mkl1 6154 #3676 Napisano 4 Grudnia 2019 Co zacz jest "frelka"? gryfno Frelka to pikno dziołszka prosze tu jest wiecej, gdybym sie pomylił http://www.slownikslaski.pl/ 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3677 Napisano 4 Grudnia 2019 Nosz nie wiedziała ja bo za "frelkami" się nie rozglądałam A przystojny kawaler jak? Gryfny Hanys czy jak?(Jeśli palnełam coś głupiego to przepraszam ) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6154 #3678 Napisano 4 Grudnia 2019 Gryfny karlus Hanys= Ślązak 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3679 Napisano 4 Grudnia 2019 Frela - to dziewczyna do poderwania, dziołszka bardziej neutralnie. Dziadek mówi o dziewczynie "dziołszka", a karlus - "frela" , taka śląska subtelna różnica Krzysiu, mieszkałem prawie pod samą kopalnią Rozbark na Matejki 33, to w drugą stronę od Św. Jacka. 99% rodzin górniczych i ... my gorole. Gosia, ale hanysy do kolegów bym nie powiedział bo nie wiem czy bym przeżył ... Pierwszym sposobem na przetrwanie było opanowanie gwary śląskiej z dużą naleciałością niemieckiego - co było typowe dla centrum śląska (z wyłączeniem Zagłębia) . Zagłębioki to inkszo rasa ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3680 Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Przekaz dnia: Panzer-manian (pseudonim NIKoś) się okopał, a Pana K..otka co to był chory, przenieśli z ortopedii na kardiologię.. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67566 #3681 Napisano 4 Grudnia 2019 Hehe, lepszy przekaz niż w TV, że o radio nie wspomnę 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #3682 Napisano 4 Grudnia 2019 Pojechał Ślązak do Niemiec - tak stoi przed sklepem z garniturami i mówi- Gdybym wiedział jak się na ten Anzug mówi po niemiecku to by se taki kupił 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40556 #3683 Napisano 4 Grudnia 2019 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3684 Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Pojechoł Francik z Alojzym do Efu do omy od baby Alojza. Ido se bez plac, patzo, a tam taki dupny jubiler z zygorkami i malućkimi wajzlami...Francik pado : - Wisz Alojz, że Gerard, tyn co pitnoł dwa lata tymu do Efu, otworził pono tyż jubilera ....?- Ni godej, przeca to ni możliwe, to był goło...piec ... Jak ?- Brechsztangom ... Edytowane 4 Grudnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 40556 #3685 Napisano 4 Grudnia 2019 Brechsztangom czyli łomem, prawda? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #3686 Napisano 4 Grudnia 2019 Dokładnie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #3687 Napisano 4 Grudnia 2019 Po łódzku ten kluczyk magiczny, co otwiera wszystko, nazywamy breszką. Jakoś tak miło brzmi . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5729 #3688 Napisano 4 Grudnia 2019 Po łódzku ten kluczyk magiczny, co otwiera wszystko, nazywamy breszką. Jakoś tak miło brzmi .U mnie też brecha 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #3689 Napisano 5 Grudnia 2019 a u nas w Poznaniu wihajster 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3690 Napisano 5 Grudnia 2019 (edytowane) a u nas w Poznaniu wihajster Ale co nazywasz "wihajstrem"? Brechę? Edytowane 5 Grudnia 2019 przez kiniol 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario1971 67566 #3691 Napisano 5 Grudnia 2019 Ale co nazywasz "wihajstrem"? Brechę?Brecha to brecha 0 To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6154 #3692 Napisano 6 Grudnia 2019 a u nas w Poznaniu wihajster wihaister to takie coś do łonaczenia, a nie brecha :0 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3693 Napisano 6 Grudnia 2019 Jeśli dziś Mikołaj kogoś nie odwiedził, to przez tą panią 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3694 Napisano 6 Grudnia 2019 O Matko, nad morze pojechał... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3695 Napisano 6 Grudnia 2019 (edytowane) O Matko, nad morze pojechał... No weź, śliczna dziewczyna jest. Pełniutka, bardzo ładna. Niech żyją ładne i nieładne kobietki - KOCHAJCIE wszystkie, ważne co mają w duszy!Kinio - obudową z zepsutego budzika będę w Ciebie celować, bój się jak trafię Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Yodek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #3696 Napisano 6 Grudnia 2019 Zdrowie pięknych pań!!! 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #3697 Napisano 6 Grudnia 2019 Zdrowie pięknych pań!!!I to jest postawa godna dżentelmena! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #3698 Napisano 6 Grudnia 2019 wihaister to takie coś do łonaczenia, a nie brecha :0No nie tylko... To coś, o czym nie wiemy, lub zapomnieliśmy jak się nazywa. Potrafimy go jednak użyć do otwarcia czegoś, jako pomocnik, narzędzie itp. Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6154 #3699 Napisano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Przeca, żech pedzioł "do łonaczenia" Edytowane 6 Grudnia 2019 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiaMF 234 #3700 Napisano 6 Grudnia 2019 Przeca, żech pedzioł "do łonaczenai" Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach