Marek Szajerka 940 #5776 Posted January 11, 2024 Nowy nabytek z aukcji internetowej, kareciak z logiem jaskółki. Zaryzykowałem kupno tego budzika do naprawy lub ba części, ponieważ miałem w rezerwie komplet kół, szczególnie napędowych. Budzik uruchomiłem i można powiedzieć , że jest w stanie muzealnym, ponieważ chodzi jak chce a nie jak powinien. Budzik był w stanie zaniechanej naprawy. Płyty były wcześniej rozkręcone i następnie skręcone bez zwracania uwagi, czy zębatki są w łożyskach . Brakowało pręta młoteczka i włosa balansowego. O takim a nie innym efekcie naprawy zadecydowały części zamienne, jakie posiadam. Ciekawostką jest cyfra 30 na papierowej tarczy, w prawym dolnym rogu. Zauważyłem ja dopiero przy skanowaniu tarczy dla celów archiwalnych . Fot. 1 - 4.a. Przed naprawą, po otrzymaniu paczki od sprzedawcy. 5-8. Po częściowej naprawie. a. Ewetualny dawca. Skan tarczy z cyfrą 30. Dyskusja na temat tej firmy była już na Forum, s. 195. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5778 Posted January 11, 2024 Bardzo dobra podstawa do renowacji ,obudowa kompletna ,tarcza przyzwoita ,wyklepać ,odrdzewić naprawić prosty mechanizm i fajny blaszak! 1 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5779 Posted January 12, 2024 Taki Junghans ze Szwecji się mi trafił w całkiem fajnym stanie,z 1951r .Wymieniłem tylko stłuczoną szybkę ,konserwacja i smarowanie ,wymyty i trochę poprostowany ale zostawiłem tak lekko poobijanego🙂 5 Share this post Link to post Share on other sites
polimerek 283 #5780 Posted January 16, 2024 EUROPA, etui różowe budzik dla pań🙂 2 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 4113 #5781 Posted January 17, 2024 Gübelin, 15 cm, 15 kamieni, 8 dni W środku tak: 6 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5782 Posted January 18, 2024 (edited) Piękny,🙂 takiego jeszcze nie mam😕 Edited January 18, 2024 by mechanik 0 Share this post Link to post Share on other sites
janekp 531 #5783 Posted January 21, 2024 Dwa budziki oktagonalne A. Willmann & Co. Patent DRP 57582 z 24.06.1890 roku dotyczacy przestawiania czasu w budziku wskazowkami w lewo lub w prawo . Digitale Sammlungen: Deutsche Uhrmacher-Zeitung (slub-dresden.de) 6 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5784 Posted January 21, 2024 (edited) Takiego Junghansa dziś nabyłem ,1905r model Veto i ciekawostka, bez pokręteł a jedynie taki sam kluczyk do wszystkich osi .Wykonany z blachy stalowej malowanej na srebrno,takie bardzo proste i oszczędne wykonanie ,żeby chociaż nikiel ☹️ i teraz jak to odświeżyć i czy w ogóle ruszać ?bo byłem pewny że to jakaś domowa srebrzanka😀 Edited January 21, 2024 by mechanik 4 Share this post Link to post Share on other sites
kasiaMF 234 #5785 Posted January 21, 2024 Świetny. Obudowę możesz posrebrzyć, choć wtedy straci swój stary wygląd. Chyba że lekko spatynujesz i zabezpieczysz, przed dalszą oksydacją. Można też spróbować po oczyszczeniu płatkami srebra, ale to będzie bardzo delikatne i jak też nie zabezpieczysz np. szelakiem to będzie oksydować. 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5786 Posted January 21, 2024 Więc chyba wpierw rozbiorę i wymyję puszkę, zobaczę jak wygląda bez rdzy i brudu 🙂 1 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5787 Posted February 5, 2024 O tym budziku pisałem 4 lata temu w wątku Naprawcy - oprawcy. Teraz dzięki częściom ze złomu po zegarmistrzu, pozyskanych od Kolegi Hecke budzik odzyskał swoją tożsamość. Jest to budzik jugosłowiański Insa. Zdjęcia: 1 -2. Stan po przyniesieniu ze złomowiska. 3 - 4. Po naprawie mechanizmu, w zastępczej obudowie. Tylko dekielek jest oryginalny. 5. Części od Kolegi Heckie. 6 - 7. Stan po złożeniu. 2 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5788 Posted February 6, 2024 Taka krótka relacja z renowacji miniaturki HAU model Pi kupionej jako nn ,mam już taki budzik ,ale w innej wersji kolorystycznej. Ogólnie wyglądał dobrze ale wymagał konserwacji i uzupełnień. No ale nie ma tak dobrze😕korozja mechanizmu była mocno posunięta a wręcz zniszczyła część osi i czopów . Musiałem wymienić ich część oraz sprężyny dociskające zapadki bębnów itp. Oryginalnie budzik był miedziowany , wykonany z blachy mosiądzowanej stalowej co po latach i warunkach w jakich przebywał dało ciekawy efekt patyny . No ale już gotowy i z bliżniakiem niklowanym na półkę🙂 6 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5789 Posted February 9, 2024 Junghans Veto z 1905 r już po SPA 🙂 . Nie mogłem patrzeć na tą srebrzankę którą był wypaćkany więc został umyty i odnowiony. Ma parę smaczków rzadko spotykanych w tamtym okresie np. szczelne zamkniecie tarczy ,co widać po jej ładnym zachowaniu choć spłowiał tłoczony na niej francuski napis fermenture hermetique 😀 nakręcanie i ustawianie wskazań jednym kluczem mocowanym na deklu jak w wielu blaszanych kareciakach . Budzik dosyć rzadki ,to porobiłem trochę zdjęć z remontu🙂 10 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 4113 #5790 Posted February 9, 2024 Roman, a te Westclocki i reszta nie przestały chodzić z zazdrości? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5791 Posted February 9, 2024 Pełna symbioza😄 0 Share this post Link to post Share on other sites
Watch-er 1572 #5792 Posted February 9, 2024 Taka japońska "bulwa" się trafiła. 4 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 4113 #5793 Posted February 9, 2024 21 stopni Celsjusza aczkolwiek nie susza 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
kasiaMF 234 #5794 Posted February 11, 2024 W dniu 9.02.2024 o 23:12, mechanik napisał(-a): Pełna symbioza😄 Obudowę tylko umyłeś? 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5795 Posted February 11, 2024 No nie tylko 🙂 uzupełniłem srebrną powłokę preparatem o głupiej nazwie Starwax Pozłota ! taka pasta w kolorze srebra 🙂 1 Share this post Link to post Share on other sites
Neisse 11 #5796 Posted February 14, 2024 Witam. A to moje.... 8 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5797 Posted February 14, 2024 Jakież to pomysły mieli na dzwonki , świetny zbiór 👌 0 Share this post Link to post Share on other sites
mechanik 993 #5798 Posted February 18, 2024 Dziś po odświeżeniu Japy Vainqueur z 1912 r z ładnym mechanizmem ,starannie wykonany i łatwą ewentualną wymianą sprężyny chodu umieszczoną w solidnym bębnie . Dlatego też pokrętła naciągu bębnów chodu i bicia są różne ale takie oryginalnie mają być mimo moich podejrzeń🙂 3 Share this post Link to post Share on other sites
Marek Szajerka 940 #5799 Posted February 18, 2024 Tak dla porównania Japy, który kupiłem 10 lat temu. Nie był odnawiany wizualnie. Dodałem następujący opis. Budzik JAPY FRERES & CIE Reg. 19.07.1893 Budzik produkcji francuskiej, wyprodukowany między 19 lipca 1893 a 6.12.1901 r. 6.12. zalegalizowano nowy znak firmowy. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Anansi 4113 #5800 Posted February 18, 2024 Nie pamiętam, czy zamieszczaliśmy kiedyś tę stronkę o francuskich budzikach z XIX wieku. Dość skromna, ale jest i literatura. http://lesreveilstictac.e-monsite.com/ 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites