Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Piramida Prestiżu - III edycja - dyskusja

Czy jesteś za tym, aby głosowanie w Piramidzie Prestiżu ograniczyć do kilku osób, które zostaną wyłonione w trakcie dalszej dyskusji ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie czepiajmy się szczegółów, bo piramida nigdy nie powstanie.

Dubey & Schaldenbrand 10,2

Kelek, 10

Xemex 9,05

Przy braku innych bardziej powszechnych marek, umieszczenie tych brandów w piramidzie rzeczywiście jest zbyteczne.

Odnosnie Tissota mytywacja Marcina w żaden sposób do mnie nie trafia. Jaśli tak wysoko wylądował za samą rozpoznowalność tzn, ze za dużo punktów we wzorze jest za tą kategorię. Czy Casio z powodu rozpoznawalności tez będzie wyzej niż RT z własnym werkiem?

No i mój ulubiony :) ML. Nie bardzo rozumiem jak to mozliwe, ze tak wysoko jest marka, która żywi się kwarcami, nie rzadko ISA i Ronda, przypisuje sobie wynalazki, które nie są jej dziełem. Ach no i najgorsze. Z moich obliczeń na samym ebayu niemieckim sprzedaje ok. 25000 rocznie od 1 EUR w cenach ok. 20-30 % cen sklepowych. Panowie 25 000!

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jesli tak to po co ukazaly sie takie marki jak:

Daniel Jean Richard 11,4

Dubey & Schaldenbrand 10,2

Kelek, 10

Xemex 9,05

:shock:

Z dwóch powodów...

1. bo na to zasługują

2. bo wiadomo na co ich stać, w jaką półkę celują, ich polityka tworzenia zegarków i ich sprzedaży jest znana nie od dziś

zaloze sie, ze wiekszosc klubowiczow nawet nie slyszala o takich "wynalazkach" w przeciwienstwie do Mosera

...i między innymi dlatego, ich pozycja jest taka jaka jest :twisted:

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odnosnie Tissota mytywacja Marcina w żaden sposób do mnie nie trafia. Jaśli tak wysoko wylądował za samą rozpoznowalność tzn, ze za dużo punktów we wzorze jest za tą kategorię

Motywacja nie miała trafić w cokolwiek, tylko wyjaśnić to i owo :wink:

W każdej kategorii można było przyznać max. 20 punktów, zgodnie ze wzorem, teraz widzę, że faktycznie, te kategorie powinny być chyba na jakichś "specjalnych zasadach", ale powtarzam to co wiemy wszyscy, prestiż to również rozpoznawalność.

Poza tym Tissot, to również starsze modele...

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

no dobra nie bede sie upieral chociaz moim zdaniem w piramidzie nie ma miejsca na marki ktore znane sa moze przez kilka osob w klubie- z drugiej strony brakuje kilku bardzo popularnych marek; nie widze sensu takiego dzialania i uwazam, ze niepotrzebnie tylko zaczernia to obraz piramidy

zgadzam sie tez z tym, ze:

- za nisko sa Minerva, Cartier, Nomos

- za wysoko sa: zdecydowanie Tissot, ML, Chronoswiss

no i chociaz nie jestem obiektywny uwazam, ze Panerai jest mocno zanizony, czego obrazem niech bedzie chocby to z jakimi markami zestawiany bym w pojedynkach, nie wiem czy pamietaliscie tez o tym ze maja juz in-house'a z ciekawa kompilacja i ze rozpoznawalnosc jest wieksza od wielu marek umiejscowionych powyzej? (to co tak mialo wplywac na pozycje) :) ale tak jak mowie, w tej kwestii nie jestem obiektywny i nie bede bronil swojego zdania jezeli innu uwazaja inaczej

prestiż to również rozpoznawalność.

Poza tym Tissot, to również starsze modele...

z jednej strony powolujesz sie na rozpoznawalnosc, z drugiej strony wysoko w piramidzie znajduja sie marki o wrecz zerowej rozpoznawalnosci :)

Tissot Piotrka tez mi sie podoba, ale chyba oceniamy prestiz na dzien dzisiejszy? :wink: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko powinniśmy zadać sobie pytanie w jakich kręgach ta rozpoznawalność jest atutem, a w jakich nie. Jeżeli trafimy na dzianego "głąba" który nie wie co to jest np. Vacheron Constantin, lub A.Lange&Sy2nśhne to myślę, że będzie to atutem marki. Tak naprawdę im mniej znana i niszowa tym lepiej. Ci, co się znają docenią, a inni... Nie wiem czy dobrze mówię, tak mi się wydaje.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Tylko powinniśmy zadać sobie pytanie w jakich kręgach ta rozpoznawalność jest atutem, a w jakich nie.

IMHO powinna byc brana przede wszystkim rozpoznawalnosc w klubie, bo to ma byc nasza klubowa piramida

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Jest parę powodów dlaczego.

Głównie chodzi o brak ciągłości produkcji, małą kolekcje, oraz to, że tak naprawdę jeszcze nie wiadomo jak rozwiną się losy nowego Moser'a. Za łatwo byłoby popełnić błąd...

A ja dodam jeszcze, że firma Moser "wytwarza" drogi i ładnie wyglądający szmelc. Mechanika tych zegarków tylko na zdjęciach i w parametrach prezentuje się dobrze, bo w rzeczywistości nie zawsze działa jak należy. Poza tym, firma Moser nie wykonuje sama mechanizmów (i nie tylko) do swoich zegarków, ale zleca ich wykonanie podwykonawcom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- za nisko sa Minerva, Cartier, Nomos

Zaznaczę na wstępie, że Pythagore Minervy to cudo pod każdym względem...a teraz pytanie Rafale do Ciebie:

We wzorze były kolumny: "komplikacje" i "innowacyjność" ,proszę o to, Abyś powiedział mi coś na ten temat, biorąc pod uwagę pierwszą i trzecią z firm, które wymieniłeś, o rozpoznawalności nie mówmy, przecież taką Minervę, już przed zakupem Piotrka znał każdy z nas, nieprawdaż :?:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak zwykle zero pomyslunku, metodologia z ksiezyca, wyniki z rekawa... :)

Dzięki temu, że żyję w takim kraju jakim żyję, opinia Twoja ani mnie nie dziwi, ani nie boli, nie od dziś wiadomo co potrafimy najlepiej...

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
jak zwykle zero pomyslunku, metodologia z ksiezyca, wyniki z rekawa... :)

to chyba nie do konca sprawiedliwie co napisales, co chlopaki sa winne temu ze maja swoje wlasne preferecje, zreszta zle by bylo gdyby ich nie mieli :) nasza rola teraz w tym, zeby to odpowiednio "przefiltrowac" ; moim zdaniem wykonali kawal solidnej roboty

szczerze mowiac liczylem jakas sensowna dyskusje w tym temacie, bo narazie wyglada to tak, ze Marcin za wszelka cene stara sie obronic to co zrobili, ja sie czuje glupio, ze smialem wyrazic swoja opinie, a wiekszosc z tego co widac woli wogole sie nie odzywac :?

moze zrobimy 2-3 moze 4 piramidy na bazie tego co juz jest (z uwzglednieniem roznych poprawek) i na koniec zrobimy glosowanie ktora jest najlepsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
mowilem co mysle o piramidzie bez prezycyjnego okreslenia znaczenia slowa "prestiz" zanim sie wzieliscie za liczenie punktow... czas na konstruktywna krytyke byl wczesniej. nie skorzystaliscie, to teraz bedzie w takiej formie. piramida jest moim zdaniem kompromitujaca dla klubu!

Soft,

zjedz jabłko, uspokój się, po co te nerwy :?:. Twoja ocena jest zbyt emocjonalna i moim zdaniem jednak niesprawiedliwa. Marcin z Darkiem wykonali kawał solidnej roboty, a w oparciu o istniejącą Piramidę możemy spróbować wypracować jeszcze inny kompromis. Zaraz zaproponuję swoją wizję Piramidy Prestiżu :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie staram się bronić wyników, staram się tylko wytłumaczyć dlaczego coś jest tak, a nie inaczej.

Naprawdę nie boję się dyskusji, ale teksty soft'a są dla mnie conajmniej dziwne :?

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99
Tylko powinniśmy zadać sobie pytanie w jakich kręgach ta rozpoznawalność jest atutem, a w jakich nie.

IMHO powinna byc brana przede wszystkim rozpoznawalnosc w klubie, bo to ma byc nasza klubowa piramida

dokładnie... to ma być nasza piramida :)

jak wspomniał Maro66, dla nadzianego jak to okreslił 'głąba', VC czy AL&S to wogóle nie marki, on ich wogóle nie zna, a zatem także nie szanuje i nie wie co tworzą... wiec dla niego jak szwajcarski i dobry to. np. Tissot (i tu właśnie jest ta jego rozpoznawalność) /// no ale przez to ból odczuwa właśnie VC czy AL&S, które stoją o niebo wyżej...

wiec myśle że powinnyśmy brać raczej nasze klubowe preferencje a nie.. że tak powiem ogółu populacji, która połowy marek w piramidzie nie zna :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja widzę Piramidę tak:

1. Patek Philippe

2. Vacheron Constantin

3. Audemars Piguet

4. A.Lange&Sy2nśhne

5. Breguet

6. Jaeger-LeCoultre

7. Girard-Perregaux

8. Blancpain

9. Daniel Roth

10. Zenith

11. IWC

12. Ulysse Nardin

13. Parmigiani

14. Rolex

15. Glashy2nźtte-Original

16. Chopard

17. Cartier

18. Perrelet

19. Omega

20. Chronoswiss

21. Breitling

22. Panerai

23. Eterna

24. Minerva

25. TAG Heuer

26. Eberhard

27. Fortis

28. Maurice Lacroix

29. Longines

30. Tissot

31. Atlantic

To tak na szybko. Można by jeszcze coś dopisać, zmienić (sorry Marcin).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A za co Ty mnie przepraszasz :?: :)

Przecież gdyby nie ten /nieszczęsny, jak się okazało/ wzór, odnoszę wrażenie, że Piramidę stworzyło by się i szybciej i bardziej odpowiednio :idea:

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
że tak powiem ogółu populacji, która połowy marek w piramidzie nie zna :wink:

z calym szacunkiem, ale zalozylbym sie, ze co najmniej powlowa klubowiczow nie zna co najmniej polowy marek w tej piramidzie, a ogol populacji to zna ich najwyzej... kilka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Ja widzę Piramidę tak:

1. Patek Philippe

2. Vacheron Constantin

3. Audemars Piguet

(...)

zdecydowanie bardziej podoba mi sie ta piramida :) w sumie nie mam wiekszych uwag, zastanawiam sie tylko nad tym Atlantic'iem bo widzialbym kilka lepszych marek na jego miejscu... ale w sumie jak ma to byc piramida klubowa to na miejsce w piramidzie zasluguje :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prestiż to nie moja bajka i cieszę się że moje ulubione marki się w piramidzie nie znalazły (choć na logikę Seiko powinno być w miejscu Credora bo innowacyjność ta sama, komplikacje prawie te same, historia dłuższa, a rozpoznawalność o niebo wyższa :) ) . Ale gratuluję Wam chłopaki, bo wyobrażam sobie ile z tym było roboty. I jak tak patrzę niezaangażowanym okiem, to właściwie nie widzę nic do czego możnaby się przyczepić :D

O to czym jest prestiż można się spierać bez końca. Kompromis w tej kwestii jest niemożliwy. A piramida jakakolwiek by nnie była - zawsze zbierze jakieś bęcki z tego czy innego powodu :)

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ulega watpliwości, że chłopaki wykonali kawał dobrej roboty. Chwała im za to. Rozbiezności z odczuciami pozostałych musiały powstać. Wszystkim nam sie wydaje, ze piramida jest kiepska, dla niektórych kompromitująca.

Mamy przynajmniej nad czym dyskutowac, bo poprzednia wyglądała żałosnie. W tej można zrobic parę przesunieć, ew. wymienic parę firm na inne i produkt gotowy. TYLKO BEZ NERWÓW I PODTEKSTÓW!

Jedno jest pewne :) Tissot i ML za wysoko :) . Tissot juz wiem i wnioskuje, ze sama rozpoznawalność jest zbyt mocno punktowana. Ciekaw jestem jaki błąd w kryterium, albo może złe postrzeganie marki tak wywindowało mocno przereklamowanego ML-a.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

jak ktos uwaza ze jest w stanie zrobic piramide lepiej, niech tak samo jak Mariusz zaproponuje swoja wersje- na koniec poddamy glosowaniu ktora wersja jest najlepsza i juz :) zawsze to bedzie jakis kompromis ale chociaz bedzie mozna na wiekszosc wtedy zwalic wine jak cos sie nie bedzie podobalo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.