Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Piramida Prestiżu - III edycja - dyskusja

Czy jesteś za tym, aby głosowanie w Piramidzie Prestiżu ograniczyć do kilku osób, które zostaną wyłonione w trakcie dalszej dyskusji ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Witam.

W ostatnim czasie na Forum pojawiły się głosy poparcia dla nowej edycji Piramidy Prestiżu. Padają stwierdzenia, że Piramida zaprezentowana w dziale rozrywka, pozostawia trochę do życzenia i warto byłoby to głosowanie powtórzyć. Oczywiście w tym momencie trwa już jedno typowanie dlatego nową edycję moglibyśmy zacząć na przełomie grudnia/stycznia. Teraz o zasadach głosowania. Te powinny być jak najprostsze żeby zachęcały do zabawy, a nie do niej zniechęcały. Warto za przykład podać aktualny ranking, w którym swoje głosy oddało już ponad 80 Klubowiczów. Ja to widzę tak: głosujemy do Piramidy Prestiżu na 30 firm przyznając punkty od 30 do 1 przy czym punktacja w ramach jednego głosowania nie może się powtarzać. Następnie punkty ze wszystkich głosowań zostaną zsumowane i podzielone przez liczbę osób, które typowały firmę "x". Ponieważ będzie to ranking prestiżu musimy zrobić coś co spowoduje, że unikniemy sytuacji przypadkowych stąd tzw. "wyklucznik" czyli współczynnik 40%. Innymi słowy, aby firma znalazła się na końcowym podsumowaniu, musi brać udział w przynajmniej 40% wszystkich głosowań. I kolejna sprawa, nie będziemy dokonywać podziału na żadne kategorie. Przerabialiśmy to w II edycji - co z tego wyszło, wszyscy wiemy. To tyle. Czekam na Wasze opinie.

[EDIT]

Ponieważ w toku dyskusji pojawiły się wątpliwości, czy głosowania w Piramidzie Prestiżu nie ograniczyć tylko do kilku osób, dodaję ankietę z zapytaniem o tą kwestię. Ankieta trwa 7 dni. Głosujcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, może najpierw, zamiast od razu brać na siebie pracę "zbadać rynek" i dowiedzieć się ilu klubowiczów faktycznie jest zainteresowanych kolejną edycją PP :?:

Robimy dwutygodniową/ miesięczną ankietę z pytaniem o to czy zagłosujesz, czy jest zainteresowany wynikami PP itd. itp. :idea:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie popieram PPIII, uważam że jest to bardzo pomocne i ciekawe. Jak będzie ankieta również zagłosuję.

Omega-Hamilton-Delbana-Seiko-Citizen-Łucz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, ja też! :)

Marcin

ps. 100% odpowiedzi na TAK, zaczynamy :?: :twisted:

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że jestem zainteresowany :) Muszę na to konto jeszcze raz odgrzebać stare wątki z forum traktujące o zegarkach (nie lubię zaczynać pracy i być nieprzygotowany).

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Następnie punkty ze wszystkich głosowań zostaną zsumowane i podzielone przez liczbę osób, które typowały firmę "x".

Czyli brana będzie pod uwagę średnia ocen, a nie suma punktów :shock: ,

dla mnie to trochę dziwne bo hipotetycznie wystarczy że 40% przyzna firmie x 30 pkt, a reszta pominię ją w rankingu i będzie ona wyżej niż ta która zdobędzie u 80% po 28-29 punktów. Nie będzie sensu zapełniać listy 30 pozycjami, bo umieszczejąc jakąś firmę na dole listy tylko obniżamy jej pozycję, gdyż jej średnia znacznie spadnie. Suma punktów nie jest lepsza?

www.pajacyk.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

w to ze bedzie zainteresowanie glosowaniem watpliwosci zadnych nie mam majac na wzgledzie duza ilosc glosow na "ulubione marki"- tyle ze w tym glosowaniu kluczowa IMHO nie powinna byc ilosc glosujacych ale "jakosc" glosow

dlatego mam jedna watpliwosc: jezeli piramida prestizu ma byc zrobiona bardzo rzetelnie to nie powinny glosowac osoby ktore o zegarkach- zegarkowym prestizu nie maja wystarczajacej wiedzy- dla jasnosci sam tez nie czuje sie ekspertem :roll:

wiem, ze to bardzo kontrowersyjny pomysl: ale moze piramide ustawily by tylko osoby z odpowiednim stazem/iloscia postow na grupie, albo wybierzemy je droga glosowania na postawie tego co reprezentuja w dyskusji (sam mam kilka typow)? "demokracja bezposrednia" nie zawsze sie sprawdza z tego co obserwuje za oknem :wink: to przy zalozeniu, ze kolejna edycja nie powinna byc juz zabawa, ale dawac w miare miarodajne wynik IMHO konieczne sa jakies ograniczenia

kurcze, sam nie wiem czy to dobry pomysl... ale przemyslcie to :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo iż nie brałem udziału w chyba żadnym pojedynku, piramidzie i innych głosowaniach , zdecydowanie zgadzam się z pcstudem , gdyż wielu Klubowiczów ma uprzedzenia do konkretnych marek, sympatie do innych i tak naprawdę piramida wcale nie jest odwzorowaniem prestiżu czy jakości produktów oferowanych przez te firmy , myślę że oceny nie są obiektywne i nie będą jeśli wszyscy wezmą udział w głosowaniu , z drugiej jednak strony - kto wybierze osoby do głosowania aby wynik był obiektywny i miarodajny , ps. osobiście nie będę głosował chyba nigdy gdyż moja wiedza na temat współczesnych czasomierzy jest zbyt nikła a co do przeszłości to należy brać pod uwagę dany okres , gdyż firmy miały wzloty i upadki, przetasowania , produkty czasowe- na tzw. topie itp.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A więc po kolei:

Marcin,

ankieta już była i z tego co pamiętam, większość klubowiczów opowiedziała się za Piramidą Prestiżu.

darq,

zacznę od współczynnika 40%. Jest on potrzeby, a teraz argumenty. Załóżmy, że znajdzie się jedna osoba, która przyzna firmie Philippe Dufour maksymalną ilość 30 punktów. 30/1 = 30 tym samym głosem praktycznie jednej osoby PD znajdzie się na 1 miejscu Piramidy Prestiżu - niesprawiedliwe. Gdybyśmy dzielili ilość punktów przez całkowitą liczbę głosujących to wówczas przy 30 punktach jednej osoby i na przykład 40 głosujących Philippe Dufour uzyskałby 0,75 punktu i wylądował gdzieś pomiędzy Casio, a Timex - żenujące. Przykład, który podajesz, że 40% ludzi przyzna jednej firmie 30 punktów jest oczywiście prawdopodobny, ale jak znam życie to będzie to Patek Philippe. Nic złego więc się nie stanie, a poza tym musimy zdecydować się na jakiś kompromis. Ten jest chyba dobry, bo uśrednianie nie dotyczy wszystkich osób tylko tych, które oddały głos na określoną firmę. Jeżeli na Seiko będzie głosowało 40 z 50 osób, to sumaryczny wynik Seiko będzie dzielony przez 40, a nie 50.

pcstud,

ktoś kiedyś powiedział, że demokracja jest do d*py, bo nie zawsze większość ma rację. Nie możemy jednak nikogo wykluczać. Ja się czuję na siłach wytypować Piramidę Prestiżu, ale jednocześnie chcę żeby w zabawie wzięło udział jak najwięcej osób. To ma być Piramida KMZiZ, a nie Piramida kilku osób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
jednocześnie chcę żeby w zabawie wzięło udział jak najwięcej osób. To ma być Piramida KMZiZ, a nie Piramida kilku osób.

no wlasnie to jest podstawowe pytanie: czy to ma byc tylko kolejna zabawa, czy moze oczekujemy miarodajnych wynikow ktore mozna prezentowac na zewnatrz? IMHO jedno niestety wyklucza drugie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dobrze, w takim razie wyedytuję pierwszego posta i dodam ankietę ze stosownym zapytaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcstud ma rację, niewiele jest osób (nawet na naszym forum) których typowania będą wystarczająco miarodajne. Mi będzie bardzo trudno porównać UN i GP, więc mój głos pod tym względem będzie dosyć przypadkowy. Jeśli jednak traktujemy całe przedsięwzięcie wyłącznie w kategoriach zabawy, to mogę się zawsze kierować własnymi upodobaniami. Jestem jak najbardziej za III edycją.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Jeśli jednak traktujemy całe przedsięwzięcie wyłącznie w kategoriach zabawy, to mogę się zawsze kierować własnymi upodobaniami. Jestem jak najbardziej za III edycją.

No właśnie NIE. Chodzi o to, aby kierować się prestiżem. Własnymi upodobaniami kierujemy się podczas głosowania w rankingu ulubionych firm Klubowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krellu proponowałbym dodać iż jest to współczesna piramida, gdyż z przeszłością niewiele ma wspólnego w wielu przypadkach nie we wszystkich ale w wielu. :!: :!: :!:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chciałbym, by typowanie było otwarte dla wszystkich... ograniczanie do zawężonego grona nie jest chyba dobrym pomysłem, gdyż kryteria wyboru tych osób też będą subiektywne (a żartując, jak w "Rejsie" może trzeba będzie jeszcze przegłosować metodę głosowania :lol: - to oczywiście żart)...

Reasumując, najlepiej, gdyby wszyscy mogli głosować, oczywiście najlepiej po uprzednim zapoznaniu się nie tylko z zasadami głosowania, ale i z firmami, na które oddaje się głos: ich osiągnięciami itd. (oczywiście, jeśli ktoś jest baaaaardzo 'nowy' na forum ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Krellu proponowałbym dodać iż jest to współczesna piramida, gdyż z przeszłością niewiele ma wspólnego w wielu przypadkach nie we wszystkich ale w wielu. :!: :!: :!:

To jest zawarte w tytule tego wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ja chciałbym, by typowanie było otwarte dla wszystkich... ograniczanie do zawężonego grona nie jest chyba dobrym pomysłem, gdyż kryteria wyboru tych osób też będą subiektywne

I ja nadusiłem "nie", a swoją argumentację już przedstawiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

pytanie jest tendencyjne- w ten sposob wlasnie mozna sterowac demokracja :wink: :lol: mam nadzieje, ze glosujacy najpierw przeczytaja watek (choc znajac zycie, niewielu tak uczyni) :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A ja myślę, że Twój pomysł pcstud jest po prostu zbyt kontrowersyjny. A pytanie zadane jest precyzyjnie i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ponieważ w toku dyskusji pojawiły się wątpliwości, czy głosowania w Piramidzie Prestiżu nie ograniczyć tylko do kilku osób, dodaję ankietę z

zapytaniem o tą kwestię. Ankieta trwa 7 dni. Głosujcie.

Jestem zdecydowanie za,ale ograniczenie głosowania do kliku (ilu ?) osób wydaje mi się nieporozumieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
A ja myślę, że Twój pomysł pcstud jest po prostu zbyt kontrowersyjny. A pytanie zadane jest precyzyjnie i tyle.

wcale nie twierdze, ze nie jest kontrowersyjny... jednak zwracam uwage, ze juz ustalilismy wczesniej, ze piramida jest czesto cytowana na zewnatrz klubu i jest w pewnym sensie nasza wiztowka, z tego powodu powinna byc jak najbardziej marodajna i nie powinnismy pozwolic na to, zeby kolejne wydanie bylo wynikiem glosowania osob ktore beda sie kierowaly podobnymi pobudkami jak w glosowaniu na "ulubione firmy"- a jezeli glosowac beda wszyscy na 100% tak to sie wlasnie skonczy

pytanie jest precyzyjne ale zadane w taki sposob, ze 90% zaglosuje na NIE zanim wogole zrozumie jaki jest jego kontekst; nie jestem za tym, zeby komukolwiek ograniczac swobode wypowiedzi, jestem za tym zeby piramida byla mozliwie rzetelna; nigdzie nie napisalem tez, ze glosowac ma tylko kilka osob, a to stwierdzenie w pytaniu juz je IMHO dyskwalifikuje :evil:

moze ktos wymysli inny sposob zeby piramida prestizu znowu nie byla "tylko efektem zabawy"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W naszym kraju system w którym wszyscy wybierają grupę, a ta grupa podejmuje decyzje, od kilkunastu lat wyraźnie się nie sprawdza.

A poważnie, może niech piramidę tworzą wszyscy, a wybrana la creme de la creme KMZiZ po zakończeniu niech zrobi weryfikację według swoich kompetencji, odrzucając głosy wyraźnie bezzasadne.

Omega-Hamilton-Delbana-Seiko-Citizen-Łucz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.