Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mdhlodz

Wartość waszego zegarka według zarobków

Rekomendowane odpowiedzi

Mówimy tu o pasji, nie o snobiźmie.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega ma 18 samochodów dostawczych, dwa osobowe, dwa widlaki, duży dom, a w nim żona i dwóch synów i zegarek Timex za 340zł. Ogólnie jest wystylizowany, lubi ciuszki i zegarek ma ładny. Nie zawsze bogaci mają potrzebę świecić zegarkiem.

Jak lubi ciuszki to polecam poranny program tvn-jest tam jeden stylista.... ;) ,a moze widlaki to jego pasja jak ma dwa?,bo nasza sa zegarki i zegary......pozdrawiam .

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega ma 18 samochodów dostawczych, dwa osobowe, dwa widlaki, duży dom, a w nim żona i dwóch synów i zegarek Timex za 340zł. Ogólnie jest wystylizowany, lubi ciuszki i zegarek ma ładny. Nie zawsze bogaci mają potrzebę świecić zegarkiem.

Ludzie, którzy dojrzali do swojego bogactwa, nigdy nie używają zegarka by "świecić". Ponieważ rozmawiamy o zegarkach w cenach od kilkuset złotych do .... tysięcy złotych więc załóżmy, że ludzie "normalni" kupują zegarki adekwatnie do swoich możliwości, upodobania i potrzeb, ale nie po to by nimi imponować czy tez podnosić swoją wartość. (Oczywiście istnieją niechlubne wyjątki i to wszędzie, bo przecież są i tacy którzy przez miesiąc wożą narty na bagażniku dachowym w W-wie). Analizując wpisy w temacie widzimy dużą rozpiętość w stosunku do zarobków nie wspominając już o rozpiętość samych zarobków. I tak jak ze wszystkim "jeden woli pomidory, drugi córkę ogrodnika" :)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia priorytetów...dwóch synów, dwa widlaki...nie każdy musi od razu kupować IWC Father and son(s) albo przechowywać Patka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PICAD

Nigdy nie dałem za zegarek więcej niż zarabiam miesięcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teamt drażliwy ale wartościowy. Nie warto go hejtować. Dla niektórych wnioski z dyskusji mogą być naprawdę motywujące (przełamywanie barier zakupowych) - inni natomiast mogą wyhamować swoje "rozpasanie" :) zegarkowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teamt drażliwy ale wartościowy. Nie warto go hejtować. Dla niektórych wnioski z dyskusji mogą być naprawdę motywujące (przełamywanie barier zakupowych) - inni natomiast mogą wyhamować swoje "rozpasanie" :) zegarkowe.

Ciezko czasem wyhamowac niestety. Aczkolwiek uwazam, ze temat dosc wartosciowy.

Sent from my BlackBerry 9790 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja wyhamowałem. Uznałem że nie ma co się spinać na zakup zegarka z wyższej półki...na razie wyhamowuje :)

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem caly temat i tak naprawde nie wiem co chcesz wykazac ale jak pojawi sie podsumowanie

i wnioski to chetnie poczytam.

Np to

BURNS:

Jeśli bezrobotny ma zegarek za 100zł a zasiłek to 400zł to po prostu prosi się bezrobotnych o napisanie, że to 25% więc ogólnie taki bezrobotny bardziej kocha zegarki niż ja bo więcej poświęcił niż moje 22%;)

Wniosek z tego ze bezrobotny kocha bardziej niz ty o 3 % ?

A wracajac do ankiety to 3 i 30%. W jakiej grupie docelowej sie znajde ?

Wez pod uwage ze wydaje mi sie ze oba zegarki lubie tak samo.

Znajac jednak wartosci bezwzgledne tych procentow wiem, ze dla jednego te moje 3% to bedzie calkiem sporo (np. bezrobotny)

dla kogos innego moje 30% to naprawde niewiele (np. posiadacz scuderii ekskluzywnych wozkow widlowych) ;)

Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sześćdziesiąt lat temu mój ojciec kupił sobie zegarek za swoją całą pensję i był to Atlantic Worldmaster, ja podobnie jak on jestem w stanie przeznaczyć swoją pensję by mieć upragniony zegarek.

Nie jestem zwolennikiem przykładów dotyczących ludzi mających trudności finansowe, bezrobotnych, bo oni maja poważniejsze problemy, jak utrzymać rodzinę, zaspokoić jej podstawowe potrzeby, a nie rozważania ile mogą wydać na zegarek. Wystarczy, że czasy są dla nich mało łaskawe, a czym je będą odmierzali jest IMHO mało istotne.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie temat bez sensu ..

Jak mozna porównać 100% pensji na zegarek w wydaniu kogoś kto zarabia np 5000 z 10% pensji na zegarek kogoś kto zarabia 1 milion ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowym wyznacznikiem zamożności w naszym kraju jest samochód. Jeśli widzę kogoś, kto ma rower, wzmacniacz, zegarek droższyy niż posiadane auto, to wiem, że mam doczynienia z pasjonatem.

A co z pasjonatami motoryzacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mozna porównać 100% pensji na zegarek w wydaniu kogoś kto zarabia np 5000 z 10% pensji na zegarek kogoś kto zarabia 1 milion ?

Darek, mam na ten temat identyczny pogląd, tyle, że ilekroć chciałem to napisać, to jakoś w proste słowa nie mogłem tego ubrać.

No ale teraz już przynajmniej wiem, dlaczego jesteś prezesem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No można, 1 jest pasjonatem skłonnym do poświęceń a drugi kupił bo go stać.

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BURNS: Nie nie nie.

Zegarek który mi się marzy to 300% moich zarobków miesięcznych. I nie wiem czy taki zakup to gruba przesada czy normalne że na zegarek się zbiera jak na auto.

1 zegarek - 200% mojego sredniego zarobku w zeszlym roku. Wydalby wiecej ale byly inne wydatki - mdzn. zakup pierscionka zareczynowego ;)

Jak cos sie kocha, nie wolno oszczedzac...

I teraz myslicie o ktorej czesci mojej wypowiedzi mowilem xD

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No można, 1 jest pasjonatem skłonnym do poświęceń a drugi kupił bo go stać.

A czy to, że kogoś stać, wyklucza go z bycia pasjonatem?

Poza tym tu chodzi też o coś innego, trochę w kontekście tego, o czym pisał Darek. Bo z jednej strony np. 100 zł ma inną wartość dla kogoś, kto zarabia 2k, inną dla tego zarabiającego 20k, 200k, etc. W tej samej optyce większym poświęceniem jest wydanie na zegarek 100% pensji dla kogoś ze średnią krajową, niż dla kogoś zarabjającego 10, czy 100 średnich krajowych. IMO temat jest bez sensu, ale to tylko MO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o zarobku ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 zegarek - 200% mojego sredniego zarobku w zeszlym roku. Wydalby wiecej ale byly inne wydatki - mdzn. zakup pierscionka zareczynowego ;)

Jak cos sie kocha, nie wolno oszczedzac...

I teraz myslicie o ktorej czesci mojej wypowiedzi mowilem xD

o zarobku ? ;)

A czy to, że kogoś stać, wyklucza go z bycia pasjonatem?

Poza tym tu chodzi też o coś innego, trochę w kontekście tego, o czym pisał Darek. Bo z jednej strony np. 100 zł ma inną wartość dla kogoś, kto zarabia 2k, inną dla tego zarabiającego 20k, 200k, etc. W tej samej optyce większym poświęceniem jest wydanie na zegarek 100% pensji dla kogoś ze średnią krajową, niż dla kogoś zarabjającego 10, czy 100 średnich krajowych. IMO temat jest bez sensu, ale to tylko MO.

I tu nie do konca sie z toba zgodze

Uwierz mi, ze w Polsce trudniej jest mi wydac 100 PLN, niz w Szwajcarii 100 CHF. Niewiem z czego to wynika, moze przekraczajac granice przestawiam sie mentalnie, amoze zwykla magia cyfr ;). Dlatego nawet w wartosciach bezwzglednych dla mnie pieniadze maja inne znaczenie. Rzeczywiste mniej (1PLN<1CHF) wcale dla mnie nie oznacza tak naprawde mniej :)

Dlatego ta proba mierzenia tego w wartosciach procentowych, czy nawet bezwzglednych wydaje mi sie zupelnie pozbawiona sensu, tym bardziej ze ciagle nie rozumiem co ta "ankieta" mialaby dac w efekcie koncowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o zarobku ? ;)

O pierscionku :P taka wersja oficjalna jakby moja narzeczona zawitala na forum kiedys :).

