

Ja o tarczy ani słowa przecież nie wspomniałem- widziałeś przecież(chyba), że pisałem jedynie o tym,

że wrzucanie jednocześnie pod głosowanie koperty, koronki i wskazówek jako całości nie było moim zdaniem

dobrym pomysłem

projekt jest całością, a wcześniej byla dyskusja nad elementami.

edit. To już nie rozumiem, które elementy wg Ciebie były mimochodem. Z koperty się wycofałeś, tarcza byla wałkowana, wskazówki troche mniej. pozostaje ewentualnie koronka... choc też rozmawialiśmy o tym, ale rozumiem, że nie wszyscy czują się nasyceni dyskusją :D Ale tak zawsze jest. Nas jest tu co najmniej 50-paru mocno zainteresowanych + 3 x tyle osób coś dorzucających w temacie. Trudno zadowolić każdego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, projekt jest całością, tylko wcześniejsze dyskusje nad tymi elementami były dokładnie tylko dyskusjami.

Nikt tak naprawdę nie zastanawiał się czy większość wolałaby np kopertę tą lub tą, a do niej czy bardziej

pasowałaby np taka czy inna koronka i inne elementy.

Tak samo, jak wcześniej wielu Kolegów podnosiło temat, że dopóki nie wybierze się jaka tak naprawdę ma być

koperta, to nie powinno się w ogóle poruszać tematu rozmiaru zegarka.

Jak doskonale pewnie pamiętasz, głosy na 40 i 42 mm były niemalże po równo- przy oddanych ponad stu głosach

różnica była symboliczna, jeśli przejdzie w całości projekt B(a na to się na razie zanosi) w związku z tym,

że luneta w nim optycznie pomniejsza zegarek- zresztą sam o tym pisałeś, że umyślnie to zrobiłeś,

to teraz już pewnie głosy też byłyby podobnie rozłożone, tylko z przewagą dla większego teoretycznie zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z koperty się wycofałeś, tarcza byla wałkowana, wskazówki troche mniej. pozostaje ewentualnie koronka...

Z koperty absolutnie się nie wycofałem- tak jak pisałem wcześniej- uważam, że to są na tyle ważne elementy, że powinny być rozważane osobno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo, jak wcześniej wielu Kolegów podnosiło temat, że dopóki nie wybierze się jaka tak naprawdę ma być

koperta, to nie powinno się w ogóle poruszać tematu rozmiaru zegarka.

wiesz, nie jest to pozbawione racji, ale odwrotne podejście także :D Są tacy, i ja się do nich zaliczam, dla których sama wielkość koperty, niezależnie od wielkości tarczy, ma kolosalne znaczenie. W momencie dyskusji nad wielkością koperty, kierunek, w którym idzie projekt byl mniej więcej nakreślony

luneta w nim optycznie pomniejsza zegarek- zresztą sam o tym pisałeś, że umyślnie to zrobiłeś,

Owszem, umyślnie zmniejszłem optycznie zegarek, bo dla mnie nawet 40mm to trochę za duży zegarek. jeśli pamiętasz, były także głosy na mniejszy rozmiar. Musiałem przystać na 40, choć chętnie zrobiłbym 38-39.

Zauważ też, że mimo to, w ostatnim projekcie, tym, nad którym jest glósowanie, zrobiłem coś wręcz przeciwnego. Wcześniej pomniejszana tarcza, teraz zostala maksymalnie przeze mnie powiększona. na tyle, na ile mogłem, by nie zatracić charakteru wcześniejszego pomysłu, a jednocześnie zadowolić zwolenników dużych zegarków.

Naprawdę, choć jako autor staram się tak kierować projektem, by niewyszło coś, co mi samemu by się nie podobało, koniec końców MAMY KOMPROMIS :D

Na zarzut, że projekt Damiana jest pro forma, chybcikiem, czy jakoś tak podobnie to zostało określone, odpowiem tak - miało go w ogóle nie być, ale jest, kiedy się okazało, że zegarek zrobiony zupełnie inaczej też ma wielu entuzjastów. i Damian sam zdecydował, jaki projekt wystawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm kochani :D czy uszy są za krótkie czy zamarło wygięte? Koniec ich jest prawie w tym samym miejscu co w kopertach od Macarona, tylko u niego są wygięte i tworzą łuk, u mnie idą prosto do dołu, są węższe i nie przechodzą w obrys koperty. Koronkę też będę bronił bo stylistycznie nawiązuje do pierwowzoru i jest śliczna! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, umyślnie zmniejszłem optycznie zegarek, bo dla mnie nawet 40mm to trochę za duży zegarek. jeśli pamiętasz, były także głosy na mniejszy rozmiar. Musiałem przystać na 40, choć chętnie zrobiłbym 38-39.

Wiem, ale to pewnie każdy z nas inaczej patrzy, w końcu każdy ma inny kształt i rozmiar nadgarstka, no i oczywiście gust :D

Zauważ też, że mimo to, w ostatnim projekcie, tym, nad którym jest glósowanie, zrobiłem coś wręcz przeciwnego. Wcześniej pomniejszana tarcza, teraz zostala maksymalnie przeze mnie powiększona. na tyle, na ile mogłem, by nie zatracić charakteru wcześniejszego pomysłu, a jednocześnie zadowolić zwolenników dużych zegarków.

Widziałem i to doceniam- dlatego tak jak pisałem, pewnie zagłosuję właśnie na B, bo jako całość bardziej mi się jednak widzi.

Podsumowując- fajnie, że jesteś i kierujesz tym projektem, bo widać, że miałeś od początku i masz dalej

wizję tego zegarka(fajnie, że mi też do niej blisko ;) ), tylko szkoda,

że niektóre rzeczy starasz się (mając cały czas swój projekt w głowie) tak pokierować,

żeby "siłowo" ją przepchać(nie daję tu żadnego emota, ale traktuj to ostatnie stwierdzenie z lekkim przymrużeniem oka- dlatego dałem cudzysłów).

Mam nadzieję, że pamiętasz, co pisałeś jakiś czas temu o szkle :) :) :D

Jak zrobimy wypukły(taki np jak w Longinesie Legend Diverze), to powinien wyjść naprawdę fajny zegarek :D niezależnie która opcja przejdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm kochani :D czy uszy są za krótkie czy zamarło wygięte? Koniec ich jest prawie w tym samym miejscu co w kopertach od Macarona, tylko u niego są wygięte i tworzą łuk, u mnie idą prosto do dołu, są węższe i nie przechodzą w obrys koperty.

to są właśnie te niektóre różne szczegóły, które przy całości projektu robią te niewielkie ale jednak istotne różnice

Koronkę też będę bronił bo stylistycznie nawiązuje do pierwowzoru i jest śliczna! :D

ta druga bardziej mi się podoba, ale IMO ta Twoja też byłaby spoko gdyby była ciut większa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że pamiętasz, co pisałeś jakiś czas temu o szkle :D;):)

Jak zrobimy wypukły(taki np jak w Longinesie Legend Diverze), to powinien wyjść naprawdę fajny zegarek :D niezależnie która opcja przejdzie

Plaskie szkło zabiłoby projekt, ale takiego jak w LLD to nie zrobimy. Chyba, że a. zrobimy wielki krok w tył z projektem koperty. b. producent da radę. Ale z tego, co mi się wydaje, to jest to co najmniej problematczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już będą konkrety, to zawsze można próbować z producentem rozmawiać jak oni by to widzieli-

może bez żadnych istotnych zmian też by się udało- pożyjemy, zobaczymy.

Niestety na budowie zegarków na tyle niewiele się znam, że nie wiem jak założenie takiego wypukłego szkła

od technicznej strony wyglądałoby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta B śliczna, chociaż 50mm lug to lug to więcej niż Monster :D

Liczę tylko na opcję "no logo" jak u Stowy (nie ujmująć nic producentowi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monster jak większość Seikaczy w sumie jest dosyć "krótki" lug-to-lug :D Zresztą umówmy się, nazywanie 42mm zegarka monsterem jest trochę na wyrost :D

World Wide Watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.