Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sleza

zegarek klubowy 2013

Rekomendowane odpowiedzi

W cenie 2500-3000 możeby by była szansa na coś w kopercie Gnomonika, może GT 1.

Nie podejmowałem tematu...ale z ciekawości zapytam, czy w ogóle robią takie rzeczy. Ostatnio robili NauticFisha dla eskadry f18 :)

526613_499790386749846_2131342654_n.jpg

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GT 1 kurcze troche duży, to mogloby zdecydowanie ograniczyć krąg chętnych:( Natomiast myslę, że gdyby Schaumburg podjąl temat i byliby zainteresowani takim zegarkiem klubowym, to na bazie Gnomonika można byłoby coś fajnego opracować :) Nie ukrywam, że ta opcja Mi najbardziej odpowiada bo jestem zainteresowany zegarkiem tej fimy i gdyby do tego była możliwość nie zwykłego a klubowca, to dla Mnie dodatkowy "plus" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz do konkretów. W tej cenie Cotorex chyba wyjdzie. Osoby zorientowane odnosnie Ciopernicusa i Chronos Art - czy ta cena jest realna bo jeżeli nie, no to te mamy z glowy, ewent. od jakiej ceny możemy o nich mysleć?

Schaumburg - Tik Tak czy w tej cenie jest szansa na jakis model, jaki, ewentualnie jeżeli nie to od jakiej kwoty mozna myslec o Schaumburgu?

Odpowiedzi na te pytania uświadomia Nam czy rzeczywiście możemy brac pod uwage te 4 marki, czy tez pozostanie tylko catorex :(

Jeśli chodzi o Copernicusa, to wątpię czy się zmieścimy w kwocie 3.5k, o Chronos-arcie w tej cenie na 100% zapomnijcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wspomniał o Ch. Ward. Gdyby zrobili dla nas coś takiego to byłoby myślę interesujące dla większości. Coś wyjątkowego.

Ma ktoś, w ogóle, jumping hour w swojej kolekcji?

post-34848-0-80650000-1360578908.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z klubowcem jest zawsze taki że nie ma szans na to aby to był zegarek maksymalnie oryginalny o nietuzinkowym designie itd ponieważ jak coś jest odjechane dla jednych to dla innych jest koszmarnie brzydkie. Zegarek klubowy to kompromis i największe szanse na sukces ma tutaj coś w miarę klasycznego, coś co nie zbrzydnie nam po roku. Dobrą drogą ( która teraz jest modna także w wielkich firmach ) jest sięgnięcie do historii i zrobienie zegarka ze smakiem vintage/heritage. To zawsze bezpieczna droga bo taki zegarek możemy spokojnie przekazać dzieciakowi i za 20 lat wciąż będzie modny. Ten chrostopher Ward powyżej niestety jest już z kategorii "odjechanych" dla mnie nie jest brzydki ale dla wielu na tym forum jest dyskwalifikujący.

Pamiętajmy że głosy na garniturowca i zegarek casual rozłożyły się w ankiecie niemal po równo. Dlatego uważam że zegarek nie może być zbyt elegancki ani zbyt techniczny...trzeba znaleźć złoty środek. Ten zegarek powyżej skręca za bardzo w patetycznym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jumping hour nie jest odjechany, to jest klasyka. To jak sie ma do tego, w takim razie, Schaumburg GT ONE? Myślę, że ten Ward bedzie za 20 lat dalej elegancki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jumping hour nie jest odjechany, to jest klasyka. To jak sie ma do tego, w takim razie, Schaumburg GT ONE? Myślę, że ten Ward bedzie za 20 lat dalej elegancki.

chodzi mi bardziej w tym modelu o rozwiązanie Grande Date ( duże i na godzinie 12tej ) , nie jest to popularne rozwiązanie.

Schaumburg nie przejdzie. Jako nieoficjalny klubowy TAK ale na oficjala się słabo nadaje z tych samych powodów które przytoczyłem wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi bardziej w tym modelu o rozwiązanie Grande Date ( duże i na godzinie 12tej ) , nie jest to popularne rozwiązanie.

...

a to raczej godzina jest . Wydaje mi się że taki zegar to wdzięczny temat do modyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to raczej godzina jest

racja, co innego pomyslalem a klawiatura napisala co innego :-) . Możecie go zgłosić jako kandydata ale znajdzie się za wielu hejterów tego designu.

Idealnym klubowcem według mnie było by coś takiego:

glashutte,montre-7457e1a8f5b098cfa0d17caaad14c935_h.jpg

Wiadomo że Glashutte Original nam nie zrobi :lol: ale szukanie w tym kierunku....myślę , że było by dobrą ideą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś wspomniał o Ch. Ward. Gdyby zrobili dla nas coś takiego to byłoby myślę interesujące dla większości. Coś wyjątkowego.

Ma ktoś, w ogóle, jumping hour w swojej kolekcji?

\

Ja mam. Temat ciekawy :)

Tylko kwestia ceny.

Jak widać nia ma pracia na droższy zegarek.

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile kosztuje wogóle ten Copernicus? Jaka byłaby cena mniej więcej dla forumowiczów?

Dla zegarka polskiego jestem na tak, w zależności jakie też będą koszty jego

Ja rownież jestem na tak dla zegarka polskiego, wykonanego jak Copernicus,

Panowie , trzymajmy się wyników ankiety. Po co wklejacie zdjęcia garniturowców. W ten sposób do niczego nie dojdziemy.

Jak narazie to dwa zegarki spełniają wymogi ankiety CH.Ward i GT1 i moim zdaniem idealnie nadają się na zegarek klubowy i nie powinny mieć problemów z akceptacją Zarządu. GT1 ma kopertę 45 mm ale za to jaką :) CI co widzieli wiedzą :)

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z klubowcem jest zawsze taki że nie ma szans na to aby to był zegarek maksymalnie oryginalny o nietuzinkowym designie itd ponieważ jak coś jest odjechane dla jednych to dla innych jest koszmarnie brzydkie. Zegarek klubowy to kompromis i największe szanse na sukces ma tutaj coś w miarę klasycznego, coś co nie zbrzydnie nam po roku. Dobrą drogą ( która teraz jest modna także w wielkich firmach ) jest sięgnięcie do historii i zrobienie zegarka ze smakiem vintage/heritage. To zawsze bezpieczna droga bo taki zegarek możemy spokojnie przekazać dzieciakowi i za 20 lat wciąż będzie modny. Ten chrostopher Ward powyżej niestety jest już z kategorii "odjechanych" dla mnie nie jest brzydki ale dla wielu na tym forum jest dyskwalifikujący.

Pamiętajmy że głosy na garniturowca i zegarek casual rozłożyły się w ankiecie niemal po równo. Dlatego uważam że zegarek nie może być zbyt elegancki ani zbyt techniczny...trzeba znaleźć złoty środek. Ten zegarek powyżej skręca za bardzo w patetycznym kierunku.

Tu masz zdecydowaną rację, ten ostatni model Krzyska jest jak dla mnie po prostu brzydki i ja na takiego klubowca bym sie nie pisał. Musi to byc projekt w miarę wyważony aby zyskał akceptację większej ilości klubowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, bo byłaby szansa na jakiś ciekawy projekt a nie po raz 1000. to samo - z dodanym napisem.

Tu jeszcze filmik jak działa jumping hour.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten jest bardzo fajny. Mnie się podoba i jak najbardziej byłbym za.

Szkoda, że temat polskich jakoś upadł w przedbiegach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat polskich zegarków zostaje kasowany ciągnieciem budżetu w dół. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Copernicus to też świetny pomysł - tylko pewnie MONO wyjdzie drożej niż ten ChWard.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że gdyby Copernicus czy Paweł Jankowski rzeczywiście chcieli zrobić zegarek klubowy to już by w tym wątku byli. Oboje sa zarejestrowani na forum.

Naprawdę trzeba sobie zdać sprawę , że podjęcie się takiego zadania to nie jest takie hop siup. Czasami podejrzewam, że jest to dla producenta więcej straconego czasu niż ten czas jest wart ( zakładając małą limitację )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeśli zegarkiem miałby być Schaumburg Gnomonik to raczej na bazie tego:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/28893-schaumburg-gnomonik/

Powód taki sam, jak przytoczony powyżej: jeśli pójdziemy w skrajną esktrawagancję, to będzie skrajnie mało chętnych. Poza tym wybaczcie, ale ilu jest na forum kolegów, u których takie 45mm "bydlątko" na nadgarstku będzie ładnie leżało? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie jedyna sensowana i potwierdzona oferta to Catorex. Czekamy też na info od Warda, reszta to gdybanie, chyba że ktoś pytał oficjalnie Schamburga,Copernikusa..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wolnej chwili zadzwonię do Marcina w sprawie Copernicusa. Pewno wrodzona skromnośc nie pozwala mu na uczestniczenie w przepychankach.

Schaumburg zna temat i przetwarza.

schaumburggnom2f.jpg

Trochę nudny ten Schaumburg. GT 1 jednak więcej ma "jaj":

schaumburg-one.jpg

gdyby miał 42 mm :)

W zeszłym roku w Bazel rozmawiałem na temat mniejszej koperty dla GT 1 :) ... że chętnie bym go nosił.

W zeszłym tygodniu dostałem info, że mają dla mnie niespodziankę na ten rok.... Dziś się przypomniałem i odpowiedz mam taką:

Hello Pawel,

You re 100 % right. I have not got a feedback from the Photo Team. They have promised to me today to make the photos of the New GT ONEs with 3 hands.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jakby GT1 był w rozmiarze 42mm to jest o czym gadać :) przy 45mm to np ja odpadam na starcie i pewnie jak można przeczytać powyżej - sporo innych osób również. Mnie rozbraja Technical GMT I lub GMTII - jakby miały jeszcze nakładane indeksy... no i budżet kompletnie inny ten zakładany więc tu jest duuuży problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propozycja Christophera Warda bardzo ciekawa, mam zegarek tej firmy, ma już 7 lat, bez przeglądu, jest dokładny +2s/dobę, bardzo dobrze wykonany. Muszę powiedzieć, że jestem bardzo z niego zadowolony. Pracuje na werku ETA 2824-2, wielkość: 38mm, grubość 10,8 mm, waga 80 gram (na pasku), 140 gram (z bransoletą), koperta stalowa 316L, WR 5ATM, Szkła szafirowe przód i tył. Na ecie były ok.330 funtów, obecnie na salicie po ok.260 funtów.

Zdjęcia mojego:

http://imageshack.us/a/img829/7250/christward1.jpg

http://imageshack.us/a/img69/2591/christward2.jpg

http://imageshack.us/a/img255/7982/christward3.jpg

http://imageshack.us/a/img593/6529/christward4.jpg

http://imageshack.us/a/img28/6320/christward5.jpg

http://imageshack.us/a/img203/2374/christward6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny jest jeszcze Schaumburg Ceramatc, może dałoby sie cos na bazie tego modelu? Tego GT-1 chyba jednak należy odpuśćić, wygląd świetny ale rozmiar go dyskwalifikuje co widac po kolejnych wpisach :(

Technical - fajny, ale zakladam ze cena będzie zbyt wysoka jak na klubowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę , że dopóki nie pojawią się jakieś pierwsze wizualizacje modyfikacji Schaumburga czy Catorexa to będzie to jałowa dyskusja. Jak ta mawiają jedno zdjęcie warte wiecej niż 100 słów.

Moja kolejna nieudolna wizualizacja ( moim zdaniem należało by zmniejszyć jeszcze indeksy arabskie, być może zrobić rzymskie ??, pogrzebać trochę w podziałkach...i mogło by być ciekawie ;-) ):

post-25268-0-72546000-1360594065_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.