Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
parigot

Klub Miłośników Zegarków Breitling

Recommended Posts

W dniu 31.03.2024 o 09:16, dawm napisał(-a):

Nie miałem na szczęście żadnych problemów z zegarkami. Zakładam, że jeśli to jest marka premium ale kupiona w PL dystrybucji to z serwisem nie będzie problemu (choćby u AD). 

Nie piszę tu o jakieś niszowej manufakturze czy np. zegarkach z półki AP. Mój zasięg kwotowy (np. Omega) to jednak marki popularne. 

No to raczej błędne założenie. Większość zegarków in-house (Tudor, Breitling, OP), nawet kupionych w PL jest wysyłanych do Szwajcarii lub choćby do Niemiec i niestety "troszkę" to trwa czasowo ;) 

Te z kolei serwisowane w PL, często/czasami trafiają do rąk właścicieli, w "nieco" gorszym stanie niż były oddawane (rzeczona Omega).

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

2 godziny temu, tommly napisał(-a):

No to raczej błędne założenie. Większość zegarków in-house (Tudor, Breitling, OP), nawet kupionych w PL jest wysyłanych do Szwajcarii lub choćby do Niemiec i niestety "troszkę" to trwa czasowo ;) 

Te z kolei serwisowane w PL, często/czasami trafiają do rąk właścicieli, w "nieco" gorszym stanie niż były oddawane (rzeczona Omega).

Nie rozumiem, to ma być argument przeciwko in-hous? Wysyłka zegarka przez AD do producenta vs naprawa w PL zegarków na ETAch?

Jeśli tak to chyba nie do końca rozumiem w czym przewaga ETY skoro twierdzisz, że serwis w PL to odbiór zegarka gorszego niż zegarek przekazany do serwisu.

Zresztą skąd założenie i z czego wynika, że często/czasami zegarek serwisowy w PL będzie wracał w groszym stanie? Co to znaczy często?

To Twoje doświadczenie czy zasłyszane anegdoty?

13 godzin temu, dawm napisał(-a):

Nie rozumiem, to ma być argument przeciwko in-hous? Wysyłka zegarka przez AD do producenta vs naprawa w PL zegarków na ETAch?

Jeśli tak to chyba nie do końca rozumiem w czym przewaga ETY skoro twierdzisz, że serwis w PL to odbiór zegarka gorszego niż zegarek przekazany do serwisu.

Zresztą skąd założenie i z czego wynika, że często/czasami zegarek serwisowy w PL będzie wracał w groszym stanie? Co to znaczy często?

To Twoje doświadczenie czy zasłyszane anegdoty?

Poszukaj, poczytaj chociażby w wątku Omegi, Tudora. 
Wysylka np. takiego Tudora przez AD (Kruk) do Szwajcarii to droga przez mękę i często min. 3 miesiące bez zegarka. 
Twoje pieniądze, Twój wybór, przecież nikt Cię do niczego nie zmusza, zapytałeś, dostałeś kilka informacji.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Godzinę temu, tommly napisał(-a):

Poszukaj, poczytaj chociażby w wątku Omegi, Tudora. 
Wysylka np. takiego Tudora przez AD (Kruk) do Szwajcarii to droga przez mękę i często min. 3 miesiące bez zegarka. 
Twoje pieniądze, Twój wybór, przecież nikt Cię do niczego nie zmusza, zapytałeś, dostałeś kilka informacji.

OK. Czyli to tylko zasłyszane historie a nie doświadczenie własne. Wszystko jasne. Dzięki.

45 minut temu, dawm napisał(-a):

OK. Czyli to tylko zasłyszane historie a nie doświadczenie własne. Wszystko jasne. Dzięki.

Wydaje mi się, że to jest właśnie najlepsza cecha forum - możliwość poznania takich historii od innych użytkowników, a nie bazowanie tylko na własnych doświadczeniach.

Mam wrażenie że Tobie zależy wyłącznie na upewnieniu się w słuszności swojej decyzji, że inhousy - samo dobro; ETA - w ogóle nie warto. Nie chcesz poznać argumentów wykraczających poza tę strefę komfortu, a jak je dostajesz, to prezentujesz jakiś dziwny rodzaj wyparcia i ich nie przyjmujesz.

Godzinę temu, meinard napisał(-a):

Wydaje mi się, że to jest właśnie najlepsza cecha forum - możliwość poznania takich historii od innych użytkowników, a nie bazowanie tylko na własnych doświadczeniach.

Mam wrażenie że Tobie zależy wyłącznie na upewnieniu się w słuszności swojej decyzji, że inhousy - samo dobro; ETA - w ogóle nie warto. Nie chcesz poznać argumentów wykraczających poza tę strefę komfortu, a jak je dostajesz, to prezentujesz jakiś dziwny rodzaj wyparcia i ich nie przyjmujesz.

Ja nie napisałem nigdzie, że nie warto w ogóle kupować ETY.

Znam bardzo dobrze argumenty za i przeciw. Mam zegarki z ETA (modyfikacje) i z IN-HOUSE.

Uważam, natomiast, że ETA nie przedstawia wartości jaką niektórzy producenci każą sobie płacić za zegarek w nią wyposażony. Tylko tyle i aż tyle.

Kwestia serwisu jest dla mnie pomijalna w kontekście oczekiwania na niego (czas). 

Ale jeśli słyszę argument, że serwis w PL często oddaje zegarki w gorszej kondycji (argument przeciwko IN-HOUSE) to takie same szanse są w przypadku ETY prawda?

4 godziny temu, dawm napisał(-a):

(...)

Uważam, natomiast, że ETA nie przedstawia wartości jaką niektórzy producenci każą sobie płacić za zegarek w nią wyposażony. Tylko tyle i aż tyle.

Ja tylko dodam, że dokładnie to samo można powiedzieć o wielu mechanizmach określanych jako inhouse. Nie przedstawiają one wartości jaką niektórzy producenci każą sobie płacić za zegarek w nie wyposażony. 

A jak ktoś koniecznie chce mieć pod deklem inhouse, to w Seiko zawsze ma... niezależnie, czy zegarek jest za kilka stówek, czy za kilkadziesiąt tysięcy ;).

Małżeństwo i zegarki.

Dajcie spokój, kto bogatemu zabroni, wg mnie szkoda się udzielać.

7 godzin temu, dawm napisał(-a):

Mi to w zupełności wystarczy.

Ale, jak to mówią: Polak mądry po szkodzie i lubi się uczyć na swoich błędach :D

7 minut temu, sviety napisał(-a):

Powrót (3) do klubu ;) 

20240412_180000.jpg

👏 Ty. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Hej, zapytam w tym wątku bo to chyba najlepsze miejsce. Kolega ostatnio mi napisał, że Breitling zakończył produkcję modelu Aerospace , czy to prawda? Na stronie widzę jednak nową wersję z pomarańczowym kolorem tarczy, chyba to nie jest żadna limitka. 

Nie wiem, czy wypadły pozostałe ref. z oferty, ale faktycznie tylko pomarańczowa jest dostępna do zamówień. Z opisu wynika, że to specjalnie edition. Nawet jeśli wypadła z oferty to w sklepach pewnie jeszcze znajdziesz .

Gesendet von meinem SM-T875 mit Tapatalk

W dniu 13.04.2024 o 09:24, sviety napisał(-a):

Powrót (3) do klubu ;) 

20240412_180000.jpg

Gratulacje, mam same dobre wspomnienia z Aerospace. Od kogo?

Hej, zapytam w tym wątku bo to chyba najlepsze miejsce. Kolega ostatnio mi napisał, że Breitling zakończył produkcję modelu Aerospace , czy to prawda? Na stronie widzę jednak nową wersję z pomarańczowym kolorem tarczy, chyba to nie jest żadna limitka. 

Jeśli masz na myśli B70 Orbiter to jest to właśnie limitka 25 przelotu świata balonem. Ciekawy akcent na deklu - zdobiony jest kawałkiem tegoż balonu.
Jest to całkiem nowa konstrukcja, zatem jest wręcz pewne, iż niebawem pokażą wersje w kolorach „dla ludu” dostępne np. w Apart itp.

3d57b9d2db39417ff50791e227ccac55.png

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Posted (edited)
17 godzin temu, tommly napisał(-a):

Gratulacje, mam same dobre wspomnienia z Aerospace. Od kogo?

Dzięki Tomku, od Joma ...mieli nówkę i szczęśliwie dotarła po jakichś 3 tygodniach.

Edited by sviety