(oczywiscie caly czas zartuje, sa rzeczy wazniejsze niz zegarki :P )

Niemniej jednak, te 200% stawia mnie chyba wsrod pasjonatow zdolnych do poswiecen, bo prezesem banku nie jestem i wiecie jaki mam zegarek :)

EWOLUCJA:

Casio na komunię --> Casio od dziadka --> Q&Q --> Perfect --> Casio Edifice --> Christian Benoit --> Armani --> Lacoste --> Certina--> Tag Heuer Monaco --> Frederique Constant Automatic  --> Maurice Lacroix Pontos -->  Omega Aqua Terra --> Longines Hydroconquest Automatic + Oris Big Crown Chronograph + Frederique Constant GMT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest prosta - niektorych pasjonatow stac a innych nie ale i tak kupuja. Ankieta to to nie jest, raczej zestawienie jednych i drugich ;)

EWOLUCJA:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego ta ankieta miałby coś dać? Jest wiele bzdurnych ankiet na tym forum, które nie mają żadnego uzasadnienia, a mimo to ludzie biorą w nich udział, nie pytając "a na co to?". Jak ktoś chce wyciąg na podstawie ankiety jakieś wnioski, to niech sobie wyciąga.

Z reguly z kazdej rozmowy staram sie wyciagac jakies wnioski. A ta wymiane zdan tez potraktowalem jako rozmowe. Rozmawiajac nawet o przyslowiowej pogodzie mozna na jej podstawie wyciagnac jakies wniski, jezeli nawet nie na temat samej pogody to przynajmniej o rozmawiajacych :).

Zeby odpowiedziec sobie na pytanie, ile jestes wstanie wydac na zegarek , moim skromnym zdaniem trzeba by zajrzec gleboko w serca i umysly, a nie w stosunek paragonu do PITu*100%. Przy zalozeniu matematycznie postawionego pytania spodziewalem sie konkretnie wyciagnietych wnioskow, a nie gadania dla samego gadania:)

Chyba najlepiej bedzie jak kazdy wyciagnie je sam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Oglądając często temat "co masz dziś na ręku" zadaje sobie pytanie "Czy ci ludzie tak dużo zarabiają czy to pasja warta poświęceń więc szalejemy?" Chciałbym się dowiedzieć jaką część (czyt. %) waszych zarobków miesięcznych wydaliście na swój zegarek...

Zapytam z innej strony:

Gdzie przebiega granica pomiędzy pasją a konsumpcjonizmem ?

Dlaczego w odniesieniu do pasji stawia się zapytanie o wydane pieniądze na zegarek?

Dlaczego nie pytamy o wydane pieniądze na książki o zegarmistrzostwie, o poświęcany czas na hobby zegarkowe, o poniesione nakłady na próby wytworzenia bądź wytworzenie zegarka wraz z mechanizmem czy jego wybranych elementów?

Czy wydane złotówki, euro czy franki na kolejny zegarek to nadal pasja czy tylko potrzeba zakupu?

Odnosząc się do definicji konsumpcjonizmu - pokrótce oznacza nieusprawiedliwioną (rzeczywistymi potrzebami) konsumpcję dóbr (w naszym przypadku zegarków) - czasem mam wrażenie że rządzi nami konsumpcjonizm niż faktyczna pasja.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba odbiegamy od i tak śliskiego tematu ...

już w pierwszym poście wykazałem brak zmiennych i tego co chce uzyskać autor

wiele osób w ogóle się nie wypowiada

przecież ulotny zegarek mierzy ulotny czas obowiązujący tylko na Ziemi tu i teraz

to tak samo jak np zakup lustrzanki za 5k przy zarobkach 3k - pobudki są różne od snobizmu, przez pasję po nie wiadomo po co :)

ja osobiście znam więcej osób, które wiedzą gdzie jest włącznik i tryb auto niż profesjonalistów

ale to tak jak z samochodem terenowym, nie trzeba mieszkać w górach, żeby móc go kupić

wątpię, żeby udało się coś tutaj ustalić

nie ustalimy nawet czemu bransoleta potrafi kosztować 1/3 wartości całego zegarka

ew. zahaczymy o temat prestiżu, który nijak przekłada się na wartość wykorzystanych materiałów (z nielicznymi wyjątkami, pokazującymi sztukę zegarmistrzowską)

ja bym ten temat uprościł do trzech kwestii

odp:A - kupuję/kupię zegarek, który stanowi znikomy procent (np do 10%) mojej jednorazowej pensji (proporcje są zachowane Timex za 300zł dla średniej krajowej to to samo co Omega dla Prezesa zarabiającego tysiące zł) tutaj można umieścić ludzi, którzy traktują zegarek jak przedmiot użytkowy

odp.B - kupuję/kupię tylko i wyłącznie zegarek, który mieści się w mojej jednorazowej pensji, stanowi jej znaczną cześć lub całość (Prezes kupujący zegarek za całą swoją pensję jest takim samym pasjonatem jak urzędnik i obydwoje muszą prze miesiąc jeść ryż z cynamonem :P) tutaj widziałbym człowieka, który kupuje jeden dobry zegarek na przysłowiowe "całe życie"

odp.C - kupuję/kupię zegarek, który przekracza mój jednorazowy miesięczny dochód i muszę na niego odłożyć (każdy oszczędza jak może, je ryż bez cynamonu, żeby spełnić swoje marzenia; mniej zamożny zbiera na Omegę, bogatszy na Patka) wybitni pasjonaci i kolekcjonerzy B)

to chyba rozwiązuje kwestię zarobków

albo przynajmniej obrazuje to co mi się wydaje, że autor miał na myśli

upraszczając

odp:A < 10%

odp:B = ~100%

odp:C > 100% (200%, 300% 600%...)

wiadomo, że dwa ostatnie wymagają zaciskania pasa i są dosyć zbieżne

czasem odp:B da się zrealizować dopiero po 2 miesiącach a odp.C np w planie 6miesięcznym i dłuższym

ktoś kto przy zarobkach 3k ma 20 zegarków po 300zł migruje do grupy B lub C w zależności od czasu w jakim je kupił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upraszczając

Jestem za taka ankieta, dalaby wymierne wyniki bez zagladania ludziom do portfela :)

EWOLUCJA:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym ten temat uprościł do trzech kwestii

...

odp.B - kupuję/kupię tylko i wyłącznie zegarek, który mieści się w mojej jednorazowej pensji, stanowi jej znaczną cześć lub całość (Prezes kupujący zegarek za całą swoją pensję jest takim samym pasjonatem jak urzędnik i obydwoje muszą prze miesiąc jeść ryż z cynamonem :P) tutaj widziałbym człowieka, który kupuje jeden dobry zegarek na przysłowiowe "całe życie"

odp.C - kupuję/kupię zegarek, który przekracza mój jednorazowy miesięczny dochód i muszę na niego odłożyć (każdy oszczędza jak może, je ryż bez cynamonu, żeby spełnić swoje marzenia; mniej zamożny zbiera na Omegę, bogatszy na Patka) wybitni pasjonaci i kolekcjonerzy B)

Poważnie myślisz, że wydanie 100% pensji na "fanaberie" dla zarabjającego 2k, to to samo, co wydanie całej pensji dla zarabiającego 200k?

upraszczając

wiadomo, że dwa ostatnie wymagają zaciskania pasa i są dosyć zbieżne

czasem odp:B da się zrealizować dopiero po 2 miesiącach a odp.C np w planie 6miesięcznym i dłuższym

ktoś kto przy zarobkach 3k ma 20 zegarków po 300zł migruje do grupy B lub C w zależności od czasu w jakim je kupił

A co z tymi, co mają zegarki wartości między 10 a 100% pensji??

A co z tymi, którzy mają po kilka (kilkanaście?) zegarków wartych więcej niż 100% pensji? Hiperpasjonaci?

Oczywiście na powyższe pytania nie oczekuję odpowiedzi B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.