PM1122 1813 #5526 Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Ten co pokazałem, to cena z kosmosu. A co do tego, który Ty pokazałeś, to za mało danych - czyli nie widać mechanizmu. Jedna nóżka, to nie nóżka, więc mechanizm, jak i tarcza, nie są pewne. Napisy na deklu, mogą świadczyć jedynie, że budzik był produkowany na rynek francuski Edytowane 19 Lutego 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5527 Napisano 19 Lutego 2023 To jest werk tego budzika poza kosmetyka budzik jest sprawny. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5528 Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) To jest Szwajcarski budzik Manufacture Bethune 1920 Edytowane 23 Lutego 2023 przez Kirsan 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3953 #5529 Napisano 19 Lutego 2023 8 godzin temu, Kirsan napisał(-a): To jest Szwajcarski budzik Manufacture Bethue 1920 Francuski, Manufacture d'Horlogerie de Bethune. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5530 Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Manufacture Bethune 1920 po renowacji sprzedany na Allegro opisany jako Szwajcarski Edytowane 23 Lutego 2023 przez Kirsan 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5531 Napisano 23 Lutego 2023 (edytowane) Moj budzik MB Manufacture Bethune po renowacji sprawny na dokladnym chodzie Edytowane 23 Lutego 2023 przez Kirsan 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 270 #5532 Napisano 23 Lutego 2023 Również posiadam budzik MB Manufacture Bethune w wersji jednodzwonkowej. W takim stanie się zachował. Nie był poddany renowacji.. Sygnowany na werku. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3953 #5533 Napisano 23 Lutego 2023 W dniu 21.02.2023 o 16:55, Kirsan napisał(-a): Szwajcarski budzik Manufacture Bethune 1920 po renowacji sprzedany na Allegro Francuski... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5534 Napisano 23 Lutego 2023 8 godzin temu, Dymar3 napisał(-a): Również posiadam budzik MB Manufacture Bethune w wersji jednodzwonkowej. W takim stanie się zachował. Nie był poddany renowacji.. Sygnowany na werku. Mial szczescie ze przetrwal w tak idalnym stanie ,moj mial zardzewiale dzwonki brak jednej nozki puszka matowa wymagajaca polerowania tylko mechanizm zachowal sie w idealnym stanie ale bez sygnatury co umniejsza jego wartosc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7152 #5535 Napisano 24 Lutego 2023 Pewien Poltik tak miał... Zostawiam bez komentarza 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5536 Napisano 24 Lutego 2023 46 minut temu, mkl1 napisał(-a): Pewien Poltik tak miał... Zostawiam bez komentarza Hmm... Ale to chyba nie mój..? 🫢🫢 😂😂 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1813 #5537 Napisano 24 Lutego 2023 ale sprężyna jest ! 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7152 #5538 Napisano 24 Lutego 2023 3 godziny temu, Yodek napisał(-a): Hmm... Ale to chyba nie mój..? 🫢🫢 😂😂 No nie to takiego Pana na "B" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2549 #5539 Napisano 24 Lutego 2023 3 godziny temu, mkl1 napisał(-a): No nie to takiego Pana na "B" Tak przypuszczałam 😀😀✌️. Pewnie rozkręcił werk a nie zdjął kołka blokującego włos i siem mu włos(y) najeżył. Dzisiejszy wieczór spędziłam uroczo przy gieciu/rozgieciu płyt zmiażdżonego budzika, składaniu i próbach uruchomienia. Ciężko idzie, osie się zakleszczały, umęczyłam się okrutnie 😟. Popatrzcie jakie sily działały na budzik, ze motylki nakręcania są zjechane, a oba gwinty osi nakręcania sie urwały i zakleszczyły w motylkach. I sa nie do wyjęcia. A jak do tego doszło? Wiem tylko tyle, że budzik był przewożony jako przesyłka. Chyba paczka temu kurieru spadła pod nadjeżdżający pociąg 😆 Musiałam dopasowywać motylki od nowszych budzików bo tych starego typu nie mam, i to mnie denerwuje 😐😶 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 7152 #5540 Napisano 24 Lutego 2023 Da się to naprawić.. letko nie będzie, ale się da... Co do "B" zaguił np. zębnik do nastaw budzenia, bo po prosu zerwał, Nie wiedział, że pokrętło w poltiku od tych nastaw odkręca się wg lewego gwintu 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1813 #5541 Napisano 25 Lutego 2023 To musiał być uparty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5542 Napisano 27 Lutego 2023 Jak ja to lubie naprawiac i doprowadzac do starej swietnosci stare budziki wlasnie mam na tapecie budzik Junghansa nie znam modelu prawdopodobnie z lat 20 tych o unikalnym wygladzie troche pracy bedzie ale damy rade. 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 270 #5543 Napisano 28 Lutego 2023 Piękny:-) Gdzie takie cacko zdobyłeś? Będzie mi się śnił po nocach 🙂 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #5544 Napisano 28 Lutego 2023 W dniu 27.02.2023 o 02:21, Kirsan napisał(-a): Jak ja to lubie naprawiac i doprowadzac do starej swietnosci stare budziki wlasnie mam na tapecie budzik Junghansa nie znam modelu prawdopodobnie z lat 20 tych o unikalnym wygladzie troche pracy bedzie ale damy rade. To będzie chyba ten model Bora z 1910 roku. Ma bardzo głośny dzwonek. Mógłbyś później pokazać zdjęcia z renowacji i ten dzwonek? Ciekawi mnie. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5545 Napisano 28 Lutego 2023 1 godzinę temu, kasiaMF napisał(-a): To będzie chyba ten model Bora z 1910 roku. Ma bardzo głośny dzwonek. Mógłbyś później pokazać zdjęcia z renowacji i ten dzwonek? Ciekawi mnie. Kasiu jestes chodzaca encyklopedia dziekuje za informacje oczywiscie ze opublikuje zdjecie po renowacji ale to troche potrwa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5546 Napisano 6 Marca 2023 (edytowane) Junghans Bora 1910 po renowacji ktora wykonalem zachowujac orginalnosc i patyne starosci Edytowane 6 Marca 2023 przez Kirsan 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kirsan 247 #5547 Napisano 6 Marca 2023 11 godzin temu, Kirsan napisał(-a): Junghans Bora 1910 po renowacji ktora wykonalem zachowujac orginalnosc i patyne starosci Nie jestem pewien czy przedni dzwonek byl w calosci miedziowany bo katalog jest czarno bialy a w orginale raczej teo nie bylo ale zawsze mozna to zmienic 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dymar3 270 #5548 Napisano 6 Marca 2023 Pieknie wyszedł. Ale faktycznie pierwszy dzwonek zostawił bym w oryginale polerując go tylko. Piękny unikatowy budzik:-) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #5549 Napisano 6 Marca 2023 3 godziny temu, Kirsan napisał(-a): Nie jestem pewien czy przedni dzwonek byl w calosci miedziowany bo katalog jest czarno bialy a w orginale raczej teo nie bylo ale zawsze mozna to zmienic Pięknie odnowiłeś. Miedź za jakiś czas nabierze patyny ( a można też ten proces przyśpieszyć) , więc się nie martw. Mógłbyś pokazać jak wygląda ten dzwonek wewnątrz? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alex-Alex 3 #5550 Napisano 13 Marca 2023 Добрый день Я новый на Вашем форуме Собираю старые будильники Вот пара последних покупок Я их приобрёл а блошино рынок Ничего им не делал Оба без надписей 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach