tommly 12437 #5501 Posted April 2, 2024 W dniu 31.03.2024 o 09:16, dawm napisał(-a): Nie miałem na szczęście żadnych problemów z zegarkami. Zakładam, że jeśli to jest marka premium ale kupiona w PL dystrybucji to z serwisem nie będzie problemu (choćby u AD). Nie piszę tu o jakieś niszowej manufakturze czy np. zegarkach z półki AP. Mój zasięg kwotowy (np. Omega) to jednak marki popularne. No to raczej błędne założenie. Większość zegarków in-house (Tudor, Breitling, OP), nawet kupionych w PL jest wysyłanych do Szwajcarii lub choćby do Niemiec i niestety "troszkę" to trwa czasowo Te z kolei serwisowane w PL, często/czasami trafiają do rąk właścicieli, w "nieco" gorszym stanie niż były oddawane (rzeczona Omega). 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
dawm 18 #5502 Posted April 2, 2024 2 godziny temu, tommly napisał(-a): No to raczej błędne założenie. Większość zegarków in-house (Tudor, Breitling, OP), nawet kupionych w PL jest wysyłanych do Szwajcarii lub choćby do Niemiec i niestety "troszkę" to trwa czasowo Te z kolei serwisowane w PL, często/czasami trafiają do rąk właścicieli, w "nieco" gorszym stanie niż były oddawane (rzeczona Omega). Nie rozumiem, to ma być argument przeciwko in-hous? Wysyłka zegarka przez AD do producenta vs naprawa w PL zegarków na ETAch? Jeśli tak to chyba nie do końca rozumiem w czym przewaga ETY skoro twierdzisz, że serwis w PL to odbiór zegarka gorszego niż zegarek przekazany do serwisu. Zresztą skąd założenie i z czego wynika, że często/czasami zegarek serwisowy w PL będzie wracał w groszym stanie? Co to znaczy często? To Twoje doświadczenie czy zasłyszane anegdoty? 0 Share this post Link to post Share on other sites
tommly 12437 #5503 Posted April 3, 2024 13 godzin temu, dawm napisał(-a): Nie rozumiem, to ma być argument przeciwko in-hous? Wysyłka zegarka przez AD do producenta vs naprawa w PL zegarków na ETAch? Jeśli tak to chyba nie do końca rozumiem w czym przewaga ETY skoro twierdzisz, że serwis w PL to odbiór zegarka gorszego niż zegarek przekazany do serwisu. Zresztą skąd założenie i z czego wynika, że często/czasami zegarek serwisowy w PL będzie wracał w groszym stanie? Co to znaczy często? To Twoje doświadczenie czy zasłyszane anegdoty? Poszukaj, poczytaj chociażby w wątku Omegi, Tudora. Wysylka np. takiego Tudora przez AD (Kruk) do Szwajcarii to droga przez mękę i często min. 3 miesiące bez zegarka. Twoje pieniądze, Twój wybór, przecież nikt Cię do niczego nie zmusza, zapytałeś, dostałeś kilka informacji. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
dawm 18 #5504 Posted April 3, 2024 Godzinę temu, tommly napisał(-a): Poszukaj, poczytaj chociażby w wątku Omegi, Tudora. Wysylka np. takiego Tudora przez AD (Kruk) do Szwajcarii to droga przez mękę i często min. 3 miesiące bez zegarka. Twoje pieniądze, Twój wybór, przecież nikt Cię do niczego nie zmusza, zapytałeś, dostałeś kilka informacji. OK. Czyli to tylko zasłyszane historie a nie doświadczenie własne. Wszystko jasne. Dzięki. 0 Share this post Link to post Share on other sites
meinard 4541 #5505 Posted April 3, 2024 45 minut temu, dawm napisał(-a): OK. Czyli to tylko zasłyszane historie a nie doświadczenie własne. Wszystko jasne. Dzięki. Wydaje mi się, że to jest właśnie najlepsza cecha forum - możliwość poznania takich historii od innych użytkowników, a nie bazowanie tylko na własnych doświadczeniach. Mam wrażenie że Tobie zależy wyłącznie na upewnieniu się w słuszności swojej decyzji, że inhousy - samo dobro; ETA - w ogóle nie warto. Nie chcesz poznać argumentów wykraczających poza tę strefę komfortu, a jak je dostajesz, to prezentujesz jakiś dziwny rodzaj wyparcia i ich nie przyjmujesz. 4 Share this post Link to post Share on other sites
dawm 18 #5506 Posted April 3, 2024 Godzinę temu, meinard napisał(-a): Wydaje mi się, że to jest właśnie najlepsza cecha forum - możliwość poznania takich historii od innych użytkowników, a nie bazowanie tylko na własnych doświadczeniach. Mam wrażenie że Tobie zależy wyłącznie na upewnieniu się w słuszności swojej decyzji, że inhousy - samo dobro; ETA - w ogóle nie warto. Nie chcesz poznać argumentów wykraczających poza tę strefę komfortu, a jak je dostajesz, to prezentujesz jakiś dziwny rodzaj wyparcia i ich nie przyjmujesz. Ja nie napisałem nigdzie, że nie warto w ogóle kupować ETY. Znam bardzo dobrze argumenty za i przeciw. Mam zegarki z ETA (modyfikacje) i z IN-HOUSE. Uważam, natomiast, że ETA nie przedstawia wartości jaką niektórzy producenci każą sobie płacić za zegarek w nią wyposażony. Tylko tyle i aż tyle. Kwestia serwisu jest dla mnie pomijalna w kontekście oczekiwania na niego (czas). Ale jeśli słyszę argument, że serwis w PL często oddaje zegarki w gorszej kondycji (argument przeciwko IN-HOUSE) to takie same szanse są w przypadku ETY prawda? 0 Share this post Link to post Share on other sites
AK&AK 49120 #5507 Posted April 3, 2024 4 godziny temu, dawm napisał(-a): (...) Uważam, natomiast, że ETA nie przedstawia wartości jaką niektórzy producenci każą sobie płacić za zegarek w nią wyposażony. Tylko tyle i aż tyle. Ja tylko dodam, że dokładnie to samo można powiedzieć o wielu mechanizmach określanych jako inhouse. Nie przedstawiają one wartości jaką niektórzy producenci każą sobie płacić za zegarek w nie wyposażony. A jak ktoś koniecznie chce mieć pod deklem inhouse, to w Seiko zawsze ma... niezależnie, czy zegarek jest za kilka stówek, czy za kilkadziesiąt tysięcy ;). 6 Małżeństwo i zegarki. Share this post Link to post Share on other sites
tommly 12437 #5508 Posted April 3, 2024 Dajcie spokój, kto bogatemu zabroni, wg mnie szkoda się udzielać. 7 godzin temu, dawm napisał(-a): OK. Czyli to tylko zasłyszane historie a nie doświadczenie własne. Wszystko jasne. Dzięki. Mi to w zupełności wystarczy. Ale, jak to mówią: Polak mądry po szkodzie i lubi się uczyć na swoich błędach 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 19738 #5510 Posted April 6, 2024 Sobotnio. 8 Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 19738 #5511 Posted April 12, 2024 Wiosna! 8 Share this post Link to post Share on other sites
sviety 6289 #5513 Posted April 13, 2024 Powrót (3) do klubu 10 Share this post Link to post Share on other sites
Dorian06 43299 #5514 Posted April 13, 2024 7 minut temu, sviety napisał(-a): Powrót (3) do klubu 👏 Ty. 1 W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał: ... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz... Share this post Link to post Share on other sites
gambit17 36 #5515 Posted April 16, 2024 Hej, zapytam w tym wątku bo to chyba najlepsze miejsce. Kolega ostatnio mi napisał, że Breitling zakończył produkcję modelu Aerospace , czy to prawda? Na stronie widzę jednak nową wersję z pomarańczowym kolorem tarczy, chyba to nie jest żadna limitka. 0 Share this post Link to post Share on other sites
alex_k 1107 #5516 Posted April 17, 2024 Nie wiem, czy wypadły pozostałe ref. z oferty, ale faktycznie tylko pomarańczowa jest dostępna do zamówień. Z opisu wynika, że to specjalnie edition. Nawet jeśli wypadła z oferty to w sklepach pewnie jeszcze znajdziesz .Gesendet von meinem SM-T875 mit Tapatalk 1 Share this post Link to post Share on other sites
tommly 12437 #5517 Posted April 17, 2024 W dniu 13.04.2024 o 09:24, sviety napisał(-a): Powrót (3) do klubu Gratulacje, mam same dobre wspomnienia z Aerospace. Od kogo? 1 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Share this post Link to post Share on other sites
dudak 1990 #5518 Posted April 17, 2024 Hej, zapytam w tym wątku bo to chyba najlepsze miejsce. Kolega ostatnio mi napisał, że Breitling zakończył produkcję modelu Aerospace , czy to prawda? Na stronie widzę jednak nową wersję z pomarańczowym kolorem tarczy, chyba to nie jest żadna limitka. Jeśli masz na myśli B70 Orbiter to jest to właśnie limitka 25 przelotu świata balonem. Ciekawy akcent na deklu - zdobiony jest kawałkiem tegoż balonu. Jest to całkiem nowa konstrukcja, zatem jest wręcz pewne, iż niebawem pokażą wersje w kolorach „dla ludu” dostępne np. w Apart itp. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk 0 Share this post Link to post Share on other sites
sviety 6289 #5519 Posted April 18, 2024 (edited) 17 godzin temu, tommly napisał(-a): Gratulacje, mam same dobre wspomnienia z Aerospace. Od kogo? Dzięki Tomku, od Joma ...mieli nówkę i szczęśliwie dotarła po jakichś 3 tygodniach. Edited April 18, 2024 by sviety 1 Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 19738 #5520 Posted April 20, 2024 Wyszło słońce to i Brajtek zaświecił. 5 Share this post Link to post Share on other sites
dudak 1990 #5521 Posted April 24, 2024 A trafił się ciekawy mesh od strapcode to było przebieranko …Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 10 Share this post Link to post Share on other sites
dewey 587 #5522 Posted April 25, 2024 Dawno nie wrzucałem 11 Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 19738 #5523 Posted April 26, 2024 Jeszcze parę chwil pracy i bardzo długi weekend 😀 7 Share this post Link to post Share on other sites
kingcrimson 19738 #5524 Posted April 30, 2024 Brajtek na majówkę. 8 Share this post Link to post Share on other sites
abir 9273 #5525 Posted May 7, 2024 "Dubaj" nad Bałtykiem i peryferia 😎 11 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Share this post Link to post Share on other sites