LESKOS 3470 #4701 Napisano 16 Listopada 2020 A już kilka razy na forum było pokazywane i omawiane ... 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6147 #4702 Napisano 16 Listopada 2020 (edytowane) poszukam... Dzięki. ps znalazłem.. Edytowane 16 Listopada 2020 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4703 Napisano 16 Listopada 2020 😳😳 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4704 Napisano 17 Listopada 2020 14 godzin temu, mkl1 napisał: Może trochę nie zgodne z "Maryną" ale ma ktoś coś takiego? Zegar z "fruwającym wahadłem? Jak byś był w Kliczkowie to może mógłbyś pomacać Miłego poszukiwania (macania) Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6147 #4705 Napisano 17 Listopada 2020 Mnie bardziej ciekawi mechanizm. Co prawda widziałem na youtube mechanizm, ale tylko repliki( kit drewnianydo własnego montażu) Zapodali, że czas "przejścia to 20 sek, czyli 3/min Ale to może nie w "Marynie" 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4706 Napisano 17 Listopada 2020 5 godzin temu, mkl1 napisał: Mnie bardziej ciekawi mechanizm.... Ale to może nie w "Marynie" Wybacz po raz pierwszy że tu odpowiem (ale to nie ja zaśmiecam ten temat) Zegar jest prosty jak "budowa cepa" którym zresztą ten zegar obraca. Cała tajemnica polega na doborze ciężaru kulki i elastyczności sznurka na którym jest zawieszona. Właśnie elastyczność tego sznurka decyduje o dokładności chodu o czym kiedyś chyba wspominał "tarant". Niestety zegary (ew. repliki) osiągają jak na swoje wykonanie dość wysokie ceny (sam sznureczek z kulką też nie jest tani) Ostatnio widziałem sprzedawcę oferującego ten zegar na "Kole" ale cena którą za niego śpiewał była taka że nawet się nie zatrzymałem. Myślę że Ty byś go też nie kupił. A i tak była tylko częścią ceny które wołają na aukcjach. Wybacz po raz drugi Nie chce mi się iść do pracowni i zdejmować zegar z półki i go rozbierać. Tym bardziej że rozbieranie w przeciwieństwie do zegara nie jest takie proste. Musi Ci wystarczyć instruktaż z youtube. Miłego końca dnia Roman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #4707 Napisano 17 Listopada 2020 Spytam tu bo nie ma gdzie Co z Piotrem Tarant....m? Bo coś zamilkł 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klysek 32 #4708 Napisano 19 Listopada 2020 Gyöngyhajú lány ☹️ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4709 Napisano 19 Listopada 2020 Ke? 😳🤔 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #4710 Napisano 19 Listopada 2020 że dziewczyna perłowa... niby... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klysek 32 #4711 Napisano 19 Listopada 2020 Założyciel węgierskiego zespołu rockowego Omega, którego największym przebojem była piosenka "Dziewczyna o perłowych włosach", László Benkő zmarł w środę (18 listopada) nad ranem na raka - poinformował wokalista zespołu Janos Kobor. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #4712 Napisano 20 Listopada 2020 W dniu 17.11.2020 o 08:53, Kieszonkowe napisał: Jak byś był w Kliczkowie to może mógłbyś pomacać Miłego poszukiwania (macania) Roman Nie tylko w Kliczkowie były takie 😀😀,Też mam replikę tego zegara,ot taka ciekawostka konstrukcyjna. Ignatz Flying Pendulum Clock 275 dolców i można kupić . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4713 Napisano 20 Listopada 2020 (edytowane) 2 godziny temu, janekp napisał: Nie tylko w Kliczkowie były takie 😀😀,Też mam replikę tego zegara,ot taka ciekawostka konstrukcyjna. Ignatz Flying Pendulum Clock 275 dolców i można kupić . Mam też ja i też raczej kopię - oryginał to raczej trudno będzie trafić Ale i tak 275 $ x 3,8 = 1045 PLN + ship Mało kto wyda takie pieniądze na zegar z "cepem" Miłego dnia Roman Edytowane 20 Listopada 2020 przez Kieszonkowe 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taraj 220 #4714 Napisano 21 Listopada 2020 (edytowane) W dniu 16.11.2020 o 18:44, mkl1 napisał: Może trochę nie zgodne z "Maryną" ale ma ktoś coś takiego? Zegar z "fruwającym wahadłem? Tak , to mój egzemplarz, kopia . To co tam tak lata to nakrętka m3. Nazywanie tego szpeja zgarem (urządzeniem do mierzenia czasu) to jest moim zdaniem nadużycie. Dokładność żadna. Jako ciekawostka jest OK. Kiedyś na aukcji w UK widziałem mocno sponiewierany oryginał, ale uważam, że szkoda pieniędzy. Kopia przynajmniej działa i można znajomym pokazać jako coś ciekawego. Edytowane 21 Listopada 2020 przez Taraj 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 736 #4715 Napisano 22 Listopada 2020 (edytowane) 9 godzin temu, Taraj napisał: Tak , to mój egzemplarz, kopia . To co tam tak lata to nakrętka m3.........Nazywanie tego szpeja zgarem...to jest moim zdaniem nadużycie. Dokładność żadna. Jako ciekawostka jest OK. To są na forum przynajmniej trzy takie ciekawostki . Twoja, Jankap i moja. Na pewno tego chronometrem nazwać nie można , ale mój (może to zasługa sprowadzonej z USA oryginalnej kulki i sznureczka) działa znośnie. Miłego końca weekendu Roman p.s. Oczywiście masz rację trzeba to uznać jako ciekawostkę zegarową - taki zegar z cepem Edytowane 22 Listopada 2020 przez Kieszonkowe 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #4716 Napisano 26 Listopada 2020 Tytuł nabrał nowych znaczeń... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #4717 Napisano 26 Listopada 2020 Cieszymy się wszyscy, że wróciłeś tarant. Ja tęskniłem już za Twoim poczuciem humoru.😊🙃 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4718 Napisano 26 Listopada 2020 47 minut temu, erzlot napisał: Cieszymy się wszyscy, że wróciłeś tarant. Ja tęskniłem już za Twoim poczuciem humoru.😊🙃 Tak, tak 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4719 Napisano 26 Listopada 2020 😀😀✌️🖐️ Czyli kawał dobrego Jazzu 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wafelek 54 #4720 Napisano 27 Listopada 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #4721 Napisano 28 Listopada 2020 Ach , ten Pesel .... człowiek chce się po coś schylić , a tu jak nie ukłuje ... noooo , ten Pesel . .... tydzień z głowy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6147 #4722 Napisano 28 Listopada 2020 Niekoniecznie tydzień, ale dwa dni masz z d@#py ( miałem miesiąc temu heksenshutz) 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4723 Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) Dziadersi...dziadersi 😉 PS. Formy żeńskiej nie opracowano więc reklamacji nie przyjmuję 🤗 Edytowane 28 Listopada 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #4724 Napisano 28 Listopada 2020 Forma żeńska od dziadersa 🤔 ... hmm .... dziadolożka ??? 😉 😂 😂 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #4725 Napisano 28 Listopada 2020 (edytowane) 7 minut temu, LESKOS napisał: Forma żeńska od dziadersa 🤔 ... hmm .... dziadolożka ??? 😉 😂 😂 Hmm.. "Dziadolożka" kojarzy mi się z panią doktor od dziadersów (alternatywa dla geriatry) 🤣🤣 Może BABDERKI? 🤔🤪🤣 Edytowane 28 Listopada 2020 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach