Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość

Piramida Prestiżu - III edycja - dyskusja

Czy jesteś za tym, aby głosowanie w Piramidzie Prestiżu ograniczyć do kilku osób, które zostaną wyłonione w trakcie dalszej dyskusji ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pcstud
No jest ( tadam!)

byloby fajnie jakbys napisal nam skad sie wziela taka a nie inna punktacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość amator3nr

Nigdzie nie widze normalnego rosyjskiego(radzieckiego) Vostoka. A chyba powinien sie znależć na piramidzie. Ma zegarki dobrze wykonane a poza tym kultowe (amphibian) i od zawsze mozna je bylo kupic w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
po trzecie- teraz to możecie po mnie jechać jak po burej kobyle :)

Lubię wyłapywać takie niuanse. U mnie w okolicy mówi się "po łysej kobyle". Kiedyś koleżanka z okolic Tarnowa powiedziała "o kant d*py rozbić" strasznie mi coś nie pasowało bo ja znam "o kant d*py potłuc".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i świetnie,

Nie mam żadnych zastrzeżen poza tym, ze niepotrzebe wydaja się marki praktycznie niedostepne.

No i za wysoko troche tissot w stosunku do RT i np. F C. Za wysoko tez ML (wyzej niz uznany Longines)

Poza za tym jak dla mnie bomba!

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minerva, Cartier, Union może trochę za nisko, a Chronoswiss i Xemex zbyt wysoko. Nie wiem też, czy relacja pozycji Glashy2nźtte-Original i Parmigiani nie jest odwrócona. Ale to tylko drobne wątpliwości.

Darek, dzięki za wkład pracy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak jak Otho: niska pozycja Cartier'a aż bije po oczach. Minerva też - ale to już marka niszowa.

I czy Nomos zasługuje na koniec ?

To syzyfowa praca.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i moze jeszcze pytanie: dlaczego Chopard jest za Hublotem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I gdzie Stowa?

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Po pierwsze (jak na Oscarach) DZIĘKUJĘ Mariuszowi ( MasterFan), bez którego pomocy i wieeelkiemu wkładowi pewnie by się nie udało

MasterFan ma na imię Marcin 8). A tak poza tym, to zastanawia mnie trochę niska (w moim odczuciu) lokata Blancpaina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, MasterFan to Marcin, ale widać, Darek ma słabość do mylenia tych akurat imion :)

Panowie, tych "nieścisłości" pewnie znajdzie się więcej, ale aby zrozumieć dlaczego tak to wygląda, niech każdy oceni choć kilka marek rzetelnie, wtedy zobaczycie jak trudne było stworzenie PP, która byłaby możliwa do zaakceptowania.

Wg wzoru jakiego używaliśmy do określania punktacji /to ten wzór, który został zaakceptowany przez większość/ np. taki Parmigiani miałby problem znaleźć się wyżej jak Tissot, głównie przez dwie rubryki określone terminem 'rozpoznawalność'.

Dlatego po pierwszym przyznaniu punktów, znowu trzeba było usiąść i marka po marce śledzić, poprawiać i sprawdzać czy tak może być.

Sama idea tego wzoru była dobra, ale "w praniu" ukazały się jej wady, choć w pewnych przypadkach stosując wzór wszystko wychodziło idealnie i niczego nie trzeba było "pilnować". To miało miejsce w przypadku oceny np. całej pierwszej dziesiątki, firmy "układały się" /w naszym przekonaniu/ idealnie.

Także jeszcze raz proszę w imieniu Darka i siebie o wyrozumiałość- to była naprawdę czasochłonna i czasami trudna robota.

Tu jest mały błąd w zdaniu, powinno być:"...możecie po nas jechać..." :)

Marcin

PS. Oto wzór: Kx35% + Ix25% + Śx15% + Px15% + Hx10% = efektywna ilość punktów = miejsce w piramidzie; gdzie K to komplikacje, I to innowacyjność, Ś to rozpoznawalność na świecie, P to rozpoznawalność w Polsce, H to historia

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W imieniu wszystkich Klubowiczów dziękuję Wam Solidna robota :!:

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ireneusz Paluszek
W imieniu wszystkich Klubowiczów dziękuję Wam Solidna robota :!:

ja również! to jest kawał roboty, trudnej roboty :shock:

btw:

jak przyporządkowywaliście wagi do poszczególnych kryteriów?

jak mierzyliście np. takie kryterium pt.: "rozpoznawalność marki na świecie"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
PS. Oto wzór: Kx35% + Ix25% + Śx15% + Px15% + Hx10% = efektywna ilość punktów = miejsce w piramidzie; gdzie K to komplikacje, I to innowacyjność, Ś to rozpoznawalność na świecie, P to rozpoznawalność w Polsce, H to historia

bardzo byloby ciekawe jakbyscie nam pokazali te szczatkowe wyliczenia- tzn. jak byla kazda z marek punktowana

ja bym mial kilka uwag ale ja sie tam nie znam :wink: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tornan

Lubię wyłapywać takie niuanse. U mnie w okolicy mówi się "po łysej kobyle". Kiedyś koleżanka z okolic Tarnowa powiedziała "o kant d*py rozbić" strasznie mi coś nie pasowało bo ja znam "o kant d*py potłuc".

W województwie Świętokrzyskim mówi się "myślał indor o niedzieli...", ale w mazowieckim słyszałem zamiennie - "kogut".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się, tissot za wysoko , zwłaszacza przy takich amrkach jak FC, czy RT, który ma własny werk, a tissot to przecież pospolity składak. Za wysoko tez ML. Poza tym wszystko robione ręką Boga!

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Stowa to co? Pies?

:wink:

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

zgadzam sie co do Tissota, że trochę za wysoko... natomiast ML? ... sam nie wiem... moze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Tissot nie jest za wysoko, hmmm...

Gdybyście zobaczyli pierwsze wyniki, dopiero było ciekawie :wink:

Prestiż to rownież rozpoznawalność, łącznie to 30% sumy punktów, chyba każdy przyzna, że Tissot, biorąc pod uwagę to kryterium jest mocny, bardzo mocny, ze spokojem można by dać punkty zbliżone do maximum i to dwa razy!

A 15% z, powiedzmy, łącznie 30pkt. już daje 'sporo'...

Także uważam, że z Tissotem zrobiliśmy najlepsze co było możliwe, swoje trzeba było mu oddać :)

A Stowa to co? Pies?

:oops:

Powiem tylko tyle...przy takiej liczbie marek, cudem będzie, jeśli zapomnieliśmy tylko o niej...

Jeśli uważacie to za sprawiedliwe, myślę, że można dać znak "=" przy Nomos'ie, chodzi też o to, aby pozostać przy "okrągłej" liczbie marek, które znalazły się w Piramidzie.

Marcin

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka"

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo oślepłem albo brakuje Mosera :shock:

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, Moser'a nie brakuje, celowo nie został uwzględniony.

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a dlaczego? Bo nie wiem na prawdę a do tego nie przegryzłem sie jeszcze przez cały wątek :oops:

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest parę powodów dlaczego.

Głównie chodzi o brak ciągłości produkcji, małą kolekcje, oraz to, że tak naprawdę jeszcze nie wiadomo jak rozwiną się losy nowego Moser'a. Za łatwo byłoby popełnić błąd...

Marcin

Samuel Butler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud
Nie, Moser'a nie brakuje, celowo nie został uwzględniony.

jesli tak to po co ukazaly sie takie marki jak:

Daniel Jean Richard 11,4

Dubey & Schaldenbrand 10,2

Kelek, 10

Xemex 9,05

zaloze sie, ze wiekszosc klubowiczow nawet nie slyszala o takich "wynalazkach" w przeciwienstwie do Mosera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.