Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Piramida Prestiżu - III edycja - dyskusja

Czy jesteś za tym, aby głosowanie w Piramidzie Prestiżu ograniczyć do kilku osób, które zostaną wyłonione w trakcie dalszej dyskusji ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że powinniśmy zamknąć listę firm to tych dostępnych i produkujących w miarę duże ilości, takie które umożliwiają ogólnoświatową sprzedaż.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A co zrobić z Christophe Claretem :?:. On do AHCI nie należy, ale do tej pory więcej tworzył dla innych niż na własny rachunek :?:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby uwzględnić Clareta, trzebaby chyba stworzyć kategorię "wybitny zegarmistrz" (podobnie, jak Pierre Buclin, czy Yves Meunier, którzy główne, szczytowe swoje dzieła wykonali dla PP, ale współpracowali też w początkach kariery z m.in. VC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czyli co, przychylamy się do zdania Klaudiusza :?:. Chociaż prawdę mówiąc średnio pasuje mi Piramida bez F.P.Journe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oraz bez Franck Muller, który też jest w AHCI... :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli co, przychylamy się do zdania Klaudiusza :?:. Chociaż prawdę mówiąc średnio pasuje mi Piramida bez F.P.Journe.

No oni powinni mieć tam zapewnione miejsce bez głosowania :lol:

Może jako AHCI* i przypis ?

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjeżdża człowiek na weekend a tutaj mu taki 9-stronicowy temat produkują.

No to moje stanowisko:

1) ja wam radzę, róbcie jak uważacie,

2) jakie dwustopniowe wybory (osoba, która potem głosuje niby w moim imieniu..) mnie w ogóle nie interesują, chyba, że nie skumałem idei :|

3) jak dojdziecie do czegoś, to mnie obudżcie i wtedy na pewno wezmę udział w tym, co wymyślicie, bez względu na to jak będzie pokręcone :twisted:

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No dobra. Wstępne ustalenia są. Teraz kwestia - ile firm bierzemy pod uwagę podczas typowania :?: - 30, 20, czy 10 :?:.

Na zakończenie dodam, że (pomimo wyników z ankiety) nadal uważam, iż możliwość głosowania powinni mieć wszyscy, którzy wyrażą taką chęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na zakończenie dodam, że (pomimo wyników z ankiety) nadal uważam, iż możliwość głosowania powinni mieć wszyscy, którzy wyrażą taką chęć.

Dokładnie, przymyślmy to jeszcze raz.

Mariusz, może podsumujesz dotychczaswe ustalenia.

Myślę, że przejrzysty system głosowania zweryfikuje potrzebę korzystania z elektorów.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Mariusz, może podsumujesz dotychczaswe ustalenia.

Myślę, że przejrzysty system głosowania zweryfikuje potrzebę korzystania z elektorów.

System jest przejrzysty, a po ustaleniach możliwości głosowania wyglądają następująco:

1. Moja pierwotna propozycja była taka, że głosują wszyscy, którzy chcą. Każdy głosuje na 30 firm przyznając punkty od 30 do 1. Aby uniknąć wpadek są ograniczenia - na ogólnym podsumowaniu mogą znaleźć się tylko te firmy, które będą wymienione w przynajmniej 40% typowań. Ogólna liczba punktów będzie uśredniana poprzez podzielenie ich sumy przez liczbę osób, które oddały głos na firmę "x". Punktacja w ramach jednego głosowania nie może się powtarzać.

2. Kolejna propozycja, która wyniknęła w toku dyskusji jest taka, że głosują wszyscy, zasada liczenia punktów jest dokładnie taka sama jak opisana powyżej, ale wybrane przez Klubowiczów grono osób będzie mogło końcowy rezultat głosowania zmienić jeżeli uzna, że są jakieś rażące błędy (na przykład, gdy Ulysse Nardin będzie niżej od Casio) tak żebyśmy nie musieli się wstydzić.

3. I wreszcie ostatnia metoda głosowania - udział w głosowaniu do Piramidy Prestiżu biorą tylko wybrane osoby. Tutaj nie ma ograniczeń w postaci współczynnika 40% oraz nie ma uśredniania wyników.

Tak to wygląda.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

to co, moze zrobimy ankiete? ja sie skaniam do wersji 2 lub 3, z poprawka na metode glosowania zaproponowana przez Klod'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
to co, moze zrobimy ankiete? ja sie skaniam do wersji 2 lub 3, z poprawka na metode glosowania zaproponowana przez Klod'a

Jedna ankieta właśnie trwa i niestety jak na razie 3 opcja wygrywa :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeżeli chodzi o 2 opcję, to ktoś może słusznie zapytać po co głosowanie skoro kilka osób i tak później będzie mogło zmienić końcowe wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli moge, to chciałbym dorzucić parę refleksji:

najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy rzeczywiście PP ma być od początku do konca zabawą? okazuje sie bowiem,że to co Klubowicze uważają za zabawę, zaczyna żyć swoim życiem - vide umieszczenie poprzedniej PP w dodatku do weekendowego Pulsu Biznesu. I czy chcecie czy nie dla wielu PP stała sie wymiernikiem jakości zegarków.

po drugie może osoby wytypowane ułożą listę zegarków, na którą "reszta świata" będzie głosować wg swojej wiedzy.

możnaby stworzyć kryteria do głosowania.

tomaszz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tomaszz,

kryteria już są, a firm od groma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

Krell

wypisz swoje 20 i będzie ok,wszyscy się pod tym podpiszą.

:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może odnieśmy sie do firm,które zaistniały w poprzednich edycjach PP.

nadal jednak optuję za tym, by pokusić się o stworzenie PP, która będzie rzeczywistym miernikiem jakości i prestiżu zegarków dla szeeeeeerokiego grona odbiorców:)

tomaszz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uf. Przeczytałem temat. Moim zdaniem ułożenie obiektywnej PP jest niewykonalne.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szczerze Ci Marcin powiem, a raczej napiszę, że też się nad tym zastanawiam. Wśród "niezależnych" mamy sporo świetnych firm/twórców. Chociażby Voutilainen, Preziuso, Daniels, Dufour, Andersen (a nawet dwóch :D ) czy Franck Muller. Ciężka sprawa, co proponujesz :?: .

Wydaje mi się, że AHCI powinni mieć swoją osobną Piramidę, nie wiem, ale takie wyjście wydaje mi się najprostsze i zarazem najbardziej przejrzyste. Dzięki temu, będzie można dać z czystym sumieniem, zasłużone 30pkt. np. firmie PP /co przy jednej piramidze byłoby dyskusyjne/ :D Dodatkowo ostateczny ranking można w jakiś sposób połączyć, a gwiazdką zaznaczyć, że dana firma brała udział w głosowaniu szczególnym dla AHCI. Może być ciekawie, można założyć, że nie trzeba dawać wszystkich 30pkt., bo przecież 'przeskoki' mają miejsce również i w przypadku głosowania w Piramidzie dla AHCI:)

To tylko takie "posłużbowe" przemyślenia, wieczorem może będzie lepiej :wink:

Marcin

PS. szukajmy wyjścia, które pomoże stworzyć nową PP, która będzie lepsza i bardziej miarodajna /o ile to w ogóle możliwe/ przy założeniu, że szczególnym priorytetem jest przyjacielska atmosfera NASZEGO Forum :!:

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wydaje mi się, że AHCI powinni mieć swoją osobną Piramidę, nie wiem, ale takie wyjście wydaje mi się najprostsze i zarazem najbardziej przejrzyste. Dzięki temu, będzie można dać z czystym sumieniem, zasłużone 30pkt. np. firmie PP /co przy jednej piramidze byłoby dyskusyjne/ :D Dodatkowo ostateczny ranking można w jakiś sposób połączyć, a gwiazdką zaznaczyć, że dana firma brała udział w głosowaniu szczególnym dla AHCI. Może być ciekawie, można założyć, że nie trzeba dawać wszystkich 30pkt., bo przecież 'przeskoki' mają miejsce również i w przypadku głosowania w Piramidzie dla AHCI:)

To tylko takie "posłużbowe" przemyślenia, wieczorem może będzie lepiej :wink:

To jest całkiem ciekawe - unikniemy w ten sposób mieszania czegoś, co jest poza klasami (Dufour), z masową produkcją, np. poczciwe Seiko

Jestem za!

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może dzięki temu piramida będzie bardziej przejrzysta dla miłośników zegarków o mniejszym natężeniu szaleństwa, dla których AHCI znaczy tyle, co dla mnie 2 lata temu, czyli nic :D

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko co z tymi niezależnymi niewatpliwie producentami, jak np. McGonigle, którzy w AHCI nie są, ale też nie można ich z pewnością zaliczyć do 'dużych' manufaktur?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie są w AHCI, niech walczą z VC czy PP- niech znają swoje miejsce, a co :!: :twisted: :wink:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otho, jakbyśmy robili dwie piramidy, to Ty byś podał w miarę szeroką listę takich makgoniglów (najlepiej z linkami do stron :oops: ), a ja (i pewnie niejeden z nas) bym się dokształcił i zagłosował. Co Ty na to?

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.